Novinky na knižním trhu

| Vydáno:
Jako jsme učinili již před několika týdny, i nyní sledujeme dění na pultech knihkupectví a přinášíme vám informace o nejnovějších titulech z knižní hitparády. Kdo publikoval nejžádanější bestseller a jakým knižním „skvostům“ se raději vyhnout? Čtěte zprávy z Krucánků a kaňourů.

Ve vaší knihovně bezpochyby nesmí chybět „Prasinky v průběhu věků“, nové rozšířené vydání již dříve vydané knihy „Možná něco o Prasinkách“ od Alexie Bádavé, velice uznávané autorky encyklopedií a učebnic o kouzelnické architektuře. Spisovatelka se nyní vydala do neznámého oboru a zakusila povolání historičky, my však musíme uznat, že velmi zdařile. Na téměř devíti stech stránkách autorka líčí mnoho bájí a pověstí o této staré a ryze kouzelnické vesnici, které doplňuje velmi smysluplnými vlastními názory, které konfrontuje s uznávanými historiky. Cena je sice trochu přemrštěná, nicméně tak obsáhlá a kvalitní publikace s mnoha ilustracemi za to stojí!

Už ne tolik chvály sklidí „Tenkrát během krupobití“, kterou před pár dny zveřejnil Jiří Vichr ve spolupráci s nakladatelstvím Povětří. Autor nedávného fiaska „Nemusí pršet, jen když kape” se pokusil napravit svou reputaci, bohužel nijak úspěšně. Krom obsahově navzájem sporných kapitol této tří set stránkové novely o obětech syrové magie nabyla naše redakce dojmu, že se kniha až podezřele příliš podobá tragikomedii „Když se nebe zatáhne“, kterou napsal zhruba před pěti lety Marek Větřík. Známá povídkářka Evelina Mráčková, jejíž „Tam, kde slunce nesvítí“ patří mezi nejprodávanější knihy loňské sezóny, uvádí, že pro podobné vykrádačky je již Vichr známý. Jakou bouři nespokojenosti ale vyvolají čtenáři, je nám zatím nejasné.

Svůj životopis se rozhodla vydat Nostalgie Slepičková (sestřenice známé a úspěšné novinářské hvězdy, Hildy Slepičkové) a pět set stránek plných medové poezie pojmenovala „Vzpomínky na mé dětství“. Kdo uznává striktní rým, ať si ušetří čas, Nostalgie se rozhodla pro volný, protáhlý a velmi nepravidelný rým, který sice místy uspává, ale již ve třetině dodá čtenáři úžasný pocit, že jeho život má oproti tomu autorčinu alespoň trochu šťávy. Kniha bohatá na všemožná obrazná pojmenování, během kterých budete hledat hlavu i patu, je skvělým doplňkem do vaší domácnosti, jelikož disponuje kvalitním přebalem, jehož grafický design se bude vyjímat jako další z domácích lapačů prachu.

Labužníci všech druhů, pozor! Nejnovější příručka „Zabijačka dnes a zítra“ od Jitrnice Čuníkové slibuje požitek kuchařům i strávníkům. Přes dvě stě stran plných sofistikovaných postupů a šťavnatých receptů zaručuje, že se vám budou sliny sbíhat jen při zhlédnutí přebalu knihy. Publikace je bohatá na ilustrace a fotografie, proto se i ti méně zruční nemusí bát, že by byl popis příliš odborný a složitý. Autorka sama uvádí, že mysl kouzelníka je nejmocnější, je-li žaludek dostatečně zásobován, a vzhledem k rozměrům spisovatelky je zřejmé, že ona sama disponuje myslí více než mocnou. Doneslo se nám, že na autogramiádě proběhla i ochutnávka receptů z knihy. Dle našich informací se této události zúčastnilo i několik obyvatel našeho hradu, jako třeba Ladard Papulka, proslulý milovník bůčků, nebo inspektorka výuky Nasaší Jackson, která však budila dojem, že ji kniha nezajímá tolik jako možnost zadarmo se občerstvit. Kolik je na tom pravdy, to se nám už zjistit nepodařilo, nicméně „kulinářské dovednosti“ zmíněné profesorky by to spíše potvrzovaly.

A jaká kniha zaujala vás?

Pro Denní věštec
Lucretius McBrave

Published by

Lucretius McBrave

Redaktor je synem známého módního kritika a experta. Nebere si servítky a pro kritiku nechodí daleko. Krom módy rád píše články o všeobecném hradním dění, ale i o tom, co se děje ve světě, a je potěšen každým lichotivým komentářem.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *