Denní bonzák se vrátil na letňák aneb vydělejte si na začátek školního roku

| Vydáno:
Nebyli jste na letňáku? Nevadí. Pokládáte si otázku, co nebo kdo to je Denní bonzák? Je to časopis, který byl účastníkům rozdán a následně nabízen za symbolickou cenu i pro neúčastníky. Nám přijde ale škoda o něj ochudit ty z vás, kteří jste se k němu nedostali. Některé části jste si již mohli v našem časopise přečíst – horoskopy, předpověď počasí a výroční články. Jiné jsme si před vámi ale schovávali! Pokud jste navíc soutěživí, pojďte si zasoutěžit!

Společné projekty máme v redakci rádi – dobře, já je mám ráda, někteří asi mé nadšení nesdílí, ehm. Než se pustíme k tomu soutěžení, neochudím vás ani o milý článek mimořádné jezevčí slečny, která se vybaví snad všem, když se řekne letňák.

 

Vidím kouzla i tam, kde nejsou. Aneb co nám Hogwarts daly?

Hrad tu s námi (tedy s některými, někteří nebyli ani na světě, když ho stavěli) je už úctyhodných 20 let a za tu dobu ovlivnil spoustu životů. Co konkrétně nám ale tento projekt dal? Co díky němu umíme, kam jsme se jako osobnosti posunuli a co bychom bez něj neměli? Na to se pokoušel najít odpověď profesor Orionis ve své soutěži a vzkazy jsou k dispozici na nástěnce. V tomto článku přinášíme malé shrnutí, které může být zároveň i zamyšlením nad tím, co Hogwarts udrželo při životě dlouhých 20 let.

Hogwarts posouvá moje limity.

O posouvání limitů, získávání nových dovedností, znalostí a zkušeností se mluví v nadpoloviční většině vzkazů na nástěnce. Díky hradu jsme se toho spoustu naučili o sobě i o jiných a získali hromadu nových poznatků jednak z výuky, a jednak od lidí, které na hradě potkáváme. Víte například, co je to gabionová zeď a že ptakopysk má jedový trn? Dokážete věc, kterou by mudla popsal jednou větou, rozepsat na požadovaný počet palců? Hog nám ukazuje, čeho všeho jsme schopni, abychom dostali pár bodů nebo pár srpců. Že neskládáte básničky? Ale jděte! Co když je vypsaná soutěž na body a vaše kolej bojuje o školní pohár? Tak prostě sednete a zkusíte to. A příště to už třeba zase půjde líp. Nebo se postupně naučíte něco jiného, co by vás předtím ani nenapadlo zkoušet nebo jste se toho báli. K tomu všemu nás Hog motivuje a povzbuzuje. Navíc tu vždycky najdete někoho, kdo vám poradí, jak začít, a za váš výtvor nebo pokus se vám nevysměje. A vy pak máte motivaci zkoušet to dál a posouvat se a lepšit se. Díky tomu se nám zvedne sebedůvěra, často i v reálném životě. Protože ačkoliv to často mudlové nechápou, my víme, co dokážeme, a to se počítá.

Nemusíme se stydět za to, že si rádi hrajeme.
Je přece jedno, kolik nám je!

O zábavě, hravosti a prostoru pro tvoření, které nám hrad do naší existence přináší, mluví další třetina vzkazů. Spousta z nás jsou duše tvořivé a na Hog jsme pro svoji kreativitu našli využití. Další teprve díky Hogwarts zjistili, že je vlastně tvoření baví. Nicméně hraví a zábavní jsme všichni, to bychom tu už nebyli. Protože jak jinak si vysvětlit, že banda lidí v různém stupni dospělosti ráno vstává s tím, že musí nakrmit mazlíčka, a při snídani bojuje s příšerou ve sklepení, aby pak celý den přemýšlela, jestli si tento den zaslouží fotku do šťastných dnů pro soutěž madam Any, a doufá, že to nebude na fotku do nešťastného dne? Prostě jsme hraví a rádi tvoříme nejrůznější věci, ať už je to malovaná piškotová roláda, přísady do lektvarů nebo vlastní sada starodávných run.

Kdo může říct, že žije dva krásné životy?

Další téměř třetina vzkazů se zmiňuje o tom, že díky Hogwarts má v životě prvek kouzel a magičnosti a zároveň že je pro ně hrad bezpečné a pohodlné místo, kde se mohou odreagovat od složité reality všedního dne. Těžký den v práci nebo špatné zprávy? Na hradě určitě najdete někoho nebo něco, co vás rozptýlí nebo utěší. Svět Harryho Pottera okouzlil spoustu lidí a mnozí z nich stále čekají na svůj dopis z Bradavic. My ale můžeme říct, že jsme ho vlastně dostali.

Hogwarts mi ukázaly, že přátelství je pro každého.

Ano, hradní zdi jsou ukázkou skvělé čarostavitelské práce, ale důvod, proč tu hrad stále stojí, jsou lidé. A právě o lidech a o přátelstvích, která díky Hogwarts vznikla, hovoří další třetina vzkazů. Může to být přátelství virtuální, omezující se pouze na hradní zdi, ale i skutečné, s přesahem do mudlovského života, takové to na celý život, ale žádné z nich by bez Hogwarts nevzniklo. Nezáleží na ničem z toho, co často limituje přátelství vznikající nejprve v reálném světě, na stydlivosti, na hendikepech, na vzdálenosti, ale na tom, co nás spojuje a že si máme co říct. Možná si někdy zpočátku můžeme lézt i na nervy, ale Hog nás učí tyto rozdíly spíš překonávat než je podporovat, a nakonec možná zjistíme, že máme víc společného, než jak to zpočátku vypadalo. Nikdy nevíte.

A na závěr vše vystihující citát z jednoho ze vzkazů, který podle mě shrnuje vše řečené líp, než bych to já kdy dokázala vyjádřit:

Hog není jen místo pro setkávání, je to životní styl.

Pro Denní bonzák
Felicitas Frobisherová

Pozn.: Čerpáno z nástěnky vzkazů, některé citáty mohou být upraveny tak, aby se stylisticky do článku hodily. Smysl však zůstává zachován.

A my se od povídání přesouváme k první soutěžní jednotce, kterou je omalovánka nové hradní zástavy od slečny Nessy Naiadés. Když se vám povede ji pečlivě vybarvit, můžete si přijít až na příjemných 12 srpců. Nesmí ale chybět podpis a datum!

(Rozkliknutím zvětšíte.)

Na odlehčení před dalšími dvěma soutěžemi tu máme něco pro všechny mlsaly, kteří o víkendu přemýšlí, jakou tu dobrotu ke kávě si upečou.

 

Obludné čokoládium

Čekáte návštěvu, chcete zkusit nový recept na dezert nebo vás honí mlsná? Jste milovníkem čokolády? Pak je následující recept přesně pro vás! Tento jedinečný dezert nese název Obludné čokoládium. Jediné, na co si musíte dát pozor, je správné servírování, aby… se dostalo na každého! Název dezertu by sice mohl vyvolat jisté pochyby, ale žádný strach – o své zdraví se bát nemusíte, jedině v případě, že to všechno sníte sami!

Má k vám přijít neohlášená návštěva, která dorazí už za hodinu? Nebo razíte heslo, že ke kávě patří vždy nějaká dobrůtka? Ať už máte důvod k pečení jakýkoliv, jistě oceníte, že tento recept je velmi snadný, rychlý, a hlavně chutný! A věřím, že i potřebné ingredience byste mohli mít doma, pokud jste tedy milovníkem čokolády. 

Obludné čokoládium

Přísady:

  • 150 g tmavé čokohrudky
  • 150 g hrubého prachu z řepy
  • 120 g stlučené hroudy zlata
  • 100 g hladkého prachu z kostí
  • 3 ks ptačích vajec
  • 2 lžíce uhelného prachu
  • špetka „toho, co je nad zlato“
  • zdobení – cukrová očka, ovocný/cukrový pásek nebo jedlá hmota a barva

Postup:
Do cínového kotlíku velikosti S rozlámeme tmavou čokoládovou hrudku spolu se stlučenou hroudou zlata, kterou pro rychlejší přípravu taktéž nakrájíme na menší kousky. Připravíme si větší kotlík, do kterého napustíme trochu vody a vložíme do něj ten s připravenými ingrediencemi. Jakmile se nám hmota rozpustí, odstavíme stranou.

Mezitím si nasypeme do jakéhokoli jiného kotlíku větší velikosti hrubý prach z řepy, špetku koření, které je nad všechno zlato světa, a dvě lžíce uhelného prachu a smícháme dohromady. Následně tam z cínového kotlíku vylijeme rozpuštěnou směs a promícháme. Do vzniklé směsi postupně vmícháme ptačí vejce a následně prosejeme hladký prach z kostí.

Mícháme proti i po směru hodinových ručiček, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady. Pec předehřejeme na 180 °C. Vzniklé pevné těsto přendáme do pečicí formy, kterou můžeme vyložit pečicím pergamenem. Dle zvolené nádoby a tím odvozené výšky těsta pečeme v rozmezí 15–30 minut a hlídáme, aby povrch zůstal lesklý.

Zdobíme cukrovými očky, pendrekem, marcipánovou hmotou a barvami nebo třeba pecičkami z bílé čokolády a jahodami. Fantazii se meze nekladou. V případě přípravy kouzelnické i mudlovské verze můžeme také podávat s lesním ovocem, zmrzlinou nebo šlehačkou. 

Dobrou chuť!
Nicolette Marique Leroy

____________

Ingredience: 150 g hořké čokolády (alespoň 60%), 150 g cukru krystal, 120 g másla, 100 g hladké mouky, 3 ks vejce, 2 lžíce kakaa, špetka soli 

 

No a hurá, hurá – blížíme se do finále a já vám nabízím dalších 5 srpců za spojovačku s podpisem od naší Olivie Wines. Pokud se vám bude chtít ji i vybarvit, směle do toho a dalších maximálně 10 srpců dle propracovanosti je vašich. A nekončíme! Dalších 8 srpců k vám pak přiletí, když se vám podaří vyluštit křížovku z hlavy naší Nicolette Marique Leroy a z dílny Faye Sages. Celkově si tedy na nový školní rok můžete vydělat až 35 srpců – to máte na dva předměty! A to se co? Vyplatí.

(Rozkliknutím zvětšíte.)

(Rozkliknutím zvětšíte.)

Soutěž můžete vypracovat celou, nebo i jen jeden ze zmíněných úkolů. To je na vás! Vypracování prosím zasílejte na můj discordový krb nebo po sově, zapojit se může úplně každý (ať už jsi šedý nebo lososový) do neděle 8. 9. Závěrem bych ráda ještě jednou poděkovala a veřejně vyzdvihla všechny dívky, kterým se povedlo během několika dní pohotově dát Denního bonzáka dohromady. Klobouček smekám před Nicolette Marique Leroy, Olivií Wines, Felicitas Frobisherovou, Nessou Naiadés, Faye Sages a Mayou Prinz, která provedla kompletní korekturu všech příchozích materiálů.

Pro Denní věštec
za celou redakci zkompletovala Amanda Wright

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *