Srpnová minimotanice Denního věštce

| Vydáno:
Ani jsme se nenadáli a máme tu takřka závěr letních prázdnin, poslední turnus capartovských dovolených už si dobaluje kufry na cestu, srpnoví nováčci se tísní před hradní bránou, aby už už byli ve Velké síni s námi a mohli si své kufry naopak vybalit v pohodlí kolejních místností, jakmile je Moudrý klobouk zařadí. Zkrátka, všude vládne spěch, nervozita a netrpělivost. Abychom se ve zdraví, nu… skoro ve zdraví, dočkali nového školního roku, přinášíme Vám pro rozptýlení srpnovou minimotanici.

Divili byste se, co nám do redakce občas přijde za podivné zprávy. Já takhle od jedné sovy, která se po doručení lístečku vypařila jako pára nad kotlíkem, dostala soupis divných slov, které jako by někdo psal pomocí pomateného brku či s nějakým úrazem hlavy. To druhé je vlastně při letních hradních katastrofách docela pravděpodobné. Možná je to jakýsi rébus, možná seznam kapitol, kdo ví.

Věc se má takto. Na lístečku jsou slova, která působí popleteně, skoro jako by si někdo sepisoval kapitoly pro knihu s detektivní zápletkou či morbidně depresivní příběh.

1. HNUSAKUSTATUT MOREM (1-3)
2. OKANÁRU ZLEM (2-1)
3. NECPIZABU (1-2)
4. KAPŘICH (1-5)
5. ZNÁMEHO LANO (2-4)
6. ZEMŘU KOSTO (1-3)
7. VYPÁŘÉNI LEONID (2-4)

Pod těmito slovy dále bylynaškrábané verše:

Katastrofa přišla k nám,
jest třeba sbírat síly,
pár rad dobrých tobě dám:
Viz u slov mých dva díly.
Až písmenům určíš řád,
jak správně býti měla,
v počtu číslic najdeš snad
tajenku, duše smělá!

Jak sami vidíte, v redakci Denního věštce se opravdu nenudíme. Pomozte mi, prosím, rozmotat, na co mě vlastně onen anonym chtěl upozornit a co je tou katastrofou, na kterou si máme dávat pozor.

Seznam rozpletených slov i s tajenkou nám můžete do externího sovince Denního věštce posílat až do soboty 3. září. Pokud se na Vás usměje štěstí, můžete se posléze těšit na odměnu ve výši jednoho galeonu, která se při zahájení zápisu do tříd jistě bude hodit, tedy za předpokladu, že se zápisu ve zdraví dožijeme, viďte?

Pro Denní věštec
Nerys Heliabel Ghostfieldová

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *