Redaktoři v pozoru, UNC se vrací!

| Vydáno:
Když 31. 1. 2015 psala profesorka Niane z Libelusie vůbec první článek o plánovaném Udílení novinářských cen (UNC), vyjádřila přání, aby se tato událost stala hradní tradicí. Dnes už víme, že bývalá šéfredaktorka Denního věštce byla osobou, které se její sny plní. Vždyť UNC stojí na prahu už šestého ročníku! Letošní UNC se vůbec poprvé bude muset obejít bez své zakladatelky. Ta však nenechala nic náhodě a před svým odchodem svěřila patronát nad UNC své zástupkyni Nerys Heliabel Ghostfieldové s nadějí, že tato novinářská slavnost přetrvá na hradě i do dalších let. Já jsem ale přesvědčená o tom, že osobnosti jako Niane z Libelusie doopravdy nikdy nemohou odejít. Odkaz, který tu zanechaly, nám nedovolí na ně zapomenout…

Hradní periodika. Někteří z nás si bez nich hrad neumí představit. Novináři ve svých článcích mapují hradní dění, uchovávají vzpomínky na zajímavé události, zpovídají zajímavé osobnosti. Obzvlášť dobrý rozhovor nás dokáže i po několika letech přenést do doby, ve které vznikal. Někteří si dávají za cíl informovat, jiní pobavit. Jedno mají ale společné. Dávají do svých článků velké úsilí, které se ne vždy dočká odezvy. Články, až na výjimečné situace, nejsou hodnoceny body. Kolejní periodika mohou nabídnout za články skromné výplaty, o něco lépe je na tom Denní věštec. Redaktor se ale musí spokojit především se svým dobrým pocitem a sem tam nějakým magíkem.

V uplynulém roce jsme si důležitost novin a hlavně osob, které je vedou, uvědomili více než kdy jindy. V křesle šéfredaktora Denního věštce se vystřídaly hned tři dámy. Po nečekaném odchodu Niane z Libelusie tento post obsadila tehdejší zástupkyně Narcisse Cinerea. Její odchod krátce po převzetí funkce byl rovněž šokující. Po vcelku dlouhém výběrovém řízení se vedení Denního věštce ujala mladičká profesorka Theresa Veilin Brendi.

Podobným vývojem si prochází i většina kolejí (naopak stejnou šéfredaktorku si uchovala čítárna Sub Salix). V průběhu roku 2019 změnily šéfredaktora všechny koleje kromě Nebelvíru. Naštěstí i nová krev dokázala přimět hradní obyvatele psát, a tak jsme měli celý rok co číst. Teď je čas bilancovat.

UNC shrnuje tradičně úsilí redaktorů v těchto kategoriích:

  • Redaktor roku
  • Článek roku
  • Časopis roku
  • Projekt roku
  • Umělecký počin roku
  • Neviditelná tvář časopisu
  • Novinářský debut roku

První tři kategorie jsou v rukou čtenářů, další udílí odborná porota, která se každý rok obvykle skládá z šéfredaktorů jednotlivých časopisů a tří fialových osob. Nominace leží na šéfredaktorech jednotlivých novin a časopisů. Minulý rok se objevila i zbrusu nová kategorie – Brk sympatie. Šušká se, že by se mohl udělovat i letos.

Odměnou každému redaktorovi je nepochybně samotná nominace. Ti nejúspěšnější si zpravidla přijdou také na finanční odměnu a především unikátní sošku, která jim navždy bude připomínat jejich úspěch a uznání ostatních hradních obyvatel.

Kdo letos zasedne v odborné porotě? Koho jednotlivá periodika nominují? To se dozvíte už brzy na stránkách Denního věštce. Buďte s námi!

Pro Denní věštec
Vicky Charmant

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *