Sedmero k přežití Vánoc pro Zmijozelské

| Vydáno:

Pro jedny svátky klidu, pohody a volných dnů, pro jiné zase zábava, spousta jídla a pohádky a pro ty další nekončící utrpení plné skřítků, co na něčem frčí, příliš hlasitých rolniček a ubíjejících front, které se dá vyřešit jen přemístěním na opuštěný tropický ostrov. Pro krizové chvíle je tady naštěstí Rozumbrada! Sedm zaručených rad, jak přežít Vánoce, jen a pouze pro zmijozelskou bandu!

Tak aby bylo jasno – Brouk Pytlík je vedle mě naprostý břídil. Nikdo nemá větší předpoklady radit ostatním než já, Rozumbrada. Můj rozhled nemá hranice, můj nadhled je nekonečný a podhled krutě tajuplný! Vím, kdy mlčet, vím, kdy mluvit, ale hlavně vím, kdy špiclovat naslouchat!

Pro každého z nás s sebou Vánoce přinášejí jiné utrpení. Vy, Zmijozelští, trpíte obzvlášť. Zelené barvě, která se tolik s Vánocemi pojí v podobě stromků, dominují ostatní barvy – hlavně červená, zlatá a modrá. Všichni předstírají, že se mají rádi, šíří dobro a lásku, jednotu a z mudlovských rádií nám John Lennon buď přeje šťastné Vánoce („protože válka skončila“), nebo nás nutí „představovat si všechny ty lidi žijící v míru“. Panika? Nezoufejte! Sedm rad, jak v té změti cukrkandlu najít něco zmijozelského, je tady!

ZÁBAVA

Co si budeme nalhávat – zábava Štědrého dne možná baví většinu kouzelníků, ale Zmijozelským leze na nervy. Naštěstí existují temné výjimky plné škodolibosti a Vánoc naruby, které nás mohou pobavit!

Rada první: POHÁDKA
Naše první rada se bude týkat výběru pohádky, protože mudlovské tentononcy nás od brzkého rána na všech svých možných i nemožných kanálech zahlcují láskou a vítězstvím dobra nad zlem. Budete se divit, ale existují pohyblivé obrázky, které možná sice končí úplně blbě (v překladu dobře), ale jinak jsou zcela v pořádku. Asi nejlepším vánočním reprezentantem tohoto žánru je pohádka Grinch (odkaz). Pokud se chcete pobavit a získat návod, jak nechat zmrznout úsměvy všech vánočních optimistů, tohle si nenechte ujít. A mým druhým tipem je dílko podle knihy Tima Burtona: Ukradené Vánoce Tima Burtona (odkaz) – co víc chtít, než dokonalé spojení Halloweenu a Vánoc? Bavte se a škodolibě se smějte!
(doporučení Rozumbrady: Na oba filmy použijte Finite incantatem zhruba 5–10 minut před koncem.)

Rada druhá: KOLEDA
Koledy vyřvávají ze všech koutů zhruba od začátku října, takže nám lezou nejen krkem a ušima, ale mnohdy i jinými tělesnými otvory. I mezi koledami se však najdou zajímavé tipy na zpestření nálady. Koledou, která se vymyká ostatním, je píseň Vánoce, Vánoce přicházejí. Jako jedna z mála tady koleda vystihuje pravou podobu většiny Vánoc. A pokud chcete šířit nevraživost, doporučuji zahraniční Jingle bells. V našich končinách si totiž všichni zakládají na typicky českých Vánocích. Všichni sabotéři tedy zpívají Jingle bells a popijí u toho Coca Colu s obrázkem tlusťoučkého Santy.

JÍDLO

Rada třetí: CUKROVÍ
Každým rokem všechny pečovatelky o rodinný krb hlásají už od léta, že letos už nepečou. Pak se předhánějí mezi sebou, zda mají patnáct či dvacet druhů, které se ovšem dají s klidným svědomím popsat jako dva druhy těsta a tři druhy náplní. I mezi zmijozelskými povahami se ale najdou mlsouni, je tedy třeba vybírat jen takové druhy, které se hodí na zelený stůl. Zásadně se vyhýbejte červenému zdobení. Krom zeleného cukroví z čaje matcha se hodí volit cukroví temné (kakaové) a tematicky vhodné – například minirakvičky plněné jahodovým krémem (poznámka Rozumbrady: jahodový krém symbolizuje smrt nebo Nebelvírského), marcipánové lebečky a zdobení ve tvaru znamení zla.

Rada čtvrtá: SLAVNOSTNÍ VEČEŘE
Slavnostní tabule vyvedená v zelené a stříbrné barvě potěší každé zmijozelské oko. Kytice uschlých a zaprášených květů, případně smuteční věnec dodá všemu ten správný šmrnc. Jídlo servírujeme dle chuti. Jsme-li masožravci, potěší jakékoliv maso, hlavně, že je to mrtvé. Vegetariáni budou preferovat zeleninu v barvě zelené, vyhnou se například rajčatům, mrkvi a červené paprice. Hodí se rybí i zelená hrachová polévka. Pití naopak volíme červené. Nic nepotěší Zmijozelské tak jako čistá krev…

ZVYKY

Rada pátá: ZVYKY
Jeden z nejošklivějších zvyků Štědrého dne je půst, jehož výsledkem by mělo být zlaté prasátko, které se nám zjeví (nejspíš z hladu). Pokud své blízké chcete potrápit hlady, klidně na této tradici trvejte, ale zlaté prase vyměňte za baziliška. Ostatní zvyky přizpůsobte své nátuře, nebojte se kreativity – jablka nerozkrajujte, raději je rozmašírujte paličkou – čím větší šlichta, tím větší temno v dalším roce. Místo lodiček pouštějte lebečky a Betlém nahraďte maketou hřbitova a postavičkami ve smrtijedských kápích.

Rada šestá: DÁRKY
Dárky jsou oblíbenou součástí Vánoc. Každý říká, že to nejsou dárky, na čem o Vánocích záleží, ale stejně je každý rád dostává. Buďte kreativní a pouštějte hrůzu po svém. Zvolte dárky se zmijozelskými motivy a barvami, žádejte i dávejte luxus, jak se sluší na elegantní Zmijozelské.

Rada sedmá: STROMEK A VÝZDOBA
Základem zmijozelské výzdoby je samozřejmě zelený stromek. Pokud si potrpíte na dekadenci, zvolte stromek z loňska od sousedů. Jinak nic nezkazíte žádným druhem, i když samozřejmě vede stříbrný smrk. Ozdobám se meze nekladou, Rozumbrada klade důraz jen na barvu – žádná červená, zlatá či modrá. Zapomeňte také na slaměné a dřevěné ozdoby, volte elegantní stříbrnou, bílou či černou.
K dalším ozdobám se hodí smuteční věnec (ať už na stůl, či na dveře), vánoční hvězdu volíme jen tehdy, pokud máme čím odstřihnout červený vršek, a do oken zavěsíme zářící znamení zla.

Jak vidíte, Vánoce se dají prožít s trochou kreativity různě, třeba i zmijozelsky.
Šťastné a zelené!

Pro Denní věštec
Rozumbrada

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *