Bomby hnojůvky definitivně mimo hru?

| Vydáno:

Školu v posledních týdnech začalo ovládat šílenství, které způsobily blížící se famrpálové zápasy. Nebudu rozebírat otázku, jestli omezovat délku zápasu, názorů už tu padlo dost. Já bych chtěla vytáhnout něco, na co se trochu zapomíná a co svým způsobem může také zápas ovlivnit – bomby hnojůvky.

V minulém školním roce (a jak jsem zjistila i v tom předminulém) se kapitáni shodli na tom, že se bomby hnojůvky používat nebudou. To, že tato dohoda nebyla dodržena, je už věc vedlejší, mě zaráží, proč se zakazují.

Bomba hnojůvka se dá objevit v Ďáblově jámě. Podle mě je to docela cenný nález. Já jako častá návštěvnice Ďáblovy jámy jsem ji našla pouze dvakrát (jsem tady druhým školním rokem). Její hodnota také není nízká, Vetešnictví u Kšeftaře ji vykupuje za 8 srpců, U Chytráka za ni získáte ještě více. Proč tedy poslední dobou nenachází využití?

Jediný důvod, který je pro mě alespoň trochu pochopitelný, jsou úrazy. Ano, hnojůvky ve hře způsobí určitě mnohem více úrazů. „Podle mého názoru je tohle ale výmysl nějaké koleje, která vlastní výborné famrpálové družstvo a nechce být prostě shazována z košťat“ (můj osobní názor, tuším, že se mnou nebudete souhlasit).

Ano, já se na tuhle problematiku dívám jako mrzimorská, tedy členka týmu, který není ve famrpálu příliš silný a v nejbližších letech nemá šanci na pohár dosáhnout. Myslím, že u nás je v podstatě jedno, jestli nás shodí odrážeči nebo hnojůvka, tak jako tak je ošetřovna v době famrpálu naším druhým domovem.

Rozhodně netvrdím, že by mohly hnojůvky zvrátit stav celého zápasu, ale alespoň občas by došlo k vyrovnání hráčů na obou stranách a k trochu vyrovnanější hře. Hnojůvky přece k famrpálu patří, na co jiného je chcete používat? Cpát je někam do lektvarů? Já osobně doufám, že naše kapitánka tuto smlouvu letos neobnoví, jinak podle mě pro Mrzimor ztrácí hra smysl.

Tímto článkem jsem chtěla v podstatě říct jediné. Než změníte celá stávající pravidla famfrpálu, zkuste začít tady…

Komentáře

  1. Opravdu netuším, – kolik má Mrzimor v zásobě hnojůvek, nicméně se přeci jen obávám, zda si by si tímto nepřistoupením na dohody spíše trochu nevykopal sám pod sebou jámu. Uznávám ovšem, že pro mě jako pro fanouška by následně byl hnojůvkový zápas ještě atraktivnější. ;-))

  2. Nemám na to názor. – Když jsem přišel na školu, existovala už tato dohoda, takže jsem to bral jako samozřejmost. Bude zajímavé, co sem napíší starší studenti a profesoři, kteří zápasy s hnojůvkami zažili, a třeba se i dozvíme, proč se tehdy dohodli od nich ustoupit.

    Ze znovuzavedení hnojůvek mám trochu obavu. Za tu dobu, co se nepoužívaly, se jistě nashromáždily jejich zásoby. První zápasy s nimi by tudíž asi vypadaly tak, že by se vlastně nehrálo, pouze by po sobě soupeři házeli hnojany, kdo by nastoupil, hned by jednoho chytil. Ale samozřejmě, to by byla záležitost jedné sezóny, nebo by to ani tak dlouho netrvalo.

    Takže než si udělám názor, vyčkám na to, co sem napíší starší a zkušenější. 🙂

      1. Re: Re: Nemám na to názor. – No, dalo, ale zase v tom koleje mívají uloženy nemalé finanční obnosy – to by zase asi nebylo úplně fér, trestat ty, kteří byli na hnojůvkovou variantu zápasů vždy připraveni. Případně pokud byly hnojůvky získány zdarma v DJ, stálo to koleje tolik času, že by to asi bylo ještě nespravedlivější…
        A jinak pokud mě paměť neklame, ty dohody existují prakticky od počátku, kdy bylo možno hnojůvky používat, ne? Myslím, že Filius jednou ranou kdysi shodil snad celý tým soupeře a bylo z toho hrozné haló a ukončený zápas (i když to ne jen kvůli té hnojůvce, nicméně měla na tom lví podíl též), pak si už nevzpomínám, že by se něco takového opakovalo. Kapitáni už pak asi považovali za prozíravější podobné konflikty a vyhrocení situace neriskovat. A ono prostě dostatečně silný hráč srazí několik lidí lehce – zápasy Nebelvíru a Zmijozelu by pak byly pořádná jatka, řekla bych… Tže být Mrzimorem, opravdu bych to raději neriskovala, tam bych mluvila spíše o solidaritě než o čemkoliv jiném – u odrážečů jdete alespoň po jednom a kdyby se zlepšila disciplína týmu, nemuselo by se padat ani tak.

  3. – Žádná spotřební doba, hnojůvky jsou věčné… ! 🙂
    Jak jsem řekla, nevěřím tomu, že by to zvrátilo celý zápas, ale hra by byla určitě zajímavější. Ano, první zápasy by asi byly bolestivé, ale nějak by se začít muselo.
    Možná bychom si pod sebou vyhloubili ještě větší jámu, možná taky ne. V článku jsem psala, že se na to dívám především jako mrzimorská a… Tonoucí se stébla chytá. 😉

  4. – Hnojůvky byly k famfrpálu přidány jako další strategický prvek. Ne každý hráč umí hnojůvky používat stejně, při nejlepším hodu se srazí maximálně 3 protihráči, při špatném hodu se může srazit dokonce hráč vlastního družstva. Hody jsou náročné a tak nelze házet jednu bombu za druhou. Pokud vím, dohody o nepoužívání hnojůvek byly uzavřeny mezi kolejemi hned po jejich zavedení a tuším uváděným důvodem bylo, že házení hnojůvek je příliš nesportovní.

  5. – Já mám pocit, že právě dohoda byla vůbec předtím než byl vůbec první zápas…
    Pak došlo k pár excesům (ono, když ten hrad škrkní, zaseknou se vám hog a omylem kliknete na hnojůvku a někoho shodíte…a pak to druhý tým začne oplácet…a jemu se to začne oplácet…a všichni se – ať už se viník obhajuje jak chce, že se mu hog sekly a kliknul omylem vedle – pak ohrazují, jak se děsně porušila dohoda… =D), ale jinak v podstatě nic.
    Mám pocit, že hlavní důvod dohody nebylo ale jenom to, že to bylo nesportovní, ale že, pochopitelně, koleje neměly přehled, kolik hnojůvek má ta druhá… A kolik hráčů jich má kolik v držení a tak… Proto nikdo nechtěl být první, kdo by hnojůvkovou přestřelku rozpoutal, ale každý byl – v jistých dobách – připraven to hned oplácet. Jistotu, že má nějaká kolej hnojůvek nejvíc, nemá pravděpodobně žádná. I když já bych si asi dokázala tipnout, jaká to je – ale kdoví, jestli správně.
    Jestli je dohoda správná nebo ne, toť otázka… Ale ty první zápasy bych fakt nechtěla vidět… Nebo vidět ano, ale účastnit se jich ne. To by pak nebyly ani zápasy…
    A myslím, že zrovna Mrzimor by měl být potichu nebo proti nim začne nastupovat ne tým B, ale tým A a oni se zase budou ohánět tím, jací jsou chudáci, že si ze zápasu s nimi všichni dělají trénink (po loňsku s nimi žádný soucit nemám, když nás celý den uprošují, ať jsme hodní a tohle a tamto a jak doufají, že přes noc bude dohoda…a ve chvíli, kdy mají na hodinu „navrch“, tak se začnou chovat tak, jak se chovali…mě by hanba fackovala na jejich místě =)) a jak jim nikdo nechce otevřít apatyku a tak…
    Každopádně díky za upozornění, jdu si do jámy nasbírat co nejvíc hnojůvek, kdyby náhodou…

    1. Re: – Taková dohoda před prvním zápasem 100% žádná nebyla; o hnojůvkách se de facto nic nevědělo a nikde se o nich nic nepsalo (proto asi někteří usoudili, že jsou zakázané?). Po zápase napsala Mintaka sovu panu řediteli a do pár minut se v pravidlech zveřejnila jejich oficiální legalizace. Nicméně otevírat staré šrámy nechci, pokud má někdo nutkání na tento vzkaz reagovat, upřednostnil bych soví poštu. Děkuji.

      1. Re: Re: – Vida, tak takhle. =)
        Upřímně nechápu, proč by bylo potřeba odpovídat přes soví poštu. =)
        Děkuju za upřesnění. 😉

  6. No, neviem… – neviem, neviem, či by práve mrzimoru zrušenie dohody o nepoužívaní hnojových bômb pomohlo. Skôr by som predpokladala opak.
    Ale tiež mi niekedy príde ľúto, že sa tento čarovný artefakt vôbec nepoužíva. Načo potom sú, keď ich považujeme za nešportové a ak nejakú hnojovú bombu niekto hodí, tak sa naňho zosype vlna opovrhnutia…

    Nie je to škoda? Keď už tu niečo také máme, prečo si to naplno neužiť?

  7. reakce – Hmm je mě trochu líto když čtu takové polopravdy od Cerri. Neberu jí její názor,ale nemyslí si, že to trochu přehání. 🙁

  8. – No já i docela souhlasím s názorem madam Leti..když už zápas, tak aspoň nějaké to drama…a že to může zvrátit zápas? No a co? O tom to snad je, ne?

  9. – O tom, co řekla Cerri bych moc nediskutoval, nebylo to moc hezký…
    Já bych hnojůvky samozřejmě podpořil, Mrzimor by měl zkusit cokoliv, co by aspoň trochu pomohlo, i kdyby se to třeba minulo účinkem.

  10. popravdě – já na zápasu s Mrzíkem byla…a ano, snažili jsme se dohodnout, že se nebude hrát přes noc… z Mrzíku tam byli asi 3 lidi, od nás o něco víc (5-6). Jenže pak od nás odpadli (rodinné důvody) a Mrzíku přibyli. Chm a pak se najednou bude hrát až do noci, dokud to pude. Dělali jsme kompromisy. Spoustu lidí to už přestalo bavit a byli ochotní nehrát přes noc. Ale co naplat, někdo řekl, že se prostě bude hrát a basta (myslím tim někoho ze žlutých) a my jsme byly na chvíli nahraní. Fajn. To je fajn kompromis, nemyslíte?

    1. Re: popravdě – Já tam sice nebyl, ale tak jsme asi prostě chtěli vyhrát, ale těžko soudit. Spíš mě zajímá, jak to souvisí s článkem o povolení hnojůvek? 🙂
      Já bych zrušil všechny domluvy a prostě se pokoušel hr¨át noc nenoc, hnůjůvky nehnojůvky, vzhůru za vítězstvím! Ať přestanou ty trapný hádky, kdy to každej bere hrozně moc vážně. Když nebudou domluvy, tak pak nemlůže být nic nespravedlivé, ne?

      1. Re: Re: popravdě – Spíš myslím, že se mě Elíz chtěla zastat, že to, co jsem napsala, nejsou polopravdy. =) Vaše kapitánka se celý den málem doprošovala a večer to vypadalo úplně jinak. =)
        Ale souvisí to s tím všeobecně tak, že Mrzimor je obvykle při famfrpále první kolej, která křičí, když „je jí ubližováno“. Jakoby byla vina ostatních týmů, že se do toho u vás moc lidí nezapujuje (a jako bychom to my nepotřebovali v ostatních kolejích taky řešit, ale prostě s tím nějak existujeme). S tím klíčem od apatyky to bylo loni až směšné… Reakce Mrzimoru byla taková jako kdyby bylo samozřejmostí, aby vám tu apatyku někdo otevřel… A když nechtěl, tak to bylo nespravedlivé. To, že jste se chovali docela děsně, to bylo vedlejší. 😉 Takže Mrzimor, který vždycky křičí, že tohle a tamto a támhleti nás shazují, by najednou nechtěl dohodu o hnojůvkách? To by se proti němu začalo hrát s plným nasazením a už vidím ty jeho reakce… Ale třeba se pletu a kompletně jste změnili přístup, co já vím. 😉

  11. – Nechápem, prečo sa tu stále rieši mrzimor.

    Článok je predsa o niečom inom, nie?

    A čo sa týka niektorých nedorozumení – ano, ide o nedorozumenia. Napr. apatyka: V mrizmore funguje iný systém otvárania apatyky ako v nebelvíre, takže to, čo bolo pre nebelvírskych normálne, mrizmorskí pochopili ako schválne bránenie v liečení. Stalo sa mi niečo podobné pri profesorskom tréningu, ale vtedy sme nemali dôvod brať to osobne, keďže šlo len o tréning. Ale môžem povedať, že ma to vtedy tiež dosť vytočilo. 🙂

    Ale dosť už o tom.

    Svoje komentáre radšej venujte téme hnojové bomby – áno či nie? A prečo?

  12. Také mě mrzi, – jak se komentáře nakonec zvrhly proti Mrzimoru. Zajímalo by mě, jaké názory by padaly, kdyby článek napsal kdokoli z jiné koleje…
    To jak Mrzimor řešil minulý školní rok klíč od apatiky, nebylo právě šťastné, uznávám.
    Co se týká nesportovního chování Mrzimoru (žádání druhé strany o slitování apod.) navrla jsem nemilosrdné vykopnutí z hradu každého takového žlutého. Vypadá to, že to i projde. Taky se mi to nelíbí a nebudu to podporovat.

    Tím bych ale, prosím Mrzimor už uzavřela. A pokud chcete k tomu ještě něco říct, máme sovu nebo krb, že? 😉

  13. U … – … Merlina, vy naděláte. Když je použití hnojůvek k dispozici, proč se nesmíjou používat? Maj je určo všechny týmy, na co vám smrdí v truhle nebo v kumbálu? Jestli potřebujete něco proti molům, doporučuju naftalín 😀
    Jako já se přiznám, že když jsem přišla po dlooouhé době zpátky do školy (ještě co by studentka), o týhle úmluvě jsem nevěděla zhola nic. A tak jsem si hodila, žjo. A pak mě jeden nejmenovaný profesor *kuckyFiliuskucky* seřval málem do krve a ještě si tuším vydupal, že minimálně hodinu nenastoupím!!! Tak strašný trauma to bylo, že jsem se zařekla, že s famfrpálem končím.
    Je to hra. Není to jako kdybyste dostali do oka doopravdy. Když tam ten prostředek je, tak na co ho zakazovat? Hažte taky. Že nebude mít kdo hrát, njn, smůla … tak holt chvíli počkáte. Hrotiči famfrpálový …

    *hek hek* +teď se rozčílila a jde to rozdýchat+

    1. Re: U … – Nechápu, jak někdo může nechápat mé tehdejší rozčarování. To, že někdo o uzavřených úmluvách neví, je vina buď jeho – když nečte vývěsky, nebo kapitána – když o tom kolej dostatečně neinformuje.
      A jak už to tak chodí, za porušení úmluvy má následovat sankce – a pokud se na ni ten, koho se týká, ve chvíli, kdy na ni dojde, tváří stylem „stejně vyhráváte, tak mě tu nechte“, případně „vedete o x stovek bodů, co vám vadí“, pak je opravdu tristní, že neví nic o základních principech principů a základních principech slušnosti.

      Jinak, co se diskuze týká, házení hnojůvek je zkrátka záležitost kolejí. Co já pamatuji, tak jsem tyto dohody uzavíral vždy s každou kolejí na každý rok znovu a nic se tedy rušit nemusí – stačí neobnovovat.
      A je logické, že pokud je proti uzavření smlouvy jeden člověk ze dvou, pak smlouva prostě smysl nemá. Tudíž – která kolej chce hrát s hnojůvkami, ta s nimi hrát může – záleží jen na ní – a proto vinit ostatní, že se kvůli nim hraje bez hnojůvek, je nesmysl. Zajímalo by mě, kolik lidí z těch, kdo podporují užití hnojůvek, udělalo něco pro to, aby bylo po jejich. A to něco je věc jediná – napsat sovu svému kapitánovi/primusovi, co já vím, kdo kde dohody zařizuje, svůj názor – a doufat, že jej tento člověk/zasedačka/celá kolej, co já vím, jaká míra demokracie je v kterých kolejích, bude respektovat.

    2. Re: U … – Filiusi: Já tušila, že se ozveš 🙂 Nemyslela jsem to zle tehdy a nemyslím to zle ani dneska. Tak mě nesežer. Ty jsi někdy tak … prudký! 😀

      Ale stejně. Hažme hnojůvky dřív, než nám zasmrdí šatník! 😀

  14. – A ja jsem velice pro, at se to letos s nima odehraje =) Se prijdu podivat, taky me to zajima! A kdyz nejde o mou kuzi – jen do toho =D Ono proste me by zajimalo, kolik je pravdy na tom „tak chvili pockate“ – jestli to nebude spis o tom „chvili si i zaklikate“. A jako – myslim ze disciplina tymu se mnohem hur udrzuje v pripade, ze maji lidi nepretrzitou petiminutovou pauzu (v lepsim pripade), to si kazdy nekam odbehne, jde si zaridit tohle a tamto. Jeste hur kdyz jsou zraneni a porad musi resit, ktery lektvar vypit, kdyz v pripade odrenin vypiji ten spatny ze dvou a shaneji jeste ke vsemu bylinky a zdravotniky… To aby se pak dany kapitan zblaznil =) Ale jak rikam, smele do toho, tesim se, opravdu jo! Aspon konecne vydelam na sve zasobe kytek =)

  15. – Jsem tu nová a nevím moc, jak tu famfrpál probíhá. Celkem jsem se na něj těšila, ale přečtení komentářů k článku mě od něj naprosto odradilo. Myslím si, že Famfrpál je hra a měl by sloužit k pobavení, nikoli k napadání navzájem mezi kolejemi a házení špíny či vysmívání se, kdo na to má a kdo ne. Tohle se mi nezdá o zábavě.
    Nechápu, proč by mělo být špatné používat něco, co pravidla dovolují. Když už tu hnojůvky jsou a počítalo se s nima na Famfrpál, proč by to mělo být nesportovní? Proč by jejich hození mělo být důvodem k rozpoutání nevraživosti? To se mi zdá ulítlý.

  16. – Ah, dalsi mrzimorska, vyborne! =D Doufam, ze slecna Davis si to tu cte take a zaridi se podle prani svych studentu =)) Opravdu, moc se tesim! Treba opravdu dojde k necekanemu zvratu a vsichni zjisti, o jakou skvelou zabavu prichazeli, kdyz se pouziti hnojuvek tolik branili! =))

    1. Re: – A tohle je přesně ono. Nepsala jsem to z pozice Mrzimoru, ale za sebe. Ale už se z toho zase dělá škatulkování… a hele, Mrzimorská se ozývá 🙁 Promiňte, mdm. Betelgeuse, je mi fuk, jestli si vysloužím školní trest, ale nelíbí se mi, když se z článku o hnojůvkách dělá v komentářích spíš článek o ubohým, ublíženým Mrzimoru, který se na nic nezmůže a když se přidám ke komentářím o hnojůvkách, opět je to komentováno slovy, další Mrzimorská. Už se raději k ničemu vyjadřovat nebudu.

      1. Re: Re: – Za co bych vam mela davat trest? Nesouhlasit si se mnou muzete, stejne jako ja se na vec muzu divat tak, jak chci ja. Ale proste pokud to tu dobre sleduji, tak z jinych koleji se k hnojuvkam kladne vyjadrila pouze slecna Phillipa, jinak jsou pro pouze mrzimorsti. Pripadne jsou-li nejaci dalsi „pro“, nezapojuji se (asi to nechavaji na kapitanech, na projednani v ramci famfrpaloveho tymu? Nebo nectou DV? Kdo vi…), proto se tomuto hodnoceni opravdu neubranim, protoze z teto diskuze to, ze jsou hnojuvkam nakloneni zejmena mrzimorsti, proste vyplyva, tze kam jinam volat, preju-li si, aby byly do hry zavedeny? A osobne v tom hodnoceni proste opravdu nevidim nic zavadneho, kdyby tu byly kladne ohlasy prevazne z nebelvirskeho tymu (napr), obracela bych se na ne, logicky…

  17. Šíš … – … fakt nebuďte takový kousavý! Tohle je o individuálním názoru, né o koleji. Já například su fialová, ne žlutá (ale to určitě nebylo mířený na mě, takže tohle pominu :-D). A za sebe to myslím tak, jak to říkám. Osobně (promiňte, žluťásci) nevidím v nejbližší době pro Mrzík šanci na nějaké výrazně lepší umístění, ať už se hnojůvky používat budou, nebo ne. Ale pro ty z vás, kteří hrajou: nepřijde vám blbý, že tam máte jedno nevyužitý tlačítko navíc? 😀 Když hrajete někde nějakou mudlí počítačovou hru, taky se vám stane, že dostanete sem tam nějakou ránu (nebo to i pořádeně schytáte) a určitě se kvůli tomu tolik nenavztekáte. Jako netvrdím, že se musí házet hlava nehlava, žjo, ale to je na uvážení individua vlastnícího hnojůvky, aby projevilo nějakou soudnost (a když jí neprojeví, tak mu stejně v blízké době dojdou, nebo ho někdo taky sejme). A jak říkal pan ředitel, ne vždycky se ten hod povede (přiznám se, že nevím, jak to funguje, hodila jsem jednou a od té doby jsem už raději moc nehrála 😀 Kvůli zastrašování od soupěřových fanoušků! :-D). Jediné, co jsem schopná uznat jako argument protilidí, je, že je to nesportovní. To je fakt 🙂

  18. 🙂 – Ekonomika až na prvním místě… 🙂 Děsně se mi líbí komentář madam Bete, tomu se říká pozitivní přístup. 🙂

    Ano, pokud vím, Natali tuhle vyhrocenou situaci také sleduje. Samozřejmě, že jsem začala hnojůvky nejdříve rozebírat s ní… 😉

  19. – Vaše starosti bych chtěla mít. 😀 Berete to strašně vážně. Odbíháte od tématu – spíše mi přijde, že famfpál berete jako možnost setřít jinou kolej, než jako hru.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *