Zaostřeno na kolejní ředitele

| Vydáno:
Víte, která kolej střídá osobu v čele nejčastěji? Kdo na tomto postu vydržel nejdéle nebo kdo neváhal do této řeky vstoupit znovu? My ano, tak neváhejte a začtěte se s námi do článku o jednom z nejprestižnějších postů, které škola nabízí…

Změna kolejních ředitelů se neodehrává příliš často. V posledním roce si tuto pozici poprvé okusily hned dvě profesorky. Lilien Emity Meissed se znovu otevřela společenská místnost Havraspáru a Olivie Windy opět obývá Severní věž, ve které sídlí Nebelvír. Zhruba před měsícem došlo k obměně i ve zmijozelské koleji. Dosavadní kolejní ředitelku Elle Sutherland vystřídala NaSaŠí Jackson. Stala se tak teprve historicky šestou zmijozelskou kolejní. Díky této změně vedou nyní všechny koleje osoby, které v nich samy studovaly.

Zmijozelští kolejní ředitelé mají vskutku výdrž. Předchozí kolejní ředitelka Elle Sutherland není výjimkou, v čele koleje stála neuvěřitelných 10 školních let. Ani to ale nestačilo na překonání Nekra The Gravediggera. Ten kolej vedl více jak 11 školních let v kuse, dokud nebyl z funkce odvolán.

Rekordmankou v tomto směru je ale Betelgeuse Orionis, někdejší kolejní ředitelka Nebelvíru. Na postu odsloužila 12 školních let. Ve své koleji co do výdrže nemá konkurenci, s velkým odstupem za ní je až profesor Ladard Papulka, který funkci zastával přes 4 školní roky.

Největší spotřebu kolejních ředitelů má Mrzimor, vystřídal jich hned 10, respektive 9. Letitia te Tiba se k funkci po roční pauze vrátila, v této funkci tak strávila dohromady skoro 10 školních let. V kuse to ale nejdéle v Mrzimoru vydržel současný ředitel Nicholas McElen. Letos oslavil osm školních let ve funkci. Na obranu Mrzimoru nutno dodat, že první rok se vystřídali hned 3 kolejní ředitelé. Jedním z nich byla i Sefrenie z Ylary, která později stanula i v čele zmijozelské koleje. Dodnes zůstává jedinou osobou, která si zkusila post ve dvou kolejích.

Devět osob se vystřídalo také v čele Havraspáru. V tomto směru je nejvýraznější osobou určitě John Werewolf. Ten vedl Havraspár 7 školních let a ještě hodně dlouho zůstane nepřekonán. 4 školní roky strávil Havraspár pod nadvládou Midara Kilahima a později pět školních let pod Larrie Larstonovou.

O prestiži této funkci vypovídá i skutečnost, že málokdo po odchodu z funkce zkoušel ještě jinou pozici. Naopak většina odchodem z koleje skončila s aktivním působením na Hogwarts nebo odešla z hradu úplně. Výjimkou potvrzující pravidlo jsou určitě Nimrandir Elénére a Matthew Whitecrow, kteří oba později stanuli na postu nejvyšším. Jeden by skoro řekl, že ředitel školy nejdříve potřebuje praxi v Mrzimoru! Odchodem z koleje neskončil život na hradě ani pro Anseiolu Jasmis Rawenclav, vůbec první kolejní ředitelku Havraspáru. Její působení v Havraspáru bylo určitě zastíněno pozicí zakladatelky a dlouhodobé šéfredaktorky Denního věštce.

Co dodat? Snad už je zase na nějakou dobu nadlouho dostřídáno a jednotliví kolejní ředitelé si už sami snadno spočítají, kolik jim zbývá do vytvoření rekordu!

Pro Denní věštec
Vicky Charmant

Komentáře

  1. Také se mi shrnutí líbí, děkuji za něj, je to zajímavé, prohlídnout si to takto „v kostce…“ 🙂 Jak je vidět, mám co dohánět 😀

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *