Osobnost Hogwarts: koho hledáme a pro koho hlasujeme?

| Vydáno:
Osobnost Hogwarts je anketa, při které obyvatelé hradu hlasují o tom, kdo by si tento prestižní titul zasloužil. Ač je na jednu stranu název ankety i řádu, který pak daná osoba získá, sebevysvětlující, nejsou dána prakticky žádná kritéria, podle kterých se má Osobnost Hogwarts vybírat.

To jediné, co se při OH připomíná, je, že má jít o někoho, kdo je osobností nebo přínosem pro hrad, nikoliv jen osobností pro hlasujícího, případně nominujícího jednotlivce. Téměř vždy se ale objeví nominovaná jména, u kterých by se dalo minimálně diskutovat o tom, zda daná osoba má opravdu nějaký přínos pro větší část hradu, nebo už jde právě o soutěž popularity.

Podle čeho ale OH vybírat? U hlasovacího lístku se píše, že nejde o soutěž popularity, ale hlasujeme pro osobu, které si pro něco vážíme, zároveň ale není nutné volbu zdůvodňovat.  Pokud budeme vybírat podle toho, kdo má pro hrad největší přínos, je na prvním místě ředitel školy, případně další ministerští pracovníci a čarostavitelé, kteří udržují hrad v provozu, případně sem tam odemknou další novou komnatu. Ti mají bezpochyby přínos a význam pro celý hrad a pro každého jednotlivého obyvatele. Další v úvahu pak připadají vysocí školní funkcionáři, konkrétně tedy například inspektor výuky či supervisor soutěží. S nimi pak kolejní ředitelé, kteří každý po svém opečovávají svoji kolej. Každý z kolejních ředitelů by mohl mít tedy přínos alespoň pro čtvrtinu hradu a být osobností své koleje. V úvahu můžeme vzít ještě primusy, případně prefekty, kteří jsou součástí Studentské rady, díky čemuž mohou ovlivnit hrad i mimo zdi své kolejní místnosti. Takto by se dal zhruba shrnout výčet jedinců, kteří mohou mít reálný přínos pro větší část hradu. Ale nejde jen o „hmotný“ přínos, ale také přínosem může být také něco, co nazýváme „kouzelnou atmosférou“.

Za dobu OH se ale ukázalo, že nejde vždy jen o přínos hradu. Co se do hlasování tedy promítá? Bezpochyby to jsou osobní sympatie, kolejní příslušnost, nebo zkrátka umění být viděn. V tomto ohledu jsou ale někteří kandidáti poměrně znevýhodněni. Asi si nikdo nikdy nevšiml ředitele skotačícího na stole ve Velké síni, který by rozhlašoval, že právě zazdil jednu z děr v hradní zdi, přijal ke studiu další stovku studentů nebo vylepšil odevzdávání úkolů. Navíc někteří hradní funkcionáři musí činit nepříjemná a nepopulární rozhodnutí, která i při nejlepší vůli vždy někoho minimálně nepotěší. K tomu je jejich práce takřka neviditelná, což je ale známkou, že vše funguje správně a oni vykonávají svou práci dobře. Oproti tomu je jednodušší být populární a nekonfliktní osobou, která může mít dobrý charakter a být dobrým kamarádem, ale celohradní přínos nebude nijak velký. Nehledáme přece kamaráda roku, ale Osobnost Hogwarts. Výhodu mají také ti, kdo největší aktivitu vyvinou před hlasováním v OH. Oproti ostatním řádům se OH udílí jednou za rok, nikoliv na každé závěrečné slavnosti, a tak se může stát, že se někteří kandidáti za rok vytratí z myšlenek, nebo je zastíní někdo jiný.

Takto bychom se ale mohli jednoduše postavit před otázku, zda není celé to hlasování zbytečné. Jestli není nejlepší dát rovnou řád OH řediteli, nebo tomu, kdo předloží obsáhlejší výkaz práce, kterou pro hrad vykonal. Je však dobré nezapomínat i na další řády, které se udělují během závěrečné slavnosti. Tím nejcennějším je zřejmě Řád Velké Bradavice, který získalo zatím jen pár významných osobností našeho hradu a dokazuje, že přínos nemusí být vyloženě jen v čarostavitelství a rozšiřování hradu, ale i vytrvalá práce na vysoké úrovni, jakou předváděl například Filius Orionis během toho, co působil jako šéfredaktor Denního věštce, inspektor výuky nebo externí návrhář kartiček či neúnavný student.

Anketa Osobnost Hogwarts je zkrátka specifická tím, že v ní rozhoduje široká veřejnost, jejíž názor se může lišit od názoru hypotetické „odborné poroty“, která by se na věc mohla dívat také jinak. Odborný pohled, který umožní i nahlédnutí do zákulisí dění a tam, kam nemá běžný obyvatel hradu přístup, zřejmě dokáže objektivně ohodnotit podle daných kritérií lépe, kdo má pro náš hrad největší přínos, nebo je opravdu jeho osobností. Druhým pohledem na věc ale je, že onu odbornou porotu tvoří jen určitá a specifická část obyvatel hradu a Osobnost Hogwarts by většina obyvatel mohla vidět v někom jiném.

Potřeba je ale také nezapomínat i na to, jakým způsobem je OH vybírána. Dvoukolový systém dává jistou možnost k tomu, aby se v hlasování projevila i určitá strategie. Každý má možnost navrhnout pět kandidátů. Je otázkou, jestli není pět až moc. Pokud hledáme opravdovou osobnost, má to být opravdu významný člověk vyčnívající nad ostatní a  pak se můžeme opět ptát, zda je všech pět kandidátů, které navrhneme, možné stavět do jedné řády. Nicméně reálně k tomu pak při vyhodnocování dojde, protože každý hlas, respektive nominace má stejnou váhu. Samozřejmě pak můžeme kolonku také nevyplnit, či poslat návrh kandidátovi, který stojí mimo pravidla. Ale do kdy jsou takovéto hlasy vtipné a kdy už jde spíše o recyklování nebo kopírování starého žertu, který pak spíše přidělává práci organizátorovi OH, který jej musí vyřazovat z nominací?

Vybrat správného kandidáta by bylo asi těžší, pokud by měl každý možnost jen jednoho návrhu. Zajímavé by bylo také sledovat, jak by se lišily počty hlasů v nominaci a následně ve druhém kole, kdy by se pro prvních deset opět hlasovalo. Sledovat hlasování by bylo jistě zajímavé i nyní. Část kandidátů vypadne a už je možné hlasovat jen pro jednu osobu z finální desítky. A tak teoreticky může osoba, která získala nejvíc nominací skončit ve druhém kole na desátém místě. I během druhého kola se do hlasování určitě promítnou sympatie, popularita nebo kolejní příslušnost. Lze hlasovat i pod vlivem dalších aspektů. Pokud je hlasující například postaven před otázku, kterému svému kandidátovi dá hlas, může se rozhodnout pro toho, o kterém si myslí, že nakonec získá více hlasů a má větší šanci na úspěch, než pro toho, kterému by raději skutečně svůj hlas dal. Merlinužel asi nelze vyloučit ani taktické hlasování motivované tím, aby nevyhrál určitý kandidát, nebo přímo organizované hlasování v rámci větších či menších skupin.

Osobnost Hogwarts je ale jediný řád a ocenění, do kterého může promlouvat každý jednotlivec zvlášť. Konečný vítěz ve finále stejně potřebuje poměrně velkou podporu, ale i pro všechny ostatní nominované, i ty, kteří se nevešli do finálové desítky, je čest, že hlasy získali. Pak je asi na každém jednotlivci, aby zhodnotil, jaký měl přínos hradu a co z něj asi Osobnost Hogwarts, podle ostatních, dělá. Nicméně tato zodpovědnost začíná u každého, kdo odesílá svou nominaci nebo hlas. Vracíme se vlastně na začátek článku. Volbu není nutné zdůvodňovat, ale hlasujeme pro někoho, koho si pro něco vážíme. Proto je potřeba anketu OH brát takovou, jaká je, se všemi případnými klady a zápory, jaké přináší veřejné hlasování celého hradu.

Pro Denní věštec
Edmund Heusinger

Published by

Edmund Heusinger

Edmund Heusinger působí v redakci Denního věštce od července 2014. Získal cenu UNC za novinářský debut roku (2014), redaktora roku (2015), článek roku (2017) a Řád ostrého brka (Z2016). Nejraději píše o tom, co jeho samotného zajímá a naopak si nejraději přečte kvalitně zpracované rozhovory a články, které se svými tématy strefují do černého.

Komentáře

  1. Odborná porota zní skvěle! 😀 Jinak moc krásný článek, pane Edmunde! 🙂 mluvíte z duše mnohým, pro které je právě tato anketa spíš „bezcenná“, protože může dostat víc hlasů student druhého ročníku, který se bude jen vykecávat ve VS a bude mít jeden předmět, než vysoký funkcionář, který svědomitě plní svou práci, ale není „vykecávacím“ typem člověka 🙂 Moc chválím a děkuji! 🙂

  2. Do posledního písmene souhlasím, pane Edmunde. Musím říct, že OH už není, co bývalo – bohužel se dnes už jedná spíš o “soutěž popularity”, než aby řád dostal někdo, kdo je skutečnou osobností hradu. Mám několik let svého favorita, pro kterého budu hlasovat i letos, ale lid rozhodne. Aspoň to o nás jako o celku něco vypovídá.

    Možná bych ale pozměnila název, nejsem si jistá, zda “Osobnost Hogwarts” prezentuje to, čím je soutěž dnes. 🙂

  3. odborná porota raději ne :)) dokud něco hodnotí lidi, nikdy to nebude transparentní. nikdy nebude záruka 100% objektivity, natož toho, že by se na tom odborném hlase určitě neprojevilo kamarádíčkování. obávám se, že aby osobnost hogwarts byla opravdu objektivní, bylo by potřeba ji vybrat náhodně 😉

    jsem ale moc rád, že se o tomto problému (nebo tendenci?) mluví a že je snaha s tím něco udělat

  4. OH nikdy nebude objektivní. Už její první ročník ukázal, že je to o popularitě. A že víc hlasů dostane ten, kdo je vidět. Vždycky v ní byli jak fialoví, tak studenti. Zajímavé by bylo porovnat, na které místo v nominačním lístku lidé koho píší. Ale nevím, jestli by nešlo už o velký zásah do soukromí. 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *