Madam Smithová: Kdybych si vzala všechny peníze, které obchod doposud vydělal, tak mne už neuvidíte!

| Vydáno:
Mudlovské e-maily, dopisní papíry, smsky a podobné vymoženosti nám stále nic neříkají a jediné, nač spoléháme a co zbožňujeme, jsou naši houkající pošťáci. Sovy jsou stále na prvním místě v žebříčku oblíbenosti, ani Česká pošta nebo PPL nedosáhlo na vrchní příčky tak jako opeření dravci. Ale jaké druhy sov máme vlastně nejraději a proč?

Stačilo se ochomýtat mezi studenty naší školy a hned jsem věděla, že jsem na správné stopě. I v době, kde technologie pokročí každou vteřinou, jsou sovy natolik oblíbené, že někteří spí s ptačím zobem pod polštářem, aby jim měli co nabídnout, když si sovičky usmyslí. Někdo má v sovinci sotva sovu a napůl sežraného potkánka, ale jiní… To byste koukali, jak mají někteří naplněné sovince tak, že jim občas okýnky sovičky vypadnou, když se dovnitř natlačí nové. Lítá jim z nich tolik peří, že skřítci už ani nehodlají zalézat a jen pod ním stojí a uklízí.

Samozřejmě, pro milovníky soviček to má i své stinné stránky. Denně si stěžují, že je od sběru bobků natolik bolí ruce, že už je nemohou zvednout ani k domácímu úkolu. A stejně si kupují další a další opeřené mazlíčky, jako by měli strach, že jednou na skladě nebudou.

Když však zajdete do obchůdku, kolem kterého na zemi leží peříčka jako padlý sníh, dojde Vám, že sovičky jsou a jistě stále budou. Máme na výběr ze 14 druhů, při čemž nejlevnější Sova postarší stojí skoro sedm srpců. A nejdražší přes šest galeonů.

Moc mě zajímalo, jaké sovy patří na Hogwarts mezi nejoblíbenější. A tak jsem se poptala madam Seleny Enail Smithové, která Mžourov vede pevnou rukou. – usmívá se –

Denní věštec: Jaké sovy jsou podle Vás teď v kurzu?
Selena Enail Smithová: – přemýšlí – Inu… Ono to není jen o poslední době. Když to vezmu kolem a kolem, tak nejprodávanějšími kousky jsou vždy sovy postarší a výreček střapatý. Samozřejmě postarší kousky se nejvíce prodávají s příchodem nových a finančně nezajištěných studentů. Ať je jaro, léto, podzim nebo zima, výrečci a sovy postarší jsou vždy nejvyhledávanějšími kousky. A není se čemu divit. Když nepočítám výdaje za krmivo, tak jsou finančně nejpřijatelnější a i spolehlivé.

Denní věštec: Jaké sovy jsou oblíbené pro studenty a které pro profesory?
Selena Enail Smithová: Tak na tuto otázku bohužel nedokáži odpovědět. Mohla bych si udělat grafy, ale to bych u toho seděla až do Vánoc. Pro obě skupiny však platí, že všichni zbožňují sovy, které jsou zadarmo – jako dárek od někoho či od Fleutýnky.

Denní věštec: Máte Vy sama nějakou oblíbenou sovičku?
Selena Enail Smithová: Já osobně bohužel, nebo spíše bohudík nemám přímo vyhrazeného oblíbence.

Denní věštec: Kolik se tak průměrně za školní rok prodá sov?
Selena Enail Smithová: Vy mne chcete dostat na počtech, že? – zasměje se – Je pravda, že matematika není mojí silnou stránkou a takovéto přehledy se nevedly a snad ani vést nebudou. Mohu však říci, že díky speciálním dárkům od Fleutýnky je zájem o sovy nižší než v minulých letech.

Denní věštec: Kolik sov by v sovinci v nejlepší míře měl student a profesor mít?
Selena Enail Smithová: Na to byste se raději měla zeptat přímo jich. Pro mne … ehm, tedy pro obchod je samozřejmostí, že čím více, tím lépe … Ale pozor … všeho s Mírou. To platí pro kouzelníky, kteří jim nedokáží zajistit potřebnou péči.

Denní věštec: Kolik skřítků se stará o to množství sov, které v Mžourově jsou? – usmívá se –
Selena Enail Smithová: – zadívá se do vzdáleného rohu místnosti a začne počítat na prstech – Práce v Mžourově je celkem náročná, hlavně co se toho peří, prachu a Vy víte čeho ještě týče. A ještě občas nějaké to štípnutí od sovy. Někdy se potýkáme s tím, že chce nějaký skřítek přeřadit do jiného obchodu či na jinou práci. Ale snažíme se, aby v obchodě pracovalo minimálně 10 skřítků, kteří zastávají různé práce.

Denní věštec: Máte se studenty dobré zkušenosti? Chovají se ke svým sovám hezky, nezanedbávají je?
Selena Enail Smithová: Inu… tak… něco jsem zaslechla. Pár případů by se dozajista našlo. Občas se navíc stane, že sova od nového majitele uletí zpět k nám do krámku, pokud je péče nedostatečná.

Denní věštec: Setkala jste se u nás na škole s nějakým případem týrání sovy?
Selena Enail Smithová: Občas je možné ve Velké síni zaslechnout, jak někdo huláká, že někomu hodí či kopne sovu. Ale prozatím to byla jen taková slovní hříčka a i mně to občas uletí. Prozatím jsem nebyla svědkem toho, že by do sovy opravdu někdo kopal či jí házel.

Denní věštec: Jak správně bychom se vlastně o sovy měli starat? Jako nováčky nás to nikdo moc neučí, tak by mě zajímalo, jestli to instinktivně děláme dobře. – mrkne –
Selena Enail Smithová: No vidíte, slečno. To je skvělý námět na seminář. Takže se můžete těšit a i se vzdělávat.

Denní věštec: Můžeme někdy v budoucnu očekávat nějaké nové druhy sov ke koupi?
Selena Enail Smithová: Nové zrovna nebudou, ale do budoucna můžete počítat s tím, že nabídka bude rozšířena.

Denní věštec: Chystá se v Mžourově nějaká slevová akce, kupříkladu Za koupi jedné sovy získáte soví vajíčko zdarma, nebo něco podobného, čím chcete nalákat zákazníky? – usmívá se –
Selena Enail Smithová: Věřím, že pro Vaše uši to zní lákavě, ale já osobně bych se toho děsila. Jen Merlin ví, co by se s vajíčky dělo, a navíc starat se o takové vajíčko je věda. A my přeci nechceme, aby s nimi bylo zacházeno špatně.

Denní věštec: Takový intimní dotaz, na který samozřejmě nemusíte odpovídat… Kolik tak Mžourov vynáší? Je to na chatu v Alpách nebo dokonce hotel na Male Divách? – směje se –
Selena Enail Smithová: – šibalsky se na slečnu podívá – Kdybych si vzala všechny peníze, které obchod doposud vydělal, tak mne už neuvidíte. – směje se –

Mockrát děkuji madam Seleně za vyčerpávající rozhovor. Nebylo zrovna jednoduché ho udělat, protože má opravdu velmi práce na Příčné ulici. Vážím si tedy, že jste si na mě udělala čas a zodpověděla dotazy, které snad budou našim čtenářům k užitku. Všichni už se jistě těšíme na nový seminář, kde se dozvíme, jak se správně starat o své sovy. – usmívá se –

Pro Denní věštec
Chester Mikeyskovitá

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *