První zápas ŠFM Zima 2018 aneb Střílet netřeba

| Vydáno:
Zmijozel 110:150 Mrzimor

Během tří čtvrtí hodiny se může mnoho odehrát. Hlavně je dost času na překvapení. Zahajovací zápas letošní sezóny si pro nás dvě připravil. První spočívalo v možnosti vyvěšovat na hřišti fandící transparenty. Mohou mít různou podobu, podle toho, komu držíme palce, k dispozici je i jeden neutrální. Za transparent zaplatíme tři srpce a nad hřištěm pak bude vlát dvě minuty. Druhé šokující překvapení si zápas schoval na závěr. Bylo zcela zásadní: nezvítězil tým, který měl po celé utkání převahu.

Zdálo se, že Zmijozel kráčí za vítězstvím. Žlutí střelci se přes velkou snahu a několik střídání k camrálu nedostávali, naopak zelení vyslali dosti střel. Přestože se brankářka Saurinne zaskvěla několika neuvěřitelnými zákroky a celkem deset střel chytila, jedenácti gólům zabránit nedokázala.

Mrzimorští odrážeči se ke kovovému míči dostávali poměrně často, jejich rány však nakonec všichni zasažení zelení ustáli. Když se už už zdálo, že je Magdarlene v ohrožení, dokázala v poslední chvíli (ale v nejvhodnější, krátce po průletu) vystřídat. Zmijozelským se dařilo lépe. Loralei v čase 9.11 srazila chytačku Jenny, a když jen o minutu později skončil po odpalu Bibi na ošetřovně i střídající Chris, musel na chytači zaskočit málo zkušený Aaron. Chrise pak ještě jednou srazila Loralei, zatímco Bibi si dvakrát pochutnala na Jenny.

Oficiální tabulka ukazuje, že Mrzimor vstřelil patnáct gólů a Zmijozel jich tolik obdržel. Jde samozřejmě o omyl. Řada jiných údajů, na něž jsme byli v uplynulých sezónách zvyklí, byla z oficiálních statistik odstraněna. Denní věštec to jako správný věštec očekával a jeho redaktor si zapisoval vše, co jen bylo možné. Proto mají čtenáři našich novin jako jediní možnost se s nimi seznámit.

Camrál drželi ve své moci po celý zápas Zmijozelští. První gól utkání vstřelila hned první střelou Samantha, její další dva pokusy úspěšné nebyly. Hannabell vystřelila pětkrát, třikrát z toho skrz obruče. Andra ze třinácti pokusů zaznamenala sedm gólů. Úspěšnost zelené střelby tedy byla 52,38 %.

Mírně aktivnější než jejich soupeřky byly žluté odrážečky, železné míče kontrolovaly z 51,35 %. Sherly se dostala k potlouku dvanáctkrát. Patřil jí hlavně začátek utkání, kdy přinutila Magdarlene uzdravit se laudanem. Téže ochrany později využila Bibi, aby se ubránila útokům Eivli, která potlouku do dráhy vlétla celkem sedmkrát. Ke sražení soupeře však – jak již víme – jejich pokusy nevedly. Na druhé straně Bibi odpálila jedenáctkrát, Loralei sedmkrát. O jejich úspěších jsme psali výše.

Všichni chytači odváděli bezchybné výkony a několikrát málem chytili zlatonku. Nakonec se to v čase 0:43:04 podařilo Chrisovi. Během chvíle kratší než oka mžik tak obrátil výsledek utkání a zařídil Mrzimoru vítězství.

V současném systému famfrpálu rozhoduje o výsledku takřka výhradně chycení zlatonky. Střelci a brankáři se snaží, ale nemají skoro nikdy dost času, aby zápas rozhodli. Jak jste se již v Denním věštci mohli dočíst, objednala škola novou generaci zlatonek, která se ve hře objeví pravděpodobně od příští sezóny. Uvidíme, co přinese.

Ohlasy kapitánů
Andra Tigers: Až na konečný výsledek hodnotím tento zápas pro náš tým velice pozitivně. Všichni byli perfektně sehraní, věděli, co dělat, a hráli skvěle. Troufám si říci, že jsme měli nad soupeřem přesilu, výborně jsme uplatnili taktiku a zkrátka vše šlapalo, jak mělo. Ale jak už to tak u famfrpálu bývá, štěstí stojí při někom méně a při někom více.
Mrzimoru gratuluju k výhře a svému týmu děkuji za krásný výkon.

Saurinne Arlen: V první řadě bych chtěla všem za zápas poděkovat. Jak žlutým, kteří přišli a nevzdávali se, tak fanouškům a v neposlední řadě zelenému týmu, který byl opravdu těžkým soupeřem.
Osobně jsem si zápas opravdu užila, byť se dlouhou dobu vyvíjel nepříznivě. Samotný závěr pak byl milým překvapením za zápasem, ve kterém všichni žlutí dělali maximum a tvořili úžasnou partu! Ještě jednou díky.

Ohlasy vybraných hráčů
Bibi Anne: Začnu od konce a naváži na Tvoje slova v sovce – „Závěr byl šokující.“ – ano, i pro mne, ale o tom je sport. Nikdy není nic jistého, dokud nezazní poslední hvizd, neprotne se cílová páska nebo není chycena zlatonka.
A jaký mám ze zápasu pocit? Oba týmy hrály skvěle, myslím, že si to užívali všichni na koštěti i v publiku. Naši střelci nám každým vstřeleným gólem přidávali naději, že vítězství se blíží. Mag se urputně hnala za zlatonkou a jen malý krůček stačil k tomu, aby ji v ruce sevřela ona. Rhea jako vždy udržela čisté skóre a já s Lori jsme dostály naší zmijozelské pověsti – jdeme za svým hlava nehlava (jak známo, z cizí koleje krev neteče). Můj obdiv mají Chris a Jenny, kteří se vždy po pěkné nakládačce znovu zvedli a nasedli na koště hájit barvy své koleje. (Vím, o čem mluvím, také jsem pár pěkných ran potloukem schytala.)
Celý den jsem přemýšlela – čím to, že nám vítězství o vlásek uniklo? Rozdíl v úrovních chytačů nebyl tak velký. Snad nějaká tajemná kletba či kouzlo? Ale myslím, že vysvětlení je jednodušší. Mudlové říkají: „Neštěstí ve hře, štěstí v lásce.“ Jen tiše doufám, že nám teď kapitánka Andra nebude před zápasem posílat dotazníky, jak jsme na tom s láskou. – 
úsměv –
Jo – a ještě prosím připiš, že ty „transparenty“ jsou úplně ten nejlepší nápad – a díky všem fanouškům – byli jste skvělí, jen to lízátko mi někdo mohl schovat. Ale za týden hrajeme znovu.

Chris Jericho: Ani nevím, co bych k dnešnímu zápasu řekl. Nevypadalo to s námi dobře, jejich odrážeči nám dávali pořádně do těla, a jak už někteří fanoušci Zmijozelu říkali během zápasu, ještě pár gólů, a nebude třeba ani zlatonka.
Možná to celé mne popohánělo blíže ke zlatonce, navíc – co si budeme povídat – chytači Zmijozelu měli celý zápas převahu, ale jak se ukázalo, nemůže vždy ta podivná náhoda být jen na jejich straně, asi jsme prostě více chtěli a dali do toho více toho srdíčka a i přes počáteční zmatky jsme to celé zvládli a odnesli si zaslouženou výhru, a když říkám zaslouženou, nemyslím tím jen za dnešní zápas, ale i za ty eskapády z let minulých, jako byl třeba silvestrovský zápas v minulém roce.
V každém případě na závěr moc všem děkuji, a to jak spoluhráčům, tak i fanouškům.

Sestavy týmů
První uvedený hráč nastoupil v základní sestavě, další střídali.

Zmijozel:
1. střelec: Andra Tigers
2. střelec: Hannabell Cavanaugh
3. střelec: Samantha Aileen Massey
brankář: Rhea De Morgan
1. odrážeč: Bibi Anne
2. odrážeč: Loralei Silwerin
chytač: Magdarlene di Facittra, Zuzana Malron

Mrzimor:
1. střelec: Daria Renawalti, Austin Laip
2. střelec: Austin Laip, Amanda Wright
3. střelec: Amanda Wright, Katy Ritch, Aaron Livingston, Daria Renawalti
brankář: Saurinne Arlen
1. odrážeč: Eivli SSelene
2. odrážeč: Sherly WildDragon-CumberBee
chytač: Jenny Layla Gilesová, Chris Jericho, Aaron Livingston

V sobotu 9. 12. 2017 v 9.00 vstoupí do nové sezóny Havraspár. Střetne se se Zmijozelem. Zvítězí obhájce famfrpálového poháru, nebo si zelení vynahradí ztrátu z prvního utkání? Přijďte se podívat.

Pro Denní věštec
Nebelbrach Mechacha

Published by

Nebelbrach Mechacha

Hradní novinařině se věnuje od nástupu do školy v Létě 2009, kdy začal psát pro Lví tlapou. Spolupráci s Denním věštcem navázal ve školním roce Zima 2012. Od počátku píše články týkající se Soubojového klubu, v Zimě 2013 založil tradici pravidelného famfrpálového (raději říká kvidyčového) zpravodajství. Sem tam se hecne a zpracuje i jiné téma. Řídí se heslem: „Scholaris in omne tempus.“

Komentáře

  1. Nechci se nikoho dotknout, zasloužená výhra je podle mě v případě, že vyhraje tým, který má převahu… Naopak štěstí si zasloužit nikdo nemusí, ale někdy je to jediné, co tým má a přesto, nebo právě díky tomu štěstí, vyhraje…

    1. Ježíšku na křížku, kam se poděl zdravý soutěživý duch a „sláva vítězům, čest poraženým“… Občas je to prostě i o štěstí, nevím, proč by jako výhra Mrzimoru neměla být zasloužená, Ede, jen proto, že jsme měli kliku jako prase 😀 Náš tým na trénincích dře a dělá co může, stejně jako týmy ostatních kolejí, už jen za tu snahu je každá výhra zasloužená, ať už vyhraje kdokoliv… A teda nevím, kde jsi vzal, že náš tým jenom to štěstí… za poslední tři roky jsme tušim nevyhráli žádný zápas XD Tak nám trochu toho štěstíčka taky přej 😀

      Jinak ještě jednou gratuluji Mrzíku k výhře, jsem na vás hrdá 🙂 a Zeleným ke skvělému týmu, který se jistě ještě v boji o famfrpálový pohár předvede v plné síle a těším se na další zápasy 🙂

      1. Ano, ale ti kdo trénovali více a jsou tedy lepší, by si to asi také více zasloužili. Vyhrát může jen jeden a famfrpálový ani školní pohár si mezi sebe nijak koleje nerozdělí i když se všechny snažily 🙂

        Já znám z havraspárského týmu, jaké to bylo obsazovat poslední příčky a vím, jakou radost přináší, když pak přijde úspěch. Poslední výhra Mrzimoru byla 14.1.2017 právě nad Havraspárem a tehdy, ani dnes mě výhra Mrzimoru nepohoršuje. Jen se já osobně neztotožňuji s tím, že vyhrát si zaslouží všichni. Ne, vyhrát si zaslouží nejlepší. A pak je jedno, jestli měl tým lepší hráče, nebo taktiku… Prostě byl lepší a i o tom je soutěživý duch 🙂

  2. Štěstí je ve hře stejně důležité jako natrénované hodiny. A já souhlasím se Susan, že za tu dřinu a snahu dát famfru tolik, kolik zvládnou, si zaslouží, byť pomyslný, pohár každá kolej ;o)

  3. Podle mne každý si tu zažil chvilku štěstí, a všechny koleje poctivě trénují, takže se mohu jen podepsat pod to, co tu řekli Susan a Andy.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *