Clea Haliová: „Kdyby měl nějaký čtenář ve svém majetku lektvar mládí, ať se mi neprodleně ozve do sovince!“

| Vydáno:
Dnes som si pozvala na rozhovor jednu z nových posíl profesorského zboru. Je to slečna Clea Haliová, ktorá sa od roku 2008 potulovala po havraspárskej veži. No, teraz sa stala profesorkou, a my sme sa ju preto rozhodli požiadať o rozhovor.

Denní veštec: Dobrý deň, slečna, ako prvé Vám chceme v mene Denného veštca pogratulovať, že ste sa stala profesorkou. – usmeje sa – Prečo ste sa rozhodli stať profesorkou? Rozmýšľali ste o tom dlhšiu dobu, alebo to bola taká rýchla myšlienka?

Clea Haliová: Mockrát děkuji. Abych pravdu řekla, přemýšlela jsem nad tím už od doby, co jsem se opět vrátila na hrad. Vlastně už kdysi hodně dávno, když jsem hrad viděla poprvé, tak se stalo mým snem být jednou profesorkou. No a teď se mi to splnilo. Jestli za tím je nějaký konkrétní důvod, se asi říct nedá, i když na jednu stranu mě už psaní úkolů přestávalo bavit, to se přiznám, ale když teď ty úkoly opravuju, nějak se nemůžu rozhodnout, co bylo časově méně náročnější. – směje se –

Denní veštec: Ako prebiehal Váš odchod z kolaje a ako ste prišli do Vášho nového kabinetu? Už v ňom máte nábytok alebo nejakú výzdobu?

Clea Haliová: Tak já osobně nemám ráda loučení, takže se většinou neloučím, i když je pravda, že mi přišlo neslušné si jen tak zfialovět, tak jsem svoji změnu barvy koleji oznámila chvíli před, aby se neřeklo. – zasměje se – Tak s nábytkem jsem problém neměla, naverbovala jsem pár studentů, kteří byli na mém semináři o Moribundu a preventivně mi tam ten nábytek stěhovali, takže bych měla mít z většiny kabinet zařízený. – směje se –

Denní veštec: – niečo si zahundre pre seba o využívaní študentov – Ako sa cítite v profesorskom zbore? Je Vám tam dobre? Prezraďte nám študentom prosím, je zborovňa pekná? Alebo nejaké fialové tajnosti? – žmurkne –

Clea Haliová: Vůbec ne! Pořád tam o něčem diskutují, přeřvávají se a nástěnka je úplně plná připomínek a všeho možného! Kdybychom to všechno spálili, můžeme tím topit snad měsíc. Bojím se tam chodit, opravdu!

Denní veštec: To je až tak hrozné? Čiže vám chýba kolaj? Predsa, boli ste jedna z tých aktívnejších v kolaji.

Clea Haliová: I tak se to dá říct, je to takové jiné, nemít přístup do kolejní místnosti a nezapojovat se do kolejních aktivit.

Denní veštec: Aký je to pocit, keď vám všetci vykajú, a možno nováčikovia, ktorí vás nepoznajú ako študentku, vnímajú Vás inak? Zmenil sa váš postoj nejako k ostatným?

Clea Haliová: Je to nezvyk, mně to taky trvalo a asi ještě trvá, než si zvyknu na vykání ostatním, ale když vykají mně, připadám si hrozně stará, což samozřejmě nejsem, žejo, mám nejlepší léta a tak. No, změnilo se to, že nejsem stará studentka ale mladá profesorka! Jestli mě vnímají jinak, to bohužel nevím, to nějak nevycítím, ale pár nováčků mi tykalo, to je fakt. – směje se –

Denní veštec: Tak nováčikovia sa častokrát dopustia pár chýb. Ale trošku treba prižmúriť oči. No teraz zase k Vám. A nebojte sa, vyzeráte úplne super a na najlepšie roky života. – usmeje sa – Páči sa Vám učiteľovanie? Vysvetľovanie a písanie výkladov alebo hodnotení?

Clea Haliová: Tak určitě je to zajímavé a baví mě to, problém je akorát v tom, že na to není tolik času, jak bych chtěla nebo jak jsem si představovala, mudlové jsou nějak moc nároční a nenechají člověka jenom tak.

Denní veštec: To je dobré, že Vás to baví. Myslíte si, že je krajší život študenta, alebo učiteľa?

Clea Haliová: Já osobně si myslím, že asi studenta, tam má člověk vždycky nějaká zadní vrátka, kterýma může utéct (že si třeba předměty odhlásí nebo nebude dělat soutěže, i když třeba na úkor toho, že nevyhraje kolejní soutěž), ale nám u těch vrátek stojí vážená paní inspektorka a netváří se moc nadšeně, takže člověka ani nemůže napadnout, že by utekl. Stresově to z mého pohledu bude asi podobně.
No a navíc, co si budeme povídat, sehnat lektvar mládí taky není zrovna brnkačka.

Denní veštec: Čiže milí študenti, musíme si to užiť ešte! Aké sú Vaše ďalšie plány do hogživota? Aké nové predmety, semináre alebo súťaže by ste chceli otvoriť? Alebo tak všeobecne.

Clea Haliová: Tak určitě mám nějaké plány jak na předměty, tak na soutěže i semináře, uvidím, jak na tom budou předměty letos, jestli budou mít úspěch, či ne, a uvidí se příští rok, jestli budou stávající, nebo jen nové.

Denní veštec: Ale musím povedať, že Váš Písmozpyt je super. Dúfam, že bude pokračovať. ktorý predmet Vás baví vyučovať najviac? Alebo máte nejakú obľúbenú triedu? Už ste našli nejakých študentov, ktorí majú pekne vypracované úlohy, a tých, ktorí ich majú skôr odfláknuté? Radi dávate bonusové body?

Clea Haliová: Zatím asi favorita nemám, je pravda, že zatím jsou na opravování lehčí úkoly z bohatství, ale jestli budu mít nějaký oblíbenější nebo tak, tak to se asi dozvím až po konci roku. Oblíbenou třídu zatím nemám, ono je to asi spíše o lidech, někteří mají skvělé úkoly a jiní to tak trochu flákají a obojí jde poznat.

Denní veštec: Ako by ste popísali seba ako profesorku?

Clea Haliová: No, to je zákeřná otázka… Je pravda, že se snažím být ne moc přísná, ale po některých úkolech, které mi přišly a měly třeba 0,4 palce, jsem byla trochu naštvaná, takže se s tím nic moc dělat nedalo, ale myslím, že se ta pravá osobnost teprve vyvrbí časem, teďka jsem ze všeho taková vyděšená, mi přijde, jak poznávám svět fialového.

Denní veštec: Tak úplne Vás chápem za reakciu pri 0,4 palca. Na vyvŕbenie osobnosti máte ešte čas, ale nie že budete zlá! – pozrie sa na slečnu profesorku – Máte ešte čosi, čo by ste chceli dodať na záver?

Clea Haliová: No, jelikož mě nenapadá nějaké závratné moudro, tak je jen upozorním, že kdyby měl nějaký čtenář ve svém majetku lektvar mládí, ať se mi neprodleně ozve do sovince!

Denní veštec: Tak to nie je zlé. – zaškerí sa – Ja by som Vám chcela popriať veľa šťastia a trpezlivosti pre dráhu profesorky a ďakujem veľmi pekne, že ste prišla.

Clea Haliová: Já také děkuji a zatím se tedy mějte hezky. – usměje se –

Pre Denní veštec
Emilie Violet Hopperson

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *