Samhain včera a dnes

| Vydáno:

Slunce zapadlo – začíná noc z 31. října na 1. listopadu. Že je to prostě další obyčejná noc, říkáte? Nemáte tak docela pravdu. Že zítra začíná listopad a to je jen krůček k pořádné kose (myšleno čistě metaforicky)? Ne, ani o tom nemluvím, i když máte bez pochyby pravdu. Pokud se stále nechytáte, čtěte dál a vězte, že právě přichází – Samhain.

Co to vlastně ten Samhain je? Jak možná tušíte, jedná se o keltský svátek, spadající právě na dnešní datum. Tyto dva dny nepatří k Samhainu náhodou. Jde o tzv. „čtvrtící den“ mezi rovnodenností a slunovratem.

Nyní trochu historie (ano, článek se jmenuje Samhain včera a dnes). Pro Kelty znamenal začátek nového roku (až do určité doby, kdy se jím stal Yule) a doba, kdy se stírají hranice mezi světem živých a mrtvých. Po dobytí keltských území Římany, začal Samhain znamenat i oslavu konce úrody. Dalších pár staletí se pak šířil vliv katolické církve, místo Samhainu se měl slavit svátek All Hallows‘ Day, neboli slavnost Všech svatých (později Halloween) a 16. století již Samhain i All Hallows‘ Day splynuly v jedno.

Dnes (hurá, došlo i na dnes) Samhain přetrvává v podobě již zmíněného Halloweenu, především na Britských ostrovech a v zemích Severní Ameriky. Kromě toho jej dodnes slaví příslušníci některých novopohanských náboženství.

Určité zvyky a rituály se zachovaly z původních tradicí. Co o nich? Jak můžete oslavovat právě vy? Určitě znáte typickou halloweenskou dýni se svíčkou uvnitř. Má duším mrtvých posvítit na cestu, až se o této noci vrátí na zemský povrch nebo se vydají na návštěvu svých blízkých. Ne, není důvod se hned schovávat do přístěnku na košťata. Naopak bývá zvykem prostřít večeři právě pro naše drahé zesnulé či je jiným způsobem pohostit. Lidé se také, pro ochranu před zlými duchy, převlékali do cárů a malovali obličeje. I to vám možná něco říká.

Co dodat? Teorie máte asi už dost, proto jen… Pojďme slavit!

Technická poznámka: Článek bude pravděpodobně vydán později, než bylo záměrem. Takže zase příští rok. 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *