Hradní sůvy a jejich oblíbenost II

| Vydáno:
Nedávno vyšel článek o tom, jaké sovy u nás na hradě preferujeme, jaká je ta úplně nej a podle čeho nové sově vybíráme jméno. Odpovědí mi na mé dotazy přišlo tolik, že už nezbyl prostor na vyjádření fialového osazenstva hradu. A protože jsem osoba velice zvědavá, nedalo mi to a oslovila jsem i je. Pojďme se společně podívat, jak je to s oblíbeností sov u profesorů a zaměstnanců školy.

Denní věštec: Která sova ve vašem sovinci Vám nejvíce přirostla k srdci?

Belatris Nithelas Malrinová: Otázku bych si s dovolením upravila po svém a rozšířila ji na všechny tvory, kteří u nás na hradě nosí poštu (tedy i papoušky, zlatonosky, holuby, ptáky i netopýry). Je to papoušek s úžasným jménem, kterého jsem dostala od přítele těsně před tím, než opustil náš hrad. I proto vnímám právě tohoto papoucha jinak než zbytek mého úžasného sovince. Oživuje milé vzpomínky.

Barbara Arianne Lecter: Nejvíce mi přirostla k srdci sova jménem Žába, protože ji mám od svého nástupu na hrad. Byla to má první sova, a tak k ní mám jakýsi zvláštní vztah. Je to Výreček střapatý.

Sally-Ann Olson: Já mám ráda úplně všechny svoje sovy – už jsem jednou přemýšlela, že bych nějakou mohla darovat, ale nějak se s žádnou nedokážu rozloučit. Ale abych Vám jmenovala aspoň nějakou, tak je to Zuzanka – Výreček střapatý, moje úplně první sova, kterou jsem si koupila krátce poté, co jsem začala studovat na Hogu.

Ked Looben: Abych řekla pravdu – tak nejraději mám Bobišku, je to moje první sova, kterou jsem si koupila před mnoha a mnoha lety za své první vydělané drobné. Je již pravda trošku opelichaná a trošku více zapomnětlivá, ale je to moje Bobiška. Nicméně na každou svou sovu, bumbrlíčka, jestřába či sokola jsem dost vázaná. Každý je mému srdci blízký a nikdy bych se jich nezbavila. Mám sovy už hodně dlouho a hodně dlouho jsem si žádnou nekoupila. Jsou to moji mazlíčci.

Monny Whitecrow: Moje nejmilejší sova je Mamonka (Kulíšek cukrovný). Máme toho spoustu společného. Od záliby v čemkoli sladkém až po to, že jsme obě tak děsivě roztomilé.

Anseiola Jasmis Rawenclav: Nejraději mám mou sovu Řádně vykopaný hrob. Dostala jsem ji k narozeninám od pana Nebelbracha.

Cerridwen Lowra Antares: To je těžký výběr, jelikož sov mám opravdu hodně a k většině z nich mám nějaký vztah, buď proto, že jsem si je koupila v nějakou chvíli, proto, že mi je někdo věnoval, anebo proto, že jsem je dostala jako nějakou odměnu. Každopádně nejvíce srdcová tedy bude ta úplně první, na kterou jsem si šetřila a která se mnou tím pádem koexistuje už… Tolik let. Je to Sýček hrobařík jménem Nennia. Každopádně mám ráda všechny svoje sovy a i ty ostatní opeřence!

*

Denní věštec: Jaký druh sovy je podle Vás ten úplně nejhezčí, který se na našem hradě dá pořídit?

Belatris Nithelas Malrinová: Opět se nebudu držet jen sov. Nejkrásnější je pro mě Sokol šahin, jehož jsem šťastnou majitelkou.

Barbara Arianne Lecter: Nejvíce se mi líbí vánoční sova Kulíšek cukrovný, i když v těsném závěsu je nově objevená tajemná Sedmisova. Mám oba druhy po jednom exempláři.

Sally-Ann Olson: Nejroztomilejší je Sova postarší – má takový správně zvídavý a mírně nedůvěřivý kukuč. Pak se mi ještě líbí Sova nenápadná. Oba druhy sov vlastním.

Ked Looben: Postarší je prostě nej. Vím, není bůhví jak krásná, ale je to ta první, kterou má většina. Je to ta nej nej, protože slouží nejdéle, nejlépe a nejvěrněji. Jasně že ji mám, jak říkám, je to prostě největší borka.

Monny Whitecrow: Vybrat jeden soví druh, který je ten nej? Během studia Sovího orákula jsem se seznámila prakticky se všemi druhy, které se dají pořídit, a s klidným svědomím můžu říct, že jeden druh prostě nezvládnu vybrat. Povahově je mi nejbližší Sova moudrá a ano, mám tu lenivou mršku ve svém sovinci. Je mi podobná. Taky pracuje, jen když už není zbytí a je jí vyhrožováno pozastavením přísunu potravy. Také je mi sympatický Sýček hrobařík, a to i přes jeho velmi silný zápach. Je velmi přítulný a nosí i tu poštu, kterou ostatní doručit nedokážou. Navíc mi zvládl doručit recept na sušenky od mé pratety, která mi ho zapomněla připsat do závěti.

Anseiola Jasmis Rawenclav: Mám ráda sovy, které dostáváme k Vánocům. A z nich mám nejraději asi toho netopýra, co pořád spí. Také ráda spím, tak to máme společné.

Cerridwen Lowra Antares: Tady to vidím na remízu mezi již zmíněným Sýčkem hrobaříkem (vlastním pět sov tohoto druhu) a Sovou nenápadnou (ty mám dvě). Proto jsem si ostatně nejdříve šetřila na toho Sýčka, protože ty levnější se mi sice také líbily, ale méně. Nu, a nenápadná je prostě… Nenápadná. A mají skvělé popisy! A jsou roztomilé! A úžasné! A samozřejmě, že mám v plánu si koupit další a přijímám i další dary. Sov nikdy není dost!

A opět přidávám graf pro větší přehlednost výsledků.

*

Denní věštec: Podle čeho vybíráte jméno pro nový soví přírůstek?

Belatris Nithelas Malrinová: To je různé, někdy podle toho, jaký mám z daného tvora dojem, jindy volím jméno po někom, koho si vážím… No, a někdy si prostě jen vymyslím uhozené jméno, jen tak pro radost.

Barbara Arianne Lecter: Jména vybírám různě. Liší se podle toho, jaké mám zrovna období. Mám velké množství sov. Některé jsou pojmenovány po obojživelnících, velmi hrdá jsem na svou sbírku nemocí či na sovy se jmény podle známých kouzel. Pak jsou sovy, které jsem dostala darem, tam jméno neovlivním, či sovy, které jsem kdysi získala za aktivitu v koleji. Jsem ráda, že je mám. Všechny, ať mají jména sebepodivnější.

Sally-Ann Olson: Jména vybírám většinou podle momentální nálady – buď podle toho, co mi připomínají, nebo jim dávám jména svých již zesnulých mazlíčků či oblíbených filmových postav.

Ked Looben: Asi podle momentálního rozpoložení. Je to vidět hlavně na mých nejnovějších sovách Vo co ti de?!, !!!Votevřiokno!!!, … sakrasklo … , Rozkopnutydveře.. a No koment.

Monny Whitecrow: Jméno svým sovám vybírám podle momentální konstelace hvězd, postavení planet a nálady. „Takže dobrý večer!“, „… nebo vo co de?“, „Myšička“, „Richterova stupnice“ a „Mamonka“. Když se sovám nelíbí, samy mi to dají najevo a může se stát, že na ně volám jinak, než jak jsou napsané ve formuláři.

Anseiola Jasmis Rawenclav: Spoustu sov jsem dostala. Ale ty, co jsem si koupila sama, jsem pojmenovávala na základě momentální inspirace.

Cerridwen Lowra Antares: To je těžké. Sama si sovy v poslední době kupuji málokdy, ale buď jde o nějaká opravdová jména v různých jazycích, nebo o nějaké fráze či názvy písní či něčeho dalšího, co mi utkvělo. Když kupuji ostatním, snažím se trefit i do jejich vkusu či zálib. Záleží hodně i na náladě a rozpoložení, ve kterém jsem, takže se vlastně nechávám vést intuicí.

*

(zdroj: internet)

Velice děkuji všem, kdo se zapojili, udělali si čas a poslali mi své vyjádření.

Ať vám vaše sovy či jiní opeřenci dělají jen samou radost!

Pro Denní věštec
Mia Whitebear

Published by

Mia Whitebear

Redaktorka, která ráda využívá svou fantazii k tvorbě příběhů a básniček. Je vášnivou návštěvnicí mudlovských kaváren a s oblibou objevuje nové světy, ať už ty skutečné nebo fiktivní. Ve svém volném čase se věnuje velkému množství koníčků, v současné době ji nejčasteji najdete v houpacím křesílku s pletením v ruce.

Komentáře

  1. Kulíšek cukrovný je úplně zlatej! Taková cute kulička. A Ked Looben má boží názvy soviček xD

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *