Začínáme se podobat mudlům víc, než si myslíme?

| Vydáno:

Je až s podivem, jak narůstá počet kouzelníků, kteří si pořizují automobily, popřípadě jiné „mobily“. Zajímavé rovněž je, jak na naší kouzelnické škole vzrůstá počet předmětů, které byly vždy doménou zvláště mudlovských vzdělávacích institucí.
Úbytek zájmu o sovy, stejně tak o tradiční kouzelnické oblečení, které víc a víc vytlačuje mudlovská produkce a v neposlední řadě umění – přicházejí kouzelníci o svoji identitu?
Nezačíná náhodou pozvolná asimilace mezi zástupy mudlů?

Prvním zmíněným bodem byly automobily, čili „přibližovadla“ užívaná mudly řekněme tak od 20. století. Kouzelníci si vždy vystačili s vlastními způsoby dopravy – ponejvíce letaxem, jenž je rychlý a díky propracované letaxové síti nejčastěji užívaným, ale i vlaky, které užívají hlavně dosud neplnoletí kouzelníci.

V posledních pár letech však stoupá zájem kouzelníků o dříve výhradně mudlovský vynález. Samozřejmě si přejí nějaké ty magické úpravy, ale i to je výrazný zásah do tradic kouzelnického světa.

A co vznik nového mobilního operátora, který zajišťuje formu komunikace, která s kouzelníky nemá pranic společného? Jistá společnost Magicphone se snaží vydělat na vzrůstu zájmu o mobilní telefony mezi kouzelníky a počátkem srpna tohoto roku vstoupila na trh. Již k dnešnímu datu má na deset tisíc registrovaných zákazníků.

Když se podíváme na naši školu, která se pyšní mnohaletou tradicí a obrovským počtem kouzelníků a čarodějek, kteří právě zde získali své kouzelnické vzdělání, bystrému pozorovateli jistě neunikne, jak se pozvolna mění skladba předmětů. Před několika lety se vyučoval jeden jazyk, pochopitelně angličtina (nepočítejme latinu, která patří k tradičnímu kouzelnickému základu). Dnes už je jazyků na naší škole celá spousta, což je dobře, protože jak zní staré rčení – „kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem“ – ovšem nemizí nám nějak tradiční disciplíny? Jaký je zájem o přeměňování? Dvě třídy v prvním a jediná v druhém ročníku. Obrana proti černé magii taky ztrácí mnoho studentů, ačkoliv ještě na tom není tak špatně jako přeměňování (z OPČM se studenti zpravidla odhlašují během roku).

Studenti se stále více orientují dle mudlovských trendů – oblečení, účesy, hudba, filmy … Naprosto nechutná je kolekce hábitů s obličeji mudlovských celebrit nebo s logy velkých mudlovských řetězců jako McVy-víte-kdo.

Přichází čas, kdy se z většiny kouzelníků stanou mudlové s hůlkami?

Vykreslila jsem v tomto článku obavy těch největších pesimistů, ale i já sama mám jisté obavy. Jako členka jednoho ze starobylých rodů je na mě (podobně jako na mnoho dalších v podobných rodinách) vyvíjen velký tlak. Věty jako: „Někdo musí zachovávat tradice, které nás dovedly tam, kde jsme“. Stále dokola poslouchat obavy a rady, někdy i příkazy … Nejhorší ale je, že mudlovská kultura nás jen neovlivňuje, ale začíná nás strhávat pod kola …

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *