Saluton! Hi! Hallo! Salut! Ciao! Cześć!

| Vydáno:
O RPG na naší škole byla vedena již dlouhá debata. Podle některých by se mudlovský život neměl tahat do Velké síně. Padl i návrh na vytvoření Malé síně právě pro tyto účely. Ale jak jsou na tom cizí jazyky?

Dnes se ve Velké síni rozhořela debata poté, co jedna studentka vyletěla k Hanibalovu jezeru za to, že byla upozorněna větou „ještě jednou promluvíte cizí řečí a letíte“. Tato reakce byla na rozmluvu mezi několika studenty, kteří se bavili ve třech různých jazycích. Je tedy správné mluvit ve Velké síni pouze česky?

Co taková slovenština? V rámci diskuse se poznamenalo, že i slovenština je řeč cizí a tudíž podle některých, kteří zastávali češtinu, by asi nesměla být užívána také. Pokud vím, Velká síň není jen chat; je to i místnost, kde se studenti učili, připravovali se na testy, debatovali o všem možném – a ne všichni se všemi, ale prostě třeba i ve dvou a ve třech. Stačí se podívat například do nějaké knížky HP.

Podle toho si myslím, že je jedno, jak kdo mluví. Hlavní je, že si někteří rozumí a vlastně si tak procvičují i jazyky, které se přímo na naší škole učí. Kde jinde by k tomu měli příležitost, kdyby chtěli komunikovat ve více lidech? Na ICQ? Někdo ho ale nemá, protože raději používá konkurenci. U Rosmerty? Ta je v určitých časech zavřená. Kolejní pokec? Tam nemůže profesor. Ošetřovna? Tam leží nemocní a ti potřebují klid.

Jak je vidět, moc míst, kde by si studenti mohli promluvit, vlastně není. Ale na druhou stranu – je skutečně cizí řeč mudlovská? Což koresponduje i s jedním názorem „jsme v Česku, mluvme česky, jsem vlastenec“. To také moc není RPGovské, protože Škola čar a kouzel je dle mého názoru světová špička a je svým způsobem mezinárodní.

Dle mého názoru cizí řeč do Síně patří stejně jako čeština a slovenština, stejně jako RPG a stejně jako my všichni. Když se dva mezi sebou baví německy, je tak velký probmlém, aby ten třetí s nimi mluvil česky a oni dva se bavili dál německy? Někdo snad někomu brání, aby česky mluvil? Nebrání. Je to jen o tom, že prostě někteří neumí německy a jsou naštvaní, že nerozumí těm, co to umí, a tak vzniká závist a nenávist. A ta už do naší školy nepatří vůbec.

A jaký je váš názor? Komentujte. 🙂

Komentáře

  1. – Já si myslím, že pokud se nevyužívá cizí řeči k tomu, aby byl sprostě urážen někdo třetí, aniž by o tom věděl (protože daný jazyk prostě neumí), tak je vše v naprostém pořádku. Nikde není psáno, že se musí mluvit pouze česky. Ukažte mi někdo jediný bod ve školním řádě, kde se o tom mluví, a já poslušně sklopím ušiska. Pokud tomu tak ovšem není, daná osoba byla vykopnuta bez nejmenšího zavinění z vlastní strany.

  2. Ano!! – Naprosto souhlasím! Zakažme ve VS mluvit cizí řečí! Zakažme používat slovenštinu Čechům a češtinu Slovákům! A kdo kvákne cizí řečí, vyhoďme ho do jezera mezi kachní kosti!

    Báječný krok, to se musí nechat.

    Nutí někdo někoho do VS chodit?
    Nutí někdo někoho se ve VS s někým bavit?

    Ne. Tak proč se nemůže každý bavit s kým chce jak chce? Když nerozumím, tak se do toho nepletu. Pokud se do toho přesto chci plést, hovořím k dotyčným česky a doufám, že mi odpoví ve stejném jazyce. Když tak neučiní, logicky si odvodím, že se se mnou bavit nechtějí a nadále se do toho nemíchám. Tak to vidím já.

    1. Re: Ano!! – Jo, ještě jsem zapomněla dodat, že jsem se schválně po tomto zákroku proti osobní svobodě dívala do výše zmíněného školního řádu, kde je zákaz používání cizích jazyků…Zdálo se mi to, nebo tam není??

  3. – Zajímavé, to jsem netušila, že se za to i kopalo… =) Mně osobně to je jedno – kdyby se dokonce jistí bavili o jistých věcech v jazyce, kterému bych nerozuměla, byla bych myslím i spokojenější =) Je myslím prostě jedno, jestli se tam kdáká němčinou, bradavičtinou nebo mudlovštinou – pro mě prostě nesrozumitelné, proto to ani nečtu. Jestli to ale jiným vyhovuje, fajn, mě osobně tím nijak neomezují, proč bych já měla omezovat je?

    1. Re: – Mne udivuje, jaká vášnivá debata se nám tu zase rozhořela. Z Midarova článku na mne dýchá věta: „Já to vidím takhle a tak je to správně, vy ostatní si trhněte nohou.“ Jenže na věci neexistuje jen jeden pohled a co je správné a co ne není jednoznačně definovatelné. Mě je to v podstatě jedno – přece nejde o nic vážného, ne? V následné diskusi jsem pouze zmínila, že když se celá VS baví cizím jazykem, může se ten, kdo nerozumí, cítit odstrčen, že by také rád rozuměl a zapojil se. Než tedy začnete ohnivě prohlašovat, že vy máte pravdu, zkuste se na problém podívat očima druhé strany a vybavit si, jak byste se cítili v jejich situaci. Jak již bylo naznačeno výše – ve sporu se nestavím ani na jednu stranu, protože to nevidím jako problém. Když si chce někdo mluvit ve VS cizím jazykem – prosím. Ale měl by brát ohled na ostatní. A kopat za mluvení cizím jazykem k jezeru? No proboha, kde to jsme? V nějaké totalitě?
      A ještě jedna věc mne zaráží – odvolávání se na školní řád. Cožpak si vždy musíme brát ku pomoci školní řád? Co vlastní hlava, logický úsudek, cit?

      1. Re: Re: – Nebudu se vyjadřovat k obsahu článku, neboť ho nepovažuji za potřebný nějak výrazně komentovat, spíš bych se ráda vyjádřila k tomu, že já naopak vítám články, kde má někdo nějaký názor, který se nebojí prezentovat a ještě vyzve, aby byl komentován. To je podle mě to, co tu spoustě lidem chybí – mít chuť veřejně říct svůj vlastní názor a vyvolat nějakou debatu. (I když samozřejmě ne vždy ten názor musí být správný, všeobecně přijímaný atd.)

  4. – Ta oslední věta „A jaký je váš názor? Komentujte. :)“ úplně naváděla k tomu, abychom panu Midarovi dali zapravdu 🙂
    Tak já se připojím, za cizí jazyky by se amozřejmě trestat nemělo, ačkoliv nevím nic ohledně tomu vykopnutí z článku, třeba to bylo jenom vytržené z kontextu.
    Jestli je cizí jazyk špatný, tak se msí profesoři kopat za jejich častou profesorštinu, když už je to teda ten jejich jazyk :))

  5. Re – Mě nešlo abyste se mnou souhlasili 🙂 Já jen chtěl, aby tady každý napsal nějaký svůj názor, i kdyby byl naprosto protichůdný vůči mému. Každý má na nějakou věc názor a já jsem rád i za to, že mě někdo za ten můj bude kritizovat – protože si přečtu i opačné argumenty a názor se díky tomu může měnit. Proto jsem psal i ten článek – abych věděl, jak se k podobným situacím staví ostatní. Což se povedlo – a za názory, ať jsou jakékoli, jsem moc rád 🙂

  6. reakce – Zajímavě pojatý článek, ovšem rozhodně nesouhlasím s závěrem.
    Ale tisíc lidí tisíc názorů

  7. – Doufala jsme, že nějaký článek o tomhle vykopávání podle mě „pro nic za nic“ vyjde. Přece jen, je to trochu zabránění vzdělání, pokud se student chce učit čínsky, jen at´ se učí, nikdo by mu v tom bránit neměl. 🙂

  8. – Ano, jsem příšera! Ano, byla jsem nepříjemná a neměla jsem k tomu důvod. Ano, cizí jazyky jsou přínosné a není o nich ani slovo ve školním řádě. Ale! Vykopla jsem jen Katelyn, které jsem se následně upřímně omluvila a svůj postoj jí vysvětlila a odvažuji se doufat, že jsme si věc vyjasnily. Omlouvám se samozřejmě i Is a Linn. Neměla jsem právo jim říkat něco takového. Nu a pokud tohle nestačí, pak je mi líto, ale víc k tomu nemám…

    1. Re: – Ah, tak to jste byla vy, jo? =)) Ja si prave cetla ty popisky u jednotlivych vykopu a nejake „plka nemecky“ jsem nevidela, az jsem Midara podezrivala, ze si to vymyslel =)

  9. Já … – … mám názor (můj třetí komentář dneska :-D)!

    Nechte každýho ať mluví jak chce, pokud (jak už tu někdo řekl) někomu cize nenadává. Ale spousta lidí vám určitě řekne, že se cizím řečem nejlépe naučí v živé komunikaci, tak proč to zakazovat? To je jako upírat jim možnost sebevzdělávání! Ne všichni pochopitelně rozumí a ne všem se to musí líbit, ale tak svoboda slova, že, (a navíc, někdy je těžký rozumět i česky – mi se třeba nelíbilo, když mi kamarádka řekla, že su entropie, žjo). A navíc, třeba se při takovém rozhovoru naučíte i něco nového 🙂

    (Já jsem se například díky tomuto článku naučila pozdrav v polštině, není to milé?)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *