Rok 2023 v kostce – část druhá

| Vydáno:
Měsíc na popis šesti měsíců není tak strašlivá bilance, no ne? Nejspíše vás ale zajímá, co se dělo v druhé polovině roku 2023, takže neváhejte a klikejte dál.

Červenec

Akce Jezero

Konečně jsme se dočkali posledního lektvaru na vyčištění jezera. Rebecca Shadowfang uvařila ohnivý lektvar za podpory diváků ve Velké síni, kteří si obstarali přenosovou kouli pana ředitele a při jejím snažení spořádali popcorn.

9. července ve 20:00 pak zástupci kolejí a sborovny nalili živlové lektvary do jezera. Z toho se začaly ozývat podivné bublavé zvuky a naplavené předměty začaly postupně mizet. Leckdo zamáčknul slzu nad oblečením z NiTi, lektvary si ale hravě poradily i s naplaveninami.

Jestliže však někdo doufal v návrat vlasů, prožil trpké zklamání. Na hlavě nikomu nic nového nevyrašilo.

Související články:
Předpisy lektvarův lidu jezerníhož od Simelie Mallorny
Plešatím, plešatíš, plešatíme od Čuuči Taygety

Prázdninové soutěže

Okurková sezona? Bývávalo. Ve Žlutém Trimelovi se uspořádala Vesmírná odyssea, v Denním věštci jste si mohli zajet na stáž a nováčkové se zúčastnit tradičního Turnaje, Lví tlapou připravilo Cestu za pokladem zakladatelů. A Hadí král? Ten rozdával diplomy v rámci antidiskriminační kampaně pro všechny, kdo nemají čas, vůli, schopnosti nebo cokoli dalšího. Občas na diplom stačí vskutku samotné přežití Ferdinanda.

Související články:
Nic jste nevyhráli? Nevadí! od Faye Sages
Vydejte se s námi za pokladem zakladatelů od Simelie Mallorny

Personální změny

Prázdniny začaly předáním šéfredaktorské pozice v Hadím králi, kdy Christina Meadows přenechala neúprosnou šéfredaktorskou dřinu novopečené prefektce Faye Sages.

Ani famfrpálová kapitánka Enola Gatito se nezalekla dvou funkcí a přibrala si k Céčku i klíče od zmijozelského trezoru.

Výběrové řízení na novou kolejní ředitelku Nebelvíru vyhrála bývalá prefektka a současná profesorka Hekatea Centaurix.

A do konkurzu na nové profesory se přihlásilo pět kandidátů na dvě volná místa.

Ostatní události v bodech

  • Nebelvír se dočkal nového kolejního předmětu. Nebelvírský vlající šál za výborné studijní výsledky navrhla Christina Elizabeth Stark.

Nebelvírský vlající šál

  • Objevila se nová kartička z čokoládových žabek s pořadovým číslem 78. Zdobí ji madam Betelgeuse Orionis, bývalá studentka a kolejní ředitelka Nebelvíru.
  • Candorův dohled nad pravidelnými přispěvateli na havraspárské konto konečně povolil, jak jinak by si madam Grace Annabeth Reatcher mohla dovolit nové sídlo? Zašívárna u Modrého leňochoda ji přišla na slušných 254 galeonů, 13 srpců a 7 svrčků.

  • Do Prasinek přijela Kolodějova pouť.

Srpen

Prázdninové soutěže

Do letního soutěžení se zapojil i Hadí králĎáblovou výzvou. Celkem se mezi soutěživé hadače v jámě rozdělilo 760 srpců (téměř 45 galeonů) a podařilo se 78 222 úspěšných průchodů. První místo si odnesla Nessa Naiadés s 9 694 průchody, druhá Faye Sages prošla 9 489× a třetí Jagga Viggo 8 284×.

Cestu za pokladem zakladatelů také úspěšně splnilo hned několik účastníků: Saiph Lacaille, Freya Reeves, madam Eillen McFir Elat, Ema Talia, madam Hekatea Centaurix a Enola Gatito.

Stáž Denního věštce dokončily madam Eillen McFir Elat a Nessa Naiadés.

Turnaje pro nováčky se nakonec konaly rovnou dva. Ten v DV zdolali Aurora Mockingbird a Castor Gemini Pratens. Tradiční nováčkovský turnaj Žlutého Trimela se nezaleklo více účastníků a všechny úkoly splnily Aurora Mockingbird, Sára Wolf, Katie Skeeter a Jessica Charlotte Wilson.

I Vesmírná odyssea se dočkala pěkné účasti. Všechny úkoly zvládly splnit hned tři astronautky: Saiph Lacaille, Enola Gatito a Jeba Záhradníková.

V létě se na hradě tedy rozhodně nedalo nudit.

Související články:
Ďáblova výzva 6: výsledky od Ferdinanda
Cesta za pokladem zakladatelů od Simelie Mallorny
Věštecká letní stáž – vyhodnocení od Mayi Prinz
NTDV – vyhlášení výsledků od Eilonwy Ellesméry
Ohlédnutí za TNT od redakce ŽT
Rekapitulace Celoletní úkoly od redakce ŽT

Soubojový klub

10. srpna se v pozdních večerních hodinách uskutečnilo testování soubojového dvojduelu. Pan ředitel s Nessou Naiadés se utkali s panem Oliverem McCollinem a panem Tečkou.

Do druhého dne už byly dvojduely plně funkční a s nimi se objevili i dva noví magíci „Jsem v týmu“ za jedno vítězství a „Týmový hráč“ za deset úspěšných týmových soubojů. Při soubojích se dá spoluhráčům vypomáhat léčením, leckdy se tedy stane, že hráči vstávají z mrtvých a znovu se zapojují do boje.

Také se zavedly bonusy za denní souboje, tedy celých pět zkušeností navíc za první tři duely. Přesto se klubu nevyhnuly potíže. Vyvolávačky stávkovaly, jedová střela nebo léčivý dotyk nepůsobily.

20. srpna pak mohli odvážlivci opět oprášit lucerničky a pohledat klíče. Sklepení se totiž opět otevřelo.

Akce Jezero Pleška

Uskutečnila se další výprava za jezerním lidem. Po dlouhém vyjednávání madam Barbary Arianne Lecter a Ginevry de Naga se jezerčani rozhodli podělit s recepturou na lék proti plešatidě. Výprava dopadla úspěšně, recept na bahenní vlasovou masku byl otestován na Annye Liddle.

René Morris s blátivou maskou

Personální změny

Čerstvá absolventka Maya Prinz se stala zaměstnankyní školy.

Konkurzem na profesorky úspěšně prošly Amanda Wright a Noah Limbani.

Ostatní události v bodech

  • Byla otevřena druhá část letní registrace. Téma eseje bylo „Mé skutečné či vysněné kouzelnické zvíře“.
  • Za ponor do jezera v Godrikově Dole se dá nově získat magík „Jezerní lid“.
  • Nadobro se uzavřely dveře salonu NiT.
  • Byl opraven astroláb v akademickém klubu. Opět se tedy dá vyrazit do ďáblovy jámy s očarovaným náramkem pro štěstí.

Září

Studenti a výuka

Zařazovací slavnost proběhla 8. září a zařazeno bylo celkem 74 nováčků. Nejvíce jich putovalo do Mrzimoru, a to hned 24. Do Zmijozelu přibylo 20 háďat, Havraspár získal 16 nových tváří a Nebelvír 14.

Nové předměty od nově jmenovaných profesorek potěšily všechny postarší studenty. Madam Noah Limbani vypsala Kryptologii, Magické tabulky a Taje háčkování. Madam Amanda Wright vypsala Základy zdravobytí. Madam Selena Enail Smithová nezůstala pozadu a rovněž přišla s novinkou: Pohybovou praxí.

Zápis proběhl 10. září a dle očekávání se nejprve naplnila jedna z nově vypsaných tříd – Taje háčkování. Do trojice nejčastěji volených předmětů se kromě Základů zdravobytí dostal i Literární seminář od madam Anseioly Jasmis Rawenclav.

Studentem s nejvyšším počtem zapsaných předmětů se stal Zyair Jamie Sagrada s 24 předměty, dostudoval jich nakonec 16.

Související články:
Zařazovací slavnost roku Zima 2024 ve znamení efektivity od Eilonwy Ellesméry

Akce Pleška

Bahenní masky se vařily ve velkém, studenti i profesoři chodili s nevábným kydancem na hlavě. Pro krásu se ale trpět musí a byli za to náležitě odměněni. Vždyť 9. září konečně otevřelo Kouzelné kadeřnictví, a to hned s novou VIP sekcí! Jaké ale bylo zklamání některých, když zjistili, že jejich staré účesy už nejsou v nabídce? A to takové, které nosili třeba i více než dekádu?

Mladší studenti si s takovými problémy rozhodně nemuseli lámat hlavu. Jednou z prvních, kdo VIP sekci navštívili, byla havraspárská prefektka Hayley Moon. Její účes se dočkal označení „svítivý květák“, „blonďatý Bob Ross“ či „Martyho afro cirkus“, ale nyní mu nikdo neřekne jinak než „kluběnka“.

Hayley Moon

Časopis Lví tlapou dokonce vlasům věnoval celé jedno vydání. Po dlouhých měsících s parukami a klobouky byl zkrátka pocit vlající hřívy k nezaplacení.

30. září pak z lesa zazněly podivné bublající zvuky a voda konečně odtekla.

Související články:
Číslo „Zamotaní ve vlasech“ od redaktorů Lví tlapou

Kolejní výzvy

Kagíci? Kadíci? Kolejní výzvy? Na názvu se možná neshodneme, ale jejich příchod na hrad znamenal novou možnost, jak ukázat kolejní soudržnost a získat zbrusu novou trofej na krb.

Godrikův Důl

V září se udalo hned několik parcel. Madam Eillen McFir Elat si nechala postavit Dračí sluj za 255 galeonů, 12 srpců a 20 svrčků a její dveře návštěvníkům otevřela hned, jak si pořídila samovar. Madam Wenai Lafayette se rozhodla pro tradičnější volbu – hrázděný domek Grace Adieu z 18. století za 246 galeonů, 12 srpců a 20 svrčků.

Dračí sluj
Grace Adieu

Personální změny

První otřesy nastaly v Mrzimoru. Primuska Cassiopea Zmlklá předala zlatý plíšek prefektce Ivy Emersonové. Prefektka Olivia Wines se přesunula na místo šéfredaktorky Žlutého Trimela. Vzniklá místa tak zaplnily Rose Daninatali a Luna Goshawk. Ani famfrpálový tým nezůstal nedotčený, kapitánka Tery Poe si vyměnila pozici se svou zástupkyní Enid Bloom.

Ostatní události v bodech

  • Mrzimorští absolventi zkoušky KOZA nově dostávají plyšovou kozu se zelím.

Mrzimorské kůzlátko

  • Havraspár byl sesazen z pozice nejbohatší koleje poté, co Inees Rut Gowstring darovala Zmijozelu 500 galeonů. Inees šla do mrazáku ve velkém stylu, dalších 500 galeonů rozdělila mezi studenty školy. 100 galeonů si odnesla Lily Starling, 70 galeonů Monika Fireová a 50 galeonů Suzzy Blackwood.
  • U madam Malkinové se objevila nová čínská kolekce ze štětce Wenai Lafayette. Vějíře navrhla Veronica Narcissa Williamsová.
  • Čítárna Sub Salix byla poškozena po útoku černokněžníků. Probíhající Královské fauní bingo ale nebylo ohroženo.
  • V truhlách týdenní výzvy se začali objevovat nejen kebuláčci, ale i VIP kupony do VIP sekce v Kouzelném kadeřnictví.
  • Vyskytlo se hned několik časových smyček, kdy se čas na hradě vrátil o pár hodin zpět.

Říjen

Halloween

Přípravy na Halloween probíhaly téměř celý měsíc. 7. října byla v Godrikově Dole naskladněna výzdoba, takže se majitelé usedlostí mohli pustit do sváteční výzdoby. Skvělé načasování koupě domečku projevila madam Kim Sarah Reevesová, která si Haciendu Osudu pořídila 20. října, následovaná Noah Limbani, jejíž Údolí hvězdné rosy bylo do pozemkové knihy zapsáno 29. 10. Na Halloween se magíci a s nimi i body zámožnosti jen hrnou…

Zmijozel měl výzdobu kolejní místnosti značně ztíženou, neboť Ferdinand jim sežral rovnou celý sklad. Povedenou soutěž Hadího krále doprovodila Halloweenská křížovka Žlutého Trimela a nápady na kostýmy. Denní věštec i Corvinus Declaratio si připravili strašidelné speciály.

Naskladněná kolekce v krámku U Veselé dýně pak udělala všem notný vítr v kapse. Na pultech se objevily staré i nové kousky, ale také sovy, dravci nebo kotlíky pumpkin spice latte. Přes naskladnění o půlnoci se v krámku netrhly dveře a také Vetešník zažíval neobvyklý přísun obnošeného šatstva.

Butik madam Malkinové nezůstal pozadu a naskladnil neoviktoriánskou kolekci ze štětce Nessy Naiadés.

Související články a speciály:
Strašispeciál od redakce CD
Ferdova nenasytná soutěž od Niny Yozhinske a Faye Sages
Zmijo-halloween mezi námi od Veronicy Fox
Halloweenská křížovka od Olivie Wines
Last minute halloweenský kostým v Hog stylu od Olivie Wines
Speciál redakce DV

Famfrpál v krizi

Velmi špatná zpráva zazněla z prvního kolejního tréninku Havraspáru. Poztrácely se všechny míče kromě zlatonky! Retro nálada u návratu ke klikacímu famfrpálu ale nevydržela dlouho a famfrpálové vedení tak místo potlouků muselo odrážet neustálé dotazy na to, kdy se míče najdou.

Den zlatonky se tak slavil v nejistotě, jestli ve školním roce Zima 2024 proběhne famfrpálové mistrovství, a hráči neskrývali frustraci nad pomalým zdoláváním mezních úrovní.

Ostatní události v bodech

  • Uskutečnila se wellness výprava do Zakázaného lesa. Na mýtince se česaly hlavy.
  • Čítárna Sub Salix byla po útoku černokněžníků konečně obnovena. Útok odrazil Claps Craps.

Listopad

Famfrpál v krizi

Nervózní atmosféra zavládla naplno, když se pan ředitel nechal slyšet, že nalezení míčů bude komplikované. Ministerští pracovníci z Odboru her a sportů totiž nebyli k zastižení a několikatýdenní tréninky spočívající v kroužení na koštěti a drilování formací přestávaly spoustu hráčů bavit.

Naštěstí se redakce Lví tlapou rozhodla toto období trochu zpříjemnit svou velkou Famfrpálovou týmovkou. Pod taktovkou Freyi Reeves se tříčlenné týmy mohly zapojit do 18 famfrpálových úkolů a ohlas byl veliký.

V polovině listopadu nastal nezvyklý jev. Na individuálním tréninku bylo možné zahlédnout Felariana Pendraeg Morgenstera ze Zmijozelu, jak zkouší různé posty. Nejen modří vědí, že teprve jedenáctiletí žáci mají na hřiště přístup pouze s dozorem famfrpálového vedení na kolejních trénincích. Felarian ale dostal na starost nalezení míčů a celkovou obnovu hřiště.

24. listopadu ráno byl na hřišti spatřen i pan ředitel a večer přišla radostná zpráva od trénujícího Nebelvíru. Míče byly zpět!

Související články:
Famfrpálové číslo od redakce Lví tlapou

Kolejní výzvy

Jako první se do výzev pustil Nebelvír a úspěšně zdolal kagíka Magician I., když zvládl seslat necelých 200 kouzel za dvě minuty.

Jen pár dní poté se do výzev opřel Zmijozel. Velkou síní létaly všemožné očarované předměty a během pár minut bylo vymalováno. Nebo spíše hrad byl na vymalování zralý. Úspěšný večer Zmijozelští završili hned dvěma úrovněmi Pijáka. Konzumace i desítky lektvarů po sobě ale znamenala jediné. Nablito nebylo v alejích, ale po cestě do sklepení.

Mrzimorští se nenechali zahanbit a všechny tři úrovně Magiciana splnili v sobotu 11. listopadu.

O pár dní později Zmijozel zdárně dokončil výzvu Piják III. a ocitl se ve vedení se 650 body. Mrzimor ho opět následoval a ukořistil Archeologa I. úspěšnými průchody ďáblovou jámou, rovnou vytáhl almaru z jezera a zapil to hned dvěma úrovněmi Pijáka.

16. listopadu Zmijozel upevnil své vedení, když splnil všechny tři úrovně Archeologa. Zapotřebí bylo několik náramků štěstí, takže vysoká spotřeba temnostínů byla nutností. Do kagíků se konečně pustil i Havraspár, když zdolal všechny tři úrovně Magiciana.

O deset dní později o sobě dal vědět opět Nebelvír. Po zdolání tří úrovní Pijáka jim profesorstvo ve Velké síni pro jistotu chystalo kbelíky.

Na Ohnivý den se do Pijáka pustil Havraspár, a to trochu netradičně. Spotřebou popáleninových mastí. Vzhledem k svátku to bylo jistě tematické. Masti ze sebe modří studenti smyli v jezeře, odkud vytáhli almaru a získali kagíka Lovec I.

Související články:
Mrzimor získal magíka s názvem „Veselá kopa“ od Amandy Wright

Ostatní události v bodech

  • Nový magík „Přítel jezerního lidu“ vyžaduje 10 úspěšných návštěv jezera a je za něj i zatím záhadná odměna. Doposud ho totiž nikdo nezískal a z žaberníků se opět stalo velmi žádané zboží.
  • Pan Oliver McCollin uspořádal soutěžovou soutěž. Účastníci měli za úkol vyhotovit co nejvíce soutěží vypsaných jednou osobou. Klání ovládly Aurora Mockingbird a Enola Gatito, které si odnesly každá 20 galeonů za splněných 65 soutěží.
  • 29. října proběhla slavnostní korunovace úspěšných účastníků Královského fauního binga uspořádaného čítárnou Sub Salix. Madam Eillen McFir Elat s faunem rozdali hned 16 korunek, tu sedmnáctou pak nosí samotná madam Elat.


Prosinec

Vánoční soutěže

Začalo to nenápadným hop hop. Tradiční vánoční soutěž (první ročník se uspořádal již v roce 2007 pod záštitou Amelie Mii Thermopolisové a Kate Resey) organizovaná madam Any Dawson odstartovala příval předvánočních aktivit.

Fleutýna vyhlásila velkou vánoční stávku a redakce Žlutého Trimela připravila adventní kalendář s cestou na záchranu Vánoc. Ferdinand se s tím vůbec nepáral a pro jistotu Vánoce rovnou ukradl. Ohořelý vánoční stromeček (a tedy i další vzácný předmět) nakonec získalo 15 odvážlivců, kteří se rozhodli Ferdovy neplechy napravit.

Vánoční opadaný stromeček

3. prosince jsme se z Denního věštce dozvěděli, že se rozutekli Santovi sobi. Jediný Corvinus Declaratio přinášel pohodovou atmosféru se svým bucket listem.

Lví tlapou pak dostalo povolení provětrat nebelvírský kumbál a uspořádat škrkní dražbu.
[OPRAVA] Lví tlapou pak mohlo díky pomoci štědrých sponzorů uspořádat škrkní dražbu.

Související články:
Vánoční králíčkovská soutěž 2023 od Any Dawson
Velká vánoční stávka od redakce ŽT
Jak Ferdinand ukradl Vánoce od redakce HK
Jak to bylo s Vánocemi od Hayley Moon
V(r)ánoční speciál od redakce CD
Veselé šKéÉrkNí Vánoce od redakce LT

Kolejní výzvy

Nebelvírští se v prosinci probrali a pustili se do plnění kagíků. 16. prosince splnili Lovce I., když vytáhli almaru z jezera. Archeolog I. jim jen těsně nevyšel a ani Alchymista I. jim nebyl přán. Chybělo jim 40 lektvarů ze 118.

Nové kolejní předměty a vánoční dárek

Jako každý rok se i tento na Vánoce nadělovaly kolejní předměty. Fleutýnka to vzala pěkně odspodu. Ve sklepení nechala balíčky s novými botami již 21. prosince. Tedy pardon, s krutopřísnými slythenskami z návrhu madam Ginevry de Naga.

Na Štědrý den se nového předmětu dočkali i modří. Havraspárskou havraní skromnost navrhla Nessa Naiadés.

Mrzimorské celodenní pyžamo navrhla Christina Elizabeth Stark. Ideální outfit pro lenošení byl geniálním dárkem na probíhající prázdniny.

Jen nebelvírská věž zela prázdnotou a z dárků se červení radovat nemohli. Ostatně jeden už dostali v průběhu roku… Nebo že by na ně bylo nejprve třeba vydělat škrkní aukcí?! Nakonec se ho měli dočkat až po ukončení školního roku.

Kolejní předměty z Vánoc 2023

Celá škola se pak mohla radovat z pohádkových dárků od Fleutýny. Poklička se sovou Rozárkou, pyšná růže, čajový dýchánek, jedovaté jablko a perla ze dna moří se okamžitě staly poptávanými předměty v inzerci U Chytráka. Dárky navrhla Nessa Naiadés.

Pohádkové pokličky

Ostatní události v bodech

  • Na Den vlasů dostalo osazenstvo hradu možnost se nechat ostříhat jako VIP. Účesy k dostání jinak jen za poukázku byly tentokrát k dostání zdarma.
  • Byl opět vyhlášen konkurz na profesora.
  • V Prasinkách se opět ukázal Trollí stan.
  • Na pultech u madam Malkinové se objevila nová kolekce Basic Witch.
  • Byl opět obnoven magík Odrážení s muškou za trefení 8 terčů v řadě na individuálním tréninku.
  • Zájem o zkoušky byl letos zejména mezi profesory enormní! Proti tomu na pohár útočící Zmijozel neměl zapsanou ani jednu zkoušku.

A tím jsme uzavřeli rok 2023. Chtěla bych poděkovat všem svým novinářským kolegům a podporovatelům žurnalistiky, kteří mi přispěli troškou do díla. Obzvláště bych chtěla ocenit všechny blokaře, neviditelné přispěvatele do hradních novinek, bez kterých by tento článek vzniknout nemohl.

Jmenovitě jde o Mayu Prinz, Amandu Wright, Lilien Emity Watfar, Čuuči Taygetu, Saiph Lacaille, Ayu Watanabe, Arietty Liellu Minette, Christinu Elizabeth Stark, Cassiopeu Zmlklou, Anseiolu Jasmis Rawenclav, Filiuse Orionise, Any Dawson, Hayley Moon, Theresu Veilin Brendi, Simelii Mallorny a Eillen McFir Elat.

Pro Denní věštec
Eilonwy Ellesméry

Komentáře

  1. Lví tlapou pak dostalo povolení provětrat nebelvírský kumbál a uspořádat škrkní dražbu. => Než napíšu takovou hloupost, možná si zjístím fakta, protože Lví tlapou si na tuto akci nevzalo z nebelvírského kumbálu ani fň.

    1. Ahoj Frey, moc díky za opravu! Máš pravdu, v tomto případě se njedná o domněnku, kterou jsem si měla ujasnit se Sim.
      Sjednám nápravu, jak nejrychleji mi to půjde.

  2. Mám-li být upřímná, tak u článku, který popisuje fakta uplynulého roku by si autor měl odpustit vpisování domněnek. Stačilo se obrátit na slečnu Simelii. Hned byste, slečno, věděla, že předměty do dražby z kolejního kumbálu nebyly. A tím pádem byste si mohla odpustit i dodatek, že Nebelvír neměl kolejní vánoční dárek, protože si na něj musel teprve vydělat. Myslím si, že tohle nebylo zrovna profesionální. K poznámce, že se kolej probrala a dala se do plnění kagíků, už nemám co dodat.

    Článek jako takový je skvěle pojatý, a je mi jasné, že s ním muselo být mnoho práce. Jen, jak už jsem řekla, dojem něj zkazilo výše uvedené.

    1. Ano, ať nejsem jen kritická, to máte pravdu madam Eil. Článek musel určitě dát spoustu práce… ale také mě mrzí některé obraty vůči Nebelvíru.

    2. Zdravím, madam Eillen, díky za opravu! Máte pradu, Sim jsem nekontaktovala, abych si původ věcí v dražbě ověřila. Ještě ke všemu se tak píše ve Vyhodnocení škérkní aukce, které jsem sice rozklikla, ale nedočetla pořádně.

      U zbývajících poznámek jde o ehm, můj smysl pro humor. Rozhodně jsem článek nemyslela jako útok na nebelvírskou kolej.

  3. Dámy, všechna kritika jde vždycky říct tak, aby to nebylo útočné a jedovaté. Mrzí mne to, ale to se tady nestalo a je to škoda a je to zbytečné. Navíc, slečna Eil si s tím dala milion práce a zůstává z toho jen pachuť. Já být slečnou Eil tak se na další článek vyprdnu, že to tak řeknu.

  4. Upřímně jediná věc, co článku chybí, je stardew valley domek Nohy! 😀

    A ke komentáři sl Freyi:
    Moc nerozumím tomu výkřiku – na článku pracuje jeden člověk, jasně, že nebude 100 % objektivní a bude zabarven autorčiným humorem. Na co ale útočit na očividný vtip? Nebo má si stěžovat Havraspár nad „Candorův dohled nad pravidelnými přispěvateli na havraspárské konto konečně povolil, jak jinak by si madam Grace Annabeth Reatcher mohla dovolit nové sídlo?“ nebo já, že slečna URČITĚ ÚMYSLNĚ opomněla zmínit, že právě Zmijozel podal návrh „kolejní magíci“, který vyhrál a proto nemáme kagíky? :DD
    Jako jasně, je úplně jedno, kdo vymyslel návrh názvu kagíků, zatímco je relativně podstatné, že škrkní aukci nedotoval nebelvírský kumbál, ale dá se to říct i slušně a bez shazování někoho, kdo si dal velkou kopu práce, aby shrnul celý rok událostí na hradě a to s minimálním počtem chyb.

    Nebo tohle třeba taky není podle vás profesionální „Konzumace i desítky lektvarů po sobě ale znamenala jediné. Nablito nebylo v alejích, ale po cestě do sklepení.“ a můžu začít, že „JeŽIš sL EIllonWy, než napíšete takovou hloupost, tak si uvědomte, že tohle je negativní poznámka vůči mé koleji, možná si zjistěte fakta, protože ve Sklepení určitě nablito nebylo jako……..“
    Není pak lepší věci nebrat jako automatický útok na osobu/kolej, ale jako autorův styl humoru? Nebo myslíte, že má redaktor DV potřebu cíleně shazovat vaši kolej a proto si kromě narážek na ostatní koleje dělá srandu i z Nebelvíru? V komentářích pak mohlo být „Eil, máš tam chybu akorát, škrkní aukce nebyla dotovaná z kolejní kumbálu, ale ve skutečnosti z XX, můžeš to prosím opravit?“

    Já chápu, že vám to třeba nedá a jakmile něco silně emočně prožíváte, musíte se projevit. Po takovém nutkání by ale mohla nastoupit trocha sebereflexe jako
    – článek dal spoustu práce, jasně, že tam mohou být nesrovnalosti nebo chyby
    – aha, slečna si tam dělá srandu i z ostatních kolejí, tak to pak asi cíleně neútočí na tu mojí
    – autorka článku vše uvedla na pravou míru a omluvila se, nejspíš jí za tu rychlou nápravu poděkuju, je skvělé jak se k situaci postavila

    A někdy to prostě stačí prodýchat a dát si na reakci odstup pár hodin, dní, aby byla cílem komentáře konstruktivní výtka, ne čirá jedovatost.

    1. Samozřejmě si uvědomuju, jak můj komentář vyzněl, a proto jsem sama na druhý den napsala soukromě Eil a omluvila se jí za útočný komentář, protože tak útočně vyznět neměl. 🙂 S Eil jsme si o tom napsaly, vyjasnily a myslím, že to není potřeba zde už nějak řešit.

  5. Předně, děkuji za všechny komentáře a sovy, ale ráda bych potvrdila to, že Freya mi hned druhý den napsala a vyznění mých komentářů jsme si ujasnily, stejně jako vyznění toho jejího.
    Simelii jsem se osobně omluvila za uveřejněnou chybu, kterou jsme spolu s redakcí DV do večera opravili tak, aby oprava byla provedená viditělně (a tedy kontext kritiky zůstal i pro budoucí čtenáře).
    Tím považuji celou záležitost z mé strany za ukončenou.
    A chuť psát mi rozhodně nechybí, v hlavě se mi rýsuje další bodovací článek 😀

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *