Jak si po třech letech stojí UNC?

| Vydáno:
Letos jsme si již potřetí všichni hrdě poklepávali po ramenou, plácali se energicky po zádech a nadšeně očekávali krásné redaktorské sošky. Ano, udíleli jsme ceny novinářům na našem hradě.
Když jsme s tímto projektem začínali, vůbec jsme netušili, zda se uchytí a zda vůbec přinese hradu něco pozitivního. To nejdůležitější, co nám osvětlí úspěch či prohru, jsou ohlasy lidí. Pokud si ale ani tak nejsme jistí, pak se vyplatí sáhnout po něčem méně romantickém, než jsou slova – po číslech. (Omluva všem, kteří čísla považují za romantická!) Pojďte se s námi podívat na drobnou UNC statistiku.

CENY ZA ROK 2014

Poprvé jsme novinářské ceny udíleli v únoru 2015. Tento projekt byl pro většinu hradu neznámý, jeho smysl viděla hrstka lidí pohybující se kolem novinařiny. Studenti Šéfredaktorského minima a tehdejší šéfredaktoři hradních novin celý projekt a hlasování rozjížděli ve velké nejistotě a o tom, že by se slavnostní večer mohl opakovat zase za rok, se nám ani nezdálo. Po skončení prvního UNC jsme my, organizátoři, byli pozitivně naladění a spokojení, přestože čísla byla, nebudeme si nic namlouvat, poměrně skromná.

Za celou školu ve čtenářských kategoriích hlasovalo celkem 52 lidí, z toho 2 zůstali anonymní a z 50 jsme vybírali šťastlivce, který obdrží cenu 1 galeon.

V kategorii Redaktor roku 2014 a Článek roku 2014 měli vítězové nad druhými místy převahu, nikoliv však zásadní. Podstatný náskok na druhé a třetí místo si odnesl vítěz kategorie Časopis roku 2014. Důvod se nabízí sám – u Časopisu roků čtenář vybírá z menšího počtu nominovaných než u výše zmíněných kategorií. Pozitivní je, že v kategorii Časopis roku si ani jeden z šesti časopisů na hradě neodnesl nulu – znamená to, že si každá redakce může připsat minimálně jednoho fanouška (a to se počítá!).

1. místo 2. místo 3. místo
Redaktor roku 14 hlasů 8 hlasů 7 hlasů
Článek roku 13 hlasů 7 hlasů 6 hlasů
Časopis roku 28 hlasů 9 hlasů 5 hlasů

CENY ZA ROK 2015

Rok se s rokem sešel a my jsme se zase sešli nad otázkou, zda novinářským cenám uděláme repete. Nikdo z šéfredaktorů nebyl proti a podpora ze strany vedení školy byla velmi velkorysá hned v několika rovinách, nic nám tedy nestálo v cestě.
Zajímavostí tohoto ročníku byla odborná porota – dvě redakce se zrovna potýkaly s výměnou šéfredaktorů, mezi hlasujícími se tedy ocitli buď šéfredaktoři bývalí, či jejich kompetentní zástup.
V tomto roce přibylo na hlasujících. Zda je to náhoda, či můžeme doufat v to, že v druhém ročníku UNC lze mluvit o stoupající prestiži, nechme na Merlinovi, faktem je, že počet hlasujících se zvýšil z 52 na 73. Tři lidé při hlasování zůstali anonymní, ze 70 byl volen budoucí majitel zlaté mince.

Tentokrát ani v jedné kategorii nezůstal nominovaný, který by nezískal hlas. Rozestupy prvních tří míst v kategorii Redaktor a Článek zůstaly zhruba ve stejném poměru jako v loňském roce, zajímavé však je, že v kategorii Redaktor roku první tři místa tvořila více jak dvě třetiny hlasů. V kategorii Článek bylo kuriozitou třetí místo – obsadily ho celkem tři články, přičemž články na dalších příčkách měly malé hlasové rozestupy. Zajímavá je kategorie Časopis roku, ve které vítězný časopis nezvítězil s takovou převahou, jakou měl v předchozím ročníku, navíc vyhrál i s méně hlasy. Druhé a třetí místo se mu hlasově přiblížilo a zbylé tři časopisy měly téměř o polovinu více hlasů než v roce 2014.

1. místo 2. místo 3. místo
Redaktor roku 16 hlasů 11 hlasů 8 hlasů
Článek roku 17 hlasů 10 hlasů 8 hlasů
Časopis roku 22 hlasů 16 hlasů 12 hlasů

CENY ZA ROK 2016

V letošním roce už nikdo nad zorganizováním novinářských cen nepolemizoval, dokonce jsme přidrzle začali hovořit o tradici. Přece jen první organizační tým sotva doufal, že by se dostal k číslu tři, a hle – jsme zde. (Jistě, když vás nepochválí nikdo jiný, pochvalte se sami!)
I tento ročník si s sebou nese pár zajímavostí. S novými šéfredaktorskými tvářemi v porotě jsme se smířili velmi rádi, s čím jsme se už tak rádi nesmiřovali, byla absence čítárny pod vrbou SubSalix v nominacích – čítárna po celý rok nebyla v provozu.
Pozitivní informací je ale číslo 89 – to je číslo počtu hlasujících – a organizační tým z něj má velkou radost! Podstatně menší ale je číslo těch, kteří se podepsali – 67 lidí. (Tak to dopadá, když se na školách začne mluvit o nutnosti šetřit – studenti pak mají strach zařadit se do soutěže o galeon a profesoři samozřejmě taky, protože si nejsou jisti, zda na galeon nebudou muset přispět ze svých platů!)

S počtem hlasujících se zvýšil i počet hlasů na jednotlivých stupních vítězů. Poměrně vyrovnaná byla druhá a třetí místa v kategoriích Redaktor a Článek roku. Také v tomto ročníku se mohou nominovaní pochlubit tím, že obdrželi minimálně jeden hlas, nulu si neodnesl nikdo. Velkou změnu zaznamenala třetí kategorie – Časopis roku, ve které po dvou letech časopis obsazující druhé místo přeskočil dosavadního vítěze a vyhrál s velkou převahou hlasů. Nutno však říct, že téměř všechny časopisy si v tomto roce hlasově polepšily.

1. místo 2. místo 3. místo
Redaktor roku 21 hlasů 15 hlasů 14 hlasů
Článek roku 20 hlasů 14 hlasů 12 hlasů
Časopis roku 32 hlasů 24 hlasů 15 hlasů

Protože statistika výše byla velmi obecná, můžete využít následujících odkazů pro připomenutí výsledků ze všech tří ročníků:
výsledky UNC za rok 2014
výsledky UNC za rok 2015
výsledky UNC za rok 2016

∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗∗

Co říci závěrem? Myslím, že mluvím za celý organizační tým Udílení novinářských cen, když řeknu, že bych si přála, aby se do čtvrtého ročníku tentokrát nominovaly všechny časopisy, aby šéfredaktoři měli problém vybrat nominace za svá periodika z toho důvodu, že mají tolik skvělých redaktorů, zaměstnanců, článků a projektů, aby hlasovalo ještě více lidí a aby tento projekt probudil v nováčcích, kteří na začátku roku 2018 nastoupí na naši školu, zájem a nadšení pro novinařinu – jestli je totiž něco, co je na hradě třeba v každém zaprášeném koutě a přístěnku, pak je to mladá, energická a pozitivní krev.

Tímto dělám tlustou čáru za Udílením novinářských cen za rok 2016 a budu se těšit na setkání při čtvrtém ročníku!

Pro Denní věštec
Niane z Libelusie

Published by

Niane z Libelusie

Ó velké Mango a občasná redaktorka Denního věštce. Začínala jako šéfredaktorka a redaktorka nebelvírského kolejního časopisu Lví tlapou (6 školních let), po změně barvy hábitu na profesorskou fialovou se zaměřila mimo jiné na výuku šéfredaktořiny. Denní věštec vedla několik let. Je proslulá články, které neberou konce, popíjením niokaa a velkou zásobou obracečů času, které nefungují, takže je věčně v časovém skluzu. Tvrdí o sobě, že má místo hlavy cedník (přeloženo: zapomíná). Nejraději píše čarointerview a reportáže a z pozice čtenáře ji nejvíc baví články ve stylu Lenky Láskorádové a cokoliv, co navodí kouzelnou atmosféru série knih o Harry Potterovi.

Komentáře

  1. Ne progres je úžasný. Jak se zdá, lidé si začínají cenit kvalitních redaktorů =)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *