Sally-Ann Olson: „Ráda bych viděla svoje studenty úspěšně dokončit vzdělání.“

| Vydáno:
Dnes jsem si na rozhovor přizval bývalou zelenou, ale teď už nově fialovou madam Sally-Ann Olson. Na hradě se už pár let potuluje.Co ji přivedlo k učení? Na jaké se od ní můžete těšit předměty? Vše se dozvíte, stačí si pouze přečíst tento rozhovor.

Blake Towerell: Dobrý večer! Prvně Vám jménem svým i jménem Denního věštce gratuluji k získání postu profesora. Nyní se můžeme vrhnout na rozhovor. – usměje se – Jaká jste měla očekávání od postu profesora? Splnila se Vám?

Sally-Ann Olson: Hned první otázka taková těžká. – usměje se – Očekávání… já snad ani žádná očekávání nemám… Očekávám, že to, co si na svá bedra naberu, tj. známkování úkolů z výuky či seminářů a hodnocení soutěží, zvládnu vždy včas a k plné spokojenosti jak studentů, tak supervizorky soutěží a inspektorky výuky. Jiná očekávání snad ani nemám. Spíš doufám, že mé předměty, semináře i soutěže se budou líbit. Takže na splnění si musím ještě počkat.

Blake Towerell: Jsem přesvědčen, že vaše předměty, semináře a soutěže se líbit budou. Jaké vůbec budete učit předměty, smím-li se zeptat, nebo je to tajemství?

Sally-Ann Olson: No, vzhledem k tomu, že už za pár dní se můžou studenti přihlašovat, tak Vám to snad už prozradit můžu. Letos to bude jen numerologie. Příští rok možná i něco dalšího, ale co, to si nechám zatím pro sebe.

Blake Towerell: Numerologie, to bude určitě zajímavý předmět, já jsem teda magii čísel nikdy nezkoumal, ale věřím, že někoho určitě zaujme. Co myslíte, bude vám chybět kolej? Nebo už chybí?

Sally-Ann Olson: Kolej mi chybět bude, hlavně to vzájemné podporování se v boji o pohár a každý bod. Čím víc se blíží začátek roku, tím víc je to znát.

Blake Towerell: Tak snad se z toho dostanete, určitě se budete setkávat se svými bývalými zelenými kamarády v hodinách. A to mě dostává k otázce. Co se vám zatím jeví jako lepší post – student, či profesor?

Sally-Ann Olson: To zatím nedokážu posoudit, protože ta pravá profesorská práce mě teprve čeká. Ale řekla bych, že obě pozice mají své kladné i záporné stránky. Možná jsou si nakonec podobné víc, než by člověk řekl – u obou jsou totiž termíny. Student musí odevzdat úkol, profesor ho zase musí opravit. Možná jen u té profesorské pozice je více zodpovědnosti, přeci jen student se může v půlce roku rozhodnout, že už předmět dál studovat nechce, ale profesor si to rozmyslet nemůže.

Blake Towerell: Takhle jsem nad tím ještě neuvažoval, je to každopádně velice zajímavé, že si profesor a student jsou tolik blízko. Když už jste zmínila to opravování úkolů, tak jaká plánujete být? Budete šetřit bonusovými body, nebo je budete rozdávat spíše častěji?

Sally-Ann Olson: No tak to záleží hlavně na úrovni odevzdaných úkolů. – pobaveně se pousměje – Pokud se vyskytne nějaká mimořádná práce, tak ji ráda odměním bonusovými body.

Blake Towerell: Tak uvidíme, jaké získáte studenty do svého předmětu, snad teda ty jejich práce budou mimořádné, jak říkáte. Měla jste nějaký důvod se stát profesorem? Nebo to byla taková rychlá myšlenka a vrhla jste se okamžitě do tohoto velmi náročného postu?

Sally-Ann Olson: O učení jsem už nějakou dobu přemýšlela, ale vždycky to bylo jenom takové to „možná jednou, někdy v blíže neurčené budoucnosti“. Ale pak jsem se bavila s madam Elle Sutherland, než ze školy odešla nadobro, a ta zmínila, že by ráda předala numerologii někomu, kdo má k tomu předmětu vztah. A bylo rozhodnuto. Mě numerologie vždycky bavila, takže ani nebylo moc o čem přemýšlet.

Blake Towerell: Je skvělé, že vám takhle madam Elle Sutherland věnovala svůj předmět. Takže díky jejímu odchodu jste se stala profesorkou, alespoň něco je na tom jejím odchodu pozitivní. Jak zatím vycházíte se svými novými kolegy? Jaká atmosféra panuje ve sborovně?

Sally-Ann Olson: To je záludná otázka! – uchichtne se – Totiž zatím jsou ještě stále prázdniny, a tak je ve sborovně docela ticho. Ale musím říct, že se mi dostalo vřelého přijetí od několika kolegů, za což jsem ráda, protože než se člověk rozkouká v novém prostředí, tak to také chvíli trvá.

Blake Towerell: To je milé, že vás vaši noví kolegové takhle vřele přivítali. Určitě se za pár dní, až začne školní rok, konverzace ve sborovně pěkně rozjede. Jak zatím vypadá váš kabinet, máte nějaký plán, jak si ho vyzdobit? Už ho máte aspoň trošku zařízený?

Sally-Ann Olson: Kabinet si určitě zařídím, ale zatím tam jen tak sedím a rozhlížím se. Takhle, já totiž zařizuji – sedím a dívám se a představuji si, co by se mi líbilo nejvíc. A za pár měsíců můžu začít zařizovat a mám jistotu, že se mi to bude líbit i za dvacet let. Zatím mám v kabinetu jeden šuplík pro dotazy k výuce, ale určitě tam časem ještě něco dodám.

Blake Towerell: Určitě se tam někdy přijdu podívat, až si svůj kabinet zařídíte. – usměje se – Máte nějaký vysněný cíl, co se týká učení? Samozřejmě uspokojovat studenty svými předměty, semináři a soutěžemi. Ale pokud máte ještě nějaký jiný cíl, pokud ano, budu rád, jestli mi ho sdělíte.

Sally-Ann Olson: Ráda bych viděla svoje studenty úspěšně dokončit vzdělání a mít úspěch ať už v dalším studiu, nebo i při budování kariéry nejenom v našem kouzelnickém světě, ale třeba i v jejich mudlovském krytí. Samozřejmě nejvíc by mne potěšilo, kdyby se někdo rozhodl věnovat numerologii, ale to neznamená, že nebudu mít radost, když budou úspěšní v jiném oboru.

Blake Towerell: Tak to jste hodná, že takhle studentům přejete samé krásné věci. Uvidíme, třeba si někdo váš předmět doopravdy oblíbí a za pár let se s ním sejdete, když bude skládat zkoušky OVCE. Těšíte se na školní rok, který uvidíte z jiného úhlu pohledu? Nebo jste spíše nervózní?

Sally-Ann Olson: Těším se a zároveň jsem i trochu nervózní. Největší obavy mám z toho, že nebudu stíhat opravovat. – usměje se –

Blake Towerell: Doufejme, že vše budete stíhat, jak máte v plánu. Já vám děkuji za rozhovor, za to, že jste si udělala čas. Máte ještě něco, co byste chtěla dodat?

Sally-Ann Olson: Snad jen popřát všem studentům šťastnou ruku při výběru předmětů. – radostně se pousměje – I já Vám děkuji za rozhovor a přeji hodně inspirace při psaní dalších článků do Věštce!

Pro Denní věštec
Blake Towerell

Published by

Blake Towerell

Rád objevuje nové světy, nové možnosti, a také sladkosti. A rád se o tom také rozepíše, cokoliv ho zaujme popíše. Má hlavu plnou nápadů, co nenajdete v odpadu. Na papíře jeho myšlenky končí, psát rozhodně jistě nikdy neskončí.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *