Jak na přijímací esej?

| Vydáno:

Mnoho nováčků každoročně skončí na tom, že neví, jak má napsat přijímací esej. Pojďme se společně podívat na pár zásad, kterých je dobré se držet.

Za prvé by se esej měla držet tématu. Téma je většinou dostatečně volné a dává dost prostoru pro vyjádření. Ale když na téma „Proč si myslím, že nejsem mudla“ začnete psát o spalovacích motorech, rozhodně to není plus. Leda byste se pak oklikou vrátili zpět … „No, a protože tomu moc nerozumím, tak si myslím, že mudla určitě nebudu.“ A pokračovali byste dále.

Za druhé: Smrtijedy nebereme. Je nám líto, ale pro lidi, kteří kolem sebe metají Avadu, u nás není místo. Beztak by je ta jednoduchoučká kouzla jako Lumos asi nebavila.

Za třetí: Když vy nevíte, my taky nevíme. „Já nevím.“ je po Avadě druhá nejhorší možnost, co můžete napsat. Chceme lidi, kteří dokážou vyjadřovat své myšlenky. Když se vás zeptáme, proč si myslíte, že nejste mudlové, tak si snad něco myslíte, ne? Třeba proto, že vás nudí mudlovské věci. Nebo proto, že si myslíte, že umíte kouzlit a přitahuje vás magie. Nebo proto, že nerozumíte tomu, jak funguje Excel, ale určitě v tom budou nějaké čáry a vy se je chcete naučit. Nebo chcete zjistit, jestli váš pes umí mluvit a potřebujete se napřed naučit kouzla a lektvary. Buďte trochu tvořiví, probůh.

Za čtvrté: Ve stručnosti je krása, ale … zase to s ní nepřehánějte. Zvolání: „Protože si to myslím.“ nebo „Protože prostě proto.“ je sice úderné, ale na přijímací komisi dojem neudělá.

Za páté: Používejte interpunkci. Esej ala jedna nekonečná věta nikdo číst nebude. Nebo možná bude, ale při první příležitosti vás uškrtí.

Za šesté: U delšího textu používejte odstavce. Co jedna myšlenka, to jeden odstavec.

Za sedmé: Gramatika a pravopis nejsou jen podivně znějící slova. Před psaním eseje by bylo dobré se s nimi seznámit. Samozřejmě, že když je umět nebudete, nikdo vám hlavu neutrhne. A esej je koneckonců možné psát i slovensky.

Za osmé: Školní řád vám dobře poslouží nejen na záchodě. Ač je docela dlouhý, dozvíte se v něm důležité věci.

Za deváté: Potter a Malfoy byli borci, ale vážně se po nich musíte jmenovat všichni? Špatně zvolené jméno může být důvodem, proč vás nepřijmeme. Nechceme žádná příjmení z Harryho Pottera. Sice bychom pak byli jedna velká, šťastná rodinka, ale kdo by se v tom pak vyznal? Ti, kdo příjmení z HP mají, jsou už na hradě dlouho a zasloužili se o ně. A ač se vám to nelíbí, opět po vás budeme chtít, abyste se jmenovali nějak originálně. Klidně Broskvička Mandarinková nebo Arnold Mrkvička, jen ne, pro Merlina, Harry Potter.

Teď k obecnějším informacím o našem světě

Ať je vám ve skutečnosti 7 nebo 35, v době nástupu na hrad je vám 11. Jste celí vyplesklí z toho, co se kolem vás děje a z učitelů, byť se mnohdy chovají komicky, máte přece jen více či méně strach. Neumíte žádná kouzla. Nikdo z vás není vlkodlak, upír nebo se neproměňuje v laň ani nic jiného. Jste na prahu své kouzelnické kariéry. A rodiče? Ano, vážení, všichni rodiče jsou mrtví a vy jste banda sirotků, která se stará sama o sebe, že? Tak to tedy ne. Všichni sirotci být nemůžete, takže se smiřte s tím, že rodiče máte a pokud ne, máte minimálně nějakou tetičku nebo adoptivní rodinu, která se o vás stará.

A odkud že to jste? Z Mexika? No nepovídejte … A jak se stalo, že studujete zrovna v Bradavicích? To jste se sem přestěhovali? Anebo jste u nějakého příbuzného? Ony by totiž do Bradavic měly chodit jen kouzelnické děti, které jsou z Británie anebo to nemají příliš daleko. Kouzelnických škol příliš není, nicméně zase na tom nejsme tak strašně, aby kouzelnická děcka musela chodit na střední na jiném kontinentu.

Co se týče barvy očí, vlasů, délky nosu a počtu bradavic … Schválně se podívejte někdy na ulici, kolik jde proti vám albínů s fialovýma očima. Nula? No tak třeba budete mít větší štěstí s dlouhým nosem a nevzhlednou bradavicí. Jakže, také nic? No ale to už přestává všechno! A to ještě nevíte, že je většinou nepotkáte ani v Bradavicích. To je tedy pech, to vám řeknu.

A ještě jedno bingo. Představte si, že ten váš chudáček jedenáctiletý kluk nemá žádné jizvy. A ani neumí žádný bojový sport na mistrné úrovni. To naštve, co?

Na závěr: Studium v Bradavicích není zadarmo. Nemusíte se bát, o skutečné peníze nám nejde, všechno to děláme pro zábavu. Naši studenti si ale na studium i nákupy na Příčné ulici vydělávají galeony prostřednictvím soutěží a mimo jiné i přispíváním do Denního věštce. Takže pokud umíte alespoň trochu slušně psát a sem tam vás zajímá, co se kolem vás děje, napište článek a ozvěte se na mail denní.vestec@gmail.com. Můžete psát o tom, co se děje před branami školy v nováčkovském stanovém táboře. Nebo o tom, co podivného dělají mudlové. Nebo se trochu zamyslet a napsat nám, co se děje v kouzelnickém světě. Nebo se zajímáte o Famfrpál? Možností je mnoho. A vzhledem k tomu, že se škola se stipendiem pro nováčky zrovna nepředá a stačí to tak tak na starou uniformu a jedno zápisné na předmět, budete rádi za každý srpec, který budete mít navíc.

Published by

Anseiola Jasmis Rawenclav (Z)

Autorka je kousavá potvora, která občas překoná svou lenost a něco napíše. To, že se blíží, poznáte podle jejích vrzajících kostí. Historici stále marně pátrají po jejím rodném listu.

Komentáře

  1. – Neměl být toto spíše článek na HOCZ?
    Jelikož hogwarts.cz je na tom mizerně, co se týče RPG, ať už budu albín s fialovýma očima, nebo bez nich 🙂 V té záplavě kočkodlaků, profesorů vlkodlaků a upírů… to se ztratí 🙂

    1. Re: – Vlkodlaka máme jednoho, kočkodlaka taky, upíry jenom dva… to se snese. Ale prváků kteří se měnili v draky, házeli ohnivé koule a jedním švihem hůlky proměnili cokoli v cokoli, těch jsme měli plno. Některé věci z článku jsou možná na hogu trochu mírnější než to podle něj vypadá, ale to je jenom dobře. Lepší nastoupit na hrad s přehnaným očekáváním pravidel a pak zjistit jak to u nás chodí, než tam vletět s životopisem jak zpoza hranic fantazie.

  2. – Ten první komentář ej můj, klidně se k němu přiznám, jen jsem ještě neměla vymyšlený nick.
    Jamesi, to je podle tebe málo? :-O
    Četl jsi HP? Jak reagovali rodiče, když zjistili, že je na školej pouze jeden vlkodlak?
    Myslíš si, že se od doby HP kouzelnická společnost změnila? Źe se jako čarovným proutkem změnila? Že začala vítat všechny upíry a vlkodlaky s potevřenou náručí? O tom si dovolím dosti pochybovat. Reakce by byla o to prudší, když by zjistili, že jejim dítkům kromě pokousání vlkodlakem a kočkodlakem hrozí i vypití jedné jejich tělní tekutiny od krvesajů.

    1. Re: – Ale to vůbec ne, málo to není, spíš tak akorát. Víc upírů a vlkodlaků by taková škola neuživila. Alespoň ne tak aby se jim na nic nepřišlo, těch pár obětí se ještě vždycky nějak zamluví… :))

  3. – Jedenáctiletá dítka chtějí jizvy a brýle, a když je nedostanou, bude jim muset stačit možnost pokousání vlkodlakem, nebo vysátí upírem.. ale nikdo si nestěžoval, trocha adrenalinu přece neuškodí 😀

  4. esej – Po přečtení tohohle článku se začínám divit, že mě vlastně vzali, protože má esej byla… hrozná! :DD

  5. – Potom teda nechapu cely ten cirkus okolo rpg. Napsat par slov do plusek/hvezdicek jeste rpg neni. I kdybych si poridila postavu s jizvami po bicovani, tak kam se na ten zastup upiru a dlaku nejruznejsiho druhu hrabu…

    1. Re: – Asi takhle: Někde se musí udělat stop nesmyslům a začít uvažovat trochu střízlivě. Nedělám si iluze o tom, že přijdu a lidi budou hrát – to už ani pořádně nejde. Ale jsou nějaké hranice. A když vám tam přijde novačka, která je první den upír, druhý vlkodlak a třetí se vám svěří, že její příbuzný je Harry Potter, tak mám strašné nutkání tlouct hlavou o stěnu. 🙂

  6. – Naštěstí naši vlko a kočkodlaci nejsou moc agresivní, takže se snad vyhnete pokousání ;o)
    (pokud jim nebudete strkat ruce přímo do..nebo před…“ústa“)

  7. – Hayasan: Nejlepší by asi bylo projít registrací a udělat s tím vlastní zkušenost. Je vidět, že vaše informace jsou dost zkreslené a extrémně přibarvené 🙂

  8. – No, mě by tenhle článek odradil od studia ještě víc. Nápad na článek hezký, ale nechápu, proč je to napsané stylem ‚haha, jsem nejchytřejší a vy všichni jste jen hloupý a k ničemu.‘ To není moc ukázkové a určitě by to šlo napsat lépe. 🙂 Každý jsme byli takový, přišli jsme a zjistili jsme, že můžeme být kýmkoliv a nikdo nás v tom neomezoval. A najednou už to nejde, dobře, ale nechápu, proč je to napsané takto. Ale bohužel tahle nadřezenost – jsem tu o šest měsíců dýl, ovládám svět a můžu být neskutečně hnusný/á – je na hogu už běžnou věcí 🙂 Už mi pomalu hog připomíná hocz, ty lidi mi tam přišli přesně tací 🙂

    1. Re: – Mrzí mne, že to tak berete, ale každý má svůj názor. A co tak čtu přijímací eseje, tak si z toho ti nováčci něco vzali. 🙂

  9. .. – Lidi, kteří jsou na HOCZ, byli právě tím důvodem, proč jsem odtamtud (i s několika dalšími lidmi) vypadla. Doufala jsem, že tady mě čeká něco lepšího, ale jak tak koukám, asi těžko.. Když srovnám úroveň těchto dvou her, musím konstatovat, že zde nastal jakýsi pokles. Takže těmi vašimi komentáři mi vlastně+ chcete říct, že pořádné RPG mě zde nečeká? Jelikož taky proto jsem sem šla..

    1. Re: .. – RP jako na HOCZ tady opravdu nečeká. U nás je volnější, jsou chvíle pro RP jako stvořené (kolejní akce, výpravy do lesa, slavnosti, občas se někdo někde prostě do RP pustí), ale jindy může kdekoli s kýmkoli mluvit o čemkoli, nemusí věčně hrát za vymyšlenou postavu a když se chce s ostatníma podělit o něco z normálního života, nevyhodí ho za to z hradu. Podle mě je naše „RP“ lepší než to dokonalé a bezchybné, člověka to tolik neomezuje, reálný život se nemusí skrývat na mimohradní území. Ono je fajn hrát celé dny za pravou kouzelnickou postavu, ale pak je taky dobré probrat jak bylo v čajovně na srazu, což by čaroděj který se určitě dle zásad RP nedostal na víkend z Anglie do Prahy, asi nemohl.

  10. – Díky za upřímnou odpověď, se kterou jsi mě ale moc nepotěšil.. rozhodně jsem nepřišel proto, abych vám ryl do systému a pokoušel se ho nějakým zázrakem celý překopat.. jen, když už je to kouzelnická škola a když už tedy máme hrát za postavy, proč tomu tak není? Jak bylo v čajce lze zjistit přece i přes sovy..

    1. Re: – To lze, ale povídat si v kruhu kolejním má přece jen své kouzlo. Jednoduše, hrát za postavu se tady může, ale ne nutně. Systém tady nikdo nepřekope ani zázrakem, on má opravu výhody kterých by se lidi jistě neradi vzdávali. Nejlepší je zkusit to, v nejhorším to nebude vyhovovat, no 🙂

  11. – Samozřejmě, s tím jsem do toho šel. Uvidím, třeba mě to nakonec překvapí.. pochyby nechme stranou. Každopádně ještě jednou díky. Aspoň od toho nebudu tolik očekávat a uvidí se 😉

  12. jména – Zrovna jsem se registrovala, a jak říkáte, že jména s harryho sou zakázaná nebo je mají ti co sou na hog dlouho, viděla sem tam zrovna dnes Hermionu Evansovou…myslím, tak se chci zeptat, když dotyčný má fakt dobrou esej, to jméno se odpuští??

    1. Re: jména – No, není to úplně jméno z HP, Evansových po světě běhá hodně, ale nejlépe by bylo, kdyby se slečna přejmenovala.

  13. Dobré rady – Ačkoliv jsem se už zaregistrovala, rady byly užitečné 🙂
    No, tak nějak mi daly naději, že bych mohla projít branami hradu 😀

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *