Každý chvilku zametal

| Vydáno:
Havraspár 240 : 70 Nebelvír

Sluníčko svítilo, ptáčci zpívali a kytičky voněly. Vzduchem se míhaly modré a červené pruhy na košťatech. Bojovaly o camrál, odpalovaly na sebe potlouky, chytaly zlatonku. Houf fanoušků, diváků, náhodných kolemjdoucích a novinářů na tribunách je sledoval, komentoval, fandil jim. Niane z Libelusie kolem sebe mávala obálkou, v níž měla už před začátkem utkání coby správná novinářka, která ví vše, ukrytý jeho výsledek. Nepovedlo se ověřit, zda správný. Škrkny zůstaly doma. Bylo krásné famfrpálové ráno. Odehrával se nádherný a napínavý zápas, na němž se asi nedá nalézt větší nedostatek. Kdo nepřišel, rve si teď vlasy.

Začátek poznamenal drobný zmatek při nebelvírském nástupu, když se na chytači zřejmě omylem ocitla Angie, šlo však o poslední taktické škobrtnutí jednoho z týmů. Brzy se vše usadilo. Drobnou převahu měl během zápasu Havraspár, Nebelvír mu však zdatně sekundoval.

Modří střelci kontrolovali camrál z 61 %, i proto stříleli výrazně častěji než jejich soupeř (28 : 18). Proti nim však létala brankářka Theresa, která do obručí pustila jen třetinu střel (32 %). Ani Aya na druhé straně se nedala zahanbit, její zásahy byly úspěšné ze tří pětin, červený tým tak proměnil 39 % šancí.

Raven poslala svůj tým do vedení již ve čtvrté minutě. Další havraspárské pokusy byly dlouho neúspěšné. Nebelvírští střelci se osmělovali pomaleji, první střelu vyslal Michael až ve dvanácté minutě. Právě tento hráč o osm minut později vyrovnal. Spustilo to sérii tří dalších gólů, o něž se podělili všichni červení camrálisti. Ve čtyřicáté druhé minutě tak byl stav 10 : 40. Eleanor a Raven se na to nemohly dívat, zabraly, a když se nakonec přidala i Wronka, otočily společně skóre během dvaceti minut na 70 : 40. Až v minutě šedesáté deváté se opět prosadil nebelvírský střelec, Sebastiane, k němuž se po dvou zásazích Raven připojila i Mary. Tato dvacetiminutová, téměř vyrovnaná série gólů vedla ke snížení na 90 : 70. Vypadalo to, že Nebelvír začíná dotahovat, ale zda byl tento dojem oprávněný, jsme se nedozvěděli, neboť zápas skončil.

Střelecká taktika obou týmů byla stejná: kdo vybojoval camrál, ten vystřelil. O góly se hráči podělili následovně: Raven 5, Eleanor 3 a Wronka 1; Sebastiane 3, Michael a Mary po 2.

Velmi poutavý byl také odrážečský souboj. Havraspár se k potlouku dostal o málo častěji (53 %), více sražených hráčů si připsal Nebelvír.  Jak se tedy dařilo? Angela srazila Thomase (17. minuta) a Elisabeth (89.), Evanlyn Hekateu (36.) a také Elisabeth (73.). Tato modrá hráčka dokázala diváky pobavit ve 49. a 52. minutě, kdy na ní zřejmě zapracovala únava a dvakrát po sobě trefila potloukem samu sebe. Nejúspěšnější odrážečkou byla Angie, která zpotloukovala Angelu (32.) a hned třikrát Edmunda (35., 72. a 92.). Elisabeth své oběti střídala, po Edmundovi (45.) následovala Evanlyn (57.) a Angela (82.). Jak vidno, potlouky byly vysílány na chytače (pádu se ze stabilních hráčů na tomto postu vyhnula jen Hazel) a odrážeče. Zvláště pro chytače to znamenalo zkoordinovat průlety, pití lektvarů a střídání. O něco lépe se to dařilo Havraspáru, který zlatonku přilákal blíže k sobě, čehož po hodině, třiceti čtyřech minutách a dvou sekundách využila Hazel a rozhodla zápas.

Zajímavé bylo sledovat, jakou silou odrážeči potlouky posílají a jak se s tím zasažení dokáží vyrovnat. Například mnohokrát trefený Edmund měl ve 21. minutě 53% zdraví, když ho zasáhla Angie. Zůstalo mu 19 %, na koštěti se udržel. Později, v minutě 35., dopadl tvrdě na zem, přestože měl před ranou, již mu opět uštědřila stejná soupeřka, zdraví 86%.

Ohlasy vybraných hráčů

Hazel Jane Morion: Tento zápas byl velice napínavý, pro mě byl nejnapínavější z letošní sezóny. Obě koleje si vedly úžasně a velmi těsně si šlapaly na paty. Hráči našeho týmu hráli opravdu úžasně, stejně tak i naši červení soupeři. Nebelvírští i havraspárští tak dokázali, že ať už vede jedna kolej o gól či o více, během několika minut se může skóre zcela otočit.
Je vidět, že kapitánky obou týmů dokázaly hráče motivovat a dostat je tak na vysoké úrovně, co se týče všech postů. Chtěla bych jim oběma za to poděkovat, jelikož zápas, kterého jsme byli na hradě svědky, byl opravdu neuvěřitelný!
Nejvíce bych ale samozřejmě chtěla poděkovat celému našemu týmu, který ukázal, co v něm je, a pořádně zabojoval, čímž naši kolej dovedl až k vysněné výhře.

Theresa Brendi: V první řadě mě napadá, že to byl hrozně napínavý zápas. Někdy se zlatá chytí rychle, tady to trvalo. Modří měli převahu na střelách, u zlaté taky, ale nevzdali jsme to. Hráli jsme, jak nejlépe jsme uměli, a zvlášť naše odrážečky byly skutečně nebezpečné. Vítězství z toho nebylo… ale jak se říká: Sláva vítězům, čest poraženým. Já jsem na svůj tým hrdá.

Ohlasy kapitánů

Aya Watanabe: Musím říct, že jsem nečekala, že to dopadne až tak dobře, jelikož Nebelvír byl a je v mých očích obávaným a silným soupeřem. Moji havrani se však snažili ze všech sil a nenechali se nebelvírskými zastrašit. Střelkyně pěkně potrápily nebelvírskou brankářku, která si ale mimochodem vedla moc dobře, a do branky poslaly hned několik gólů. Z obrážeček šel opravdový strach a nerada bych byla jejich cílem. Výborně mířily a s přesností poslaly k zemi až čtyři hráče soupeřova týmu, což je moc krásný výsledek. A samozřejmě nesmím zapomenout na chytače, kteří zkušeně prolétávali překážkami a společnými silami zahnali zlatonku dostatečně daleko na to, aby na ni jeden z nich dosáhl. Nakonec to byla opět Hazel, která zlatonku chytila a zajistila nám výhru. Gratuluji ti k druhé zápasové zlatonce a snad se ti sbírka tento rok ještě o jednu zlatou potvůrku rozroste. – mrkne –
Kromě hráčů, kteří si na zápase zahráli, si mou pochvalu a děkovná slova zaslouží také náhradníci, kteří byli připraveni kdykoli naskočit. Děkuji i fanouškům za jejich úžasnou podporu, která nám dodávala v letu sílu a motivaci.
Nebelvírský tým má být ale také na co hrdý, protože ukázal, že hra s nimi opravdu není jednoduchá a vedl si velmi dobře. Takže jak se říká: Sláva vítězům, čest poraženým. Děkuji tedy celému nebelvírskému týmu a jejich kapitánce za napínavý zápas.

Esmeralda Milagrosa: Tentokrát musím pochválit hlavně náš tým, naštěstí se neopakovala situace z minula a všichni přišli dřív, než jsem očekávala. Hlavně pak díky za to, že se tak dlouho držel a odolával náporu na všech postech. Zápas trval nečekaně dlouho a byl opravdu adrenalinový. Sledovat, jak se situace vyvíjí na celkem vyrovnaných stranách střelců a brankářů, jak fanoušci čekají na každé předvedení síly odrážečů, až shodí některého z hráčů z košťat, a vynikající práce chytačů, to se jen tak nevidí. Zápas jsem si užila a myslím, že i náš tým se pral ze všech sil. Rozhodně si tak zaslouží pochvalu naši hráči a fanoušci. Ještě jednou gratuluji soupeři k výhře. Ze zápasu mám i přes prohru dobrý pocit, protože vím, že tým hrál srdcem a udělal vše proto, aby to soupeř neměl jednoduché.

Sestavy týmů
První uvedený hráč nastoupil v základní sestavě, další střídali:

Havraspár:
1. střelec: Wronka Zabloudilová
2. střelec: Raven Sariell Rosa
3. střelec: Eleanor Blackfoot
brankář: Aya Watanabe
1. odrážeč: Angela QuickBow, Miraell Eliranne
2. odrážeč: Evanlyn Cooper, Miraell Eliranne
chytač: Edmund Heusinger, Hazel Jane Morion

Nebelvír:
1. střelec: Michael Jones
2. střelec: Mary Elizabeth Thornhill
3. střelec: Sebastiane Grande
brankář: Theresa Brendi
1. odrážeč: Elisabeth Victoria Maxwell, Esmeralda Milagrosa
2. odrážeč: Esmeralda Milagrosa, Angie Claire Silvery
chytač: Angie Claire Silvery, Hekatea Centaurix, Thomas Olkim, Esmeralda Milagrosa

Pokud by o pořadí v tabulce rozhodovaly při rovnosti bodů vzájemné zápasy, zajistil by si Havraspár tímto vítězstvím zisk poháru. Zřejmě však své prvenství bude muset potvrdit v posledním utkání. Čekají nás ještě dvě. První z nich se uskuteční již tuto sobotu – 10. června 2017 –, nastoupí proti sobě Nebelvír a Zmijozel; střetnou se o to, kdo by ještě mohl modrý tým ohrozit. Nastavte si budík opět na 9.00.

Pro Denní věštec
Nebelbrach Mechacha

Published by

Nebelbrach Mechacha

Hradní novinařině se věnuje od nástupu do školy v Létě 2009, kdy začal psát pro Lví tlapou. Spolupráci s Denním věštcem navázal ve školním roce Zima 2012. Od počátku píše články týkající se Soubojového klubu, v Zimě 2013 založil tradici pravidelného famfrpálového (raději říká kvidyčového) zpravodajství. Sem tam se hecne a zpracuje i jiné téma. Řídí se heslem: „Scholaris in omne tempus.“

Komentáře

  1. Pěkný článek o zápasu. 🙂 A hlavně povedený název, je jasné, že po tolika sezonách už je název článku trošku potíž, když se nechce redaktor opakovat. 🙂

  2. Hezký článek 🙂

    Jen poznámečka:
    „Začátek poznamenal drobný zmatek při nebelvírském nástupu, když se na chytači zřejmě omylem ocitla Angie…“

    A člověk by řekl, že bystrý a zkušený novinář si všimne i toho, že ve VS pak visí zšedlý nápis „Angie Claire Silvery získala magíka s názvem „Záskok“

    🙂 Takže taktická chyba se tam opravdu neobjevila – to jen na obranu Angie a případně sebe 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *