Oslavy Halloweenu na hradě

| Vydáno:
Halloween je za dveřmi, je tudíž nasnadě se zamyslet nad tím, jaké možnosti máme, když jej na hradě chceme oslavit. Je však otázkou, zda i po letech mají Halloweenské taškařiny co dát obyvatelům hradu, kteří na hradě den co den tráví už mnoho let. Je Halloween svátkem jen pro první ročníky?

Hned na začátek je nutné říct, že snad každý si na hradě v době Halloweenu najde své; dokonce i ti, kteří jej slavit nechtějí, mají jedinečnou možnost jej úplně ignorovat a strávit tento den v částech hradu, které Halloweenem dotčené nejsou.

Že se Halloween blíží poznáme jako první ve Žluté tlapě. Studenti mohou v říjnu přiložit v rámci brigády pomocnou ruku a se skřítky se postarat o výzdobu hradu. Tato brigáda se nazývá Dýňová výpomoc a je určená všem, kteří mají rádi atmosféru hradu a rádi pro ni přispívají. Navíc si při pomocných pracích vydělají nějaké ty svrčky na pozdější kolekce. Veškeré dekorace jsou pak vidět ve Velké síni i v záhlaví hradu. Pokud budeme mít štěstí, možná budeme mít dýni i v kolejní místnosti.

Ještě před Halloweenem byla letos do oběhu puštěna také halloweenská kolekce ušitá madam Niam i Tir-na-nog z módního salonu Stříbrná NiT. Že trhala prodejní rekordy je jasné, protože ať už lidé Halloween slaví, nebo ne, je zboží z NiTi tím nejžádanějším na hradě. Tu by měla doplnit obvyklá kolekce na Příčné ulici, která se na pulty tradičně dostává přesně 31. 10. I módní milovníci si tedy přijdou na své a pokud jsou dostatečně šikovní, podaří se jim při zběsilém nakupování utržit nějaké šrámy či rovnou přivítat na své končetině sádru, jejich kostým na Halloween je tedy o něco originálnější. Kostýmy samotné jsou dalším aspektem Halloweenu; za symbolický poplatek 1 srpec si lze na celý den zapůjčit kostým, ve kterém je vhodné jít koledovat.

Halloween se asi nejsilněji každý rok promítá do žití lidí v Godrikově Dole. Ti, co mají domečky, si pořizují sezónní halloweenskou výzdobu, aby se připravili na návštěvy studentů. Pokud totiž kdokoliv chce dýňové bomby, které se dají získat jen na Halloween, musí nasbírat dostatek Bertíkových fazolek a vydat se právě do domečku některého fialového, a pak… To už objevte sami! Za metání dýňových bomb po obyvatelích hradu je možné získat prvního z magíků, který navíc není omezený ročníkem. Ten druhý, ve sklepení porazit obávaného Jacka-O‘-Lanterna, mohou plnit až ti, co mají přístup do Soubojového klubu.

Při návštěvách Godrikova Dolu je také možné získat dalšího magíka – Polévka je grunt, který se načte po ochutnání speciální dýňové polévky. Pokud je navíc někdo v domečku fialového obyvatele hradu poprvé, dost možná získá i magíky další, které s Godrikovým Dolem souvisí.

V posledním roce došlo k novince, která oživila Halloween i pro ty, kteří jej dříve neslavili. Každou hodinu je možné zajít s básničkou pro koledu, přičemž pokud máte štěstí, můžete se spoustou sladkostí získat i speciální woodoo panenku. Osm různých modelů je v tuto chvíli součástí halloweenské speciální edice ušité šikovnými návrháři. Letos by nás mohly čekat další čtyři.

Na Halloween je možné užívat si také výprav do Zakázaného lesa v Prasinkách, tematických večírků, jídla v rámci hostiny ve Velké síni… a v neposlední řadě také čtivem v kolejních časopisech.

Jaký způsobem Halloween slaví někteří z nás? Na co se nejvíce těší?

Miraell Eliranne, bývalá pokladnice Havraspáru, povídá: „V mém mudlovském krytí jde Halloween mimo mě, neslavím ho. Ale zde na hradě si ho hodlám patřičně užít,“ usměje se, „večírky, tajemná výprava do lesa, nákupní horečka v NiTi, to všechno jsou položky na mém to do listu.“

Prvačka Evie Londsová se nechala slyšet, že „Halloween bude slavit se svojí sestrou Hetty, která jí už prozradila, že si každou hodinu smí vyzvednout nějakou panenku nebo panáčka…“ S úsměvem pak dodá: „Zkrátka se těším, protože jsem Halloween takhle nikdy nestrávila. Strašidelně se těším, až se budu bát!“

Trixie Deliah Sinclair, druhačka, která však také Halloween ještě nezažila, říká: „No, tento Halloween bude pro mě poprvé, ale samozřejmě se těším. Bohužel jsem zítra od rána do večera v mudloškole.“ Její otrávený výraz nejde přehlédnout.

Jak je vidno, obzvlášť prváčci se na oslavy těší hodně. Co tomu říkají starší studenti? Mají dojem, že zábava na Halloween je pořád stejná, tedy jim už nic nepřináší?

Esmeralda Milagrosa, která asi není třeba představovat, si myslí: „Tak zábava na školní Halloween… jde kupředu, bych řekla. Dříve se dělaly prý jen bomby a metaly se ve Velké síni (to se teď děje skoro všude a celoročně)… Teď loni byly různé obleky, panenky za odměnu a ještě něco v domech v Godrikově Dole s tou koledou… myslím, že zábava se postupem času mění, nebo se více zatraktivňuje či obměňuje, aby i staré vykopávky byly taky něčím překvapené a nově okouzlené, podobně jako noví lidé, co to tady objevují.“

Hannabell Canavaugh, známá především jako střelkyně zmijozelského famfrpálového týmu, zase stručně shrnuje: Ach, každý rok mi přijde Halloween něčím zajímavější. Každý rok se moc těším na další Halloween a nové kostýmy.“

A co na to ti s odznakem? Pár prefektů jsem se ptala, zda se na Halloween těší, jestli budou mít nějaké zvláštní povinnosti v souvislosti s Halloweenem… a zajímalo mě také, jestli budou mít na starost ty, co to přeženou s punčem.

Loralei Silwerin, zmijozelská prefektka: „Na Halloween se moc těším, líbí se mi, jak jsou všichni oblečení do kostýmů a natěšení na koledování, lapnu pár nováčků a ukážu jim, jak se to dělá,“ zasměje se. „A myslím, že budu mezi těmi, co to přeženou s punčem. Doufám, že se o mě někdo postará.“ S úsměvem na mě mrkne. Nic jsem neviděla!

Lessien Posie, havraspárská prefektka: „Halloween, to je můj oblíbený čas v roce! Takže samozřejmě ho ráda slavím i zde na hogu. Už máme úspěšně za sebou včerejší modrý halloweenský večírek, který jsem měla na starosti já a Aimée a dnes večer se ještě bude odehrávat havraspárská halloweenská výprava, která taky částečně spadá pod mé křídlo. A pokud najdu čas a chuť, možná zkusím namalovat a rozeslat ještě nějaká tematická přání, ale to už je jenom má vlastní iniciativa.
Jinak s punčem by to tady mohlo přehnat jenom pár určitých jedinců, ale ty kdyžtak trochu proplesknu a bude hotovo.“ Nasadí svatouškovský výraz.

Vypadá to, že letošní Halloween bude stát za to, neboť nás čeká spousta věcí, která by mohla potěšit i studenty či profesory, kteří toho za sebou mají už více, než čím by se chtěli chlubit. Budete oslav součástí?

Pro Denní věštec
Narcisse Cinerea


Zdroje: Některé obrázky jsem ukradla z loňského speciálu Denního věštce, konkrétně od Lilien Emity Meissed. Prosím o odpuštění, byly prostě dokonalé!

Published by

Narcisse Cinerea

Redaktorka, pro kterou je psaní jedním z nejmilejších koníčků. Cení si dobrého čtiva, lidskosti, kvality před kvantitou a schopnosti myslet. Nejraději se věnuje všemu, co ji nějakým způsobem naplňuje, rozvíjí a v čem nalézá smysl.

Komentáře

  1. Jsem ostuda – bombového magíka jsem si udělala až letos. Bylo mi stydno, že ve svém věku metám po studentech dýňové bomby. +směje se+

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *