Po stopách svatého Valentýna

| Vydáno:
Pomaličku, ale jistě se nám blíží svatý Valentýn, svátek všech zamilovaných, který už netrpělivě klepe na hradní bránu. Ano, milí čtenáři, 14. února se nám hrad zaplní přeplácanou červeno-růžovou výzdobou, srdíčky, básničkami a milostnými slůvky zamilovaných dvojic. Ale co nebo kdo to vlastně ten Valentýn je?

Tato otázka mi nedala spát, a tak jsem se rozhodla, že zapnu svůj detektivní radar a vše pro vás o tomto komerčním svátku zjistím. Štěstí mi hrálo do karet, neboť slečna Barbara Arianne Lecter vypsala nesmírně zajímavý seminář s příhodným názvem „Jak to bylo s Valentýnem“, na který jsem se v mžiku přihlásila. Informace, které jsem se dozvěděla, mě vskutku překvapily, a nyní bych se s vámi o ně ráda podělila.

Sv. Valentýn

Svatý Valentýn byl kněz, který působil ve starém Římě ve 3. století. Podle italského dominikánského mnicha Jakuba de Voragine byl mučedníkem, který odmítl popřít před císařem Claudiem víru v Ježíše Krista, a byl proto odsouzen k smrti.
Jiný zdroj tvrdí, že ve 3. století zakazoval císař Claudius II., vládce Říma, svým vojákům sňatky, neboť se obával, že nebudou chtít bojovat v bitvách, ale raději budou doma s rodinou a dětmi. A zde přichází na scénu sv. Valentýn, který tyto sňatky nejen podporoval, ale také je tajně zprostředkovával a oddával mladé páry. Za tyto skutky byl uvržen do žaláře a následně setnut mečem. Podle všeho byl nejen oddávajícím knězem, ale také neuvěřitelným mágem s léčitelskými schopnostmi, díky kterým uzdravil mnoho mudlů i kouzelníků, včetně žalářníkovy dcery. Právě té před svou popravou navrátil zrak a sluch. Možná i pro tyto důvody stanovil papež Gelasius I. uctívání svátku na den úmrtí sv. Valentýna, což je právě 14. února. Málokdo totiž ví, že do té doby katolická církev formálně uznávala jedenáct valentýnských svátků.
Ale sv. Valentýn není jen světovou záležitostí, kdepak. Podařilo se mi najít spojitost i s českou kulturou. V knize Ptačí sněm od Geoffreyho Chaucera můžeme najít báseň ze 14. století, která byla napsána na počest anglického krále Richarda II. a princezny Anny České, dcery Karla IV.

V novodobé historii se tento svátek začal slavit začátkem 20. století, kdy jistý výrobce vánočních přáníček, Walter Scott, vytvořil první valentýnky a značně zbohatl. Valentýn se proto od té doby stává rok od roku více komerčním svátkem. Když jsme si teď vysvětlili, kdo a co to ten Valentýn je, nabízí se další otázka.

Jak se tento svátek slaví?

Mudlové v USA nepovažují Valentýn za státní svátek, což ovšem neznamená, že ho nemají v úctě. Spíš naopak. Zamilované dvojice si mezi sebou nakupují různé dárky a posílají si zamilované kartičky, tzv. valentýnky. Velmi oblíbenou aktivitou, která 14. února v USA probíhá, je Valentine’¬s party. Jde o párty, která se odehrává v různých klubech nebo u mladých teenagerů doma, schází se při ní páry se svými přáteli a společně večeří, hrají hry a předávají si valentýnky a dárky.
Podobně je tomu v Anglii, kde mají za symbol Valentýna holubice a labutě, které mají představovat věrnost a dlouhotrvající svazek. V tento den si dívky rády přivstanou, aby pohlédly z okna a našly svého vyvoleného, kterým se stane ten, kdo si jich všimne jako první. Zamilované páry si také posílají valentýnky, ale nikdy je nepodepisují.
V České republice také mudlové dodržují tento svátek, a sice tím, že si posílají zamilovaná přáníčka nebo uzamykají maličkaté zámečky lásky na zábradlí mostů.

Ale dost už o mudlech. Nás přece mnohem více zajímá kouzelnický význam tohoto svátku. Traduje se, že kdysi oslavovali mágové všeho druhu v tento den v polovině února svátek Lupercálií. V předvečer svátku byly vhazovány do urny lásky lístečky se jmény dívek. Každý muž si následně jeden lísteček vytáhl a s dívkou, jejíž jméno si vylosoval, se mohl následující rok oženit. To zní hezky, že?
Nicméně tento svátek byl také rituálem. V den Lupercálií se scházeli mágové a čarodějnice všeho druhu a pořádali tzv. orgie při svitu krvavého měsíce.
O Lupercáliích jsem nikdy neslyšela, a proto mi přišlo nesmírně zajímavé vám je zde zmínit.

U nás v Medovníku (což, jak mnozí vědí, je město, kde jsem se narodila) také máme v úctě den sv. Valentýna. Ovšem slavíme ho poněkud zvláštním způsobem. V předvečer tohoto svátku pořádáme společnou Bábovkovou slavnost, kde se scházíme s rodinou, přáteli a někteří i se svými zamilovanými polovičkami. Tuto událost mám moc ráda, vždy je obohacena o sladký doprovodný program. Mezi mé oblíbené činnosti patří především výlov palačinek z jezera. Tato soutěž spočívá v tom, že máte ponořenou hlavu do jezera a s pomocí vašeho navigátora musíte vylovit vlastními ústy co nejvíce palačinek. Jelikož máte oči zavázané rudou stužkou, není to vůbec snadné. Také pořádáme soutěž o největšího jedlíka sladkých pokrmů. Už třikrát za sebou se mi podařilo vyhrát. Mezi programem tančíme, zpíváme sladké valentýnské písně o jídle a recitujeme básničky našich umělců, jako jsou např. Palačinkus Buchtus, Pralinka de Croissant a můj oblíbenec Medus Sirup. Zlatým hřebem večera je pak vyhlášení výsledků soutěže o nejlepší a nejchutnější bábovku, kterou povinně všichni každý rok pečeme. Místo valentýnek si dáváme pralinky všeho druhu. Jednou jsem našla u našich dveří marmeládové a marcipánové pralinky od tajného ctitele. Dodnes nevím, kdo jím byl, ale pralinky byly výtečné. Výzdoba je u nás velice lepivá. Kdo nemá politou střechu medem nebo javorovým sirupem, jako by si nevážil tohoto svátku. Bohužel se mi nepodařilo odchytit své rodiče, a tak vám nemohu přiblížit historii sv. Valentýna v Medovníku, ale tak snad příště.

Oproti svátku zamilovaných je také novodobým trendem slavit jeho přesný opak, tzv. Antivalentýn. Tuším, že jsem si o něm přečetla nejen od našich studentů, ale pátrala jsem také v mudlovském světě. V tento den se odpůrci lásky a zamilovanosti oddávají odlišným tradicím. Opovrhují červenou a růžovou barvou, po celý den nosí černou jako na funus a haní krásy lásky a valentýnských přání. Proč tomu tak je? Někteří jsou nezadaní, a proto je k tomuto svátku nic neváže. Jiní zkrátka touží po originalitě, a tak slaví tento den po svém. Pokud se rozhodnete slavit Antivalentýn, vyvarujte se romantickým gestům, červené barvě, přáníčkům a sladkostem. Místo toho je vyměňte za voodoo panenky, černou barvu, pizzu a pořádný horor nebo krvák. Nezapomeňte někomu darovat třeba nafouklou žábu nebo lektvar, který ho promění na celý den v nestvůru, případně bomby hnojůvky.

Zajímavosti

Nejstarší valentýnka pochází z r. 1477. Je od Margery Brewsové, která ji poslala svému snoubenci, Johnu Pastonovi. Dodnes je uchovávána v londýnské Britské knihovně.

Nejdelší polibek na světě trval cca 47 hodin.
Česká stopa – při opravách královské kolegiátní kapituly svatého Petra a Pavla na Vyšehradě byla v r. 2002 objevena celá lopatková kost, která dle odborníků patřila svatému Valentýnovi. Tato relikvie je každoročně vystavována, a to právě 14. února.
Andrej Romanovič Čikatilo, sovětský sériový vrah a kanibal, byl 14. února 1994 ve věznici zastřelen střelou za pravé ucho.

A nakonec bych vám zde doporučila pár tipů, se kterými si zaručeně užijete tento den se svou polovičkou.

Valentýn song: Lord Huron – The Night We Met
Film: Zamilovaný Shakespeare, Zimní příběh
Antivalentýn song: System Of A Down – Toxicity
Film: Osvícení, Zodiac

Pro Denní věštec
Palačinka Med Džemová

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *