Pluskové plusy a mínusy

| Vydáno:

Určite ste zaregistrovali dianie okolo „plusiek“. Plusy, ktoré sa samovoľne menia na mínusy, mnohým na hrade strpčujú život. Konečne ktosi prišiel s návrhom na riešenie, ktoré by aj bolo splniteľné (namiesto starších návrhov na preusporiadanie ochranných kúziel okolo hradu, ktoré by si vyžadovalo priveľa námahy a hlavne určité riziká pre celý hrad).
Pán riaditeľ však nechcel urobiť zmenu bez všeobecného súhlasu verejnosti, preto rozhodol vypísať k tejto otázke „referendum“.

Pri odoslaní hlasu ale nikto nevidí vaše dôvody, prečo ste sa rozhodli práve takto. A to je trošku škoda. Preto som sa rozhodla priniesť verejnosti akýsi náhľad do dôvodov tých, čo hlasovali pre zmenu, ako aj tých, čo chcú radšej ostať pri starom.
Argumenty sú spracované zo súťaže Plus + .

————

+ Proč ano?

Protože, jak většina ví, tohle znaménko dělá opravdu velké problémy v některých úkolech či soutěžích. Například jsou to úkoly do Kouzelných počtů. Věřím, že tam musí mít studenti opravdový problém, a proto shledávám tuto změnu velice přínosnou.

Proč ne?

Snažila jsem se na to dívat objektivně, hledala jsem tedy i důvod pro druhou stranu. Zastánci druhé strany jsou podle mne většinou vášniví hráči RPG a jestliže takto fungují po celý den ve Velké síni, nemůžeme se divit, že tato změna jim bude určitě nepříjemná. Ale je to otázka zvyku.

ZA

+ Tuto změnu bych uvítala především proto, že v předmětu Kouzelnické počty se jednoduše vyskytují znaménka plus a mínus, která dělají neplechu při vkádání do adminu, tudíž zaměňují původní myšlené matematické operace za jiné, může proto docházet k omylům, za které nemůže student ani profesor.

+ Mě samotnou to rozčiluje již celé roky, nejhorší zkušenosti s tím mám asi ze zasedačky, kde se občas objeví příspěvky na půl A4 – a to se člověk prostě neuhlídá, aby někdy nenapsal plus na začátku u nějakého výčtu a pak nezávisle na tom ještě plus na konci u shrnutí – a problém byl vždy na světě.
… potom se ještě čtyři dny vysvětlovalo, co tím chtěl dotyčný vlastně říci, odstraňovaly se komunikační šumy – místo toho, aby se energie investovala do řešení problému, který původní příspěvek řešil

+ Mé rozhodování bylo jasné. Opravuji desítky a desítky soutěží s matematickou tematikou a opravdu mě štve, když musím přepočítávat, jestli měl student na mysli plus nebo mínus.
Zase nechci studenty trestat za nedokonalost systému, ale pokud se to nezmění, tak asi začnu požadovat linky, což dost lidí omezí a znepříjemní jim to život. Podle mě úplně zbytečné…

+ Nejen, že se nebude „rozhazovat“ forma domácích úkolů a soutěží, ale zároveň to přinese i něco nového.
Neříkám, že řešení v podobě – – vše vyřeší, ale rozhodně to bude krok k tomu, aby nedocházelo k podobným věcem, jako když se vypíše soutěž, kde jsou místo – mínusy a nebo kde mi zničí celý text tím, že jen nevhodně umístím matematické znaménko.
Pokud po úpravě z
– na – – nebude dělat tato úprava stejnou paseku, jsem všemi žabími pařátky pro.

(Poznámka: Rozhodla som sa príspevok uverejniť tak ako som ho dostala, napriek tomu, že autorka pravdepodobne všade kde vidíte „-„ písala „+“, ale jej plusy sa aj v tomto prípade zmenili na mínusy.)

+ Tákže, já jsem hlasovala pro změnu na dvě plus z prostého důvodu – to věčné měnění znaků při psaní do kolejky, zasedačky, úkolů… už mě irituje. 🙂 Kdybych mohla mít návrh úplně jinačí, řekla bych, že nejlepší by bylo změnit to na hvězdičku = *, protože zas psát dva znaky na tu změnu je trošku na palici… ale pořád lepší než se pak rozčilovat s tím, že se text mění sám od sebe… 🙂

+ Hlasoval jsem pro zavedení dvou plusek. Jednak proto, že jsem ještě nováček a tudíž se lehce podřizuji novotám, ale také proto, že třeba v soutěžích, nebo i ve Velké síni občas chci použít + bez toho, abych chtěl napsat zrovna to, co dělám.

+ Takhle jsem zvolila hlavně kvůli soutěžím a úkolům, ve kterých je třeba počítat a pracovat se znaménky. Je celkem strašné, když každé plus musíte psát slovně, a to třeba jen jednou… když to píšete třicetkrát, tak už je to opravdu moc…

Jednou se to snést dá, ale když tu neustále musíte přepisovat a při jediném zapomenutí to máte celé pomotané, docela se vám to znechutí.

I kdybych měla sto hlasů, všechny bych je dala změně. Nejen, že to bude změna k dobrému, ale… říká se přece, že změna je život, tak proč to nezkusit?

+ Pokud je nějaká matematicky zaměřená soutěž, není v současnosti jiné řešení, než odpověď poslat jako obrázek (tj. napsat vše na papír a poslat jeho fotku).

+ Mnohdy i já jsem potřebovala použít dvě plus za sebou a místo aby se mi ukázala ona plus předělala se mi do RP. Docela mě to naštvalo protože kvůli tomu vzniklo mnoho nedorozumění.

+ Mě to tedy rozhodně jenom štve. Matematické soutěže musím zpracovávat ve Photofiltru a posílat odkaz.

Rozhodně, kdyby se zavedla dvě pluska (vidíte? Už ani tady nemůžu napsat plus, protože už bych půlku článku měla kurzívou) bude to víc práce ve VS… Ach ano kliknete dvakrát do dané klávesy.. Ale rozhodně je to míň práce, než když musíte matematické soutěže dělat v grafickém programu…

… a něco s vysvětlováním nováčkům? Nováčci pochopili jeden plus, pochopěj i dva, nedělejme z nich slabomyslné. 😉

+ V této anketě jsem původně hlasovala proti zdvojení plusek. Neviděla jsem důvod, proč měnit systém, který funguje. Jenže pak jsem dělala soutěž Osmičky a Čtyřky. Ona pluska, která byla velmi důležitá v početních příkladech, mi celé vypracování úplně rozhodila. Velice rychle jsem změnila na problematiku názor. Nedivím se, že potom mají studenti Kouzelnických počtů problémy s úkoly.

Navíc si myslím, že si lidé na dvě pluska rychle zvyknou a i když se překliknou, bude dobře poznat, že mělo jít o vyjádření děje.

+ na nový systém bude možné si ve více či méně krátké době zvyknout

+ i v případě přepsání bude pochopitelné, jak byl text zamýšlen

+ je menším problémem, pokud se neobjeví zamýšlená kurzíva, než pokud se objeví kurzíva nezamyšlená

+ k nechtěným přepisům do kurzívy nebude docházet vůbec, ať již k nim docházelo jakkoli často

+ zejména u některých početních soutěží, kterých je na hradě v současné době velké množství, kurzíva několikanásobně ztěžuje hodnocení

PROTI

pretože mi príde oveľa jednoduchšie keď chcem niečo napísať do Veľkej siene, použiť jedno plus, i keď aj naň často zabúdam, ako 2 čo by bolo zdĺhavé a myslím, že by aj dochádzalo k častým omylom, keďže to jedno plus je už akési časom zaužívané.

nejsem pro zdvojení, protože dohromady by to byly už 4 znaky, což by bylo pro mě dost únavné. A nechápu, jestli je takový problém to v těch soutěžích nebo i jinde, kde to dělá problémy vypnout a nechat jen ve VS, nebo v určených místnostech.

(Poznámka: Zdá sa, že to problém je. Inak by to bolo už dávno opravené a nebolo by treba hľadať iné riešenie.)

I když tady nejsem dlouho, to tedy opravdu ne, tak musím říct, že jsem už na tento problém narazila u soutěže a nechápala jsem to, proč to tam píše něco jiného, než jsem zamýšlela, dokud mi to p. p. Mintaka Orionis nějak nevysvětlila. I přesto ale nejsem pro zdvojení, protože dohromady by to byly už 4 znaky, což by bylo pro mě dost únavné. A nechápu, jestli je takový problém to v těch soutěžích nebo i jinde, kde to dělá problémy vypnout a nechat jen ve VS, nebo v určených místnostech. Nebo teda radši než 2 pluska to už by byl pro mě lepší jeden třeba úplně jiný znak, já na ty plusy totiž ještě nijak fixovaná nejsem a změnu bych lehce přežila. Je to něco jako když si člověk vybírá svoje heslo. Krátké je rychlejší a pohodlnější, a i když je dlouhé heslo sice bezpečnější, tak se vám brzo omrzí a ta ztráta času se postupem času pěkně načte, když ho používáte např. každý den. Navíc nám o žádnou bezpečnost vůbec nejde a ta pluska používáme vícekrát do dne. Takže změnu ano, ale ne tuto, jinou. Buďto tu kurzívu nechat jen tam, kde se používá popis děje, pokud je to technicky složité (informatice nerozumím), tak vybrat jiný znak, který se běžně nepoužívá. Dát třeba místo plusek hranaté závorky nebo tak něco. Ale ne víc znaků, to je jako zbytečně prodlužovat slova aby byla věta se stejným významem delší. A taky teda nevím, proč tu vlastně jsou matematické soutěže, co je na matematice kouzelného? Protože některé změny nemusí vést vždy k lepšímu, záleží na tom jaké jsou.

Když se tato zpráva poprvé objevila, nejdřív jsem tomu nevěnovala zvláštní pozornost. Pak jsem kdesi cosi slyšela či viděla, už ani nevím, a dospěla jsem k závěru, že by bylo lepší nechat jedno plus. Protože jsou na to všichni zvyklí, protože dvě plus jsou nějak tak…divná, nepřirozená nebo co, tak jsem hlasovala pro zachování.

+ Jenže pak jsem o tom přemýšlela dál. A nakonec jsem názor změnila. Přece jenom by to netrvalo zas tak dlouho se přeučit na dvě plus, já jsem třeba byla zvyklá psát hvězdičku, taky jsem měla problém, ale za čtrnáct dní jsem psala autmaticky plus a bez problémů. Takže by to určitě taky šlo. Sama vím, jak člověka vytočí, když se mu třeba několikahodinová práce před očima změní v trosku zahrnující spoustu kurzívy a co něco takového dokáže udělat s normálně zcela klidnou a vyrovnanou osobou.

————–

Tak si vyberte. Verím, že každého zaujíma názor „protistrany“, len tak môžeme nájsť spoločné riešenie, s ktorým budú aspoň čiastočne spokojní všetci.

Není umění prosadit svou, ale domluvit se.

Komentáře

  1. Ha! – Tady je jasné, že kdo je proti, je děsně línej, sami soutěžící to přiznali -> „jsou to čtyři znaky, moc únavné“. Lenost musí být vymícena! 🙂

  2. – Me na druhou stranu zaujala poznamka na tema „co je na matematice kouzelneho“, ze na ni museji byt vypsane souteze… =) Rozhodne zajimava uvaha.

    1. Re: – Na matematice je toho dle mě kouzelného poměrně dosti, stačí to jen chtít vidět. 🙂

      1. Re: Re: – Ano, jsem nadsena, jak jsem si ted kouzelne oprasila faktorialy… =) Takove „puf“ a je to… =D Nicmene dekuji mudlovskemu uciteli, ze me je naucil – neovladat je, asi by mi to pripadalo silne nemagicke.

        1. Re: Re: Re: – No… „Puf“, ano. =))
          Takhle se to podle mě brát prostě nedá; co je kouzelnického na malování emocí, třeba? A jako jestli je hodnocena tvořivost… Tak mi i ty matematické soutěže přijdou mnohdy dosti tvořivé. =))

    2. Re: kúzlo matematiky – Ja som kúzlo matematiky objavila dávno… Naozaj je v nej niečo navýsosť magické. S mágiou má spoločné viac než dosť. (A nemám teraz na mysli faktoriály, aj s obyčajným sčitovaním a odčitovaním sa dajú robiť úžasné veci.) 🙂
      Len škoda, že nie každý jej kúzlo objaví.

  3. – Tak asi pod vlnou argumentů budu muset uznat, že dvě pluska přece jenom jaií těch výho asi víc 🙂
    Sice bude ve VS chvíli panovat zmatek, ale myslím si, že si každý zvykne, nemusí se z těch plusek dělat taková aféra, ať je tam pan ředitel prostě „prdne“

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *