Závěrečná slavnost Zima 2020

| Vydáno:
Další školní rok zase utekl jako voda a jak už je zvykem, zakončili jsme ho všichni společně ve Velké síni. Slavnost se uskutečnila v pátek 24. ledna a začala krátce po sedmé hodině večerní. Pokud jste třeba zrovínka neměli čas a na významné hradní události jste se neobjevili, můžete si alespoň přečíst, co všechno se dělo. A že toho nebylo málo!

Už krátce po setmění se Velká síň zaplňovala studenty, kteří ze svých skříní vytáhli to nejlepší, co nalezli. Letos jsme se bradavické půlhodinky naštěstí nedočkali a pan ředitel Nimrandir Elénére vkráčel do síně jen několik chvil poté, co zvony odbily devatenáctou hodinu. Začalo se trošku netradičně. Pan ředitel si dovolil popřát k narozeninám naší nepostradatelné duši madam Monny Whitecrow. Nad hlavami se nám objevilo několik desítek barevných balónků a neposední studenti i profesoři (zkrátka všichni uličníci) je s úsměvem praskali a přáli oslavenkyni jen to nejlepší.

Pak se pan ředitel rozhodl uplynulý rok zhodnotit stručně v číslech. Čísla ale nebyla zrovna nízká, a tak se při počtech i samotný pan řídící mírně zapotil. Dozvěděli jsme se, že vypsáno bylo 291 soutěží, zaměstnanci školy a profesoři pak opravili 8 955 soutěžních vypracování. 1 384 je počet vypracovaných úkolů do seminářů. Úkolů řádné výuky se letos nasbíralo dokonce neskutečných 11 146. Že studenti nelenili, dokazuje i 558 rozdaných známek na vysvědčení nebo fakt, že dohromady bodovací hodiny všech kolejí obsahovaly v závěru roku 206 847 bodů.

Následovalo ocenění těch, kteří dělají trošku něco navíc a vyčnívají mezi ostatními. Nejdříve se rozdělily ceny zakladatelů jednotlivých kolejí. Cenu Roweny z Havraspáru převzala Aimée Leavittová, která však má u své kolejní Eleanor Blackfoot mírný vroubek – je podezírána z vlastnění obraceče času, protože je skoro nemožné, že toho jedna osoba tolik stíhá. Působí v kolejním časopise, angažuje se ve famfrpálu a nejvíce času tráví v koleji tím, že podporuje ostatní.

Mrzimorská kolejní ředitelka Oresta McCollin Vianueva řádem Helgy z Mrzimoru ocenila dlouholetou snahu a skromnost nynější primusky a prvotřídní odrážečky Eivli SSelene. Zároveň poznamenala, že člověk nemusí být každodenně spatřen na chodbách školy, aby si takovou cenu zasloužil.

Nebelvírská kolejní madam Eillen McFir Elat to vzala stručně. Nejenom titulem duše koleje, ale i cenou Godrika Nebelvíra se může od pátku pyšnit Martin Matýsek, který v koleji podává tolik potřebné pomocné tlapy už několik let.

Poslední na řadu přišel řád Salazara Zmijozela. Zmijozelská kolejní ředitelka madam NaSaŠí Jackson naopak slovy nešetřila. Zápal pro soutěže, výuku, famfrpál, hecování okolí a snad nevyčerpatelné množství energie. Tak bychom mohli popsat jedinečnou Bibi Anne, která si řád ze slavnosti odnesla.

Od zahájení slavnosti uběhla skoro hodina a na řadu se dostalo předávání diplomů studentům, kteří se rozhodli v roce Zima 2020 zakončit své studium. Původně se pokusilo o zkoušky OVCE 5 studentů, ale k úspěšnému konci se dopracovali pouze tři z nich, což vyvolalo mírné znepokojení v davu mladších studentů, kteří se začali obávat, že zkoušku v budoucnu nezvládnou. Diplomu, magíka a potlesku se dočkali Emily Moonová, Zendaer Amattis a taky má maličkost.

Zkoušky KOZA už byly procentuálně úspěšnější. Dvě dámy si náročnou zkoušku zapsaly a oběma se podařilo ji úspěšně složit. Od profesorského stolu si pro tubus došla Aki san Marino a za velkého nadšení Mrzimorských si našel tubus s diplomem cestu i ke Kim Sarah Reevesové.

Řád kouzelnického pera letos putoval k profesorce Seleně Enail Smithové. Pochválena byla za časté vypisování soutěží, zejména potom těch logických. A pozor! Příští rok máme slíbeno dokonce dvojnásobek toho, co vypsala letos.

Pak vyzval pan ředitel inspektora výuky, ale ten se vypařil jako pára nad hrncem, a tak se ujala slova šéfredaktorka Denního věštce Theresa Veilin Brendi. Trošku zavzpomínala na nemilé ztráty, se kterými se musel časopis potýkat. Na druhou stranu ale vyzdvihla, že i v takových krušných chvílích časopis funguje a celá redakce se o něj snaží pečovat, jak nejlépe jen dokáže. Řád ostrého brka pro výrazné tváře novinařiny letos udělen nebyl. To především z důvodu, že šéfredaktorka je na postu krátce a nestihla se ještě pořádně rozkoukat.

Na madam Theresu navázal proslovem novopečený inspektor výuky Filius Orionis, který se jako kouzlem v síni objevil. Omluvil se za veškeré loňské nepříjemnosti a pochválil mladou krev v profesorském sboru. Na pozici řadových profesorek zaslouženě povýšil Hekateu Centaurix, Marylin Cuthbert, Theresu Veilin Brendi a Wronku Zabloudilovou. Dále pochválil i píli a neutuchající energii stálice Anseioly Jasmis Ravenclaw a znovu vyzdvihl Hekateu Centaurix, která píše vzorové zpětné vazby a může být dokonce i inspirací pro starší zkušené kolegy. Vzácný Picatrixův řád čarodějů taky udělen nebyl, ale několik adeptů bude bedlivým zrakem pana Filiuse nadále sledováno a třeba oceněno příští rok.

Znovu tento večer jsme mohli vidět Eivli SSelene, tentokrát v roli zástupkyně studentské rady. Ta se v letošním roce rozhodla, že žádný řád Spiritus Magicus neudělí. Ten si zaslouží tací fialoví, kteří rozvíjí kouzelnickou atmosféru na hradě. Řád Vox Scholaris, který je udělován za kvalitu a nestandardní přístup k výuce, si naopak odnesly profesorky dvě. Studentská rada ocenila kvalitu výuky profesorek Janel Weil a Lilien Emity Meissed. Pochvalu si vysloužila opět mladší generace sboru, jmenovitě Theresa Veilin Brendi, Hekatea Centaurix a Nerys Heliabel Ghostfieldová.

Slavnost se pomalu blížila ke konci a na řadu přišlo předání famfrpálového poháru a vyhlášení výsledků Školního famfrpalového mistrovství Zima 2020. Bramboru si letos odnesl Havraspárský tým, bronzové místo obhájil Zmijozel a druhé místo potom družstvo Mrzimoru. Z poháru se bujaře radoval nakonec Nebelvír včele s kapitánkou Esmeraldou Milagrosa.

Nezapomnělo se ani na úžasnou prvačku Newiku Shelley Lovecraft, která letos překonala ve výuce nejen své možnosti a všechny okolo, ale dokonce i historické rekordy! 14 052 bodů je opravdu nejvíc, co kdy kdo dokázal nasbírat, a po dlouhých letech byla pokořena i hranice 10 000 bodů. Pracovitost, píle a pevné nervy Newice přinesly titul Snaživkyně roku.

Jako poslední byl vyhlášen boj o školní pohár. Poslední místo letos bral Havraspár (19 039 bodů), na třetím místě se s 41 305 body umístil Nebelvír a těsně pod vítězným stupínkem se ocitl Zmijozel s 67 621 body. Pak už síň zaplnil křik jezevců, žluté vlajky a velká vlna gratulací. Primuska nadšeně převzala pohár a ukazovala ho všem zvědavým a šťastným jezevcům. Mrzimor vyhrál se 78 697 body.

Na závěr pan řídící zdůraznil, že my všichni dohromady tvoříme hogwarts. Každý jeden z nás je důležitým stavebním kamenem! A na to je důležité myslet a nezapomínat. Tak zase za rok!

Pro Denní věštec
Amanda Wright

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *