Naozaj je na tom Mrzimor tak zle?

| Vydáno:

Už som unavená z toho, ako sa ku mnohým článkom, ktoré pôvodne nemali nič spoločné s Mrzimorom alebo jeho problémami, vždy zas a znova rieši „čo je príčinou toho že v Mrzimore… “ alebo „čo by mali mrzimorskí robiť aby …“, alebo že si „za to môže Mrzimor sám“ a podobne. Rozhodla som sa teda napísať článok priamo na túto tému.
Tu v diskusii k tomuto článku si môžete diskutovať o domnelých problémoch Mrzimoru do sýtosti. Ale v ostatných nás už prosím nechajte na pokoji.



Aby som bola spravodlivá, k napísaniu článku ma okrem diskusii v DV viedli aj iné veci a iné reakcie na inom mieste (to píšem hlavne pre to, aby ste si nedopĺňali konštrukcie o mojej alebo našej domýšľavosti).

A teraz k téme: Mrzimor je určite iná kolej než ostatné koleje. Je niečím špecifická. A ľuďom zvonku sa to niečo môže zdať ako neúspech. Iste, štatistiky možno hovoria v neprospech Mrzimoru. Ale to ešte neznamená, že ľudia v Mrzimore sú nešťastní. Isteže, občas sa objaví hlas, že je niekto s niečím nespokojný. Ale tak je to hádam všade.

Je lepšie, ak sa objaví vnútri koleje – vtedy sa s tým dá niečo robiť, dá sa to zmeniť. Ale niekedy sa ten hlas ozve aj vonku. Nezapieram, že je čo v Mrzimore zlepšovať. Keby nie, bol by to neklamný znak obrovskej pýchy a cesta do záhuby. Ale nemyslím si, že by bol Mrzimor horšia, alebo nešťastnejšia kolej ako ostatné. Ani si nemyslím, že je nutné stále riešiť, čo by sme mali robiť, stále nám radiť a podobne. Neviem, kde sa vzala tá všeobecná mienka, že Mrzimor je na tom zle a potrebuje pomoc. Hlavne nechápem, prečo sa o tom tak veľa hovorí práve teraz. Podľa môjho súkromného pohľadu sa práve teraz Mrzimor teší dobrej pohode a je na veľmi dobrej ceste. A bude to ešte lepšie. 😉

Ako sa hovorí, často opakovaná lož sa stane pravdou. Netvrdím, že v tomto prípade ide o lož. Väčšinou to boli dobre mienené rady a hodnotenia, alebo závery vypovedané s najlepším úmyslom. Ale dovolím si tvrdiť mylné. Možno nie podľa objektívnych kritérií, ale napriek tomu – mylné.
A keď už sme si toľkokrát prečítali či už v DV alebo inde, aká poľutovaniahodná situácia v Mrzimore je, pomaly tomu azda začíname veriť. Sama som po reakcii Chloé otvorila diskusiu v kolejní miestnosti o tom, či je to naozaj s Mrzimorom tak zlé, napriek tomu, že vážnejšie problémy nevidím. Pretože až ten komentár od Chloe bol podľa môjho pozorovania prvý takto negatívne ladený komentár od niekoho mrzimorského. Doteraz som všetky tie diskusie videla ako vŕtanie niekoho, kto do veci v skutočnosti nevidí a ktoré môžem pokojne pustiť jedným uchom dnu a druhým von. Jediný problém je verejná mienka – preto som sa snažila tie diskusie zastaviť (žiaľ často s tak malým úspechom).
Áno, väčšinou vyrástli na základe komentára niekoho z Mrzimoru. Ale ten niekto sa poväčšine nesťažoval, len opísal situáciu. A hneď sa spustila lavína…

Nič Chloe nevyčítam. Ak je tu problém, treba naň ukázať a riešiť ho. Aj sa o to v kolejke snažíme.
Ale dovoľte mi poprosiť vás – už nám dajte pokoj. A neriešte Mrzimor, dobre? Budeme si ho riešiť sami.

Ďakujem.

Letitia te Tiba, kolejní ředitelka Mrzimoru

Komentáře

  1. – Dovolím si svůj poslední komentář k celé věci. Já jsem se do diskuze zapojila proto, že tady nejde jen o Mrzimor, jak si asi všichni z Mrzimoru myslí, ale jde o celou školu, proto jsem si to téma dovolila otevřít právě v DV (celoškolním časopisu). A úplně stejně bych psala o každé koleji, v které by se pravidelně každoročně „ztratilo“ nejvíce schopných nováčků (nemyslím těch, co se ani jednou nepřilognou), protože pak je zřejmě někde chyba a je podle mě dovoleno o ní veřejně mluvit, protože se týká de facto celého hradu. Tento fakt už podle mě není „domnělý problém Mrzimoru“, ale reálný problém celé školy. A nechci se nečinně dívat na to, jak se cyklicky opakuje – příliv nováčků, jejich odliv, příliv na úkor jiných kolejí, odliv. Jak bylo naznačeno jinde, nováčků bývá rok od roku méně a méně, protože mánie kolem knih a filmů HP opadá, a když to přeženu – nerada bych se tedy jednou dožila toho, že (mimo jiné i pro výše zmíněné důvody) nebudu mít koho učit! Vybrala jsem si k tomu záměrně dobu, kdy je ještě čas s tím něco dělat, zamyslet se nad tím, co schopné a aktivní nováčky motivuje nebo nemotivuje, připravit nějakou vizi atd. To je vše, víc za tím prosím nikdo nehledejte, žádná osobní antipatie vůči jedné koleji nebo záměr někoho urazit či tak něco v tom opravdu není.

  2. – Když člověk v poslední době vešel do Velké síně, našel tam bandu Mrzimorčat ve veselém hovoru. Do Mrzimoru nijak nevidím, ale když prostě otevřu tu Velkou síň, nebo jejich Trimela, mám pocit, že Mrzimor je fajn kolej, ve které bych jako nováček klidně být chtěla. Protože první, co uvidíte, je skvělá atmosféra přátelství a přijetí, kterou si nesyslí jen pro sebe, ale rozdávají ji na všechny strany. A to se mi na Mrzimoru moc líbí. Žlutí studenti? To jsou jedni z nejaktivnějších a nejšikovnějších studentů, které mám. Když se oddělí zrno od plev a když už se žlutý student rozhodne, že vydrží, dostávám od něj kvalitní práce. Ok, asi to není kolej pro někoho, kdo chce dělat kariéru a kdo by třeba chtěl vyhrát ten školní pohár. A takoví lidé jdou prostě z Mrzimoru pryč (a za to by je zase Mrzimorští neměli pranýřovat, někomu to prostě nemusí vyhovovat). Ano, Mrzimor by mohl být super výkonou kolejí. Ale s takovým renomé, které mu dala Rowlingová? To se prostě špatně smývá. Bohužel jsem nikde neviděla Mrzimor, který by na tom byl nějak extra dobře. Ale takový Mrzimor, jaký je tady, se mi líbí a držím mu palce. (A k ostatním kolejím: Vám samozřejmě fandím taky, ale vy nemáte tak špatnou startovní pozici jako žlutí, kteří se s tím perou skvěle.)

  3. – Mrzimor by mohla být dobrá kolej, jenže někteří lidi v jeho vedení nemají soudnost, aroganci by mohli prodávat, vlastní chyby hází na druhé neuvěřitelným způsobem a o pokrytectví už radši ani nemluvím. Madam Leti považuju za jednu z nejrozumnějších profesorek, opravdu nechápu co ji k výběru některých lidí vedlo. Teď se samozřejmě snese vlna odporu, takže ještě než příjde – ne, nechci říkat koho a čeho se tenhle komentář týká.

    1. Re: – Tak tohleto snad nemá žádný smysl, Jamesi, kromě toho, že se všecko ještě víc vyhrotí, ne?
      Když nechceš říkat, koho a čeho se to týká, tak nevím, proč o tom vůbec začínáš. To je opravdu nefér.
      Přestože možná na tom něco je, ale bylo by určitě lepší říct svůj názor kdyžtak soukromě tomu dotyčnému.
      Ono celé tohle je takové nešťastné – vůbec si nemyslím, že by všichni byli nějak PROTI Mrzimoru, dokonce věřím, že většina diskutujících to myslí dobře – jenomže ono propírat to takhle v DV není moc dobrý nápad, málokdo se nechá rád veřejně „poučovat“. Přitom si myslím, že je ale škoda výslovně odmítat, „aby se nám pořád všichni snažili pomáhat“. Možná by nějaký nápad opravdu mohl pro Mrzimor být velkým nebo aspoŇ menším přínosem, ale to by chtělo promluvit si o tom diskrétně např. přes sovy či krb a ne na stránkách tisku.

      1. Re: Re: – Vždyť neříkám že by byl někdo proti mrzimoru. Samozřejmě že není dobrý nápad propírat to v DV, proto taky nic nepropírám. Taky nechci nikoho nijak poučovat, proto taky neříkám o kom to je. A říct to soukromě tomu dotyčnému je k ničemu, pokud se někdo chová tak jak se chová tak stejně kritice v sebe sama neuvěří. A nemusí to mít hned smysl, prostě jenom říkám co si myslím.

        1. Re: Re: Re: – Tak já reagovala jednak na tebe, to byl ten začátek, a jednak na článek samotný…
          Jinak, nenech se zmýlit, leckdo se chová jako arogantní suverén, ale jen tím maskuje, že je vlastně plachý introvert a moc si nevěří. Takže si nemyslím, že by to muselo být k ničemu, říct příslušné osobě svůj názor. Ovšem trochu citlivě… Ale protože ani nevím, na koho a co narážíš, tak se možná pletu…

          1. Re: Re: Re: Re: – Já vím že to bylo i na článek, jen jsem si toho, pravda asi trošku víc, vztáhl na svůj příspěvek..ono se to ještě bude hodit, uvidíš :)) Možné to samozřejmě je, že se tak chová právě proto, ale určitě by mu to šlo i bez té arogance, obávám se že tímhle to nebude. Ale pokud je to opravdu tak jak říkáš, nejspíš se tak chovat chce a cokoli mu říkat je o to zbytečnější. Ale taky se můžu plést, že..

    2. Re: – Pán James: „ne, nechci říkat koho a čeho se tenhle komentář týká.“
      Tak potom ale načo o tom hovoríte? Sophia má pravdu, „bylo by určitě lepší říct svůj názor kdyžtak soukromě tomu dotyčnému“ alebo, ja dodávam, niekomu zodpovednému. Ale konkrétne, konštruktívne, tak aby sa s tým dalo niečo robiť. Takto cez tlač a len všeobecnými narážkami docielite iba ak zlú náladu, nič viac.

      Slečna Sophia: Máte pravdu „Přitom si myslím, že je ale škoda výslovně odmítat, „aby se nám pořád všichni snažili pomáhat“. Možná by nějaký nápad opravdu mohl pro Mrzimor být velkým nebo aspoŇ menším přínosem, ale to by chtělo promluvit si o tom diskrétně např. přes sovy či krb a ne na stránkách tisku.“
      Tak presne som to myslela. Ďakujem.

      1. Re: Re: – Jak říkám, ten dotyčný tomu stejně nikdy nebude věřit, někdo zodpovědný by byl patrně nadřízený dotyčného, a jelikož se dotyčný neustále chová tak jak se chová, nejspíš je s ním nadřízený spokojen. Říkal jsem to prostě jen pro to že je to můj názor na pár lidí v mrzimoru, to by se stejně dobře mohlo říkat že je zbytečné takto veřejně psát pochalu. Je přece jedno jestli komentář potěší nebo naštve, v obou případech je to prostě něčí názor. Ale co jsem chtěl říct hlavně, možná by bylo dobré zamyslet se nad tím z čeho můj komentář vznikl, myslíte že z dobré nálady? Takže pokud jde o docílení špatných nálad, kdepak asi hledat počátek..

        1. Re: Re: Re: – toho jména nahoře si nevšímejte, řekněme že většinou vím jak se jmenuju 😀

        2. Re: Re: Re: – Hm, a že ten nadriadený vôbec netuší o čom hovoríte vás nenapadlo?
          Ak teda váš „názor“ nemá viesť k náprave, načo ho vôbec vyslovujete? K čomu má viesť? Lebo popravde nevedie k ničomu dobrému.

          1. Re: Re: Re: Re: – Pokud netuší, možná to pro mrzimor není až takový problém aby stál za pozornost a nemá cenu to řešit. K nápravě vést nemusí a vím že nevede k ničemu dobrému, nepotřebuju aby něco napravoval nebo k něčemu vedl, prostě jsem jenom řekl co si myslím a tím to končí, pro mě i pro mrzimor. Kdokoli to může prostě přejít nebo se nad sebou zamyslet, to už je jeho věc.

  4. – Bože, bože..neřešilo se to už snad milionkrát? Pokud vás nebaví si číst články, kde se (prý) naráží na mrzimor, nebo komentáře, tak je nikdo nečtěte, ne?

    Až s odstupem času vidím, že jsme si o to vysloveně říkali. Hráli jsme si na chudinky (viz. zápas s Zmiozelem, i když tam to bylo tak nějak rozpůlcené, a zápas s Nebelvírem určitě).

    Takže první si nějak natlučte do hlavy, že jste taky kolej, že nemáte žádná priviliegia a že jste kouzelnící stejně jako ostatní.

    Tak..do mě 🙂

  5. – Prázdná slova, vylívání si svých problémů v textu. Tak mi to připadá z některých reakcí.

    Popravdě mě je úplně jedno co kde kdo a o kom napíše.

    Tak se mi zdá,že se zde vytvářejí uměle problémy, které nejsou.

    Vždyť je to jenom hra

    Bavte se užívejte si

    1. Re: – jo, hezky řečeno 🙂
      když jsem to tak řekl já u vás v Trimelu, tak jsem byl sjetej ostatníma, že se do Mrzimoru navážím 😀 nu, proč ne :-))

  6. – Já do tohohle nechtěla nijak zasahovat. Ani komentovat, ani nic, protože do žlutých nevidím, stejně jako nevidím do modrých, zelených a leckdy i červených. Ale vážně je nutné se hádat? Každá kolej je jiná. V každé koleji se najde někdo, komu dění nevyhovuje a v každé koleji jsou lidé, kteří dělají víc a lidé, kteří dělají míň. Nejsem si jistá, jestli my (jistě ne všichni), kteří trávíme na Hogu hodiny a hodiny sbíráním bodů a honěním se za pohárem, nežijeme míň reálný život než ti, kteří jednou za 14 dní napíšou úkol a pak si užívají povídání, kamarádství a podobné věci. Čím dál víc mě situace na Hogu ubíjí. Jsme všichni lidi, ať si to chceme přiznat, nebo nechceme. Možná bychom se měli řídit víc tím, že máme stejná těla, stejné problémy a stejné radosti jako ostatní, než tím, že máme míň nebo víc lidí, míň nebo víc bodů, nebo dokonce tím, že jsme v téhle nebo tamté koleji. Ano, chápu, že lidé chtějí pomoct. Já bych třeba taky chtěla radit, ale nedělám to. Víte proč? Protože podle mě mám větší problém s „neaktivitou“ Mrzimoru já sama, než Mrzimor. Stejné je to u Zmijozelu. Proč nemakají víc? Proč nám nedají možnost bojovat jak nejlíp umíme? Myslím, že je to nakonec dobře. Nechtěla bych se dožít okamžiku, kdy bych brala všechny kolem jako motor k tomu, abych se víc snažila, víc makala a nakonec byla víc zaměřená na sebe a svoje výkony než na to, co se děje kolem mě. Myslím, že v okamžiku, kdy bych Mrzimoru začala dávat rady, bych spadla do situace, kdy bych si na nich jen honila sebevědomí. Nechci! Chci být svoje a myslím, že mi do toho nikdo nemůže mluvit. A koleje by taky měly být svoje a nikdo by jim do toho neměl mít možnost mluvit, kromě jejich příslušníků.

    1. Re: – To jste napsala pěkně… Problém s „neaktivitou“ Mrzimoru opravdu mají spíš ti ostatní – a podle mě je tedy právě na nich, aby Mrzimoru, který před svými problémy zavírá oči (to mi neříkejte, že je opravdu nevidí) a s prominutím si maže med kolem úst, alespoň ukázali, že je něco v nepořádku… Vlastní řešení – respektive alespoň pokus o něj – je ale samozřejmě jen a pouze v rukou vedení žlutých.

      1. Re: Re: – Kde berete, že Mrzimor před problémy zavírá oči? Jste ve vedení, v zasedačce nebo kolejce?
        Jestli myslíte tím problémem to, že nemáme tolik bodů a že býváme často poslední – nikdo to nepopírá a víme o tom. Oni v tom ale ne všichni vidí problém. Jak bych mohl opakovat komentáře, vám se to s reklamou od paní Rowlingové mluví (myslím tím nebelvírské). Před článkem Chloe tento domnělý problém, či pro někoho problém příliiš neřešil, většina jsme se měli opravdu dobře, i když, jak už to v kolektivech bývá, ne všichni mohou být se situací spokojeni a právě tím pro leckoho vzniká problém, že máme málo bodů. Jenomže, když je většina spokojených, nač situaci měnit? V Mrzimoru máme skvělé jádro, bezvadné lidi, dobře se bavíme.
        Samozřejmě, určitě by mě potěšilo, kdyby Mrzimor poslední nebyl, to asi každého žlutého, ale když se máme dobře takhle, tak se do nás nenavážejte, ať už z jakýchkoliv důvodů (třeba, abyste měli větší konkurenci v bodování)

  7. ??:! – Tohle se děje dnes a denně na mnoha komunitních serverech. A víte co je na tom nejkrásnější? S jakou horlivostí se do toho vždycky všichni opřou a koušou se za svou věc.
    Kdybych chtěla být hodně upřímná, nadělala bych si tu teď spoustu zlé krve…ale copak mi to za to stojí? Chodím se sem bavit a pokud by v Mrzu praktikovali vymítání ďábla…tak pokud je to baví, co mě je po tom.
    Nechte je plavat, pokud tam něco je, vybublá to a vyhnije to časem samo, ale my co do toho nevidíme, do toho můžeme prd mluvit. Stejně tak si oni svoje problémy nejlépe vyřeší mezi sebou…toť můj pohled na věc.

  8. – A pořád dokola a dokola.
    Zajímavé my v Mrzimoru problém nemáme, pak příjde nějaký článek a najednou máme prý mnoho problémů.

    Když si to ostatní myslí budiž. Celkem je mi to jedno.

    Nechcete už změnit téma? Raději řešit okurkovou sezonu?

    Hogu sláva a planým řečem budiž útrum.

  9. – Nemáte problém? To je vtip, žejo? 😀 Jo, fakt dobrý, ale bylo by na čase to řešit, dokud je to možné. Myslím, že je problém, že je v mrzimoru na konci roku vždycky nejmín lidí a pak tam je vždycky nejvíc lidí a tak to pak dopadá. Vždyt ti lidé by mohli uspět v jiné koleji! Ale Mrzimor si ty lidi ne a ne udržet a to je podle mě problém. Ale budiž, když si myslíte, že nemáte problém… asi je to zvláštní, jak já to můžu posuzovat, když v Mrzimoru nejsem, ale proč má Mrzimor pokaždé nejméně lidí na konci roku? A proč by se s Mrzimorem tolik nováčků nesmířilo? Omklouvám se, ale tady ta chyba někde bude. Ale jo, já se do toho nechtěla ani nechci plést. Jenže mi to prostě nedá se nevyjádřit.

    1. Re: – Linn, v Mrzimoru je na konci nejmíň lidí právě proto, že do něj většinou chodí ti, kteří se nevešli do jiných kolejí, protože se do Mrzimoru málokomu chce. To je dáno tím, že bývá nejslabší, jak už v knihách Rowlingové, tak tady. Pak se ty body taky těžko honí… když je nás nejmíň a ještě takoví ti zbylí. (neříkám, že vždycky)
      Někdy mám pocit, že tady většinalidí nechápe, že problém není v nás, ale v tom, jak to Rowlingová napsala. Nováček si přečte knihu a pak se má rozhodovat mezi červenými, kteří jsou nejstatečnější, mají bezvadnou partu, Harry a většina postav byla z Nebevlíru, anebo z Mrzimoru, který se ujmul těch, které ostatní nechtěli, v poháru mu náleželo čtvrté místo… To asi nebude chyba u nás v koleji.

      1. Re: Re: – No, to s tou knížkou..havraspár tam taky nebyl na každé druhé stránce. Ale je pravda že nováčky knížka ovlivňuje, já na hog přišel s tím že „jedině nebelvír, zmijozel ani omylem“. Nad mrzimorem a havraspárem jsem prakticky vůbec nepřemýšlel. Naštěstí to ale dopadlo tak jak mělo 🙂

    2. Re: – Dostal jsem nápad, přepíšeme knížku od Rowlinogový a napíšeme tam, že Mrzimor nakonec ten Pohár stejně vždycky vyhrál a brali tam ty nejlepší studenty.

      1. Knihy Rowlingové – Nebudu reagovat na problémy Mrzimoru tady na škole, ale na knihy. Zaráží mě, že tolik lidí se naváží do Rowlingové za to, že napsala Mrzimor jako kolej plnou trumberů, neschopných kouzelníků atd. Vždyť tyto názory v knize neprezentuje autorka, ale vkládá je do úst malým skoro ještě ani ne pubertálním klackům (Ron nebo dokonce Draco Malfoy). Odkdy se, pro Merlina, řídíme názory takových nevyzrálých puberťáků (odkdy někdo bere jako inspiraci názor Malfoye?!).

        Pro mě je knižní Mrzimor krásná kolej, která má mravní sílu (není to pro mě jen krásný slovní obrat!), jsou otevření, přátelští a mají jasno v tom, co chtějí anebo hlavně v tom, co nechtějí. Kolik Smrtijedů z řad žlutých znáte? S tím se žádná kolej nemůže rovnat. Nebyl náhodou Cedric Digorry skvělý člověk? Snad jste nepřijali za svůj názor pubertálního Pottera, který ho dlouho neměl rád jen kvůli žárlivosti na dívku!

        Knihy za nic nemohou. Je pravda, že bych byla moc ráda, kdyby v nich dostala žlutá kolej více prostoru (podívat se jim do kolejky, více zapojit některé žluté studenty do děje…), ale co naděláme. Já to beru jako inspiraci k zadání soutěží – napišme si to sami!

        Našemu Mrzimoru fandím, mám spoustu žlutých žáků ve svých třídách a jsou to studenti výborní. Toť vše…prozatím (a stejně jsem dlouhá! Chjo :-))

  10. – Tak se nevyjadřujte a nebude se proč omlouvat.

    Ať už problém je nebo není, ať už si ho oni třeba jen nepřiznávají nebo my vymýšlíme, my co nejsme v koleji to stejně ovlivníme asi jako déšť v Amazonii sucho na poušti Gobi.
    Můžeme je tu moralizovat, ale pokud tam problém je a oni dělají že není, poškozují tím jen sami sebe a to je čistě jejich biznis.

    Nejlepší řešení, které se mi osvědčilo i jinde je utnout debatu. Vím že to je asi příliš těžký požadavek, protože horlivě debatovat je moderní adrenalinový sport, ale vyřeší se tím leda to, že zbytek lidí co mělo nervy ještě vpořádku je bude mít naprosto zbytečně pocuchané, že ti co znechuceni doposud nebyli budou a že nováčci se evakuují pryč. A to myslím je poslední co chceme. Ve vlastním zájmu bych kauzu Mrzimor nechala čistě na nich a jejich vlastním svědomí.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *