UNC 2018 – nominace ve čtenářských kategoriích

| Vydáno:
Je za námi další kalendářní rok. Přinesl mnoho zajímavých událostí, které stránky našich časopisů pilně reflektovaly. Přinesl také spoustu zábavných projektů a soutěží. Ale abyste si vše, co vás zajímá a co vás baví, mohli přečíst, muselo se najít také mnoho talentovaných redaktorů, kteří psaní zasvětili svou kreativitu a volný čas. A nyní přichází ta správná chvíle na to, abychom vyzdvihli jména těch nejlepších.
Nominace ve čtenářských kategoriích jsou zde!

Všichni členové novinářského hradního světa mají šanci na dva druhy ocenění. Velmi prestižním je Řád ostrého brka (článek DV: Řád ostrého brka – historie a zamyšlení), který je každoročně udělován na závěrečné slavnosti šéfredaktorem Denního věštce nebo ředitelem školy. Toto ocenění je ovšem určeno těm, kteří výrazně ovlivnili hradní novinařinu, a dostat ho, to je velmi ojedinělé. Tím ovšem nechceme snížit hodnotu cen, které jednou za rok (u příležitosti Dne kouzelnického tisku) udělujeme na akci nazvané Udílení novinářských cen. Jejich prestiž je rovněž vysoká a vítězství je považováno za velký úspěch. Rozdíl je však v tom, že jej lze dostat za konkrétní kvalitní počiny.

UDÍLENÍ NOVINÁŘSKÝCH CEN 2018
Abyste se dostali do obrazu i vy, kteří jste třeba na hradě noví, jistě vám bude nápomocný článek Nerys Heliabel Ghostfieldové, který rozběhl letošní ročník v Denním věštci (článek DV: Udílení novinářských cen opět na hradě Hogwarts).

Nyní se už ale přesuneme k nominacím ve čtenářských kategoriích, na které se jistě těšíte! Máte své tipy? Zajímá vás, zda to šéfredaktoři viděli stejně?

Ze sedmi kategorií mají čtenáři možnost hlasovat ve třech. Letos také přibyla nová kategorie, Brk sympatie, která ale stojí trochu mimo klasické hlasování, takže dnes se budeme opravdu věnovat jen těmto třem kategoriím určeným čtenářům:
1, Redaktor roku
V této kategorii šéfredaktoři nominují ty ze svých redaktorů, kteří v daném kalendářním roce prokázali nejvíc píle, kvality, novinářského čichu a oblíbenosti u čtenářů.
2, Článek roku
Velmi obtížná kategorie pro šéfredaktory. Úroveň tištěných článků v posledních letech velmi stoupla, takže je skutečně z čeho vybírat. Ocitne-li se tedy článek v nominacích, je to velké ocenění ze strany šéfredaktora vůči redaktorovi.
3, Časopis roku
Tato kategorie je bez zásahu šéfredaktorů. Jsou do ní automaticky nominovány všechny hradní časopisy, které byly v daném roce aktivní.

Několikrát se v tomto článku vyskytl termín šéfredaktor, proto než přejdeme k nominacím, představme si ty, kteří pro vás letošní nominace vybírali.

Corvinus Declaratio
Těsně před započetím letošního ročníku UNC opustila post šéfredaktorky (a současně i hradní zdi) Olivie Henrieta Větroplachá. Místo ní se tedy ujala nominací kolejní ředitelka Lilien Emity Meissed, která má v nominacích velkou praxi jako bývalá šéfredaktorka Corvina Declaratio a čítárny Sub Salix. Zasvěcené konzultace jí poskytli James Watfar a Arietty Liella Minette.

Denní věštec
Denní věštec je i letos reprezentován šéfredaktorkou Niane z Libelusie.

Hadí král
Nominace Hadího krále vytvořil novopečený držitel Řádu ostrého brka Hayden Folivora.

Lví tlapou
Nebelvírský kolejní časopis je opět reprezentován šéfredaktorkou Marinou Liquett Charrette.

Sub Salix
I v čítárně letos nastala velká změna – jednotlivé proutky se nyní ohýbají v rytmu taktovky Helenie Kukkové.

Žlutý Trimeles
Letos zůstal Žlutý Trimeles bez šéfredaktora, nominací se ujala jedna z jeho výrazných tváří – Amanda Wright.

KATEGORIE: REDAKTOR ROKU 2018
Corvinus Declaratio
Redakce Corvina Declaratio nominuje na redaktora roku Hetty Londsovou. Slečna Hetty udělala od svého nástupu na post redaktora velký posun. Je aktivní redaktorkou s dobrými nápady na články. Nebojí se využít své fantazie ani komunikovat s lidmi. Byla posilou Corvina Declaratio, když ostatní redaktoři podřimovali v koutečku redakce a nabírali sílu. Myslím tedy, že si zaslouží být v této kategorii nominovaná. Osobně jí přeju, aby se jí v redakci dál líbilo a nadále na sobě pracovala jako doposud. Trpělivost přináší růže, ale také výborné články.

Denní věštec
Letos stránky Denního věštce bude reprezentovat jediný kandidát na cenu redaktora roku, a tím je talentovaná redaktorka Narcisse Cinerea. Slečna Narcisse načíná v redakci Denního věštce již pátý školní rok a po celou tu dobu plnila nadprůměrně všechny své povinnosti. Přestože jí funkcí v redakci přibývalo, jako redaktorka na sobě tvrdě pracovala, nezalekla se žádného pisatelského úkolu, tříbila svůj novinářský čich a bystré oko a ve svém úsilí nepolevila. A tak nemine měsíc, ve kterém by na stránkách hradních novin nelákal její článek, vždy pečlivý, vždy profesionální, vždy úžasně čtivý a hlavně: vždy o kousek lepší než ten předchozí.

Hadí král
Za Hadího krále nominuji Margueritu Laux. Články Marguerity patří k nejoblíbenějším především díky humoru, který ve svých článcích používá. Navíc díky své dlouhověkosti má s hradem spoustu zkušeností, tak dokáže do článku přidat i tento rozměr.

Lví tlapou
Jako prvního jsem se rozhodla na pozici redaktora roku nominovat našeho dlouhodobého redaktora Nebelbracha Mechachu, který je oporou červené redakce už slušnou řádku let. Nebík je opravdovou perlou v srdci redakce – vždy má dobré nápady, žádné číslo nevynechá a články odevzdává vždy (!!!) včas. Navíc je to dobrý kamarád a konstruktivní kritik, jehož úvahy donutí přemýšlet i ten nejzabedněnější kámen.
Mojí druhou nominací je skvělá Emma Ellie Lewis, která kromě svého redaktorského působení zvládá dělat i milion dalších věcí, čímž neuvěřitelně pomáhá koleji a stmeluje ji. Ve svých článcích nikdy neztrácí lehký vtip a nadsázku, nebrání se však ani vážnějším tématům. A kromě toho také redakční porady vždycky rozjasní svým bezbřehým optimismem, za což jí patří obrovský dík.

Žlutý Trimeles
V této kategorii jsem se rozhodla nominovat dvě slečny, bez kterých si náš kolejní časopis nedovedu moc dobře představit. Jako první bych ráda nominovala Mischel Binghum, která letos přispívala víc než kdo jiný, přestože má kupu jiných povinností. Časopis díky ní byl živý a líbí se mi i různorodost jejích článků. Druhá jmenovaná možná nepíše tak často, ale v jejích článcích se vždy něco zajímavého dozvím, nebojí se a má odvahu se zeptat, na Trimelovi jí záleží již dlouhá léta a ráda pomůže snad pomalu komukoliv s čímkoliv. Někteří možná již tuší a kdo ne, myslím tímto popisem naši věčnou páťačku Vicky Charmant.

KATEGORIE: ČLÁNEK ROKU 2018
Corvinus Declaratio
Edmund Heusinger: Obálka HP jako umělecké dílo (odkaz na článek)
Článek mapuje obálky knih Harryho Pottera, autor se na ně dívá z umělecké stránky a představuje tak čtenářům všemožné druhy obálek sedmi knih o mladém kouzelníkovi. Článek byl psán velmi poctivě a zaslouží si být nominován mezi ty nejlepší bez mrknutí oka.
Nicolette Marique Leroy: Móda v kouzelnickém světě (odkaz na článek)
Nicolette si ve svém článku o módě vzala do parády známé postavy kouzelnického světa. V poutavém shrnutí dává čtenářům možnost nahlédnout na tyto osobnosti ze zajímavé a opomíjené stránky. Nápad i provedení dělá čest kolejnímu časopisu a nominaci si určitě zaslouží.

Denní věštec
Gita Hrdličková: Seminářová kalamita! (odkaz na článek)
Článek novopečené držitelky Řádu ostrého brka nominuji pro tři jedinečné redaktorské vlastnosti, které se vztahují na všechny její články:
1. Má neuvěřitelný čich zachytit události, které jednomu nedají spát.
2. Těmto událostem umí přijít na kloub.
3. Každý její článek pohladí duši vybroušeným nepřeplácaným stylem a něžně rozvibruje bránici svým humorem. Nominovaný článek je toho důkazem. (nominovala Niane z Libelusie)
Lilien Emity Meissed: Losování sedmibojařů: Napětí až do konce! (odkaz na článek)
Tento článek nominuji na Článek roku, protože ho považuji za příkladový. Mapuje aktuální dění, atmosféru, popisuje to vytříbeným způsobem a čtivě, dodává i perličky a něco navíc, kdy si čtenář v závěru řekne: Tak tohle se četlo skvěle! Za mě jednoznačný favorit! (nominovala Nerys H. Ghostfieldová)

Hadí král
Oba dva články, které nominuji, kombinují dvě důležité věci: zajímavé informace a humor. Toto jsou zástupci Hadího krále pro kategorii Článek roku:
1, Zpytlehněv Zďáblíkov: Jak se z háďat stávají hadi (odkaz na článek)
2, Marguerita Laux: Z myslánky zmijozelské dušice (odkaz na článek)

Lví tlapou
V této kategorii jsem se rozhodla nominovat článek Nebelbracha Mechachy s názvem Psycholog o Potterovi (odkaz na článek), který nabízí naprosto unikátní pohled na knižní sérii, kterou všichni tak dobře známe. Nebelbrach Mechacha se v této úvaze projevil jako nesmírně schopný novinář, když dokázal komplexní myšlenky uspořádat do rámce, kterému porozumí i běžný smrtelník, a to dokonce atraktivní formou.

Žlutý Trimeles
Časopis letos nemá v této kategorii nominaci.

KATEGORIE: ČASOPIS ROKU 2018
Dobré umístění v této kategorii považují šéfredaktoři za velkou poctu – je totiž jasnou odpovědí čtenářů na celoroční práci. Až budete dávat hlas některému z časopisů, měli byste si položit otázku: Který časopis otevírám nejraději? Který časopis hledám jako první mezi novými čísly? A pokud už máte odpověď, dejte svému favoritovi hlas!

Corvinus Declaratio (šéfredaktorka do 12/18: Olivie H. Větroplachá, šéfredaktorka od 01/19: Mia Whitebear)
Denní věštec (šéfredaktorka: Niane z Libelusie)
Hadí král (šéfredaktor: Hayden Folivora)
Lví tlapou (šéfredaktorka: Marina Liquett Charrette)
Sub Salix (šéfredaktorka: Helenia Kukková)
Žlutý Trimeles (aktuálně bez šéfredaktora, zastoupeno Amandou Wright)

Nominace ve čtenářských kategoriích máme úspěšně za sebou a zbývá nám ještě pár informací závěrem.

ŠŤASTNÝ GALEON
I letos proběhne slosování o jeden Šťastný galeon. Bude do něj zařazen každý, kdo vyplní hlasovací lístek a přidá své kouzelnické jméno. Vítěz bude oznámen v pátek 8. února na slavnostním Udílení novinářských cen.

NOMINACE V ODBORNÝCH KATEGORIÍCH
Článek s nominacemi v odborných kategoriích bude zveřejněn na stránkách Denního věštce v pátek 1. února.

SPECIÁLNÍ KATEGORIE: BRK SYMPATIE (odkaz na článek s informacemi)
Až do 31. ledna včetně můžete posílat své nominace do kategorie Brk sympatie. Více informací naleznete na výše uvedeném odkaze.

HRADNÍ SOUTĚŽE POD TAKTOVKOU HELENIE KUKKOVÉ
Aktuálně běží série drobných soutěží, které pořádá Helenia Kukková. Jste-li soutěživé duše a máte-li rádi hradní novinařinu, určitě se zúčastněte!

A to poslední a nejdůležitější:
HLASOVACÍ LÍSTEK
(klikněte na odkaz)
Hlasovat můžete do 4. února 2019 včetně.

Těšíme se na vaše hlasy!

Pro Denní věštec
Niane z Libelusie

Published by

Niane z Libelusie

Ó velké Mango a občasná redaktorka Denního věštce. Začínala jako šéfredaktorka a redaktorka nebelvírského kolejního časopisu Lví tlapou (6 školních let), po změně barvy hábitu na profesorskou fialovou se zaměřila mimo jiné na výuku šéfredaktořiny. Denní věštec vedla několik let. Je proslulá články, které neberou konce, popíjením niokaa a velkou zásobou obracečů času, které nefungují, takže je věčně v časovém skluzu. Tvrdí o sobě, že má místo hlavy cedník (přeloženo: zapomíná). Nejraději píše čarointerview a reportáže a z pozice čtenáře ji nejvíc baví články ve stylu Lenky Láskorádové a cokoliv, co navodí kouzelnou atmosféru série knih o Harry Potterovi.

Komentáře

  1. Na ty soutěže nejsem sama – mám posilu, a ne jednu, však uvidíte… +spiklenecky zamrká a jde se ponořit do čtení článků+

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *