„Mudlovatění“ čarodějů?

| Vydáno:

Zarážející trend poslední doby – čaroděj živící se jako mudla! Podle průzkumů agentury Merlin se skoro polovina absolventů kouzelnických škol po celém světě neživí zaměstnáním souvisejícím s magií. Nejčastější odpovědí na otázku „proč“ bylo, že je málo „slušných“ míst.

„Pracovní místa, která by v sobě skloubila prestiž a zároveň alespoň ucházející platové ohodnocení, těch je v současnosti opravdu pomálu,“ přiznává Hugo Asfodel, mluvčí ministerské kanceláře. „Většina takových míst je obsazena prověřenými zkušenými pracovníky, kteří často přesluhují.“

Ministerstvo samotné posledních pět let každým rokem přijímalo o 30% méně pracovníků než rok předchozí, takže loni přijímalo pouze necelou dvacítku lidí s vysokou odborností ve specializovaných oborech.

Všeobecně se dá říct, že chybí kouzelníci specializovaní a přebývají ti se všeobecným vzděláním. Například u Sv. Munga neustále postrádají alespoň dva tucty lékouzelníků a asistentů. Stávající zaměstnanci musí dělat směny navíc, aby si zařízení udrželo prestiž a skvělou pověst.

Gringottovi hlásí plný stav (a to ve všech evropských i severoafrických pobočkách), na Příčné narazíte tak akorát na krátkodobou brigádu (platové ohodnocení většinou průměrné, co byste taky chtěli za rovnání zboží do regálů, že ano) a Obrtlá, to je uzavřená komunita, navíc málokdo má žaludek a nervy na to, aby se ohlížel po práci právě tam. Kouzelnický Londýn je bez volných míst. Dokonce i Děravý kotel nemá jediné volné místo, ani na postu uklízečky!

A jak je na tom naše metropole? V Praze je v současnosti jak jinak než plno. Jediná nabídka na kouzelnickém trhu práce je „průvodce“ v agentuře Po stopách Golema aneb rudolfínská Praha, a i tato nabídka je jen sezónní (pouze v letních měsících).

Andromeda Nektarínová, absolventka Krásnohůlek, nám k tomuto tématu řekla: „Už dva roky hledám odpovídající práci, bezvýsledně. Tak doma překládám knihy pro dvě agentury, mudlovskou i kouzelnickou, a chodím po brigádách, kde většinou uklízím nebo pomáhám v kuchyni.“

Další oslovený, který chtěl zůstat v anonymitě, se živí jako manažer v mudlovské firmě (zabývající se výrobou mudlovských lektvarů), každý měsíc si nechává proměnit mudlovské peníze na kouzelnické a nemůže si to vynachválit.

K neutěšené situaci na kouzelnickém trhu práce přispěla i všeobecná finanční krize a krach několika kouzelnických podniků (mimo jiné definitivní bankrot firmy Mangrovex, vyrábějící kotlíky, a také firmy Dracoro, která byla nejznámějším výrobcem ochranných pomůcek z dračí kůže).

Jak se bude situace dál vyvíjet, je pochopitelně ve hvězdách (přestože to astronomové ostře odmítají). Jisté je, že absolventi Bradavic to budou mít rok od roku těžší, hlavně pokud si nevyberou úzce zaměřený obor.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *