Redakce dala hlavy dohromady a vymyslela unikátní zadání, ze kterého dobrovolníci – a ti, co do toho byli nenásilně natlačeni – ukuchtili nejrůznější zajímavé chody. Někteří to pojali vesele, jiní se chtěli předvést a samozřejmě nechyběli ani experimentátoři. No a jak to dopadlo? Podívejte se pod pokličku naší věštecké kuchařky.
Zadáním tedy byly OVESNÉ VLOČKY, KNEDLÍKY A CITRÓN.
OVESNÉ VLOČKY
Broskvový chézekake z ovesných vloček
Felicitas Frobisherová
Suroviny:
- hrnek ovesných vloček
- hrst lískových oříšků
- půl hrnku třtinového cukru
- 125 g másla (asi tak půl kostky)
- broskve (já měla 4 malé kusy, můžete použít i jiné ovoce)
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- vanilka
- 2-3 lžíce medu
- 1 větší nebo 2 menší zapékací misky
- bílý jogurt na podávání
Postup:
Připravíme si tvarohovou náplň (pro zdatné pekaře: je to prakticky stejné, jako když děláte tvarohovou náplň do koláčů). Takže si tvaroh umícháme s vajíčkem, mletou vanilkou a medem (med můžete vynechat a dát tam vanilkový cukr), náplň by vám měla chutnat, takže oslaďte dle chuti a preferencí. Odložíme na chvíli stranou.
Poznámka k náplni: Náplň je lepší řidší, pečením ztuhne a může být trochu suchá. Takže nešetřete ovocem.
Broskve si nakrájíme na plátky (nebuďte líní a oloupejte je, nebudou se vám v čízkejku motat šlupky).
Ovesné vločky a máslo rozdělíme na poloviny. Větší polovinu použijeme na drobenku, menší na spodní základ.
Na drobenku budeme potřebovat vločky, cukr, máslo a oříšky. Vločky a oříšky dáme do mixéru a rozmixujeme nadrobno (ne úplně na mouku, ale na menší kousky) a smícháme s cukrem. Máslo si nakrájíme na kostičky. V míse pak vše spojíme, aby to byla drobivá hmota, která nedrží pohromadě, ale dělá větší kousky. Prostě drobenka.
Na spodní základ budeme potřebovat pánvičku – rozpustíme máslo a na něm opražíme vločky do křupava. Navrstvíme na dno zapékacích misek.
Na vločkový základ dáme polovinu nakrájených broskví (nebo jiného ovoce) a navrstvíme tvaroh, na který poklademe druhou půlku broskví. Navrch dáme drobenku.
Pečeme v troubě, asi tak 30 minut na 200 °C. Podáváme ozdobené bílým jogurtem.
Návrh na zlepšení: Určitě bude dobře fungovat, když drobenku uděláte z celého množství vloček a másla a dáte ji jak dospod jako základ, tak navrch.
Čokoládovo-oříšková granola
Nicolette Marique Leroy
Ingredience:
- 200 g celých ovesných vloček
- 60 g másla
- 4 polévkové lžíce vody
- 2 polévkové lžíce medu
- 120 g ořechů
- 50 g hořké čokolády nad 70 %
- ½ čajové lžičky skořice
- chia semínka
Postup:
Ořechy nasekáme na malé kousky a promícháme s vločkami. Do malého kastrůlku dáme máslo, med, skořici a 4 polévkové lžíce vody a na nižším plamenu necháme rozpustit máslo.
Směs nalijeme na vločky a promícháme. Nasypeme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě na 160 °C po dobu cca 25 minut. Během pečení směs alespoň dvakrát promícháme.
Lehce zlatavé müsli vyndáme z trouby a nasypeme na něj na kousky nasekanou hořkou čokoládu, promícháme. Po vychladnutí přidáme chia semínka dle chuti a přendáme do uzavíratelné sklenice, či dózy.
Jogurt s pečeným čajem a domácím müsli
Enola Gatito
Jedná se jednoznačně o moji nejoblíbenější snídani. Bílý jogurt zalitý pečeným čajem a müsli k tomu. Mňam!
Ingredience:
- bílý jogurt
- pečený čaj
- 250 g ovesných vloček
- 70 ml medu
- 70 g třtinového cukru
- oříšky a sušené ovoce dle chuti (já dávám slunečnicová semínka, pekanové ořechy, jumbo hrozinky)
- čokoláda
- skořicový cukr
Postup:
Ovesné vločky vysypeme do mísy. Tekutý med smícháme s třtinovým cukrem a pak poctivě vmícháme do ovesných vloček.
Rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a přidáme oříšky a semínka dle chuti. Sušené ovoce ale ne, to se přidává až po upečení, aby neztvrdlo. Nalámeme čokoládu a na závěr zasypeme skořicovým cukrem. Dáme péct na 170 °C na 15-20 minut.
Po upečení necháme vychladnout, pak rozdrobíme a nalámeme na menší kousky a vmícháme sušené ovoce. Po úplném vychladnutí můžeme přesunout do dózy.
V misce pak už jen smícháme bílý jogurt, pečený čaj a vlastní müsli.
Závistivé placky
Faye Sages
Jsem milovníkem slaných snídaní a najít recept na slané ovesné vločky, který by mě lákal, bylo opravdu výzvou. Nakonec jsem se rozhodla udělat špenátové placky.
Recept:
Do mixéru vložit 60 gramů čerstvého špenátu, 1-2 stroužky česneku, na palec velký kus zázvoru, hrst koriandru, 1 lžičku soli, 2 lžíce oliváče a 70 mililitrů vody. Poté je potřeba rozemlít 230 gramů ovesných vloček na jemnou mouku a postupně to vmíchávat do zeleného základu, dokud není konzistence taková… „správně těstovitá“ a co nejmíň lepkavá.
Těsto pak rozdělte na stejně velké dílky, ukoulejte z nich kuličky a rozválejte válečkem na tenké placky. Rozehřejte pánev a na sucho na ní postupně placky opékejte, často otáčejte. Pokud se placky nafouknou, tak žádný děs – je to vaše znamení dobře odvedené práce! Na opečené placky pak stačí položit, co máte nejraději (nebo co dům dá). Já jsem je potřela poctivou vrstvou česnekové pomazánky, pokladla šunkou a doplnila rajčátky a sýrem.
Za mě osobně mají ty placky skvělý potenciál, ale na rovinu říkám, že byly v těchto poměrech takové nijaké. Aby byly placky samy o sobě více lahodné, chtělo by si to s receptem více pohrát – klidně bych doporučila přidat semínka, nějaký sýr (třeba fetu), bílý jogurt a případně vždycky všechno zachrání víc česneku! A pak vám je určitě budou všichni závidět (jako mně kolegyně v redakci, heč).
Z ovesných vloček znám miliony receptů, ale přesto jsem chtěla něco neokoukaného a nového, co jsem ještě nezkoušela. Začala jsem tedy hledat… Kdo by neměl rád pizzu? Už delší dobu mám schovaný jeden recept na nějakou odlehčenější verzi z ovesných vloček, což zní samo o sobě trochu šíleně a dost nepředstavitelně. Podporou mi nebyly ani opovrhující a nedůvěřivé pohledy kolegů z redakce. Ale já jsem se nedala, a nakonec se pizza stala u nás doma doslova hitem, neboť svou chutí předčila veškerá očekávání.
Ingredience na těsto:
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 130 g ovesných vloček – já jsem si je rozmixovala na mouku
- 5 lžic teplé vody
- lžička soli
Recept:
Všechny ingredience smícháte dohromady a vznikne vám takové lepivé těsto. Nebude úplně tuhé, ale tím se nenechejte odradit. Následně už jen těsto naňahňáte na pečící papír a posypete vším, co máte rádi nebo co na pizzu klasicky dáváte. Pro mě to byla pasírovaná rajčata, kuřecí šunka, gouda a mozzarella. A pečete v troubě asi dvacet až třicet minut. Vznikne vám opravdu výborná pizza, která splňuje vše, co od jídla mám ráda: chutné, levné, rychlé, zdravé, lehké a jednoduché na přípravu.
KNEDLÍKY
Švestkové knedlíky z tvarohového těsta
Felicitas Frobisherová
Suroviny (asi 16 ks):
- 250 g tvarohu
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- švestky (vypeckované)
- na podávání: máslo, strouhanka, moučkový cukr
Postup:
Z tvarohu, mouky a vajíčka si vytvoříme těsto (mělo by připomínat modelínu, nejlépe to jde, když z mouky uděláme na vále kopeček, přidáme tvaroh, lehce promícháme, vytvoříme důlek, do něj rozbijeme vejce a pak hněteme), rozdělíme si ho na poloviny, vyválíme a nakrájíme na kousky, do kterých balíme švestky.
Knedlíky vaříme v osolené vodě asi 15 minut.
Na podávání si na másle opražíme strouhanku, necháme trochu zchladnout a smícháme s moučkovým cukrem.
Knedlíky posypeme strouhankovou směsí a polijeme rozpuštěným máslem.
Drožďové knedlíčky
Nicolette Marique Leroy
Ingredience:
- máslo
- ½ malé cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 kostky droždí
- sůl, pepř, bylinky
- 1 vejce
- strouhanka
Postup:
Na kousku másla orestujeme cibuli a následně přidáme česnek. Na pánev rozdrobíme dvě droždí, za stálého míchání necháme na nižší teplotě rozpustit a orestujeme do růžova cca 2 minuty. Pozor, abychom jej nespálili.
Odstavíme z hořáku, chvilinku necháme vychladnout, osolíme, opepříme, případně ochutíme petrželkou a pažitkou a přidáme vajíčko, které pořádně se směsí rozmícháme. Postupně přidáváme po troškách strouhanku, dokud nebude směs hustá tak akorát.
Vytvarujeme knedlíčky a dáme zavařit do polévky.
Kdysi jsem slyšela, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala. A od té doby se tím (někdy… občas… no dobře, velmi výjimečně…) řídím. V obchodě jsem koupila Har Gow knedlíčky, o kterých jsem vlastně nikdy dříve neslyšela, natož abych je ochutnala, a rozhodla se je servírovat s thajskou kari polévkou. Ať už vám to může znít jakkoli děsivě, rozhodně to bylo určitě lepší než záložní plán B – tedy oschlý knedlík ve vajíčku. A výsledek? Za mě dobrý!
Recept:
Do hrnce dejte zahřát lžíci oleje, pak 1 menší nakrájenou cibuli, 2 stroužky rozmělněného česneku, kousek čerstvého nastrouhaného zázvoru a nechte to tak 2-3 minutky osmahnout do změknutí.
Přidejte asi dvě lžíce červené kari pasty, promíchejte, zalijte 900 ml vývaru (nebo vody, pokud se vám s vývarem nechce crcat), přimíchejte 1 plechovku kokosového mléka, 1-2 lžíce rybí omáčky a cukr podle libosti. Povařte 10 minut, odstavte hrnec a zakápněte šťávou z limet(y).
Knedlíčky se dělají 9 minut bokem na páře. Stačí je pak nandat do mističky, zalít polévkou a nakonec posypat štědrou dávkou koriandru, jarní cibulky, chilli nebo smažené cibulky – prostě co hrdlo ráčí!
Hovězí na divoko s hrnkovým knedlíkem
Enola Gatito
Když se řekne „knedlík“, vyvstane mi na mysli v první řadě omáčka! A ačkoliv jsem vyzkoušela vaření všech možných nejrůznějších druhů knedlíků od houskových přes karlovarské až ke špekovým, chuťově u mě stejně vítězí ten úplně nejjednodušší – hrnkový! A jedna z mých nejoblíbenějších omáček je hovězí na divoko. Trochu připomíná svíčkovou omáčku, ale je mnohem rychlejší!
Omáčka:
Ingredience:
- 500 g hovězího masa
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 malý celer
- 140 g rajčatového protlaku
- koření Divočina
- 300 ml smetany
- 2 PL cukru
- olej na smažení
- máslo a hladká mouka na případné dohuštění
Postup:
Na oleji zpěníme cibuli a zasypeme ji cukrem. Necháme zkaramelizovat. Pak na ni dáme zatáhnout plátky hovězího masa, které jsme osolili a poctivě okořenili kořením Divočina. Pokud pracujeme s větším množstvím masa, děláme to na více etap, aby plátky masa vždy pouze zakryly dno, ale nebyly ve více vrstvách. Maso pustí vodu a pak by se místo osmahnutí spíše vařilo.
Když máme osmahnuté maso z obou stran, dáme ho do hrnce všechno, zalijeme vodou a přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer. Vše musí být dostatečně ponořené ve vodě. Přidáme rajčatový protlak a necháme dusit do změknutí. Během dušení v případě potřeby doléváme vodu.
Když máme masíčko měkkoučké, vyndáme jej z omáčky a omáčku tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Vlijeme smetanu a pokud máme omáčku příliš řídkou (což se mi však ale nikdy nestalo), vmícháme ještě jíšku, kterou připravíme bokem na pánvi tak, že do rozpuštěného másla vmícháme hladkou mouku, abychom získali konzistenci podobnou pastě.
Během dušení masa si připravíme knedlík.
Na jednu dávku:
Ingredience:
- 1 včerejší rohlík
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- máslo na vymazání hrníčků
Postup:
Rohlík nakrájíme na kostičky, dáme do mísy a přidáme mléko, mouku, vejce a sůl. Smícháme v těstíčko. Je-li příliš řídké, přikrájíme ještě rohlík. Připravené hrníčky poctivě vymažeme máslem a naplníme těstíčkem do tří čtvrtin.
Hrníčky dáme do hrnce, ve kterém voda sahá do půlky hrníčků. Vaříme 25 minut.
Po uvaření objedeme knedlík kolem dokola podél stěny hrníčku příborovým nožem, vyklopíme na prkénko a nakrájíme. Na talíř dáme knedlík, plátky masa a zalijeme omáčkou.
Jahodové tvarohové knedlíky
Amanda Wright
Ingredience:
- 250g tvarohu v kostce
- 1 menší vejce
- přibližně 80g krupice (+ na podsypání při válení)
- špetka soli
- jahody
Postup:
Z ingrediencí zpracujte těsto. Možná se trošku bude lepit, ale nedoporučuji přidávat moc další krupice, neboť potom nejsou knedlíčky tak nadýchané. Obalte zvolené ovoce, v mém případě jahůdky, těstem a vytvarujte knedlíček.
Přiveďte do varu vodu a knedlíček do vody ponořte. Vaří se tak dlouho, dokud knedlíček nevyplave na hladinu. V tom momentu je připravený k servírování. Já jsem servírovala s tvarohem a horkými borůvkami, které jsem si na začátku léta sama natrhala v lese a zamrazila.
Z tohoto poměru surovin mi vyšlo zhruba 9 menších knedlíčků.
CITRÓN
Krůtí prsa na medu a citronu
Felicitas Frobisherová
Suroviny:
- cca 500 g krůtího masa (může být i kuřecí) – já použila prsa
- 2 vrchovaté lžíce medu
- stejné množství citronové šťávy
- citron
- lžička sójové omáčky
- sůl, pepř
Postup:
Nejprve si připravíme marinádu. Prostě smícháme citrónovou šťávu a med, přidáme sójovou omáčku, osolíme, opepříme. Maso si nakrájíme na plátky a vložíme do marinády, necháme asi tak hodinu marinovat. Citron si nakrájíme na kolečka.
Marinované maso dáme do pekáčku, zalijeme zbytkem marinády a poklademe kolečky citronu. Pečeme v troubě na 200 °C asi hodinu (vejdou se i dvě porce čízkejku).
Podáváme s vhodnou přílohou – já zvolila zeleninový salát z míchaných salátových listů, okurky a rajčat (a jako zálivku jsem použila výpek z masa), ale dobré jsou i čínské nudle nebo rýže.
Palačinky s cukrem a citronem
Enola Gatito
Kdo by neměl rád palačinky? A rozhodně nejlepší kombinace na palačinky je moučkový cukr a citronová šťáva! Jo a na palačinky používám polohrubou mouku. Palačinky jsou díky ní sice takové hutnější, což může být nevýhoda, ale zase jsou pak takové hutnější, což může být výhoda. Chápete, ne?!
Ingredience:
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 1 balení vanilkového cukru (20 g)
- 140 g polohrubé mouky
- máslo na smažení
- moučkový cukr
- citron
Postup:
Do mísy vlijeme mléko, přidáme vejce, vanilkový cukr a špetku soli a vše důkladně promícháme. Po částech přidáváme mouku a vždy pečlivě ručně zašleháme. Hotově těsto dáme na půl hodinky odpočinout do lednice.
Poté na pánvi rozehřejeme kousek másla a smažíme palačinky. Kdo by chtěl docílit dokonalého tvaru, může zkusit použít nějakou formičku.
Hotové palačinky osušíme od přebytečného tuku, pokapeme šťávou vymačkanou z citronu a zasypeme poctivou vrstvou moučkového cukru.
Citronovo-borůvková bábovka
Nicolette Marique Leroy
Ingredience:
- 3 vejce
- 220 g cukru krystal
- 450 g hladké mouky
- citronová kůra
- šťáva ze dvou citronů
- 1 prášek do pečiva
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 g borůvek
- máslo a polohrubá mouka na vymazání formy
Postup:
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, mouku společně s kypřícím práškem prosejeme přes síto do mísy, přidáme k ní kůru z citronů, vymačkanou šťávu, smetanu a vyšlehaná vejce s cukrem.
Těsto pořádně promícháme a přidáme borůvky, které můžeme rozkrájet na polovinu nebo nechat v celku.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct do trouby na cca 60 minut na 175 stupňů. Upečenou bábovku vyndáme z trouby, necháme vychladnout, vyklopíme a můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Citrónové Crème brûlée
Faye Sages
Krémový brýle mám na pečícím to-do listu už několik let a konečně mě něco donutilo to vyzkoušet. Citrónový upgrade byl příjemně osvěžující pro horké letní dny, kdy vás nedokáže ani 35 stupňů zastavit před chutí na dortík. Pro jistotu jsem pro svůj pokus zvolila jen poloviční porci a byla to strašná, strašlivá chyba! Těch dalších pár mističek mi rozhodně chybělo!
Recept:
V misce smíchejte 66 gramů cukru krupice s kůrou z jednoho citrónu a 2 lžičkami kukuřičného škrobu. Poté přidejte 6 žloutků, 20 gramů medu a 50 gramů citrónové šťávy. Poté si dejte misku na stranu a čapněte hrnec, do kterého nalijte 490 mililitrů smetany ke šlehání, přidejte vanilkový lusk (nebo rozemleté vanilkové lusky, pokud je pro vás lusk moc nóbl) a začněte směs zahřívat.
Jakmile uvidíte, že se začíná něco dít a smetana začne lehoulince pobublávat, stáhněte hrnec z plotny (jde nám o zahřátí, ne o svaření). Začněte smetanu POSTUPNĚ přimíchávat do žloutkové směsi a nepřestávejte míchat. Jakmile vše vmícháte, přidejte ještě 115 mililitrů plnotučného mléka.
Směs pak nalijte do malých mističek, ideálně tak, aby ve všech mističkách bylo směsi stejně. Misky dejte do hlubokého plechu, do kterého nalijete teplou vodu asi do výše náplně v mističkách. Plech pak vložte do trouby vyhřáté na 150 °C na 40 minut. Krém pak nechte vychladnou při pokojové teplotě, poté vložte do ledničky ideálně na přes noc. Další den na vrch nasypte trochu cukru a plamenometem flambovací pistolí tomu dodejte tu karamelovou vrstvu.
Je to zdlouhavý a náročný? Ano. Stálo to zato? Rozhodně.
Citrónový pudink
Amanda Wright
Měla jsem v plánu upéct citronové sušenky, ovšem časově mi to nějak nevyšlo. Doma jsem tedy našla citrónový pudink a musím říct, že bych vám ho osobně nedoporučila. Nejen, že mě mírně vyděsil svou netradiční vizáží, ale chuťově mi zrovna nesedl a v průběhu celého jezení jsem se šklebila, což bohužel nebylo způsobeno kyselostí produktu. Nevylepšily to ani přidané borůvky s piškoty. Věřím, že pudink možná může někomu zachutnat, ale já jsem to rozhodně nebyla. A v obchodě kolem něj budu chodit už jen výhradně obloukem.
Recept:
Příprava je snadná, jako u klasického pudinku. 500 ml vody, trochu cukru. Přivedeme k varu polovinu mléka, v druhé rozmícháme pudinkový prášek s cukrem. Jakmile přijde mléko k varu – nezapomeňte pravidelně míchat – přilijeme rozmíchaný prášek a mícháme dál do zhoustnutí. Nalijeme do sklenic, necháme vychladnout a následně dáme do lednice.
BONUS NA ZÁVĚR
Když jsem viděla zadání: knedlík, citron a ovesné vločky, myslela jsem, že mě porazí. Tři jídla! Tolik normálně vařím za celý měsíc. Každopádně, napadla mě spásná myšlenka: proč by to nemohly být ovesné citronové knedlíky? Nu a protože jsem kuchař amatér, dala jsem to přežvýkat nejlepšímu kamarádovi robotovi. S něčím přišel, něco jsem si stejně udělala po svém a zde máme výsledek:
Citronové ovocné knedlíky z ovesných vloček s tvarohovo-medovou náplní, šlehaným krémem a opraženými vločkami
Olivia Wines
První problém, před kterým jsem stála, bylo, co s citronem vyčarovat, aby se dal narvat do náplně a nebylo to jak šťovík. Tadááá, naložila jsem to do medu. Každopádně už nastal neodvratný krok zkázy, protože očividně když máte nezralý citron a necháte tam tu bílou věc pod kůrou, kyselé to sice nebude, ale sladké taky ne. Hořké jak pátá prohra v maškvorkách. Za sebou. Tedy, rada pro příště – bez bílé otravnosti. Jinak se to prostě jenom nakrájí na kousíčky, smíchá s medem a nacpe do skleničky. Robot psal i poměry, ale ty jsem statečně ignorovala. Ideálně nechat tak dva dny naložené.
Teď přichází ta větší sranda. Samotná tvorba.
Na těsto robot psal:
- 100 g jemných ovesných vloček
- 100 ml mléka (klasického nebo rostlinného)
- 1 vejce
- 1 lžička medu
- 1 lžíce měkkého tvarohu
- nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
- špetka soli
Celek důležitá informace byla, že prvně se vločky zalijí mlékem a nechají nějakých deset minut na pokoji. To jsem celkem dodržela, teda až na to, že na sůl jsem zapomněla a místo vloček jsem měla přímo vločkovou mouku. No a taky na to, že jsem dosypávala hladkou mouku jak divá, protože jinak to byla netvarovatelná břečka. Zkrátka tolik mouky, dokud s tím nešlo nějakým normálním způsobem pracovat. No a spousta mouky se využila i pak při samotném patlání, protože je z toho jinak do chvíle nechutný lepidlo. Hotové těsto jsem strčila do lednice asi na hodinku, ač to po mně nikdo nechtěl, protože jsem stejně čekala na mrazák (viz níže).
Náplň byla větší sranda.
Přitom to vypadalo celkem jednoduše:
- 100 g měkkého tvarohu
- 1–2 lžičky nasekaného citronu z medu
- 1 lžička medového sirupu z téže sklenice
- 1–2 lžičky vanilkového pudinkového prášku
Vzhledem k tomu, že jsem se bavila s Mandy a ta mi řekla, že mi to vyteče, jsem dostala strach a místo měkkého tvarohu pořídila ten na strouhání – s tím se nešlo domluvit a rozňahňat. Tak jsem přidala pár lžic měkkého, který jsem doma stejně měla. Pak ten naložený hořký citron a med – protože znova to nakládat nebudu, že jo. Vše zakončeno pudinkem. Aby z toho nějaká hmota vznikla, vzala jsem na to šlehač. Uklízet budu asi ještě týden.
Můj strach z toho, že takovou divnou hmotu v životě neobalím, jsem svěřila robotovi. Ten mi poradil, ať si udělám hromádky a dám do mrazáku – znělo mi to fajn. Akorát jsem neměla doma takový ten potravinářský igelit, tak jsem to nacpala do sáčků. Zhruba až v půlce mi došlo, že jsem je mohla celou dobu dávat alespoň na půl. Každopádně náplň hotová a čeká v mrazničce.
Po nějaké té hodince jsem všechno vytáhla. Těsto rozdělila na osm částí (protože tolik jsem měla zmražených hromádek) a nějak to na ty zmrzlé patvary nablemcala. Část jsem hodila do mrazáku, část do hrnce s vařící horkou vodou. Hurá!
Nastal čas na přípravu něčeho navrch (aby nebylo vidět, jak jsou hrozně ošklivé). Vyšlehala jsem šlehačku se zbytkem měkkého tvarohu. Kdo chce, ať si krém a život klidně osladí. Já v téhle fázi byla líná jít hledat cukr. Aby nechybělo nějaké to křupnutí (a vločky ze zadání byly vidět na první dobrou), hodila jsem jich pár na pánvičku spolu se skořicí a vanilkovým cukrem (ten jsem po ruce měla). Při ochutnávání, zda už to je, pozor, ať si nespálíte jazyk jako já.
Mezitím už knedlíky vyplavaly na hladinu, chvilku si tam pochillovaly a tadá, hotovo, můžeme servírovat.
Budu to dělat ještě někdy? Spíš ne. Navíc mám ještě čtyři v mrazáku. Pokud ale nezkazíte hned první krok, může to být i poměrně jedlé.
Celý kuchařský počin se nám moc líbil, takže se určitě v budoucnu můžete těšit na pokračování. My jdeme všechny dobroty okoštovat a pokud něco budete zkoušet, nezapomeňte se s námi o zkušenost podělit v komentářích.
Pro Denní věštec
Rulička Doručka
alias redakce