Kouzelníci a mudlové

| Vydáno:

Kouzelníci a mudlové… Téma na dlouhé povídání, známe to přeci všichni. Někteří mají s mudly dobré vztahy, někteří špatné, a nepochybně se mezi námi najdou i tací, jež existence mudlů prakticky vůbec nezajímá. Mudlové některým z nás slouží jako objekty zábavy, některým jako objekty, jimž se můžeme obdivovat, neboť ať už máte vztah k mudlům jakýkoliv, musíte uznat, že to, jak se vypořádali s faktem, že neumí kouzlit, zvládli na hodnocení vynikající. To, že vymysleli všelijaké ty svoje hračičky proto, aby si ulehčili svůj handicap, je obdivuhodné téměř tak jako nejrychlejší lapení Zlatonky v dějinách famfrpálu.

Jak již bylo výše řečeno, vztahy kouzelníků s mudly se probírají všude. Na Příčné, v Prasinkách, v samotných Bradavicích, na famfrpálu, na Ministerstvu kouzel… Prostě kam se jen podíváte. Kouzelnický vědecký ústav (dále jen KVÚ) se rozhodl podrobit toto téma náležitému rozboru a studii. Během dvou let se tímto problémem zabývalo intenzivně 356 kouzelníků z mnoha zemí světa a dalších 56 mělo tuto studii jako doplňkový předmět pracovní náplně. Kouzelníci byli rozděleni do tří skupin:
1) Ti, kteří se zabývali tématem ze strany kouzelníků.
2) Ti, kteří se zabývali tématem ze strany mudlů.
3) Ti, kteří vše pozorovali a průběžně zapisovali do tabulek, grafů a výpočtů.

Ukázalo se, že nejtěžší práci měla skupina č.2. Ano, čtrnáct měsíců tito vědátoři pracovali v mudlovských firmách, dřeli jako domácí skřítci a pronikali do mudlovských tajů. Zbylých osm měsíců měli za úkol zpovídat mudly z celého světa a zjistit jejich vztah ke kouzlům a magii. Velice těžká práce. A oni ji všichni zvládli téměř jako zvládla madam Marchbanksová své OVCE (ano, madam, byli opravdu tak vynikající).
K čemu však tyto učené osoby dospěly? Pokud máte zájem vidět detailní rozbor celé studie, k dispozici ji naleznete ve vestibulu Nemocnice sv. Munga pro kouzelnické choroby a úrazy, v KVÚ, na Ministerstvu kouzel na patře Odboru pro zneužívání mudlovskými výtvory a v pobočce KVÚ zřízené tajně v Prasinkách. Za menší poplatek vám jej může doručit KVÚ sova.

Obecně však… Co se týče nejvíce vstřícného národa, vedou nepochybně Bulhaři, u nichž jsou vztahy kouzelníků k mudlům a obráceně vesměs kladné. Na otázku „Popište váš vztah k mudlovské populaci“ odpovědělo 73% kladně. Nejkladnější vztah ke kouzlům mají však francouzští mudlové, obzvláště pak ti, jejichž práce obnáší něco podobného, jako práce naší drahé madame Malkinové.
Skupina č.3 však nejkladněji obecné vztahy obou stran ohodnotila překvapivě ve střední Evropě, kde je počet kouzelníků na mudly silně podprůměrný. I zde však platí pravidlo kvality a kvantity.

Nyní vám ukážeme několik odpovědí na otázku: Co vám na mudlech vadí nejvíc (za předpokladu, že vám na nich něco vadí)?


Eleren, 13 let, studentka Hogwarts:
Vadí mi, jak jsou přiblblí a že neumí kouzlit.


Horopas, 49 let, zaměstnanec Ministerstva kouzel:
Vadí mi, že jsou tak nemožní a vlezlí, že při jakékoliv větší kouzelnické akci stráví na 500 kouzelníků minimálně půl roku zabezpečováním akce proti těmto stvořením. Bez mudlů by se usnadnila práce půlce Ministerstva.


Isaac, 36 let, léčitel v Nemocnici sv. Munga:
Nevadí mi ani tak oni jako spíš to, že jsou snadnými terči útoku pro kouzelníky, kteří je mnohdy uřknou velmi ošklivou kletbou a napravovat to pak musíme my.

Jak vidíte, každý se na to dívá z jiného úhlu. Jaký je VÁŠ postoj?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *