Vánoční nesmysly

| Vydáno:
„Chtěl říci ‚Nesmysl!‘, ale zarazil se. Byl z toho všeho tak unavený, byla už pozdní hodina a chtěl si odpočinout. Ani se nesvlékl, ulehl do postele a ihned tvrdě usnul.“

Všichni to dobře víme a rádi bychom se konečně přestali přetvařovat, ale kvůli předsudky zatíženému okolí nemůžeme – Vánoce se slaví a prožívají úplně špatně. Za všechna ta léta se úplně a kompletně vytratil jejich původní význam, Vánoce byly pokřiveny, jsou svázány nesmyslnými a nelogickými pravidly, kterými se my, lidé, řídíme jen a pouze z hloupé setrvačnosti. Pojďme si tedy vysvětlit, co děláme o Vánocích špatně. Rozvrátit ty nejohavnější mýty a připomenout si, jak nejhezčí svátek v roce oslavit správně. Tedy v klidu, míru, bez shonu a starostí.

Zapomeňte na úklid

První a největší mýlkou je, že vánoční čas vyžaduje alespoň drobně uklidit, nedej Merlin velký úklid nebo dokonce generální úklid. Tuto praxi zavedli buď znudění lidé, nebo zlomyslní vynálezci čistících formulí. V každém případě nemá s pravými svátky vůbec nic společného, ba přímo jde proti jejich duchu.

Musíme si uvědomit, že o Vánocích slavíme událost, která se odehrála ve chlévě. Chlév, to je seno, prach a vy-víte-co. Uvědomělý člověk by neměl uklízet, měl by se naopak celý rok soustavným nepořádnictvím na pravé Vánoce připravovat. Pro nepořádek ale nemluví jen samotné kořeny Vánoc. Nepořádek je jejich přirozeností v každé kultuře, v každém koutě světa. Americký Santa Claus či italská čarodějnice Befana chodí do domu komínem plným sazí, které jistě všude rozšlapou. Severský Tomte je skřítek bydlící pod podlahou – dívali jste se někdy pod podlahu? A v půlce světa by bylo bývalo nebohé dítě úplně bez dárků, kdyby poslechlo rodiče a pečlivě si uklízelo pohozené ponožky.

Stačí jeden dárek

Z vánočních tradic člověk nabyde dojmu, že onen příběh nikdo nečetl pozorně. V původní verzi Ježíšek nikomu dárky nenosil. Dary přinášeli všichni Ježíškovi. Kolik starostí, trápení, naběhaných kilometrů s taškami a hlavně výdajů bychom si ušetřili, kdybychom se drželi původních tradic, kdybychom prostě a jednoduše sehnali jediný dárek a ten po štědrovečerní večeři pěkně uložili pod prázdný stromeček.

Mimochodem, na našem hradě, jak známo, nosí dárky víla Fleutýna. Zamyslel se někdo někdy nad tím, proč už léta naděluje sovy a jiné poštovní ptactvo? Nechce tím čirou náhodou hradu něco taktně naznačit?!

Držet půst je nesmysl

Jistě, zní to neuvěřitelně a málokdo z nás to pochopí, ale skutečně existují lidé, pro které doba Vánoc znamená i trápení sebe sama hlady. Tato tradice patrně vzešla právě z onoho nepochopení pravé podstaty vánočního času. Lidé se namísto klidu a míru dali všanc smetáku, prachovce a Příčné ulici. Stres, kterému se tím vystavili, měl za následek nechutenství, čas, který tím strávili, jim bránil usednout v klidu ke stolu. Tak vznikla postní tradice a z ní hlad, který stresuje ještě víc, a začarovaný kruh, z kterého není návratu, se uzavřel.

Něco takového si ovšem málokdo přizná, proto se mnozí zaštiťují vírou ve zlaté prasátko – v bájného tvora, který se údajně zjevuje trpělivým nejedlíkům. Nechme stranou, proč by měl vůbec někdo stát o prchavý pohled na zlaté prase a proč by mu něco takového mělo vynahradit celý den kručícího žaludku… Přiznejme si, že je to celé jeden veliký nesmysl.

Zlaté prasátko neexistuje. Jeho legendu udržují lživě při životě lidé, kteří se stydí přiznat, že nevydrželi o hladu. Odpřisáhne-li zjevení prasátka někdo, kdo prokazatelně celý den nepozřel jediné sousto, jde o snadno vysvětlitelnou halucinaci z hladu.

Nedržme se proto nesmyslných tradic a užívejme si nejhezčí den v roce do sytosti. Bez jídla se už tak nějak z podstaty věci nic do sytosti užít nedá, že ano. Navíc, je krajně nezdravé přejídat se na prázdný žaludek, a jestli si někdo nechce do sytosti užít den, večer už si plánují vychutnat opravdu všichni, měli by proto dbát na přípravu.

Jak správně prožít Vánoce

Z výše uvedeného je jasné, že jedinou cestou, jak prožít Vánoce v poklidu a navíc ctít jejich skutečnou podstatu a pravého ducha, je pokud možno oprostit se od zažitých pomýleností. Máme-li doma dostatečný nepořádek a se sháněním dárků jsme spíše ve skluzu, máme v podstatě hotovo a můžeme se s předstihem oddat vánočnímu nicnedělání a rozjímání. Kdo se neuváženě pustil do zbytečných příprav, má stále ještě dostatek času jich zanechat. Neměl by ale příliš otálet, letošní advent je velice krátký a zanecháme-li vánočního shonu příliš pozdě, hrozí, že na Štědrý den spláčeme nad výdělkem – doma budeme mít víceméně čisto a pod stromečkem se objeví dárky. Nedopusťme to, nekažme si Vánoce.

Pro Denní věštec
James Watfar

Komentáře

  1. Mít doma nepořádek a s dárky být ve skluzu? V tom případě jsem na Vánoce plně připravena 🙂

  2. Velmi inspirující článek, měla bych se nad sebou opravdu zamyslet, abych ty Vánoce oslavila, jak se sluší! Abych na ně byla řádně nepořádně připravená! 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *