Proč lidé znají jen ty hlavní hrdiny?

| Vydáno:
Kdokoliv, koho znám, si z filmů i z knih pamatuje hlavně slavnou trojku nebo další postavy, které byly v popředí. Co ti ostatní? Kdo z vás si například pamatuje Olivera Wooda nebo Blaise Zabiniho? Nebo Protivu? Udělala jsem průzkum a ptala se lidí, koho si pamatují z příběhů Harryho Pottera.

Nejprve jsem se zeptala v rodině. Bratr mi vyjmenoval všechny v popředí, když jsem se jej však zeptala třeba na Armanda Dippeta nebo na Blaise Zabiniho, tak nevěděl, kdo jsou a kam patří. Když jsem se zeptala, proč si myslí, že si je nepamatuje, odpověděl mi, že to budou postavy, které nijak nezasáhly do děje. Dost mě tato odpověď překvapila. Vysvětlila jsem mu, kdo to byl. Chvilku stále tápal, ale nakonec si vzpomněl. Zeptal se mě, jestli by to nemohl zkusit znovu. Bylo mu trapně z toho, že nevěděl, kdo to je. Zeptala jsem se jej na Katie Bellovou. Byl popuzený, protože zase nevěděl odpověď. Řekl mi, že si je stejně nezapamatuje, takže se na to může vykašlat. Dost mě tímto zaskočil, ale nic jsem mu na to neřekla.

Další osobou, které jsem se ptala, byl můj spolužák. Dala jsem mu jednoduchou otázku – kdo to byl Protiva? Nebyl mi schopný odpovědět. Zeptala jsem se jej tedy, kdo byl Armando Dippet? Napsal mi, že si není jistý, ale myslí si, že to byl nějaký ředitel. Byla jsem nadšená, vůbec jsem si nemyslela, že si ho bude pamatovat. Takto mě dostal a zeptal se mne, jestli tam nemám něco těžšího. Rozhodla jsem se vyzkoušet, jestli bude znát Hannah Abbottovou. Nevěděl. Ptal se, jestli jsem si tuto postavu nevymyslela. Odpověděla jsem, že je to dívka zařazená do Mrzimoru a byla vidět třeba v prvním díle. Kamarád četl první díl, ale hlavně koukal na filmy. Byla jsem si jistá, že mu to nedá a zkusí se podívat. Rozloučil se se mnou a řekl mi, že jsem mu dala brouka do hlavy.

Další osoba, které jsem se zeptala, byla Helen Miltonová. U ní jsem věřila, že bude znát správnou odpověď. Zeptala jsem se jí na pana ředitele Armanda Dippeta. Věděla, že je to bývalý ředitel. Byla jsem velmi ráda, že nezklamala. Dále jsem se jí zeptala na Katie Bellovou. Zase věděla odpověď. Do třetice jsem se zeptala, jak se jmenuje holčina, která měla odnést prokletý náhrdelník Brumbálovi. Odpověděla mi: „Nebyla to taky Katie?“ Takže opět správně. Byla jsem z toho velmi nadšená.

Dále jsem se zeptala Marka Williama Callawaye. Zeptala jsem se jej též na Katie Bellovou. Přišla mi odpověď, že je to dívčina, která měla odnést prokletý náhrdelník Brumbálovi a je z Nebelvíru. Wow! Úplně správně. Pak jsem se zeptala na Hannah Abbottovou. Též věděl, kdo to je a kam patří. Jsem v úžasu. Věděla jsem, tedy tušila jsem, že by tyto postavy mohl znát, ale nevěděla jsem, že si bude takto jistý.

Jako poslední osoby jsem se zeptala Beth Vane. Té jsem se zeptala na Hannah Abbottovou. Nebyla si jistá, ale myslela si, že byla v Mrzimoru, což bylo správně. Byla jsem ráda, že ji dovedla zařadit. Dále jsem se jí zeptala na Katie Bellovou. Odpověděla opět nejistě, ale správně. Odpověděla, že byla v Nebelvíru. Nakonec jsem se zeptala na Armanda Dippeta. Vůbec nevěděla. Vysvětlila jsem jí tedy, kdo to byl. Bylo jí to blbé, že to nevěděla. Ujistila jsem ji, že není jediná. Trochu ji to povzbudilo.

Takže závěr celého mého průzkumu zní, že lidé si mohou méně výrazné postavy pamatovat a dokážou to, pokud k tomu mají důvod nebo je to zajímá. Já osobně asi všechny postavy taky neznám, to bych musela mít hlavu jako pátrací balón. Ale jsem schopná alespoň říct, kde je možné tuto postavu zachytit. Tedy snad jsem schopná toto dokázat.

Pro Denní věštec
Daniela Dark Wolf

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *