Ministerstvo zdravotnictví varuje: Jezera jsou zdraví nebezpečná

| Vydáno:

Jistě se Vám už někdy naskytl pohled na studenta, který neuposlechl Školní řád a za trest letěl do Hanibalova jezera. Možná se Vám také stalo, že se šel okoupat na vlastní přání. To je ale teď vedlejší.

Psát chci o tom, jak jsou v této době jezera nebezpečná!

Jak jistě víte, jezera jsou přírodního původu. Proto nikdy nemůže být jisté, co se pod nimi skrývá, nebo na úkor čeho vznikla. A podobně je to i s místním jezerem pana Hanibala.


Pod tímto jezerem je totiž veliká jeskyně, která slouží jako úložiště námelového prášku. Jeskyně pravděpodobně vznikla vulkanickou činností před cca 2000 lety (tudíž není tak stará 🙂). Teprve naši pradědečkové a prababičky ji objevili a začali používat jako úložný prostor. Námelový prášek je poměrně vzácná ingredience do lektvarů a naši předkové jí pravděpodobně měli nadbytek a nevěděli, kam ji schovat před chtivým okolním světem. Když objevili velkou jeskyni, velice se jim to hodilo. Jeskyně má i suchý přístup z druhé strany – prokopání k němu ale stojí velké úsilí.

A kde je tedy ten problém?

Při velikých teplotách se námelový prášek určitým způsobem ohřívá, nabobtnává a začíná unikat pryč. Tak se dostává do Hanibalova jezera, kde znečišťuje vodu. Námelový prášek sice obsahuje námelové alkaloidy, které mají samy o sobě v těle ochranný význam, při kontaktu s vodou se však stávají prudce jedovatými. V Hanibalově jezeře to však ani zdaleka není kritické, v tomto stádiu se možná nepříjemně osypete.
Riziko však zvyšují zvyšující se teploty. Jeskyně by mohla dokonce vybuchnout a škody by mohly zasáhnout náš hrad, což by si určitě nikdo nepřál. Zásoby námelového prášku ale nemohou být nekonečné…

Krom toho musíme myslet i na tvory žijící v Hanibalově jezeře a i na samotného Hanibala. Tomu námelový prášek naštěstí neškodí, Hanibal je totiž téměř nesmrtelný a přežije všechno. 🙂

Z toho plyne, že v této době by se neměli studenti chodit koupat k jezeru a ani by se neměli trestat povinnou koupelí, protože to ohrožuje jejich zdraví – nejvíce u mladších studentů (malých nováčků)!

Vypadá to tedy tak, že nám drazí profesoři budou muset vytvořit nějaký bazén, pokud místo studentů nechcou mít plazící se roztavené placky. 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *