„…musíš vydržet a bude i famfrpál!“

| Vydáno:
Všichni fanoušci famfrpálu jistě pláčou nad tím, jak málo famfrpálu na té nejvyšší úrovni můžeme v našich končinách vidět. To je pořád nějaká místní liga, jednou za čas a když se vám podaří sehnat lístky mistrovství světa… Ale jinak? Ticho po pěšině. Pokud mezi fanoušky, kteří trpí nedostatkem famfrpálu, patříte i vy, pak přestaňte věšet hlavu, poněvadž právě pro vás máme naprosto senzační zprávu! Ve zkratce je to EFT.

Pokud pravidelně sledujete dění na Ministerstvu kouzel, možná vám neuniklo, že to na Odboru kouzelnických her a sportů poslední dobou pořádně žije a dveře se tam opravdu netrhly. I přesto se nikde neobjevila žádná informace, která by napovídala alespoň něco málo o tom, co se děje. A i když se vám čirou náhodou podařilo odchytit někoho z místních pobíhajících zaměstnanců, nedočkali jste se žádné jasné odpovědi.

„Prostě máme hodně práce, no,“ zněla obvyklá odpověď.

Nutno podotknout, že neustálé tutlání informací bylo zpočátku takovým tím tajemstvím, kterému chtějí všichni nutně přijít na kloub. Nicméně když tohle tutlání trvalo už téměř rok a nic kloudného se na veřejnost nedostalo, začali jsme to i my ze sportovní redakce vzdávat. A možná, že famfrpáloví představitelé a hlavouni čekali právě na to.

Jakmile se situace uklidnila, nikdo se jich na nic neptal a nikdo na ně nikde nečíhal, byla ohlášena mimořádná tisková konference mezinárodních rozměrů, kde byl absolutně nečekaně představen koncept EFT – Evropské famfrpálové tour.

Iniciativa, která vzešla možná trochu překvapivě z polské strany, oslovila evropské zástupce ministerských odborů kouzelnických her a sportů s myšlenkou o otevření jakési evropské famfrpálové ligy. Bohužel je však pravdou, že mnoho evropských zemí tuto nabídku odmítlo. A dnes se můžeme jen stěží dohadovat proč.

Každopádně ve finále pak s polským Ministerstvem kouzel spolupracovalo Ministerstvo naše, československé, a dále také zástupci Ruské federace, Ukrajiny a Maďarska. Z evropské ligy tak sešlo (ta se v pěti členech dělá jen těžko), začalo se však pracovat s myšlenkou poněkud jinou – famfrpálovou tour po daných evropských zemích, která by zaštiťovala pět turnajů ročně, každý pod taktovkou jednoho ministerstva.

Součástí jednotlivých turnajů by měly být také tréninkové kempy pro nové famfrpálové naděje, mezinárodní soustředění pro kouzelnickou drobotinu nebo lekce, přednášky a semináře pro fanoušky věnované kromě samotného létání také dalším blízkým tématům jako je utajení kouzelníků nebo lékouzelnictví.

Celá tour by tak měla být možností přiblížit (nad)národní famfrpál a související tematiku běžným fanouškům, ale také možností pro nové hráčské talenty, které se mohou ukázat odborné i širší veřejnosti a získat si tak vstupenku do možného angažmá v mezinárodním sportu.

Tento ambiciózní plán by měl být spuštěn snad již během příštího roku a jeden z turnajů EFT by se měl konat, jak je patrné z výše zmíněného, také na našem území. Samozřejmě je ještě příliš brzy na to, aby byla konkrétně určena místa konání jednotlivých turnajů. Nicméně nám se podařilo od jednoho z představitelů famfrpálového výboru (který samozřejmě nechce být jmenován) zjistit, že se aktuálně pracuje s velkými plány na dočasnou magickou zástavbu v oblasti Beskyd nebo Bílých Karpat.

Na jasnější a konkrétnější informace o celém průběhu EFT si budeme muset ještě nějakou chvíli počkat. Nicméně už teď můžeme říci, že jestli organizátoři dodrží to, co slíbili, měli by fanoušci už teď začít šetřit galeony, protože se bezesporu mají na co těšit!

Pro Denní věštec
Jarrq Miekkala

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *