Spolupráce, nebo zrada?

| Vydáno:
Měli by bystrozorové sdílet s mudlovskými vyšetřovateli některé své spisy a informace? Je to bezpečné? Mohou hrozit novodobé čarodějnické procesy? Takovými otázkami se začala zabývat speciálně sestavená rada odborníků. Už teď je jasné, že tyto otázky polarizují kouzelnickou společnost.

Na počátku letošního roku vyslechli vedoucí členové Odboru pro uplatňování kouzelnických zákonů bystrozora Justina Bukowského, který vznesl několik podnětů k současným regulím bystrozorské práce. Bukowski pochází z mudlovské rodiny, v níž oba rodiče pracují v justici. Otec je bývalý právník, který v současnosti vyšetřuje vraždy na mudlovské kriminálce (něco na způsob našich bystrozorů), zatímco matka je soudkyně. Je tedy nasnadě, že se bystrozor Bukowski pohybuje na hranici dvou světů, které mnohé sdílejí, ale ještě více věcí je rozděluje.

„Proč mudlům nesdělujeme část informací o našich případech?“ ptá se Bukowski. „Kdybychom jim bez zbytečného vysvětlování předali například jména obětí z našich kouzelnických případů, mohli by případy uzavřít a věnovat se místo toho něčemu jinému, na co nezbýval čas, protože se zbytečně vrtají v něčem, co nikdy nemohou uzavřít.“ Bystrozorovy názory se setkaly s bouřlivou reakcí části přítomných kouzelníků. Nejmenovaný z nich tento návrh přirovnal k velezradě a navrhoval, aby byl Bukowski zproštěn bystrozorských privilegií a uvězněn. Nepochybně šlo o emocionální reakci a nemáme informace o tom, že by byl Bukowski jakkoliv stíhán.

Odbor na základě předložených podnětů sestavil desetičlennou radu odborníků, aby prozkoumali možnosti i nebezpečí takové prohloubené spolupráce s mudlovskými bezpečnostními složkami. Mnozí čarodějové protestují proti jakékoliv spolupráci s mudly a varují, že pokud mudlové zjistí, kolik obětí mají na svědomí černokněžníci, rozpoutá se opět nenávist mudlů proti kouzelníkům a mohou se zopakovat čarodějnické procesy. „To, že se kouzelnický svět skrývá před mudly, má svůj důvod, a nejde jen o to, že nechceme být otravováni s neustálými prosbami o magickou výpomoc méně schopným mudlům. Jde hlavně o naši bezpečnost. Mudlové jsou na planetě v početní převaze, a pokud je jejich masa dostatečně zfanatizovaná, mohlo by to nás kouzelníky přijít zatraceně draho!“

Jiní ovšem upozorňují na nebezpečí, která by prohloubení separace přineslo. „Mnohokrát už se ukázalo, že obrovským hrozbám se dá efektivně čelit jen tak, že se spojíme, a ne rozdělíme. Nemůžeme svět dělit na MY a ONI, pokud chceme přežít. Je třeba najít společnou řeč a pak se věnovat těm problémům, které jsou důležité. Nevidím důvod, proč by mudlovští vyšetřovatelé měli ztrácet čas nad případy, které máme už my kouzelníci dávno vyřešené.“

Není známo, kdy by měla rada dojít k závěru a v jaké podobě se kouzelnická veřejnost výsledky dozví (pokud vůbec). A jak se na celou věc díváte Vy? Měli bychom mudlům odhalit informace spojené s kouzelnickými zločiny, nebo si mají poradit, jak sami dovedou?

Pro Denní věštec
Belatris Nithelas Malrinová

Komentáře

  1. Já jsem pro zveřejnění jmen předem stanoveným orgánům, třebaže bez udání důvodu úmrtí. Myslím si ale, že by na takové údaje mělo probíhat přísné informační embargo.

    1. Ideální by (podle mého) měl být rozumný kompromis – seznam jmen obětí, které mudlové nemusejí vyšetřovat, ale tím by to mohlo skončit. Ale zatím to tak nevypadá, kouzelníci na správných místech tomu nejsou příliš nakloněni.

      1. Popravdě se ji moc nedivím. Dokážete si představit ten poprask, kdyby se na veřejnost dostalo, že jakási sekta pomatených bláznů s klacíky zabíjí „nevinné“ občany?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *