Za strašidelnými svátky s Denním věštcem: Tajemný irský Halloween

| Vydáno:
Kdo miluje svátky hrůzy, jistě pochopí, proč je irský Samhain tak kouzelně děsivý. Atmosféra Irska a mentalita lidí zde žijících jako by byla živnou půdou pro oslavy halloweenského typu. Avšak pozor! Spíš než bujaré americké fanatiky nadchne Samhain spíše vyznavače všeho keltského a Burtonovy přívržence.

Irsko je keltskou oblastí, a tak se není co divit, že tam dodnes přežívají keltské tradice a zvyky. Jedním z takových zvyků je i podzimní svátek Samhain, který spolu s Beltinem (slaveným přesně půl roku před) patří k nejdůležitějším mezníkům keltského roku. Pro Kelty má hned několikerý význam.

Zásadním momentem je Samhain pro přírodní cyklus. Ve zdejší chladné oblasti lezavých zim a mlh znamená Samhain konec roku  a to doslova. Keltové začínají nový rok 1. listopadem. O Samhainu se tedy hlavně sklízí úroda a lidé se začínají připravovat na zimu  poráží dobytek, udí maso. Zima bude dlouhá, všichni se budou sdružovat ve svých obydlích a vyprávět si příběhy, a tak je třeba opatřit si dostatek zásob, protože vládu nad krajinou po jarní bohyni Brigid přebírá babice a paní hor Cailleach. Tato vládkyně zimy s sebou přináší sníh, mráz a ukrutné vichry. Říká se o ní, že má mnoho podob, ale nejčastěji se zjevuje jako stařena s vlajícími bílými vlasy, modrou kůží a třetím okem uprostřed čela. Vlastní kotel, v němž vaří lektvary propůjčující nadpřirozené schopnosti. I když je paní konce a smrti, je zároveň i symbolem přežití. Odnáší vše, co je slabé, a pomáhá přežít silnému. Je příslibem znovuzrození  příchodu jara. K jejím atributům patří cesmína a hlodáš nebo třeba jelen.

S příchodem Cailleach padá na kraj cosi šedivého a pochmurného. Není tedy divu, že po staletí pokládají Keltové Samhain  hlavně tedy noc z posledního října na první listopad  za čas, kdy se stírá hranice mezi světem mrtvých a živých. Brána mezi nimi je otevřená a smí se beztrestně procházet tam i zpět  vždyť Samhain je i o setkávání. Zima totiž připraví lidem osamělé měsíce mezi čtyřmi stěnami. A pozvání na tato setkání mají o Samhainu i mrtví. V tento den se u večerní tabule objeví jedna židle navíc a také talíř s večeří, aby ti, kteří nás opustili, mohli pobýt se svými blízkými. Cestu k nim najdou snadno  pozůstalí jim dávají do oken zapálené svíce (často ve vydlabané tykvi).

Oheň jako symbol je důležitou součástí Samhainu. Keltové po staletí zapalovali v tento večer a noc ohně či hranice, aby pomohli najít zbloudilým duším zemřelých cestu. Tyto ohně také mohly být použity pro spalování figurín naplněných slámou  ty symbolizovaly všechno zlé, každou křivdu, bolest a smutek za uplynulý rok, které jsme takto mohli setřást ze svých beder a ulehčit tak své duši. Ostatně  Samhain symbolizující konec roku a cyklu je ideálním časem pro přemýšlení a bilancování, je nejlepší dobou pro zbavení se zlého a nepotřebného a pro nachystání živné půdy novým začátkům.

Tento večer je také tím nejvhodnější časem pro magii a magické rituály. Své o tom ví příslušníci různých pohanských náboženství  například keltského novopohanství či Wicca. Pokud tedy netrávíte čas hrou  třeba skákáním přes ohně či tancováním kolem nich, můžete zkusit například vyvěštit svůj osud vhozením kamínku do ohně.

Už jsme si pověděli o ohni, který je s tímto halloweenským svátkem spojen, ale Samhain má symbolů mnohem více. Kromě Cailleach bývá uctívána i bohyně Kerridwin (resp. Cerridwin či Cerridwen), patronka podzemí, která je také symbolem znovuzrození. K jejím atributům patří například žába či vrána, ale také kotlík či srp a černá barva.

Určitě vás nepřekvapí, že typickou barvou Samhainu je oranžová a černá. To ale není konec samhainské symboliky. Tento svátek dokreslují motivy podzimních květin a plodů, hodí se nejrůznější světýlka jako svíčky a lucerny a typicky podzimní ovoce. Z bylin má Samhain zasvěcen třeba břečťan, cypřiš, dobromysl či pelyněk. Máte-li rádi minerály a polodrahokamy, zvolte dnes některý z temných kamenů  například onyx či obsidián.

Ať už jste vyznavači bujarých oslav v maskách, nebo raději posadíte u krbu a budete tiše rozjímat, doufám, že dnešní strašidelná a tajuplná noc přinese pro další dny jen radost, úsměv a v nemalé míře i klid.

Pro Denní věštec
Niane z Libelusie

Výslovnost:
Samhaim  [:saueň:]
Cailleach  [:kojlach:]

Obrázky zapůjčeny z:
obrázek 1 
obrázek 2
obrázek 3
obrázek 4

Published by

Niane z Libelusie

Ó velké Mango a občasná redaktorka Denního věštce. Začínala jako šéfredaktorka a redaktorka nebelvírského kolejního časopisu Lví tlapou (6 školních let), po změně barvy hábitu na profesorskou fialovou se zaměřila mimo jiné na výuku šéfredaktořiny. Denní věštec vedla několik let. Je proslulá články, které neberou konce, popíjením niokaa a velkou zásobou obracečů času, které nefungují, takže je věčně v časovém skluzu. Tvrdí o sobě, že má místo hlavy cedník (přeloženo: zapomíná). Nejraději píše čarointerview a reportáže a z pozice čtenáře ji nejvíc baví články ve stylu Lenky Láskorádové a cokoliv, co navodí kouzelnou atmosféru série knih o Harry Potterovi.

Komentáře

  1. +trénuje si správnou výslovnost samhajnu, až si úplně zauzluje jazyk, tak aspoň načmárá do komentáře zdvižený palec a doufá, že to jako pochvala článku obstojí a nebude to vypadat jako obscénní malůvka+

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *