Artefakty a rekvizity ve filmech o Harrym Potterovi

| Vydáno:
O hercích, filmech, místech a postavách ze série filmů o Harrym Potterovi si můžete ledacos přečíst. Na internetu, v knihách, od přátel… Ale o artefaktech a rekvizitách této úžasné série se téměř nikdo nezmiňuje. Já si ale myslím, že by měl, jelikož všechny filmy s touto kouzelnou tématikou by bez nich byly o ničem.

První věc, kterou bychom o artefaktech měli vědět, je to, že jsou rozděleny na dvě části. Zaprvé jsou to obyčejné artefakty, které dolaďují filmové prostředí. Zadruhé to jsou ‘hrdinské artefakty’, které jsou důležité pro celý příběh. Ve filmové sérii Harry Potter to byl například Pobertův plánek nebo taky Obraceč času.

Teď si řekneme něco o artefaktech z Bradavického hradu.

První hrdinský artefakt, se kterým se můžeme setkat, se nachází už na začátku prvního dílu. Jsou to dopisy, které Harryho informují o přijetí do Bradavické školy čar a kouzel. Na natáčení jich bylo potřeba deset tisíc. Původně měly být dopisy ztvárněny pomocí počítače, ale John Richardson, supervizor vizuálních efektů, si byl jist, že tento trik zvládne udělat prakticky. Taky se tak stalo. Jak se však do domu dopisy dostaly? To si snad John ochočil sovy? Takhle to opravdu nebylo. Na pařáty sov byl připevněn mechanický strojek, který ve správnou chvíli dopis upustil.

Další zajímavostí je, že dopisy musely být co nejlehčí. Toho supervizor efektů docílil tak, že byly opravdové pečetě pouze na některých dopisech určených do záběrů filmu. Zbytek byl pouze potisk.

Ve filmu Harry Potter a Tajemná komnata se můžeme setkat s dalším artefaktem.

Mnoho z vás jistě neví, že nějaký takový existoval. V české verzi byla totiž tato scéna vystřihnuta. Byl pouze v některých verzích sérií z různých zemí. Jedná se o třídní dotazník Zlatoslava Lockharta, což byl test, který profesor rozdal svým žákům. Byly v něm otázky o něm a jediný, kdo měl dotazník správně, byla Hermiona Grangerová. Tento test byl napsaný ručně ve více než deseti kopiích.

Přesuneme se do filmu o Harrym Potterovi a Vězni z Azkabanu.

Viděli jste někdy školní rozvrh Hermiony Grangerové? Jestli ne, určitě stojí za to si ho prohlédnout. Pravděpodobně se v něm však nevyznáte. Přestože byl tento rozvrh ve filmu vidět jen málo, byl propracován do malých detailů.

Ze čtvrtého roku Harryho studia zde mám připravené rovnou dvě rekvizity.

První z nich je samotný Pohár tří kouzelníků. Je ukázkou fascinující řemeslné dovednosti. Vyskytují se na něm především dračí motivy, jako tři držadla poháru. Ukazují tak na symbolické číslo ‘tři’ u soutěže. Oheň, zobrazující se v křišťálových stěnách poháru, dodává celku spolu s olověným základem prastarý dojem.

Další rekvizita byla určitě důležitá, protože bez ní by se Harry s Ronem nikdy nepohádali. Jedná se o bleskobrk Rity Holoubkové. Bleskobrk je zbarvený do zelena a pohybuje se sám od sebe. Vlastní ho většinou reportéři světa kouzel a jedná se o jedinečnou pomůcku. Je něco jako zlatonka. Kdo se ho dotkne holou kůží, tomu zůstane věrný navěky. Stejně jako hůlka má podobný charakter jako jeho majitel.

Pátý díl trochu přeskočím, dostanu se k němu později.

V díle Harry Potter a Princ dvojí krve se můžeme setkat s několika hrdinskými artefakty a rekvizitami. Jedním z nich jsou přesýpací hodiny Horácia Křiklana, které jsou ozdobené především skleněnými hady.

V posledním díle, v Relikviích smrti, se setkáváme s mnoha dalšími rekvizitami.

Například s identifikačními průkazy Ministerstva kouzel. Anglií zmítá válka a pracovníci Ministerstva kouzel jsou prověřováni více než kdy dřív. Pro ověřování používají identifikační průkazy. Jsou důležité pro hlavní hrdiny, kteří díky nim proniknou do budovy ministerstva, aby zde ukradli viteál.

Hlavními rekvizitami v tomto díle jsou však samotné viteály. První viteál, Deník Toma Raddlea, zničil Harry už ve druhém díle, v Tajemné komnatě.

Druhý viteál můžete vidět až v šestém díle. Prsten Rojvola Gaunta, který dal Harrymu Albus Brumbál. Konečný design prstenu vytvořila Miraphora Minaová, která vdechla život mnoha dalším artefaktům. Už na první pohled můžeme v prstenu vidět Zmijozel.

Zmijozelův medailonek je třetím viteálem, který se hlavnímu hrdinovi podaří zničit. Je asi nejvíce propracovaným viteálem. Jeho kopie sice není tak kouzelná jako originál, ale oba medailonky jsou velmi krásné. Je opatřen malými detaily, jako je očko medailonku ve tvaru hada.

Čtvrtým viteálem je Pohár Helgy z Mrzimoru. Tento pohár můžeme vidět v trezoru Bellatrix Lestrangeové. Všechny poháry, které se v trezoru ‘rozmnožily’, byly vyrobeny pomocí injekčního lití, které běželo bez přestávky. Jednalo se o plastové kopie.

Posledním hmotným viteálem je Diadém Roweny z Havraspáru. Návrhářka rekvizit přiznala, že v sedmém díle vypadal úplně jinak než v šestém. Byl kompletně předělán, a tak byla rekvizitářka ráda, že dřív nebyl vidět.

Jako poslední rekvizitu jsem si nechala neviditelný plášť, jenž se objevil v prvním, druhém, třetím i čtvrtém díle. Byl sametový, z druhé strany zelený. Když ho přes sebe Harry v prvním díle přehazoval, jednoduše plášť obrátil na zelenou stranu. V částech filmů, ve kterých plášť jen držel, byl pouze plášť ušitý z odbarveného sametu z obou stran. Tento plášť byl potištěný runami, keltskými symboly a dalšími znaky.

Pro Denní věštec
Lola Whiteová

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *