Mazlíček sem, mazlíček tam

| Vydáno:
Minulý rok úžasná novinka, dnes již úplně obyčejná část hradu, bez které bychom se rozhodně neobešli. Jsou úplně všude a zasahují snad do všeho. Díky nim vznikly hromady hlášek, které nepochopí žádný mudla, ale jen opravdový kouzelník. Pojďme se podívat na shrnutí a zkusit nahlédnout do budoucna.


Mazlíčka má dnes skoro každý. Výjimkou jsou nováčci, kteří si je nemohou dovolit, a pak lidé, kteří nemají čas se o ně starat. Máme dva druhy. Krysy a žáby. Krysy jsou už více jak obvyklé. V útulku jich už není nedostatek jako kdysi, ba naopak, mají jich možná až moc. Pak jsou tu žáby, o nichž se to rozhodně říci nedá. Nejsou tu tak dlouho a spousta lidí o nich pořád jen sní.
Díky mazlíčkům vznikly pro mudly nepochopitelné hlášky, které se pořád opakují ve Velké síni – „Někdo na šplh?“ nebo „Někdo běh?“ Doufám, že je nemusím vysvětlovat. Pokud jste je nepochopili, doporučuji chodit více do Velké síně.
V Prasinkách U Chytráka se to jen hemží inzeráty typu „můj krysák hledá slečnu na rande“ nebo „můj krysák hledá dobrého kamaráda“.

Také, jak už víme, nám pomáhají v Ďáblově jámě nebo v Soubojovém klubu. I když zrovna v něm nám mohou i škodit – podle toho, jak dobře je máte vychované.
Spousta lidí se zaměřila na šlechtění krys či žab. Opakovaným křížením se buď snaží vyšlechtit krysu, která bude mít jednu stejnou barvu (nejčastěji černou) nebo bude mít dobré předpoklady, co se týče agrese, morálky atd. Hodně lidí také vystavuje své krysy tvrdému drilu, kdy neustále jen cvičí a cvičí a snaží se dostat na první příčky v síni rekordů na stadionu.
Pak jsou to samozřejmě věci, na které se pořád čeká i přesto, že mazlíčci jsou už obvyklí. Jsou jimi například mistrovství, které má své oddělení na stadionu, i když přístup do něj je nám zatím odepřen, nebo chovatelská licence, po které touží nejeden kouzelník. Také tu zůstává viset otázka, jestli budou nové druhy, anebo se žábami končí. Z těchto důvodu jsem kontaktoval pracovníka Ministerstva kouzel z Odboru záhad, který se mazlíčky zabývá. Není jím nikdo jiný než bývalý ředitel školy Nimrandir Elénére.

Budou ještě nějaké nové druhy mazlíčků? Pokud ano, kdy bychom se jich mohli přibližně dočkat?
Nimrandir Elénére: Samozřejmě, nové druhy mazlíčků budou postupně přibývat. Umím si představit, že jednou bude možnost mazlíčka si vybrat až třeba ze 30 druhů. Hogwarts jsou již na to sice připraveny, nicméně cesta k takovému číslu bude ještě dlouhá. Reálně spatřuji rychlost přidávání nových druhů mazlíčků tak jeden druh za půl roku. Věřím však, že při čekání na to své vysněné zvířátko se všichni umí zabavit i těmi stávajícími. – usměje se – Třetí zvířecí druh je již na cestě, nyní jeho prodej sice asi trochu pozdrží stěhování hradu, nicméně na pulty obchodu by se mohl dostat již v průběhu března. Co to však bude přesně za zvířátko, to neprozradím.

Krysy i žáby se i přesto, že jsou to odlišná stvoření, účastní stejných sportů. Pokud bude nový mazlíček, budou i nějaké nové sporty, nebo to bude stejné?
Nimrandir Elénére: Zajímavá otázka, o které jsem nemálo přemýšlel. Obecně mohu říci, že v současné době převládá názor na zachování stejných sportů pro všechny zvířecí druhy. Hlavní důvod je v tom, aby zvířecí sportovec nalezl k závodu protivníka. Nyní jsou dva druhy – žáby a krysy, kdyby se závody omezily jen pro příslušníky stejného zvířecího druhu, počet potenciálních soupeřů by hned klesl na polovinu, příchodem dalších zvířecích druhů by se pak počet soupeřů tříštil ještě více… a nakonec, nějaké vzácnější druhy by svého soupeře ani nemusely najít.
Odpůrci tohoto řešení mohou namítat, že není moc reálné, aby třeba želva závodila v běhu s krysou nebo hypogryfem. Nakonec jsme však v kouzelnickém světě a i naši mazlíčci nejsou jen tak obyčejná zvířátka.
Takže zatím platí stav, že každý může závodit s každým (a se stejnými šancemi) a v budoucnu se uvidí, třeba se někdy otevře veřejná hlasovací anketa.

Jak to vlastně vypadá s mistrovstvím?
Nimrandir Elénére: Mistrovství je v současné době u ledu. Kdo ví, možná se začne budovat na podzim. – pokrčí rameny –

Jak to vypadá s chovatelskou licencí?
Nimrandir Elénére: Do druhů zvířátek, které můžete chovat bez licence a jsou tedy přístupné všem, patří krysy, žáby a v budoucnosti přibude ještě minimálně jeden další druh. Pro náročnější zvířátka bude potřeba již nějaká ta chovatelská zkušenost, která se bude vyjadřovat získáním příslušné chovatelské licence. Základní licence poskytne oprávnění chovat další druhy zvířátek střední velikosti, pokročilá chovatelská licence pak zvířátka velikosti větší než střední. Mimo to pak budou existovat speciální chovatelské licence pro exkluzivní a vzácné druhy, které budou opravňovat chov jen onoho speciálního vzácného druhu.
Jinými slovy to znamená, že začínající chovatel nebude moci hned chovat jakékoliv zvířátko, ale na ta větší, náročnější či vzácnější, bude nejprve muset získat potřebné zkušenosti ve formě štístek a příslušné licence chovu.
Příslušné chovatelské licence se začnou prodávat po uvedení do prodeje daných zvířátek, kterých se budou týkat, a je zde určitá šance, že to bude hned u příštího nového prodávaného druhu.

Následně, po zjištění informace, že na hradě by jednou mohlo být až 30 druhů mazlíčků, jsem provedl průzkum, jaké druhy mazlíčků by si přáli obyvatelé hradu. Seřadil jsem je podle počtu hlasů.

30 – kočka
6 – trpaslenka/kluběnka
5 – pes
4 – dráček
4 – maguár
3 – fretka
3 – had
2 – krysa
2 – vlk
2 – morče
2 – víla
2 – křeček
2 – ještěrka

Pak už tu byly návrhy jen po jednom hlasu. Jak je jasně vidět, na celé čáře vyhrála kočka se 30 hlasy. Budeme tedy společně doufat, že se jí jednou dočkáme. Tímto bych také chtěl moc poděkovat všem, kteří se průzkumu zúčastnili.

Pro Denní věštec
Martin Lerelin

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *