Mňam, mňam, mňam, je to sladký, mám to rád. Dezert, best best dezert. Mňam, mňam, mňam, je to sladký, mám to rád. Dezert, best best dezert. Je to chutný, mám to rád, dá se o tom dobře psát. Žádná práce, žádnej div, za chvíli to můžeš mít. Prostě DV’misu.
Hledáte recept nebo nápad na dezert, který vaše okolí vystřelí z trenek? Pak tu pro vás jeden mám. Nejsnazší recepty mnohdy bývají těmi nejlepšími, a když se jim navíc dodá trochu šmrncu, tak je to nejen pastva pro jazyk, ale také pro oči.
Já se s vámi podělím o svůj oblíbený recept na tiramisu, které si můžete udělat na pohodáře do misky nebo tomu dát konkrétní tvar, přidat pár komponentů, které najdete doma a udělat parádu. A jedno takové zajímavější provedení si – i s postupem – ukážeme.
VĚŠTECKÉ TIRAMISU
Ingredience:
- 1 velké balení cukrářských piškotů
- 500 g mascarpone
- 2 ks vejce
- 1,5 lžíce třtinového cukru
- 1 větší šálek kávy
- holandské kakao
- amaretto
- sůl
- zdobení, ovoce, ořechy, sušenky…
(Otázka za zlatého bludišťáka: Jaká podstatná ingredience na fotce schází?)
Nejprve uděláme kávu – jestli máte kávovar, využijete ten, nebo si uděláte filtr či nějakou rozpustnou variantu. Do klasického turka jsem to ještě nenamáčel, ale pokud nemáte jinou možnost, tak bych ten piškot máčel jen na hladině. Necháme ji vychladnout, aby nám nedělala neplechu s krémem.
Mezitím si oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme cukr a zašleháme, následně přidáme mascarpone a spojíme dohromady. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme z nich sníh. Mixér nahradíme stěrkou a spojíme obě směsi dohromady.
Následně si předpřipravíme požadovaná písmena či celý nápis nebo číslice, pokud se jedná o narozeninový dort. Pokud byste chtěli tvořit větší rozměr či více písmen, určitě bude potřeba větší dávka krému a také dvojité balení piškotů. Piškoty si ořízneme tak, aby nám na sebe navazovalo vše, co je třeba.
Jakmile máte připravený krém, přendejte si ho do zdobícího sáčku větší velikosti, abyste nemuseli plnit dva či ten první doplňovat. Káva by mezitím měla být dostatečně vychladnutá, a tak do ní přidejte ždibec amaretta nebo třeba třtinového rumu. Klidně taky toho normálního, pokud doma nemáte nic jiného, nebo nedávejte raději nic, pokud byste měli nápad přidat jakýkoliv jiný alkohol. Promíchejte a začněte do ní postupně zlehka namáčet piškoty, stačí vteřina a ponořit pouze do půlky, alespoň v případě, kdy plánujete tvořit nějaké písmeno či číslice. Pokud by se jednalo o variantu do skleniček nebo nějaké formy, namočte víc, podle vlastní chuti. Já však vždy máčím minimálně, aby to nebylo celý blemcavý.
A pak přichází na řadu ta zábavná část, tedy pro ty, kteří umí se zdobícím sáčkem. Pro ty, mezi které se řadím i já, totální zabijárna. Ale co bych pro vás neudělal, a tak jsem se pustil i do osobní výzvy a zabojoval se zdobícím sáčkem. Když máme připravený podklad, tak začneme dělat podle oka bobky. Ty ve spodní řadě jsou zkušební a nedokonalostí netřeba se bát, protože je zakryjete dalšími, ve studené kávě lehce máčenými piškoty. A zase si užijete trochu toho vykrajování.
Jestli myslíte, že jsem vám nechtěl svůj pokus omyl na spodním patře ukázat, jste na omylu, jen jsem ho bohužel zapomněl vyfotit. A rozhodně mě to moc mrzí! A když už máte natrénováno a ozkoušeno, jaká velikost bobku je ta nejideálnější, je tu okamžik pravdy. Teď se snažte. Když se to povede, stačí to posypat kakaem a máte hotovo, když ne, tak to ozdobíte vším, co vám přijde pod ruku.
A protože i „mistr“ kuchař se někdy utne, tak nejprve své dílo posypejte kakaem. Pokud jej nemáte, tak použijte granko. Jestli se u vás nenajde ani to, ale najde se u vás třeba lyofilizované ovoce, rozmixujte ho a použijte tento ovocný prach místo kakaa. Není prach jako prach, držte se pouze jedlých variant. Pokud ani jednu z nich nemáte, vynechejte tento krok či si mixněte ořechy a posypejte to jimi. A tím jsem své nápady na posypku vyčerpal. Improvizujte. Občas se to vyplatí. Ať už máte či nemáte posypáno a rádi byste ještě zdobili, teď je ta správná chvíle. Použijte vše, co máte rádi, ať už ovoce, ořechy nebo třeba kousky sušenek či jedlých květů. A šup s tím do lednice, aby spolu s vámi nebylo blahem rozteklé i výsledné dílo.
Tato speciální, tematická varianta je skvělá v tom, že je nachystaná velmi rychle, protože nemusíte nic péct. Když chcete někoho překvapit, s tímto se vám to určitě povede a zvládne to opravdu každý. V podobě číselného provedení jde o ideální jedlý dárek pro oslavence. Jak jste se přesvědčili, když něco nemáte, můžete to nahradit. Určitou část surovin bych ale raději zachoval, abych se až moc nepřiblížil svému kolegovi Jirkovi Krabicovi.
Pro Denní Věštec
Přemek Vylejt
alias Nicolette Marique Leroy
Teda, pane Vylejte, to vypadá úžasně! ❤️