Vánoce v zelené

| Vydáno:

Vždycky jste byli zvědaví, jak vidí Vánoce duše živé i neživé kolem vás? Nyní máte možnost nahlédnout do zmijozelské koleje, přečíst si krátké rozhovory a zabalení do deky a s horkým čajem v ruce v klidu zjistit, jak se na tyto svátky chystají zelení. Už jsou naladěni na vánoční notu?

První a nejzásadnější otázka. Těšíte se na Vánoce, nebo byste se bez těchto zimních svátku dokázali obejít?

Len Darwin: Samozřejmě, na Vánoce se jako každý rok převelice těším. Podle mě jsou Vánoce především o tom, abychom strávili čas společně s našimi nejbližšími. Někdy je to jediná možnost, kdy se celá velká rodina sejde pohromadě. Proto bych se bez nich nejspíš neobešla.

Bibi Anne: Jestli se těším na Vánoce? Co je to za otázku? Jasně, že se těším. – pousměje se – Vánoce a zima a konec roku, to přeci neodmyslitelně patří k sobě. A když se k tomu najde ještě sníh a vánoční nálada, pak je vše dokonalé.

Jagga Viggo: Na Vánoce se nijak zvláště netěším, pro mě by ani nemusely existovat.

Yvonne Silber: Na Vánoce se těším! A moc! Mám ráda celý prosinec, je to pro mě hodně sváteční měsíc celkově a vánoční atmosféru miluju! Dá se říct, že už po Silvestru zase odpočítávám do dalšího prosince…

Sharlindra de Vries: Moc se netěším, lidi to hrotí a neumí si odpočinout.

Ontaria Emori Reyes: Jediné, na co se těším, je volno z práce, které Vánoce přináší.

Marguerita Laux: Já jsem natěšená, že konečně uvidím ducha Vánoc!

Co cukroví, pečete? Kolik druhů a jaké? A mizí vám z krabic ještě před Vánoci, nebo si jej šetříte?

Len Darwin: Já osobně se kuchyni vyhýbám velkým obloukem, je v ní na mě příliš složitých a neznámých přístrojů, a proto raději vařit či péct nechávám jiné. Možná se někdy kuchyň a já do budoucna spřátelíme, ale momentálně to v plánu nemám. Jak už jsem říkala, péct nechávám jiné, takže máme na Vánoce minimálně pět krabic nejrůznějšího cukroví. Patřily by mezi ně třeba sněhobílé pusinky, vanilkové rohlíčky, lahodné perníčky a další, které nebudu vyjmenovávat, jelikož bychom tu pak byli dlouho. Mizení cukroví je už úplnou samozřejmostí. Nejdříve zmizí jedna krabice a pak už si řeknu, že to stačí a cukroví raději schovám. Pravdou je, že většinou neodolám a cukroví tajně ujídám, vždy je to ale po malých kouscích, takže nám nakonec vydrží až do Vánoc.

Bibi Anne: Cukroví podle mne tou hlavní podmínkou není, ale je to taková sladká tečka… ale mám vyzkoušeno, že i bez něj Vánoce dorazí.
Ale stačí jen pár druhů (ať si okolní mudlové říkají, co chtějí), aby se vůně Vánoc nasála do všech koutů. A kdy péci? Nejlépe těsně před Vánoci… pak se nemůže stát, že záhadně všechno cukroví zmizí.
Miluji klasiku – rohlíčky, pracičky, linecké a pak vosí hnízda,… ta jsou nej, protože se nepečou, a hlavně – úplně nej je umí ti ostatní v mém vánočním týmu.

Jagga Viggo: Peču moc ráda, a tak vánoční cukroví není výjimkou. Každý rok peču osm stálých druhů a pak většinou dva experimentální. Mezi ty stálé patří vanilkové rohlíčky, ořechy, makové hvězdičky, kokosové kuličky, kokosky, bábovičky, trubičky a linecké. Experimentální pro letošek ještě nemám vybrané. První mizí ořechy, hvězdičky a rohlíčky…

Yvonne Silber: Liší se to rok od roku. Někdy mě to chytne a peču hodně. Letos hlavně kvůli nedostatku času asi moc nepopeču. Poprvé jsme si i objednali v cukrárně krémové cukroví. Ale určitě udělám burizonovo-karamelovou roládu! Všeobecně cukroví nemusím moc uleželé, takže se u nás hned po upečení bez zábran jí. Ovšem když už peču, tak je to tak blízko ke Štědrému dni, že ani není důvod ho schovávat.

Sharlindra de Vries: Moc ne, leda perníčky a oříškové rohlíčky, ale hlavně teď nemám troubu, takže ani nemůžu. – posmutní –

Ontaria Emori Reyes: Cukroví peču s maminkou. Každý rok si říkáme, že to nebudeme přehánět, a vždy máme min. 10 druhů (takovou klasiku typu linecké, pracny, rohlíčky…). Papáme od napečení až do spapání.

Marguerita Laux: Hm, jsem mrtvá, takže defacto jsou pro mě Vánoce zabitý, protože budu na cukroví asi jen koukat.

(Zdroj: https://harry-potter-sounds.ambient-mixer.com/slytherin-christmas)

Do Štědrého dne zbývá necelý měsíc, přiznejte se, máte všechno potřebné již nakoupeno, nebo budete pár hodin před Štědrým dnem splašeně pobíhat po obchodech, či snad spoléháte pouze na Fleutýnku a Ježíška?

Len Darwin: Přiznám se, nemám vůbec nic. Většinu věcí, ať už v reálném životě, nebo zde, dělám na poslední chvíli a pravděpodobně tomu bude tak i na Vánoce.

Bibi Anne: Kupovat dárky na Vánoce nebo je vymyslet a vyrobit? A mít vše hotovo měsíc před „rozhodným“ dnem? To by byla škoda pro fantazii, která se probouzí právě až těsně před Vánoci. Možná je fajn spoléhat se na kouzelné bytosti, jako jsou Ježíšek či Fleutýnka, ale někdy je lepší zamyslet se nad tím, co by druhému udělalo radost. A nemusí to být jen věci, co se dají zabalit…

Jagga Viggo: Letos, kupodivu, už mám dárky nakoupeny. To je docela divné, protože většinou to honím v druhé půlce prosince. Samozřejmě doufám, že mi Ježich s Fleutýnou také trochu pomohou.

Yvonne Silber: Přiznávám se, prakticky mám všechno nakoupené. Moje vánoční horečka začíná v říjnu, takže mám touto dobou po starostech. Na druhou stranu zbývá ještě čas pohledat nějaké ty drobnůstky, třešničky, lahůdky…

Sharlindra de Vries: Pro skřítka mám dárky tak na 3 roky dopředu, na ostatní bych se nejradši vykašlala. – zasměje se –Asi to budu honit na poslední chvíli a všichni dostanou ponožky…

Ontaria Emori Reyes: Přiznám se, že letos ještě nemám vůbec nic, takže asi Ježíšek s Fleutýnou budou mít hodně práce. – pobaveně se zasměje –

Marguerita Laux: Příčnou a NiT vezmu útokem, musím rozfofrovat konto, aby kolej náhodou nežádala majetek zesnulé. A vzkaz pro ostatní: všeho mám nedostatek, můžete mi koupit naprosto všechno, barvou se netrapte.

Co koledy? Zpíváte a pouštíte si u mudlů? Většina z nás asi ano, ale znáte i nějaké typicky kouzelnické? Jaké?

Len Darwin: Jelikož jsem hudebnice, můj vztah k hudbě je opravdu silný. Vánoce bez koled, to by snad nebyly Vánoce! Koledy si pouštíme vždy při zdobení stromečku. Já osobně koledy nezpívám, zpívá moje sestra, přičemž já ji doprovázím hraním na klarinet. Abych řekla pravdu, nějaké typické kouzelnické koledy příliš neznám, jelikož jsem vyrůstala u mudlů.

Bibi Anne: Koledy jsou úžasné – naladí, pohladí… a nejlépe znějí venku, když mrzne až praští a vločky se snášejí na zem, voní svařené víno a vzduch je prosycený kouzlem Vánoc.

Jagga Viggo: Doma u mudlů mi úplně stačí, že koledy slyším na každém rohu a v každém obchodě. Někdy jsou tak vlezlé, že si je pak dokonce během dne i zpívám.

Yvonne Silber: Koledy poslouchám hlavně od mága Elvise, který svým hlasem očaroval celé davy žen. Ty české mi bohatě stačí z rádia. Poslední roky je tedy světlou výjimkou Půlnoční od Neckáře. Tu můžu slyšet pětkrát denně. A já osobně z bezpečnostních důvodů moc nezpívám… už vůbec ne veřejně.

Sharlindra de Vries: Trošku, koledy mě moc neberou, kouzelnické mě teď žádné nenapadají.

Marguerita Laux: U koled se decentně pohupuju.

Budou letos bílé Vánoce, nebo zase jen na blátě?

Len Darwin: Jestli budou letos Vánoce bílé, či blátivé, je nejspíš ve hvězdách. Pokud tedy budou vidět.. Měla bych obrovskou radost, kdyby byly bílé, jelikož sníh k Vánocům prostě patří. Je to, řekněme, neobvyklý jev, s kterým se setkáváme právě ve vánočním období, a právě to činí Vánoce tak kouzelnými.

Bibi Anne: Letos věřím v bílé Vánoce,
které přinesou lidem naději,
že v tom dalším roce,
budou se mít navzájem raději.

Jagga Viggo: My optimisté věříme v bláto. – pousměje se –

Yvonne Silber: Žádný rok si nezapomenu přát sníh k Vánocům, tak doufám, že si to tam vejš někdo vezme k srdci a zasype nás hezky sněhem!

Sharlindra de Vries: Bláááto!

Ontaria Emori Reyes: Chtěla bych Vánoce na sněhu, ale to je už pár let sci-fi.

Marguerita Laux: Jednoznačně na blátě. Z míchání zelených kartiček.

Ještě jednou celé sedmici děkuju za spolupráci a kdo ví? Třeba se příští týden zase sejdeme a budeme si spolu krátit čekání na Štědrý den a oblíbené zimní svátky obecně.

Pro Denní věštec
Amanda Wright

 

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *