O Pannetone a italských Vánocích

| Vydáno:
Na vánočním stole lze nalézt plno dobrot a sladkostí. Mezi takové vánoční dobroty patří také italské Panettone… A co že to je?

Jednou jsem tak procházela mudlovskými vánočně vyzdobenými krámky, když jsem najednou spatřila velikou kovovou dózu s motivem roztomilých mudlovských dětí, jezdících na saních. Kdo by nechtěl tak úžasnou dózu? Vytáhla jsem tedy své chabé úspory mudlovských peněz a dózičku koupila. Už od první chvíle, co jsem ji koupila, jsem cítila, že prázdná není… Co asi bude uvnitř? Běžela jsem tedy k Děravému kotli, objednala si máslový ležák a okukovala dózičku. Moje ruce to ale nevydržely, a protože byly stejně zvědavé jako já, začaly dózičku rozbalovat.

Nějakou dobu jsem tedy rozbalovala a rozbalovala, až… se mé ruce dotkly víka a otevřely dózičku. Z dózičky se vyvalila úžasná vůně, a jak se tak dívám,vidím, že uvnitř dózičky stojí takový… no, veliký muffinek. „Jů!“ vykřiknu. Přece není normální dostat tak veliký muffinek!


(zdroj obrázku)

Schovala jsem jej zpět do dózičky a metelila si to na hrad, abych to mohla ukázat v kolejce, kde si všichni přáli kousek ochutnat a mačkali se jak na mne, tak na muffinek. Bohužel nikdo nevěděl, co to vlastně je, ale jak jedna má kamarádka říkala: „To je jedno, že nevím název, je to prostě roztomilý muffinek!“ vzdala jsem to a běžela s tím „něčím“ do Velké síně, kde mi jedna červená dámička prozradila, že se jedná o „Panettone“.

A co že to vlastně je? Jde o Italský sladký chléb, který se v Itálii jí o Vánocích. Prostě taková „italská vánočka“.

Rozhodla jsem se Panettone rozkrojit a prozkoumat obsah. Našla jsem v něm hromadu ořechů, kandovaného ovoce a cukru. Mňam!
V knihovně jsem se také dočetla, že v Itálii mají jediné cukroví – Panettone, a že tato lahůdka vznikla v Milánu. Také jsem se dozvěděla, že jim dárky nenosí víla Fleutýnka, ale čarodějnice Befana, k níž se váže tato legenda:

Befana je sice ošklivá, ale hodná čarodějnice. Když se narodil Ježíšek, tak k němu všichni spěchali s dary. Jenže Befana se o jeho narození dozvěděla pozdě, takže i když s dary hned spěchala do Betléma, Ježíška v jesličkách už nenašla. Dodnes proto létá na svém koštěti a nosí dětem dárky.

A to by letos bylo o Vánocích v Itálii a o muffinkovém Pannetone vše.Tak doufám, že se článek líbil, a přeji krásný nový rok!

Pro Denní věštec
Hetty Londsová

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *