Rozbor nejznámějších ohnivých bytostí

| Vydáno:

K pálení čarodějnic je třeba oheň. Povíme si tedy o nejznámějších tvorech, kteří mají co do činění s ohněm. Přeci jenom tato událost pro ně také něco znamená.

Začnu bytostí, která je přímo v jednom ohni. Ano mluvím o velmi známých salamandrech (čeleď flammieuntidae). Jedná se o malého tvora, který se někomu může zdát dokonce roztomilý. Pokud se tento tvor cítí v ohrožení, vzplane silnými bílými plameny. Samozřejmě je sám proti ohni a vysokým teplotám velmi odolný a jeho kůže i přes vysoký žár zůstává chladná.

Kolem salamandrů se nese velmi silný sirný zápach. Nejčastěji se vyskytují u činných sopek nebo v mokřinách. Jsou vcelku ohrožení, jelikož jsou kouzelníky často vyhledáváni a loveni. Za prvé protože se s jejich pomocí dá vyrábět zlato z olova a za druhé je jejich kůže velice ceněna. Je proti ohni ještě odolnější než kůže dračí.

Salamandr

Další velmi známí jsou samozřejmě fénixové (čeleď vetustidae). Tento pták žije prakticky dokola. Nepovedlo se mi zjistit, jestli někdy doopravdy umřou na stáří, nebo se jejich koloběh opakuje pořád donekonečna. Tím koloběhem myslím, že se narodí z popela, poté nějakou dobu žijí „normálním“ životem a když jsou dostatečně staří, uhoří. Z jejich popela se následně narodí nový jedinec.

Jsou zbarvení do barvy ohně (zlatavá červená) a rozpětí křídel mají přibližně jeden metr. Vydávají nádherný zpěv a jejich slzy dokáží vyléčit i ta nejstrašnější zranění. Tito ptáci jsou bezpohlavní a ničím se nemusí živit. I když se ví, že si rádi pochutnají na pryskyřici tropického stromu Boswellia serrata. Hnízdo si staví ze skořicovníku cejlonského, myrhovníku pravého a smilky tuhé.

Na některých místech se tvrdí, že existuje jen jediný zástupce, ale již bylo toto tvrzení vyvráceno. Fáma vznikla, jelikož jsou velmi ohrožení a je velký úspěch zahlédnout jediného za celý život. Jsou také známí pod jménem pták ohnivák.

Fénix

Další s ohněm spříznění tvorové jsou nám velmi známí draci (čeleď draconidae). Na rozdíl od již zmíněných tvorů se dělí na druhy. Existuje mnoho druhů draků. Vyjmenovávat je tu z tohoto důvodu nebudu. Jedná se o velké, ve většině případů okřídlené tvory živící se masem. Masem savců, ptáků nebo dokonce i ryb. Nejraději mají rádi dobytek, a to hlavně krávy. Je známo, že pokud se malé dračí mládě napije kravského mléka, roste neuvěřitelně rychle. Již moc ve volné přírodě (až na pár míst na konci světa) nežijí.

Často jsou odchováváni lidmi pro různé účely jako je například zábava. Byli využiti v soutěži Tří kouzelnických škol a aktuálně jsou hlavním tématem Sedmiboje. Dále do ne moc vzdálené doby minimálně jeden drak hlídal trezory u Gringottových. Draci jsou také často chováni za účelem zisku, jelikož z nich je mnoho velmi kvalitních materiálů. Jejich krev je velmi ceněna hlavně od té doby, kdy Albus Brumbál objevil sedm způsobů jejího využití a dostal za to Merlinův řád první úrovně. Také je velmi ceněna jejich kůže, jelikož je velmi odolná a zároveň je o něco dostupnější než kůže salamandra.

S draky se také nese spousta zvěstí, které rozhodně nejsou pravdivé. Mezi nimi je například to, že pokud zasadíte dračí zub, vyroste vám silná početná armáda. Nebo když sníte dračí srdce, porozumíte řeči zvířat, a pokud sníte jazyk, nikdy neprohrajete v žádné hádce. Jen pro jistotu oznamuji, že chov draků je bez řádné chovatelské licence Ministerstvem kouzel přísně zakázán!

Drak

Pro Denní věštec
Martin Lerelin

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *