Udílení novinářských cen – ohlédnutí za minulým

| Vydáno:

Je to už nějaký ten rok, kdy se objevily úplně první myšlenky na založení cen pro redaktory. Když se tedy na přelomu ledna a února 2015 objevila první zmínka o UNC – Udílení novinářských cen, bylo cítit napětí hlavních organizátorů, především tedy té, které za tento projekt vděčíme nejvíce, Niane z Libelusie. Niane kolem sebe shromáždila své studenty Šéfredaktorského minima a hrstku hradních novinářů, aby představila projekt, jenž měl ocenit práci těch nejlepších a nejpilnějších z hradní novinařiny.

Ti znalí z vás mohou namítnout, že už existuje Řád ostrého brka, proč tedy tolik dřiny kolem UNC? Inu, řeknu to jednoduše, nepleťme dohromady jablka a hrušky. Možná to zní trošku neuctivě, ale smysl to dává, a jaký? Inu, Řád ostrého brka je prestižní ocenění za mimořádný přínos hradní novinařině udělován šéfredaktorem Denního věštce, případně vedením školy. Je to nejvyšší ocenění, které zde může novinář získat. Naproti tomu UNC má na starost ocenit nejlepší výkony hradních redaktorů za uplynulý kalendářní rok.

Oceněným se dostane náležité pocty a většinou i velkého potlesku. Hmotnými cenami pro vítěze jsou diplomy, pečetě a tři galeony. Vítězové v kategoriích Novinářský debut, Redaktor roku a Neviditelné tváře časopisu si navíc odnášejí i speciální sošku.

Minulý ročník byl unikátní v tom, že byla oceněna šéfredaktorka Denního věštce, zakladatelka UNC a profesorka vyučující mimo jiné Šéfredaktorské minimum, Niane z Libelusie, která získala jedinečné ocenění Pilíř hradní novinařiny a především uznání všech přítomných a vlastně i nepřítomných.

Předávání novinářských cen probíhá na slavnostním večeru 6. února tematicky na Den kouzelnického tisku. Ovšem ještě předtím je zapotřebí nominovat, hlasovat a vyhodnocovat. Je před námi ještě dlouhá cesta, než budeme znát vítěze, ovšem určitě mi dáte za pravdu, že se máme v celém průbehu UNC na co těšit. A jak že je to s kategoriemi a hlasováním?

Máme sedm kategorií, které shrnují práci na všech frontách hradní novinařiny, jsou to:
1) Redaktor roku: Šéfredaktoři nominují dva redaktory za svůj časopis. (Netýká se čítárny Sub Salix.)
2) Článek roku: Šéfredaktoři nominují dva články za svůj časopis. (Netýká se čítárny Sub Salix.)
3) Projekt roku: Šéfredaktoři mohou nominovat úspěšný projekt svého časopisu.
4) Umělecký počin: Šéfredaktor nominuje pět uměleckých počinů za předchozí rok. (Týká se pouze čítárny Sub Salix.)
5) Neviditelné tváře časopisu: Šéfredaktoři nominují člena redakce, který odvádí svou práci v zákulisí redakce. (Korektor, ilustrátor, grafik, poradce… atd.)
6) Novinářský debut roku: Šéfredaktoři nominují jednoho redaktora, jenž za hodnocený rok debutoval. Může jít jak o nováčka, tak staršího hradního obyvatele, který projevil zájem o post redaktora „v plné polní“.  (Netýká se čítárny Sub Salix.)
7) Časopis roku: Čtenáři ocení časopis, který byl za daný rok podle nich největším přínosem hradní novinařině.

O umístění ve třech kategoriích rozhodují svými hlasy čtenáři. Těmi kategoriemi jsou Redaktor roku, Článek roku a Časopis roku.

V ostatních kategoriích, tedy o Projektu roku, Uměleckém počinu, Neviditelné tváři časopisu a Novinářském debutu rozhoduje odborná porota, která je vždy složena ze šesti šéfredaktorů a tří nezávislých porotců.

V tomto roce se také můžeme těšit na návrat čítárny Sub Salix, která se loňského předávání nezúčastnila vzhledem k zavalení hlínou, jež způsobilo stěhování hradu. Trvalo přes mudlovský rok, než se jí podařilo opět vyprostit.

Pokud vás zajímá trochu statistiky a shrnutí minulých ročníků, připomenout si to můžete v článku: Jak si po třech letech stojí UNC? V článku vás neochudíme ani o shrnutí výsledků jednotlivých ročníků, ovšem musíte se k nim pročíst.

Uskuteční se již čtvrtý ročník Udílení novinářských cen, rozhodně si jej nenechte ujít!

Pro Denní věštec
Lilien Emity Meissed

Published by

Lilien Emity Watfar

Redaktorka, pro kterou je největší motivací vědomí, že má práce smysl, že její snahu dokáže někdo ocenit a popostrčit ji tak do další tvorby. Na Hogwarts se (ráda) vyskytuje tam, kde je „cítit novinařina“. Má ráda dobré jídlo a pití, slabost má pro různé roztomilé chlupáče, a jak její jméno napovídá, i pro lilie.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *