UNC 2018 – nominace v odborných kategoriích

| Vydáno:
Je to sotva pár dní, co jsme si představili první nominace pro Udílení novinářských cen za rok 2018 (odkaz na článek), přesto nominacím není konec. Každoročně následují po čtenářských kategoriích ty odborné. A ani letos tento zaběhnutý řád neporušíme. Jste zvědaví, kdo si letos odnese ocenění nejlepšího nováčka v oblasti novinařiny? Zajímá vás, kdo se činil v zákulisí redakcí? Máte tip na nejúspěšnější projekt roku? A kdo zazářil v čítárně Sub Salix? Nominace v odborných kategoriích jsou zde. Připojte se a pojďte se z nich potěšit s námi!

Když jsme rozjížděli první Udílení novinářských cen, měli jsme hned jasno v tom, že bychom chtěli mít hlasování dvojího typu: hlasování, které by odráželo pohled čtenářů, a hlasování, které by ocenilo odbornost a kvalitu. A právě pro toto hlasování bylo nutno sestavit odbornou porotu. A ani v tomto ročníku tomu nebude jinak.

Každý rok sestává odborná porota z devíti členů. Šest míst je určeno pro hradní šéfredaktory. Letos se jedná o tyto novináře:
Amanda Wright (za Žlutý Trimeles)
Hayden Folivora (za Hadího krále)
Helenia Kukková (za Sub Salix)
Lilien Emity Meissed (za Corvinus Declaratio)
Marina Liquett Charrette (za Lví tlapou)
Niane z Libelusie (za Denní věštec)

Aby byla porota devítičlenná, je nutné ji doplnit ještě o tři odborníky. Vždy dbáme na to, aby to byly osobnosti z branže a aby rozuměly novinařině a psanému slovu. Letos se nám povedlo získat neuvěřitelně talentovanou trojici, která může být vzorem všem novinářům.
Eillen McFir Elat – bývalá šéfredaktorka Sub Salix
Janel Weil – bývalá šéfredaktorka Sub Salix
Larrie Larstonová – bývalá šéfredaktorka Corvina Declaratio

Všechny tři dámy mají zkušenosti nejen s vedoucí pozicí v redakci, ale také s tou redaktorskou, a to je nejlepší možná kombinace! Všichni jsme velmi vděční, že všechny kolegyně nabídku přijaly. Děkujeme!

A v jakých kategoriích bude odborná porota hlasovat?
1, Novinářský debut roku 2018
Tato kategorie vyzdvihuje nejtalentovanější novinářské nováčky uplynulého roku. Ne každý totiž ustojí množství práce, které je s dobrou redaktorskou prací spojeno.
2, Projekt roku 2018
Za projekt se považuje cokoliv, co ozvláštní běžná vydání časopisů. Patří sem speciální čísla, soutěžní turnaje, komiksové příběhy a mnoho dalšího.
3, Neviditelná tvář časopisu 2018
Velmi důležitá cena určená těm, kteří dělají pro redakci množství práce, která není vidět tak, jako ta redaktorská.
4, Umělecký počin roku 2018
Kategorie vyhrazená čítárně Sub Salix, do které jsou nominovaná nejlepší díla ve sledovaném období.

Nyní je nejvyšší čas představit si konkrétní nominace. Začneme kategorií, která mezi ostatními ční, a tou je Umělecký počin roku. Je to kategorie jednoho časopisu, respektive čítárny Sub Salix. Jaká díla šéfredaktorka Helenia Kukková nominovala?

KATEGORIE UMĚLECKÝ POČIN ROKU 2018
Musím říct, že vybrat z šesti set děl pouhých pět pro nominace na UNC bylo velmi náročné. Konečně se ukázala ta náročnější „odvrácená“ strana šéfredaktorské práce. – zašklebí se, ale hned zvážní – Mnoho z vydaných příspěvků je krásných a kvalitních, těžko mezi nimi rozhodovat. Nakonec jsem nominovala pět děl, která mi utkvěla v paměti, každé je jiné a každé z nich něčím vyniká. Posuďte sami! (poznámka Helenie Kukkové: řazeno abecedně podle díla)

Magnolia Rafaela Calder: 10 žánrových drabbles 
Zde bych chtěla nominovat 1 000 slov, která slečna Magnolia sepsala do deseti stoslůvek v rámci soutěže Žánrové drabblování. Není to tedy jedno dílo, nýbrž 10, ani spolu jednotlivá dílka nijak nesouvisí. Nominuji je však spolu jako jedinečný soubor drabbles, která jsou nejen výborně napsána, ale každé z nich má ono pověstné něco navíc, myšlenku a přidanou hodnotu.

Andra Tigers: Halloweenská melancholie
Příspěvek k Svátku všech svatých o prolnutí světů a odhrnutí závoje mezi nimi, které odhalí nevšední příběh. Slečna Andra krásně popsala ponurou atmosféru a dojímavý osud několika lidí v neotřelé halloweenské povídce.

Sharlindra de Vries: Porcelánové slůně
Příspěvek do Šperkovnice královny Magdalény, který mne uchvátil. Autorce se povedlo mistrně skloubit historii s fikcí a sepsat čtivý příběh, důležitý střípek do skládanky života jedné ženy.

Belatris Nithelas Malrinová: Setkání
Kolegyně Bela přispěla do Adventního kalendáře povídkou, která snoubí vše, co podle mě patří k času vánočnímu, a ještě spoustu dalšího. Je v ní sníh, zima, vtip, naděje, lidé i překvapení a v neposlední řadě je dokonalá svou formou, naprosto bez chybičky.

Mia Whitebear: Za hranicemi
Čtyřdílná povídka slečny Mii je příspěvkem do soutěže Vrba ve víru živlů, každá kapitola patří k jednomu elementu. Slečna Mia tak ukázala, že je nejenom zdatnou spisovatelkou a zaslouží si titul Mistryně živlů, ale pozvedla svou tvorbou soutěž o úroveň výš, když jednotlivá zadání propojila jedním příběhem.

Jak vidíte, je opravdu z čeho vybírat. Už máte svého favorita?

Další kategorie už jsou opět určeny všem časopisům. Nejprve si představíme nominace v nováčkovské kategorii.

NOVINÁŘSKÝ DEBUT ROKU 2018
Corvinus Declaratio
Corvinus Declaratio v této kategorii nominuje Aimée Leavittovou. Aimée se stala velkou posilou redakce Corvina Declaratio. Pomáhá s opravou článků a také aktivně píše ty své. Doufáme, že jí budeme v redakci vídat i nadále a že společně s novým vedením a ostatními redaktory dokážou pozvednout modrý časopis. Určitě na to má!

Denní věštec
Denní věštec měl letos v této kategorii velmi snadnou volbu. Rok 2018 totiž do naší redakce zavál dvě výrazné a talentované novinářky. Vezmeme-li to abecedně, tak tou první je mrzimorská studentka Amanda Wright. Slečnu Mandy považuji za velmi spolehlivou a talentovanou novinářku. Přestože jejímu zaměření nejvíc dominují čarointerview, neváhá vyzkoušet cokoliv a přiložit ruku tam, kde je to třeba. Bez váhání se tedy stala redaktorkou sedmibojařskou i sportovní. Velmi se těším, co všechno nám ještě předvede!
Druhou nominaci si vysloužila Mia Whitebear. I Mia patří k nejspolehlivějším členům týmu Denního věštce. Co slíbí, to vyplní, a navíc velice kvalitně. Dává však ještě něco navíc – vlastní invenci. Dokáže přijít s novými projekty a nápady a dotáhnout je až do konce. Talent, spolehlivost, nápaditost – co více chtít?

Hadí král
Za Hadího krále nominuji Inees Rut Gowstring. Inees se zapojila sice až v druhé polovině roku, avšak její články jsou velmi zajímavé a především dobře napsané.

Lví tlapou
V kategorii novinářského debutu roku bych chtěla vyzdvihnout nejprve nebelvírskou studentku 4. ročníku Unu Vinonu Flare, která se součástí naší redakce stala v druhé polovině kalendářního roku 2018. Její vstup do hradní novinařiny všechny překvapil, Una se však zakrátko stala nedílnou součástí redakce a i nadále ji obohacuje svými pečlivě propracovanými příběhy, které obsahují jídlo. Ty často doplňuje také svými ilustracemi. Una je vskutku neotřelá, povznáší svou tvorbou hradní žurnalistiku a rozhodně by si zasloužila získat toto ocenění.
Druhou tváří, která se k červené redakci připojila taktéž až koncem roku 2018, je Misaka Rainbow. Tato šikovná lvice se nebojí žádného tématu, nejvíce jí však sedí rozhovory, reportáže a vtipné postřehy. Mis má v sobě velký potenciál, který by byla škoda nevyužít – a také neocenit!

Žlutý Trimeles
Moc ráda bych chtěla nominovat kouzelníka, který nese jméno Freddy Reddy. Sice nenapsal ještě moc článků, ale vidím v něm potenciál, má úžasnou fantazii, jeho odlehčené a čtivé příběhy čtu ráda a taky bych ho chtěla nakopnout k dalšímu psaní.

KATEGORIE PROJEKT ROKU 2018
Přijít s nápaditým projektem a přitom nekopírovat a neopakovat se, to je velký kumšt. Přesto se v tomto úsilí nikdo nevzdáváme a neustále něco vymýšlíme – projekty jsou totiž kořením novin. A čím nejlepším jsme dodávali chuť letos?

Corvinus Declaratio
Speciál: Po stopách Roweny I.
Tento speciál vzešel z letní soutěže Po stopách Roweny, která modré týmy provázela celé léto pod taktovkou Myker Fae McGarden. Jedním z úkolů na našem putování bylo sepsat články do Corvina Declaratio a speciál je výsledním dílem této části. Myslím, že stojí za to, aby byl připomínán, už jen proto, že se na něm podílelo mnoho našich modrých studentů.
Módní patrola
Módní patrola je naší stálicí a Corvinus Declaratio by bez ní nebyl tím pravým ořechovým. Jak všichni určitě víte, můžete v ní najít různé modely, které hodnotí naše módní policie pod taktovkou Wronky Zabloudilové. Modely jsou různé: pohlazení pro oči i jejich šálení.

Denní věštec
Denní věštec měl letos na projekty poměrně štěstí. Nakonec jsme jako reprezentanty vybrali Sedmiboj v DV a Zimní zápolení. Reflektovat tak velkou akci, jakou je Sedmiboj, není vůbec snadné. Musíte totiž udržet v pohotovosti po relativně dlouhou dobu většinu redakce. Denní věštec přinášel nejen reportáže z jednotlivých úkolů, ale také doplňkové články, rozhovory, tematickou grafiku a samozřejmě i bloky. A abychom reprezentovali i z jiného úhlu pohledu, nominuji soutěžní projekt, který nám zpestřil Vánoce – Zimní zápolení pod taktovkou Nerys Heliabel Ghostfieldové přineslo zábavu v podobě pěti vánočních úkolů. Soutěž byla nesmírně nápaditá, dobře zorganizovaná, lahodila oku a přinesla mnoho kladných ohlasů, za což jsme nesmírně vděční.

Hadí král
Antivalentýn: Je stálice Hadího krále, která je každoročně velmi oblíbená.
Čarostorky: Nový projekt naši redaktorky Gity, který vtahuje čtenáře přímo do děje.

Lví tlapou
V kategorii Projekt roku bych ráda nominovala již 2. ročník Letňákového speciálu, kterým červená redakce navázala na loňský nápad „živého vysílání“ z letňáku, který měl u čtenářského obecenstva veliký ohlas. Série článků přímo z místa činu a nezkreslené informace – tak by se dal strukčně shrnout projekt roku redakce časopisu Lví tlapou.

Sub Salix
Je hezké moci si nominovat vlastní projekty, které člověk vymyslel, připravil a realizoval, a vzdát jim tak hold. – pousměje se – Nebylo to ale lehké rozhodování, protože povedených akcí zažila čítárna Pod vrbou v loňském roce poměrně hodně, a to především díky nadšení všech hradních pisálků a básníků. Umožnilo mi to se ale nad projekty celkově zamyslet a zhodnotit, které z nich jsou opravdu výjimečné a čím. Vedle úspěšné letní soutěže Vrba ve víru živlů (shrnutí na tomto odkaze) a podzimního projektu Šperkovnice královny Magdalény, který ještě má své dozvuky v podobě ilustrací (příspěvky na tomto odkaze) bych chtěla vyzdvihnout a nominovat následující:
Žánrové drabblování – klání, které proběhlo v měsíci říjnu a v němž účastníci psali každé 3 dny jedno drabble v zadaném žánru či formě, celkově tedy 10 různých drabbles. Celkově 222 stoslůvek od 49 zúčastněných autorů – to jsou čísla, která mě i po čase stále mile překvapují, stejně jako jejich nadšení do stoslovného tvoření. Shrnutí celého klání včetně odkazů na jednotlivé žánry najdete zde.
Advent Pod vrbou – nevím, jak jinak a viditelněji poděkovat všem fialovým, hnědým i zmrzlým autorům a modré grafičce, slečně Magnolii, kteří se podíleli na přípravě fialového adventního kalendáře, než nominovat naši společnou tvorbu na projekt roku. Mám moc ráda projekty založené na spolupráci a věřím, že Adventní kalendář má v této kategorii své místo. (odkaz zde)

Žlutý Trimeles
Tady je jedna nominace absolutně jednoznačná a jasná. Vysloužila si ji Mischel Binghum, která již v březnu přišla s nápadem otevřít čtivou a chytlavou rubriku pod názvem Mrzimorskí módni guru, zkráceně MMG. Přemýšlela jsem usilovně i o druhé nominaci, váhala jsem mezi dvěma zajímavými projekty. Nakonec mě více oslovily Rozhovory na věži od Kendricka Borrakina, který je momentálně u ledu. Články měly mimo jiné docela vysokou čtenost a zalíbila se mi i jeho smělost při kladení otázek.

KATEGORIE NEVIDITELNÁ TVÁŘ ČASOPISU ROKU 2018
Aby se k vám časopisy dostaly v takové podobě, v jaké jste na ně zvyklí, musí se pustit do práce mnoho jednotlivců, o nichž kolikrát ani nevíte. Korektoři, grafici, ilustrátoři, ale také zástupci šéfredaktorů, blokaři nebo redaktoři, kteří vymýšlejí a organizují projekty. Někdy nejsou jejich jména vidět tolik, jako ta redaktorská a šéfredaktorská, přesto – kdyby jich nebylo, jak by asi naše časopisy vypadaly?

Corvinus Declaratio
Letos je za Corvina Declaratio jasná nominace neviditelné tváře – naše paní kolejní ředitelka Lilien Emity Meissed. Madam Lili je obrovskou oporou časopisu už mnoho let a i když je kolejní ředitelkou a profesorkou na plný úvazek, čas na náš časopis si vždycky najde. Odvádí v pozadí opravdu mnoho práce, má spoustu skvělých nápadů a pro každého člena redakce vždy najde nějaká slova povzbuzení, díky kterým máme větší chuť do práce na dalším vydání. Snad každý článek prochází pod jejíma rukama a o redakci se nadále zajímá a pečuje s láskou jí vlastní. Není tedy jiný kandidát na tuto cenu než právě ona, která se jej snaží držet pohromadě, seč jí síly stačí. (Nominována profesorem Jamesem Watfarem a primuskou Arietty Liellou Minette.)

Denní věštec
I v této kategorii Denní věštec nominuje dvě výrazné tváře redakce. A protože na to jdeme abecedně, začneme panem Alfem Wolfmoonem. Pan Alf už po dlouhá léta vytváří Dennímu věštci nádherné originální plakáty, ale také nás rozesmává svými groteskami a komiksy. Za svou příkladnou práci a zápal pro redakci si nominaci vysloužil zcela bez debat. Druhou neviditelnou tváří, kterou nominuji, je Narcisse Cinerea. Sotva byste našli v redakci místo, kde nezanechala svůj otisk. Slečna Narci Dennímu věštci věnuje nejen mnoho svého času, ale také nápadů a novinářského zápalu. Je pečlivou korektorkou, spolehlivou zástupkyní, aktivní blokařkou a milou rádkyní.

Hadí král
Loralei Silwerin – provádí korekturu u drtivé většiny článků a pokud by jí nebylo, pak by Hadí král mohl fungovat jen velmi těžko.
Zpytlehněv Zďáblíkov  děvečka pro všechno, co je potřeba udělat, to udělá, také bez něj by Hadí král mohl fungovat jen horko těžko.

Lví tlapou
Časopis letos nemá v této kategorii nominaci.

Sub Salix
Redakcí Sub Salix prošlo v uplynulém roce více tváří, které si všechny zaslouží velký dík. Nominuji z nich dvě, které svou pílí a nasazením odvedly obrovský kus práce na korektuře a grafické úpravě vydaných děl. Jednou z nich je Áine Adair, která sice náš hrad před časem opustila, její korektorský odkaz ale v čítárně zůstává. Druhá duše je již několikrát právem nominovaná a právem vítězná – Nerys Heliabel Ghostfieldová. Slečna Nerys si v posledních měsících roku 2018 dala od čítárny z pochopitelných důvodů pohov, to však nic nemění na jejím korektorském umu, grafickém tvoření a především nezměrné pracovitosti, s níž vytrhla nejeden trn z paty obou šéfredaktorek, které se v průběhu roku v čítárně vystřídaly. Děkujeme!

Žlutý Trimeles
Pokud jsem měla někde jasno, tak v této kategorii. Oresta McCollin Vianueva to s námi nemá snadné. Bohužel, jak asi vidíte, na post šéfredaktora se nikdo dvakrát moc nehrne. Já obdivuji, jak se snaží, aby zůstal Trimeles aktivní a stále vydával, vážím si její péče o něj a samozřejmě je to i ona, která schvaluje a kontroluje očkem články. V letošním roce jste si také mohli všimnout, že Žlutý Trimeles změnil kabátek a o to se nepostaral nikdo jiný než náš bývalý pan kolejní Nicholas McElen, který se stále stará o to, aby vypadal časopis po grafické stránce lépe než dobře. Určitě to není snadné a osobně si myslím, že se mu to daří. Jsme rádi, že jste Trimelovi stále věrný.

A tato kategorie nám završila letošní nominace. Nyní již známe všechna jména, která budou ve čtenářských a odborných kategoriích bojovat o jednotlivé příčky. Nezbývá nám, než se těšit na výsledky, které se dozvíme na slavnostním pátém Udílení novinářských cen za rok 2018 v pátek 8. února 2019 od 19 hodin ve Velké síni!

Pro Denní věštec
Niane z Libelusie

Published by

Niane z Libelusie

Ó velké Mango a občasná redaktorka Denního věštce. Začínala jako šéfredaktorka a redaktorka nebelvírského kolejního časopisu Lví tlapou (6 školních let), po změně barvy hábitu na profesorskou fialovou se zaměřila mimo jiné na výuku šéfredaktořiny. Denní věštec vedla několik let. Je proslulá články, které neberou konce, popíjením niokaa a velkou zásobou obracečů času, které nefungují, takže je věčně v časovém skluzu. Tvrdí o sobě, že má místo hlavy cedník (přeloženo: zapomíná). Nejraději píše čarointerview a reportáže a z pozice čtenáře ji nejvíc baví články ve stylu Lenky Láskorádové a cokoliv, co navodí kouzelnou atmosféru série knih o Harry Potterovi.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *