Kdy zařadit nováčky?

| Vydáno:

Na úvodní stránce Denního věštce už pár dní probíhá anketa, jejímž prostřednictvím hlasujeme o tom, jak bychom nejraději „naložili“ s nováčky. A protože já se neshoduji s většinou, ráda bych vám prostřednictvím novin přiblížila některé ze svých argumentů.

Návrh zařazovat nováčky začátkem prázdnin přišel z řad Studentské rady. Zastánci tohoto názoru se opírají o fakt, že tak nováčci budou moci co nejdříve splynout s kolejí. To je sice pravda, ale kde berete tu neochvějnou jistotu, že splynou s kolejí, do které je zařadili a vlastně zatím o ní nic neví?

Po posledním zařazování, které proběhlo 6. 2. 2010, nám v koleji vzniknul problém. Nováčci, kteří k nám byli zařazeni a kteří měli na rozkoukání jen něco málo přes týden, začali naříkat, že jsou v koleji, kde vůbec nechtěli být.

Hlavní problém vidím ve skutečnosti, že v knihách J. K. Rowling je přiblížen zejména Nebelvír. Harry Potter byl z Nebelvíru, Nebelvír je nejlepší. A Draco Malfoy byl zase ze Zmijozelu a tam se určitě bude machrovat, tam chci. Klobouk taky pokládá moudrou otázku, do jaké koleje jedinec vyloženě nechce. Mám takový hloupý pocit, že nováček, který by sem přišel a měl by být hned zařazen, by odpověděl, že chce do Nelbevíru a nechce do Zmijozelu, případně naopak. Havraspár a Mrzimor by byly úplně mimo, protože se v knihách o nich tolik nemluví. Proto bych chtěla dát každému dostatečnou příležitost, aby mohl hrad poznat a rozhodnout se i podle jiných faktorů než jsou knihy a filmy. Letní prázdniny to nabízejí, proč toho nevyužít?

Chápu také další odůvodnění, které hovoří o tom, že počet lidí na hradě postupně klesá, a tak je třeba zařadit nováčky co nejdříve, aby mohli hned projevit aktivitu v koleji a ne se nudit mimo. Já osobně také pocházím z ročníku (současného druhého), který byl zařazován po velkých prázdninách. Já říkám, že kdo chce, ten to vydrží. Nemůžu nevložit ještě jednu důležitou poznámku – početně nejsilnější druhý ročník vlastní v současnosti Mrzimor. Možná i to je důvod, proč já hlasuji pro pozdější zařazování.

Jsem vážně zvědavá, jak se situace nakonec vyvine. Každopádně osobně si myslím, že na takové větší změny je už trochu pozdě. Tento návrh totiž neleží ještě ani v exedře. Že by tedy zase jednou vyhrála menšina nad většinou? Uvidíme. 🙂

Komentáře

  1. – Noooo…
    Tvůj názor ti neberu. Na druhou stranu je to podle mě jedno. Upřímně. =) Když jsem sem na Hog šla (kdysi dávno), chtěla jsem, pokud si to pamatuji dobře, jednoznačně do Zmijozelu s tím, že Havr a Nebel bych přežila a že nechci ani náhodou do Mrzimoru. Po zařazení jsem byla ráda, celý jeden školní rok taky, druhý taky, třetí už tak moc ne. =D Čtvrtý už vůbec ne, pátý mi to začínalo být jedno, šestý a sedmý jsem se pokusila „být spokojená“ a teď osmý a jsem spíš smířená než cokoliv jiného. =D I kdyby mi dal někdo prostor na rozhodování dva měsíce, tak bych se rozhodla stejně a dopadlo by to taky stejně – alespoň myslím. A stejně bych časem byla nespokojená… =D
    Esej jsem měla na celou stránku (a ještě jsem se bála, že je krátká, že mě klobouk beztak hodí do Mrzu a já se odhlásím a přijdu znova =D) a odpovědi vyplněné tak, aby to bylo jednoznačné. Pokud chce někdo do koleje, kam je „nátřesk“ a napíše esej nekvalitní – což chápu, že je třeba u dvanáctiletých dětí normální – tak se nemůže divit, že se dostane tam, kam naopak chce lidí málo. To je holt ale život, když se bude někdo hlásit na žádanou vysokou a napíše přijímačky špatně, tak ho tam nevezmou a bude muset jít na vysokou, kde tolik zájemců nebylo. A taky ho tam nevezmou předem na dva měsíce, aby se podíval, jestli tam fakt chce a třeba by byl nakonec šťastnější na nějaké úplně jiné…
    Řekla bych, že kdo bude chtít být aktivní, bude aktivní všude. Kdo nebude chtít, nebude aktivní nikde. Napadá mě snad jenom – nemůže se klobouk ptát na „pořadí“ kolejí? Že třeba ano, nejvíc chce člověk do X, nejvíc nechce do Y, ale když v X bude plno, tak aby bylo vidět, že Z má pořád radši než W a že by ho to zklamalo míň? =)
    A pokud vím, je tam prý možnost „je mi to jedno“. Ne jenom říkání, kam kdo chce a kam ne.
    A co brání kolejím dělat už teď reklamu do Návštěvky? A představit kolej takovou, jaká je tady a ne v knize?
    Nebo ať je to třeba součástí registrace – že se registrující se bude muset proklikat čtyřmi stránkami s tím, kde se kolej sama představí. Pokud toho některá nebude chtít využít, tak nemusí, nováček si tak udělá taky obraz sám, žjo. S tím ale, že by bylo fér tam psát jenom pravdu a ne úplné výmysly, žjo… Fakt nevím, proč by měli být nováčci nezařazení dva měsíce, když se s nimi dá už dva měsíce pracovat, připravovat je na školní rok a starat se o ně, jak se sluší a patří (jak kde, ok =D). Nebo teda jo, představilas to hezky…
    Na druhou stranu letos vypadají počty nováčků zatím relativně vyrovnaně s tím, že k vám jich půjde nejmíň. Loni to byly opravdu velký rozdíly v počtech a není divu, že když chtěl někdo do Havru, kam mohlo minimum lidí, že pak byli nešťastní, když se dostali do Mrzu. Ono na jednu stranu – ne, nejsme tu úplně jako v knížkách. Ale některé koleje si některé rysy zachovávají. Čímž neříkám, že je na čemkoliv cokoliv špatného (=DD) a že to tak bude vždycky, ale… =D
    Já třeba na svém původním názoru ze zařazování asi trvám. Ač jsem byla několikrát nespokojená a všechno, tak když si promítám, jak by můj Hog život vypadal v jiných kolejích, tak mám pocit, že jsem dopadla nejlíp, jak jsem mohla. V Nebelu bych byla tenkrát asi zadupána, v Havru a Mrzu bych zase neprojevila moc velkou aktivitu a rozhodně bych tak moc nezávislačela. V Havru bych se ale možná probudila nějak „časem“. Přesto bych tam být fakt nechtěla. =) Do Mrzimoru bych nešla ani kdyby to byla jediná možná alternativa – nevyhovuje mojí mentalitě. =D Postupem času se to měnilo, kdybych přišla třeba o dva školní roky později, tak bych se na to koukala jinak.
    A myslím si, že se dá zvyknout skoro na všechno. A vymlouvat se na to, že „nováčci k nám nechtěli, tak teď s nimi nic neuděláme“… To jsou fakt jenom výmluvy. Kdybyste je přesvědčili, že fakt nejste jako v té knize – ano i po tom zařazování se dá s lidmi mluvit – tak by to podle mě šlo. Na druhou stranu – fakt nejste? =) Ani trochu? =))
    (Klidně kamenujte, je mi to fuk. =D)

  2. – Jsem moc ráda, že se tu tento článek objevil =)
    Osobně si třeba myslím, že nováčkovi dá mnohem více to, když se dostane do koleje, kde se o něj začne patron a vedení hned „starat“ (tedy alespoň má tu možnost, někde se třeba nestará, jistě), než aby byl plonkový – protože kdo bude zrovna o prázdninách vyvíjet nějakou extra aktivitu k tomu, aby tu tvořil vazby s lidmi, kteří potom ani nebudou zařazeni do jeho koleje? Extroverti ve VS snad, těm to může být jedno, ale pro introverty (kterých tu je dle mě víc), kteří si povídají hlavně v soukromí koleje, to je myslím opravdu zbytečná práce. A nevím, jako plonkový nováček se tu můžete zabavit, jistě, máte pravdu, že kdo skutečně chce, ten to vydrží. Ale pak tu jsou lidé, kteří jsou spíš jen zvědaví, tak úplně nechtějí – jen mají potenciál, ale když se tento u nich do měsíce nerozvine, tak odpadnou a najdou si prostě zábavu na jiných stránkách, tady to prostě jen zkusili, nenadchlo, tak šli dál. A já si prostě opravdu myslím, že se lépe nudné dva měsíce přežívají ve chvíli, kdy se mohu bavit v koleji/laboratoři/Prasinkách/na PU, než když mi zbyde jen laboratoř/Prasinky/PU. Je to prostě položka navíc a ne zrovna zanedbatelná.
    Jinak co se té neznalosti kolejí týče… Já třeba loňské léto mluvila s cca 20 nováčky – a drtivá většina měla ve své koleji jasno již bezprostředně po zařazení, přičemž všichni se nakonec opravdu hlásili tam, kam chtěli na začátku. Pár nováčkům to bylo fuk – a těm to obvykle fuk zůstalo až do konce. Jistě, někdo skončil tam, kam nechtěl, protože stavy dané koleje byly plné, ale toho se nezbavíme tím, že je zařadíme až po prázdninách. A zase věřím, že je hodně v kompetenci koleje přesvědčit takového nováčka, že mu v ní bude dobře, přestože původně chtěl jinam. Znám spousty exnováčků, kteří původně do Nebelvíru nechtěli, ale nakonec v něm byli velice spokojení.
    Nehledě na to, že mi celý ten proces „letního přesvědčování o kvalitě mé koleje“ připadá opravdu nechutný. Tvořit si názor skrze pár lidí přítomných ve VS, případně skrze nějakou propagandu nevím kde? Kolej poznáte až když v ní žijete, to ostatní můžou být jen pěkné řeči, milé a hlavně účelné, ale kde máte jistotu, že to „tato kolej myslí upřímně“, zatímco ta druhá je špatná? Nebo se snad mají rozhodovat podle toho, co jim sdílné slečny svěří v tichu a temnotě knp? Zaručené zprávy typu „tam nechoď, tam je tenhle kolejní, je to tam příšerné“, nebo „pojď k nám, u nás jsou pohodový lidi, na, tady máš tričko“? Mně je z toho popravdě spíš špatně než cokoliv jiného.
    Jinak souhlasím, že je problém, že do Mrzimoru mnoho nováčků nechce. A ano, mají na to vliv knihy – jak říká slečna Cerri, i já když jsem nastupovala, měla jsem jasno, že přežiju vše jen ne Mrzimor. A byla bych opravdu velmi zklamaná, kdybych v něm skončila. Na druhou stranu, když jsem se sem hlásila (tedy v době, kdy Mrzimor vyhrál školní pohár) se to tu fanoušky Mrzimoru jen hemžilo a já se opravdu nebála, že bych se do Nebelvíru (který byl v té době myslím poslední) nedostala. Ono totiž ať se to komu líbí nebo ne, školní pohár je hybnou silou naší školy a spousta lidí se sem hlásí s cílem hrát právě o něj – a ti potom dávají přihlášky hlavně tam, kde se zvítězilo. Takže v tomto směru bych viděla zlepšení i pro Mrzimor. Ukažte, že jste skvělá kolej – soupeřte o pohár, Trimela máte skvělého už teď (a jistěže ho případní vážní uchazeči čtou též), buďte prostě rovnocennou kolejí těm ostatním – to je jediná cesta, jak překonat nějaké mýty sepsané JKR, letní lobby je vedle tohoto celkem hadr.

  3. … – Však já taky nikomu jeho názor neberu, ani nemám zapotřebí někoho ukamenovávat, když vyjádří názor, že by nechtěl do Mrzimoru. 🙂

    Jen chci říct, že já jsem tam chtěla od začátku kvůli dvěma lidem a taky kvůli velké motivaci pomoci Mrzimoru ještě víc dopředu. Věřte nebo ne, já jsem ve žluté koleji šťastná, a to určitě ne kvůli tomu, že nosím odznak, je to především kvůli lidem…

    Souhlasím s tím, že někteří si vybírají svou budoucí kolej především podle žebříčku bodování, a protože bodování je naší slabší stránkou, chtěla bych dát nováčkům více času, aby mohli vybírat i podle jiných kritérií. Ale jo, je pravda, že kolej se pozná, až když jsme uvnitř a nejde s tím nic dělat.

  4. – Já se přiznám, že do Mrzimoru jsem chtěl skoro jenom proto, že mám rád žlutou barvu. 🙂
    (a nesouvisí to se článkem)

  5. – Já nechci právě do Nebelvíru. Já bych chtěla do Mrzimoru. Nevím proč… prostě mě Mrzimor uchvátil!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *