O kolejích vážně i nevážně 1/4 – Havraspár

| Vydáno:

Před letošními nováčky, mezi které spadám i já, stojí těžká volba. Musíme si zvolit kolej, do které si přejeme vstoupit. Ano, vím, že o tomto rozhoduje Moudrý klobouk, ale i ten se přiklání k našim přáním. Tuto volbu učiníme pouze jednou v životě, a proto je třeba ji pořádně zvážit.

Vyzpovídala jsem proto čtyři slečny – primusky jednotlivých kolejí a položila jim několik zvídavých otázek o jejich kolejích.


Otázky:

1. Jaká je vaše kolej, můžeš ji nějak definovat?

2. Co se ti na ní líbí a co bys naopak vytkla?

3. Jste „agresivní“ kolej, která vždy útočí na poháry, nebo máte spíše jiné priority?

4. Soustřeďujete se spíše na práci uvnitř koleje nebo působíte spíše navenek (kolejní web, časopis, akce pro celý hrad…)?

5. Co můžete nabídnout letošním nováčkům, kteří přibudou do vaší koleje?

6. Chceš něco vzkázat čtenářům/nováčkům nebo komukoli jinému?


Odpovídá: Larrie Larstonová

1. Havraspár je mnoho. Je to klidná modř, je to soudržnost a silné kamarádství, je to společná hrdost, je to veselé a nekonečně povídání v kolejním pokecu, je to hromada těch nejvýstřednějších a nejmilejších lidí, které jsem zde na hradě potkala, je to fůra názorů, tolerance, vzájemného podporování a obohacování a je to mnoho mnoho dalšího. Havraspár se nedá definovat, protože slova na něj nestačí – člověk ho musí zažít. „Rodina“ je možná to pravé, a ač ten výraz zní jako klišé, Havraspár exemplárně ukazuje, že i klišé mají reálnou podstatu. 

2. Z toho obecnějšího hlediska zbožňuji její historii, její legendy a bezmezně uctívám charakterové rysy, na kterých si Havraspár zakládá – moudrost, bystrost, důvtip a kreativitu. Z toho více hogwartského hlediska je to nezaměnitelná atmosféra, která se nesmírně těžko popisuje. Je to nekonečná pospolitost, která havraspárské poutá dohromady, neuvěřitelná pohoda, která z modrých vyzařuje, je to jejich nápaditost a veselá nátura. S modrými se člověk zkrátka nikdy nenudí, vždy pro vás mají něco v rukávu. Co na nich zbožňuji ohromně, je fakt, že jakmile patříte mezi ně, nedají na vás dopustit. 

Havraspáru by se dala vytknout absence sebevědomí, občasná lehkovážnost nebo impulzivnost, ale proč bych něco takového dělala? – usměje se – To všechno zkrátka k vodnímu živlu a potomstvu Roweny patří. Modré, stejně jako ostatní, je třeba brát takové, jací jsou. Mít je rád s jejich světlými i stinnými stránkami, za které se nestydí. A já bych ani za nic neměnila žádný z jejich kladů i záporů, protože oni jsou chloubou Havraspáru právě v této podobě. – pousměje se –

3. Ne, takhle určitě ne. Naší prioritou byla vždy atmosféra. Klíčem k úspěchu v boji o poháry je najít způsob tvoření báječné atmosféry mj. i skrze sběr bodů, což si myslím, že se Havraspáru daří. Za pohárem se ovšem neženeme přes mrtvoly. Vždy budeme mít vnitrokolejky, které se netýkají bodů, vždy budeme mít večírky a hry, které nemají co do činění s bodohrocením, vždy budeme mít své nekonečné večerní spamování a blbnutí v kolejce. Naši havrani mají vždy k dispozici rozcestí a je jen jejich volbou, kterou z nabízených cest se vydají. Nejdůležitější je, aby v daném roce byli se svou činností spokojeni, kolej jim něco dala a oni si rok užili.

4. Rozhodně se soustředíme spíše na internu koleje. Corvinus Declaratio je naší pýchou a velebíme ho, ale z velké většiny jej děláme proto, že nám jeho příprava přináší radost a že při jeho tvoření stmelíme kolektiv a zažijeme nové věci. 

Určitě nemyslím, že bychom se celohradního života nějak stranili, to jistě ne – naši modří rádi pobývají ve Velké síni, zapojují se do hradního života atp. Nicméně snad mi nikdo z nich hlavu neukousne, když řeknu, že úplně nejlépe se cítíme u sebe doma – v kolejce, mezi svými. Opět mě to dostává k tomu kouzlu, k tomu neviditelnému poutu, jenž modré ladí na stejnou vlnu a váže je k sobě. Když budu mluvit jen za sebe – mezi modrými jsem úplně nejvíce sama sebou, nebojím se se jim otevřít a zcela se jim oddat, což je na hradě jindy plném intrik obtížné. Díky tomu taky nejvíce těžím právě ze společné činnosti a soužití s nimi, mám ty nejhezčí zážitky. 

5. Mnohé. V každém, koho Moudrý klobouk zařadí k nám, dřímá Rowenina pramoudrost a Havraspár vám pomůže ji probudit. Bude vás hýčkat a rozmazlovat, začlení vás do kolektivu dřív, než se nadějete, nabídne vám jednu z nejživějších kolejek na hradě, jedno z nejzábavnějších a zároveň nenucených RP, ty nejbombastičtější večírky a kolejní atmosféru. Máme až hříšně bohatou historii, propracované legendy a Havraspár se pro vás stane světem sám o sobě – je to samostatná funkční jednotka na Hogwarts. Probudí ve vás safírovou hrdost. Vždy pro vás připraví něco nového, vždy se něco dozvíte a dostanete příležitost něco vytvořit a nalézt svůj kreativní hlas, který všichni máte. Jsme pyšní na své ctnosti, takže pokud máte rádi hádanky, šifry, řešení nesmrtelnosti brouka a rádi sami objevujete věci, potěší vás skladba našich vnitrokolejek. Pokud milujete vegetění, chcete poznat jedny z nejpotrhlejších, nejvýstřednějších a nejtalentovanějších lidí na hradě, Havraspár vám je může nabídnout. Dá vám pestrý kolektiv, ve kterém si každý se špetkou safíru v srdci najde své místo, ať už to bude v živelné redakci Corvina, v gardě havěti společenské místnosti, v zasedačce, v ateliérech tvůrců Muzea Hogwarts atd. atd. A to nejdůležitější na závěr – poskytne vám kamarády, kteří se mohou stát vašimi nejlepšími přáteli i v mudlovském světě a se kterými zažijete zábavu a události takových kvalit, že na ně nikdy nezapomenete. V Havraspáru zkrátka nebudete litovat. – usměje se –

6. Chtěla bych nováčkům poradit, aby se nejen ptali, ale také aby mlčeli, sledovali a naslouchali. V období vašeho lososovství se vás pokusí ukořistit a nalákat mnoho lidí. Ve finále je ale vše na vás. I když už si myslíte, že víte přesně, kam patříte, neštiťte se zauvažovat i o jiných kolejích. Až totiž obléknete Moudrý klobouk a ten na vás vyklopí kbelík jedné ze čtyř barev, už není cesty zpět. Zapřemýšlejte, proč je vaše vyvolená kolej ta pravá. Co ji pro vás dělá Tou kolejí. Naslouchejte tomu, co vám říkají vábivé hlasy okolí, ale přemýšlejte vlastní hlavou a někdy možná ani ne tou. Jedině tak skončíte tam, kde budete opravdu spokojení. A hlavně nezapomínejte, že „Na začátku je vždycky tma“. – zamrká –

Všem čtenářům pak přeji příjemný den. – usměje se –

Komentáře

  1. uííí – Larrie, ty jsi prostě rozený řečník! To se nedá ani popsat jak jsi to famózně pověděla! Sice mi nestačil na přečtení jeden dech, ale kdybych byla tak vytuněnej magič a nepotřebovala dýchat, četla bych to tak! 😀

    A Marlo, jen tak dál!!! Skvěle tu v tom DV akčníš!:)

  2. – Přečetla jsem si to v noci jednou, přečetla jsem si to ráno podruhé, ale je to stále stejně dokonalé. Obdivuju tvou slovní zásobu, Larrie. :))

  3. – Objektivně hodnoceno nejlepší ze všech čtyř..a z mých zkušeností na 100% pravdivý ale..opravdu se to musí zažít, než napsat 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *