Budou věštecké disciplíny vyřazeny z kouzelnického umění?

| Vydáno:
Ministerstvo kouzel minulý týden obdrželo návrh na zvážení, zda věštecké disciplíny patří do moderního kouzelnického umění. Návrh podaný zatím anonymním zaměstnancem z oddělení pro Kouzelnické vzdělávání tvrdí, že věštění není součástí moderní magie. Věc bude projednávaná příští týden.

Podařilo se nám získat stručný obsah návrhu, který hned při podání na Podatelně vzbudil vzrušené reakce. V prvním bodu předkladatelé zmiňují tisícileté tradice – Věštírnu v Delfách, která je stará skoro 3000 let, význačné postavení věštců ve většině civilizací a společností atd.

V druhém bodu však poukazují na to, že zlatá éra věštění patří do minulosti, a dnes už si podle jejich názoru tato odvětví nezaslouží stát na stejné úrovni jako třeba přeměňování nebo kouzelné formule. Argumentovali zejména velmi špatnými výsledky věštění. „Ať už jde o runy nebo výklad karet, jejich schopnost skutečně předpovědět budoucí vývoj je mizivá. Provedli jsme řadu testů a jedna z našich studií probíhala rok a zapojily se desítky věštců po celé zemi,“ řekla jedna z asistentek, které pomáhaly návrh sestavit. Navrhovatelé chtějí, aby bylo věštění vyňato z povinných osnov kouzelnických škol a nebylo už nadále považováno za součást magie. Z takového kroku by vyplývaly drastické změny v oblasti financí. „Hodně peněz, které nyní jdou na rozvoj a podporu věšteckých disciplín, by se uvolnilo pro jiné, potřebnější účely.“ Věštění by se přesunulo k psychologii a věštci by tak byli vnímáni jako terapeuti, ale ne čarodějové praktikující magii.

Zpráva se téměř okamžitě roznesla a ještě týž den začaly chodit na Ministerstvo rozhořčené sovy nejen od věštců, ale i od lidí, kteří věštecké disciplíny v mládí studovali. „Neumím si představit, že by moje děti za pár let, až nastoupí do Bradavic, neměly možnost studovat věštění nebo výklad karet! Všichni víme, jak to chodí s nepovinnými předměty, školy nejsou povinné je vyučovat, platit profesora atd. Bojím se, že by se věštecké předměty po přijetí tohoto návrhu časem vytratily úplně,“ svěřila se Amanda Lawson, která zorganizovala protestní akci v Atriu Ministerstva kouzel. „Jde o součást kouzelnické identity. Kdo má právo říct, že tahle disciplína je méně důležitá a přínosná než jiná?“

Zastánci návrhu tvrdí, že už k tomu mělo dojít dávno. „Je to směšné! Proč by mladí kouzelníci měli ztrácet čas nad vykuchanými vnitřnostmi veverek, aby zjistili, kdo vyhraje volby nebo famfrpálový pohár? Karty jsou jen pomůcka k sebepoznání, neřeknou vám, kdy umřete, jestli se příští týden zamilujete nebo vám naskočí opar. Radši ať se učí přeměnit stůl na bizona nebo vyčarovat přenášedlo.“

V dané záležitosti se nám podařilo získat vyjádření bradavické profesorky Tarotů, Jane Patricie Vamos:
Podle mě je to … ehm, jak to říct… hloupost.
Pokud jde o vyřazení věšteckých předmětů z povinné výuky, tak to bych ještě pochopila. Nejde o disciplínu, kterou nutně potřebujete k získání práce v kouzelnickém oboru. Ale to ani spousta dalších nevěšteckých povinných předmětů. Ale co, ať si každý student rozhodne sám, zda se chce něco o způsobech věštění dozvědět v rámci nepovinných předmětů. Třeba pak přijde na to, že například Taroty jsou pomocníkem v mnoha dalších směrech než jen ve věštění.
Ale rozdělovat jakékoli předměty na moderní a nemoderní to… to je absurdní. O co víc je například Hůlkověda modernější než Taroty? Ano, dnes existují modernější postupy ve výrobě hůlek a možná že v posledním dvacetiletí přibylo pár nových jader hůlek. Ale i ve věštění jdeme kupředu. Taroty, jak je známe dnes, jsou staré ani ne století. Navíc i zde vzniká spousta nových sad a postupů. To takové přeměňování se za posledních 100 let v podstatě nezměnilo. Tak v čem je moderní?
A říkat o něčem, čemu nerozumím, že je to nepřesné? Nemyslím si, že by věštění bylo nepřesné. Jde jen o to, kdo věštění provádí a na co se ptá. Čím více proměnných v dotazu máte… pro zjednodušení jako proměnnou berte každého člověka, který se v otázce vyskytuje, a každé rozhodnutí, které ten člověk může udělat…, tím obecnější nebo složitější bude věštění. Je to jako v matematice. Jakou šanci máte, že se spletete… nebo že se vám podaří vůbec dobrat nějakého závěru… když máte rovnici 4 proměnných? A jakou šanci na správný výsledek máte, když máte rovnici o 50 proměnných a některé z nich jsou navíc neznámé? Prostě, ten návrh nedává smysl.

Ať už patříte mezi příznivce, odpůrce nebo nevyhraněné, je zřejmé, že tendence ke změnám se nevyhýbají ani nám kouzelníkům. Je jen důležité stát za těmi změnami, které mají smysl, a zvládnout rozpoznat ty, které ho postrádají.

Pro Denní věštec
Belatris Nithelas Malrinová

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *