Silvestrovské veselí

| Vydáno:
Dnešní den je pro mnohé symbolem veselí a radosti, pro jiného pořádáním párty a jiní ho jenom prospí. O čem je řeč? No přeci o Silvestru! Poslednímu dni v roce, který je nenáviděn a současně oslavován.

Nebylo tomu ale vždycky. V minulosti byl tento svátek považován za pohanský a navíc každá země měla konec roku jindy. Někdo začátkem března, jiný koncem března, nebo i koncem prosince. To trvalo až do 16. století, kdy se ve většině západní Evropy ustálil gregoriánský kalendář. Proč za pohanský? Tradici hledejme až ve starém Římě, kdy byly oslavy spojovány s nevázaným veselím. Na „obnovení“ tradice oslav konce roku se muselo čekat až do 19. století, kdy došlo k hospodářskému rozvoji. Od té doby je Silvestr chápán jako konec roku, kdy se loučíme se vším dobrým a špatným, co nás potkalo, a doufáme, že v novém roce se nám bude dařit lépe.

Jak už jsem zmínil, v dnešní době se hodně oslavuje. Někteří lidé jsou, podobně jako na Štědrý den, s rodinou. Většina ale slaví s přáteli buď na soukromých párty, nebo v nějakém klubu, hospodě či jiném zařízení. V mnoha rodinách k veselí neodmyslitelně patří chlebíčky a jednohubky, také dojídání cukroví a další množství chuťovek a delikates. Nesmíme zapomenout ale na veselí! Oslava konce roku není tolik formální, jako již zmíněný Štědrý den, proto tomu můžeme přizpůsobit i program. Hodně užívanými doplňky jsou fáborky, třpytky a různé další věci, kterými po sobě můžete házet, papírové klobouky na hlavy a foukačky. Nesmíme zapomenout ani na různé soutěže, jako třeba „Nejvtipnější tučňák“, „Labutí rybník“ nebo nejoblíbenější „Pozor, Mudla!“. Zábava totiž musí být. Když se jedná o poslední den v roce, musíme si ho pořádně užít.

A když už se přiblíží půlnoc, nejčastějším přípitkem bývá šampaňské. Zde ale nesmíme zapomenout na jednu hlavní věc! Abychom si opravdu vychutnali přípitek co nejlépe, je třeba podávat šampaňské vychlazené na čtyři stupně Celsia. Další důležitou věcí je nalévání. Šampaňské se nalévá do nakloněné sklenice. Věda, co? A víte, proč tomu tak je? Důležitou složkou jsou totiž bublinky, které vznikají při uvolňování kysličníku uhličitého. Chladnější šampaňské tento plyn udržuje lépe, naopak kdyby bylo studenější než zmíněné čtyři stupně, vázalo by se do nápoje mnohem více kysličníku uhličitého. Proto je důležité zachování optimální teploty, neboť právě ony bublinky dodávají nápoji nezapomenutelnou chuť.

A když už máme šampaňské a hodiny odbíjejí půlnoc, opomenout nesmíme ani ohňostroj. Tady snad jenom doporučení naší redakce – kupujte pyrotechniku mimo tržiště, nejlépe v nějaké specializované prodejně, kde dostanete i český návod. Pyrotechnika rozhodně nepatří do rukou dětem. Pokud nedojde o odpálení, počkejte s likvidací raději do rána. A pokud dojde k nějakému zranění – ihned vyhledejte lékouzelníka!

Nesmíme ale zapomenout ani na zvyky, které se se Silvestrem, tedy spíše novým rokem vážou. Kdo by neznal rčení „Jak na Nový rok, tak po celý rok“? Další známou věcí je novoroční předsevzetí, kdy si usmyslíme, čeho bychom chtěli v novém roce dosáhnout. Také nesmíme zapomenout, že se na Nový rok nesmí servírovat drůbež, aby nám neuletělo štěstí, a že nejlepší je čočka, aby se rozmnožovaly peníze. Mezi další zvyk patří také novoroční přání, neboli PF (Pour féliciter – Pro štěstí).

Závěrem snad jen popřeji úchvatnou oslavu a úspěšný nový rok 2011!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *