Závěrečná slavnost Léta 2016

| Vydáno:
Úkoly odevzdány, eseje opraveny, vysvědčení připraveno, poslední hvizd famfrpálového utkání už také zazněl. Před celým hradem stála 22. června poslední příjemná povinnost, než konečně propuknou prázdniny. Samozřejmě nešlo o nic jiného než o závěrečnou slavnost.

Krátce po devatenácté hodině předstoupil před zaplněnou Velkou síň ředitel Matthew Whitecrow, aby poprvé režíroval závěrečnou slavnost. Ve svém úvodním proslovu krátce shrnul uplynulý rok a poděkoval všem obyvatelům hradu, kteří utvářejí jeho kouzelnou atmosféru.

Prvním bodem programu bylo vyhodnocení zkoušek a předání absolventských diplomů. Studenti letos složili 17 zkoušek NKÚ a 24 zkoušek CKÚ. OVCE skládali pouze dva studenti, zato oba s hodnocením „vynikající“. Mezi dospělé kouzelníky tak vstoupil Dunstan Merryweather a Michael Jones. Svou kouzelnickou odbornost si zkouškou KOZA zvýšily studentky Any Dawson a Elanis Aelana Roselfová.

Na řadu přišlo udílení cen zakladatelů. Jako první se chopila slova zprostředkovaně kolejní ředitelka Havraspáru, když se vynořila se svým proslovem z křišťálové koule. Řád Roweny z Havraspáru udělila Wronce Zabloudilové. Nicholas McElen, kolejní ředitel Mrzimoru, který se slova ujal poté, připomněl, že Mrzimor měl spíše oddechový rok, přesto si našla kolej své aktivity, řád pak přiřkl Patricii Baloure. Řád Godrika Nebelvíra putoval k prefektce Therese Brendi, mimo jiné za její „Godrikovské vlastnosti“. Elle Sutherland dlouho napínala Velkou síň, než se vyslovila, komu řád udělí, ke všeobecnému očekávání si jej nakonec odnesl primus a kapitán v jedné osobě, Trevor Ztřeštěný.

Po udělování cen zakladatelů se ujala slova inspektorka výuky, NaSaŠí Jackson. Žádnému z profesorů Picatrixův řád neudělila, přesto určitě potěšila své nové kolegy Marka Petersvooda, Olivii Windy a Kate Reseu, kteří profesorský hábit oblékají prvním rokem. Protože byla s jejich prací spokojená, nic nebránilo tomu, aby je povýšila na řadové profesory. Toho se dočkal i Oliver McCollin, který již vyučuje třetím rokem. Povýšena byla i Tydynka Flyová, za svou vytrvalou práci se zařadila mezi zasloužilé profesory.

Právě supervizorka soutěží Tydynka Flyová vystřídala kolegyni u řečnického pultu. Ta poděkovala všem, kteří se podílí na soutěžích, a přestože byla s jejich prací spokojená, pouze si vyhlédla kandidáty na Řád kouzelného pera, kterým by ho ráda udělila následující rok. Šéfredaktorka Denního věštce, Niane z Libelusie, byla štědřejší, a tak si Řád ostrého brka za přínos hradnímu tisku odnesla Lilien Emity Meissed.

Ani v jednom z letošních zápasů Školního famfrpálového mistrovství nezaváhal havraspárský tým, a tak si poprvé od ročníku Zima 2007 odnesl pohár.

Vyhlášení Sedmiboje čtenářům přineseme na stránkách Denního věštce v samostatném článku. Proto rovnou přejdeme k ocenění Vox scholaris a Spiritus magicus, které uděluje Studentská rada. Respektive neuděluje, alespoň pro tento rok. I tak ale ráda udělila pochvalu všem organizátorům Sedmiboje, kteří se podíleli na jeho hladkém průběhu, dále pak organizačnímu týmu, který měl na starost nedávné stěhování hradu, a poděkovala také Niane z Libelusie za organizaci nové hradní tradice, Udílení novinářských cen.

Slova se opět chopil pan ředitel, aby udělil prestižní ocenění, řád Velké Bradavice, Ronaldu Holmsi Williamsovi za jeho mimořádný přínos při rozvoji školy. Následně oznámil změnu na pozici hlavního knihovníka. Odstupujícího Martina Javora vystřídal Oliver McCollin. Ten od svého vstupu do profesorského sboru pracoval také jako pomocný knihovník.

Před hostinou zbývalo už jen vyhlásit snaživce, kterým se s úctyhodnými 12 918 body stala Theresa Brendi, a samozřejmě předat školní pohár, který si po přesvědčivém výkonu vystavil na krbové římse Zmijozel za svých 77 353 bodů.

Pro Denní věštec
Edmund Heusinger

Published by

Edmund Heusinger

Edmund Heusinger působí v redakci Denního věštce od července 2014. Získal cenu UNC za novinářský debut roku (2014), redaktora roku (2015), článek roku (2017) a Řád ostrého brka (Z2016). Nejraději píše o tom, co jeho samotného zajímá a naopak si nejraději přečte kvalitně zpracované rozhovory a články, které se svými tématy strefují do černého.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *