Sedmiboj 2012: Ve stopách Harryho Pottera

| Vydáno:

Šuškanda a spekulace šířící se hradním zdivem již nějaký ten pátek hovořily o velkolepém hogwartském klání letošního školního roku. Vzduch však opanovávala nejistota. Který z vyvolených to bude? Bradavická čtyřka? Sedmiboj? Triwizard Tournament? Denní věštec nelenil a našel odpověď. Spolu s ní přináší i první exkluzivní informace o Sedmiboji Léta 2012.

Komplikace, které k nám v minulém roce zavanula mezinárodní magie Triwizard Tournament, narušily koleje zaběhnutých hogwartských tradic. Na počátku Léta 2011 měla naše škola tu čest být vybrána do mezinárodního Turnaje tří kouzelnických škol a s radostí sobě vlastní kývla. S očekáváním velkolepé události tak pozastavila běh svých vlastních interních klání a upustila od záměru pořádat v daném roce čtvrtý ročník Bradavické čtyřky.

Od té doby se hradem nesl malý otazník, který v posledních týdnech nabýval na své velikosti. Bude se B4 konat letos jako náhrada? Nebo se její ročník zkrátka přeskočí a v Létě 2012 navážeme v hogwartských kláních na očekáváný čtvrtý ročník Sedmiboje?

Odpověď nám na začátku února přinesli Elle Sutherland a John Werewolf. Iniciativně se rozhodli spojit své síly a dát letos za vznik velkolepému turnaji Sedmiboje. S požehnáním pana ředitele tak začali spřádat první plány se záměrem vytvořit dílo, jenž na hradě dosud nemělo obdoby.

Ruku na srdce – mají k tomu ty nejlepší předpoklady. John Werewolf, organizátor 2. ročníku Sedmiboje na jaře 2008, programátor a myšlenkář. Elle Sutherland, organizátorka 3. ročníku Sedmiboje na jaře 2010, kreativní múza a železná lady. Oběma sedmibojařské klání přirostlo k srdci, oba mají bohaté zkušenosti a oba do svého tvořivého dua přinášejí něco, čím doplňují toho druhého.

Spojením jejich sil tak bude 1. března 2012 vystaven Pohár Sedmiboje, do kterého budou moct primusové jednotlivých kolejí vhazovat po dobu sedmi dní jména svých pěti nominovaných zástupců, kteří se budou bít o čest a slávu, 100 galeonů, body pro kolej, Sedmibojařské žezlo a titul Krále či Královny Sedmiboje.

Z dvaceti nominovaných pak bude na otevírací slavnosti Sedmiboje dne 14. března náhodně vylosováno dvanáct udatných, kteří se po dobu následujících čtyř měsíců budou pyšnit statusy Sedmibojařů. Spolu s nimi budou odhalena jména čtyř porotců z řad fialových, kteří vzešli z jednotlivých hogwartských kolejí.

První úkol slavnostně započne 19. března a trvat bude po dobu sedmi dní, ideálně do první termínové neděle tak, aby Sedmibojařům účast v klání nenarušila studijní povinnosti. Poslední úkol začne 11. června 2012 a pro Sedmibojaře hra skončí sedm dní nato, 17. června, kdy bude jejich osud už jen v rukou vážené poroty.

Denní věštec požádal organizátory Sutherland a Werewolfa o exklusivní rozhovor, v němž přinášíme další hodnotné informace.

***

Denní věštec: Organizace letošní celoškolní soutěže byla po vynechání Bradavické čtyřky dosti nejasná. Kdo přišel s nápadem zorganizovat nakonec Sedmiboj a udržet jeho dvouletou tradici? A jak došlo vlastně k utvoření vaší organizátorské dvojky?

Elle Sutherland: Inu, úplnou náhodou jsme, zde s kolegou -usměje se na Johna- stočili řeč právě na tuto velkou soutěž, a vzhledem k tomu, že pro Johna je to již dlouho srdcová záležitost a od minulého Sedmiboje již i má, slovo dalo slovo, respektive padlo pár nápadů, a bylo. -podívá se na Johna, zda něco doplní-

John Werewolf
: Ono vlastně můžeme poděkovat kolegyni Bete, řekl bych. V úplném počátku totiž byl právě její dotaz ve sborovně. Tak jsem se na chodbě zeptal pana ředitele, jestli se toho s Elle můžeme ujmout a ten nám nápad posvětil. -usměje se- Popravdě jsem se ale trochu bál toho, že bude Nim nejdřív proti – přeci jen nebyl jsem kolejním Havraspáru pouze chvilku a pro kolejní ředitele byla možnost organizovat takto velké akce zapovězená. Ale dopadlo to, tak jsem si oddechl. -usměje se, napije se ležáku a kývne Rosmertě na další-

*

Denní věštec: -pokyvuje a dopíše poznámku- Do Sedmiboje přicházíte oba dva s bohatými organizátorskými zkušenostmi. John jakožto organizátor Sedmiboje v ročníku Léto 2008 a Elle jakožto organizátorka ročníku Léto 2010. -ukáže k oběma brkem- Myslíte, že se spojení vašich znalostí na podobě Sedmiboje výrazně projeví? Doplňujete se? Co každý z vás do organizátorského dua přináší? -zarazí se a zvědavě je pozoruje-

Elle Sutherland: Určitě se zkušenosti projeví, například loňský druhý úkol, Hůlky u pana Ollivandera, byl trochu nešťastný, neboť se hodnotil i čas a nebylo to nijak ošetřeno, a takovým to věcem chceme předejít. Co se týče nápadů, řekla bych, že se velmi dobře doplňujeme, každý z nás přišel s nějakými nápady, které jsme nadále rozvíjeli, a když se jeden na něčem zasekl, pomohl mu druhý, což je pro mě skvělá, i když nová zkušenost.  A jistě není tajemství, že John je ten, kdo se stará o technické záležitosti, ovšem nejen o ty – jak jsem již řekla, skvěle se doplňujeme i co se nápadů na úkoly týče. -usměje se na Johna a kývnutím předá slovo-

John Werewolf
: Odpověděl bych ještě na tu úplně první otázku – určitě se to na Sedmiboji výrazně projeví. Jak Elle říká, oba máme jisté zkušenosti s různými typy úkolů, se kterými jsme se setkali v minulých ročnících. Navíc jsme si oba prošli i nějakou tou krizovkou – já, když se nám stalo, že všechny vymyšlené úkoly byly zveřejněny předem, a Elle v momentě, kdy vlastně z původní orgnaizátorské dvojice s Krisem zůstala už jen ona a musela celý Sedmiboj dotáhnout do konce sama.

Samozřejmě si netroufnu tvrdit, že jsme připraveni na každou krizovku, která nás čeká, to prostě nejde. Ale už alespoň nejsme žádní vyjukaní organizátoři. A když k tomu ještě přidáme i můj přínos v podobě programování, tak jsme vlastně schopni přinést hradu událost, která tu ještě nebyla. A v této větě myslím vážně každé slovo. -usměje se trochu pyšně-

*

Denní věštec: Tak to se určitě máme na co těšit! Na programátorské čáry máry se budu ptát ještě dále, teď bych se spíš pozastavila nad těmi úkoly, které naťukla Elle. Co nám můžete prozradit o podobě Sedmiboje jako takové? Budou se úkoly nějak význačně lišit? Pozmění se pravidla?

Elle Sutherland: Inu, můžeme s jistotou říci, že se úkoly nebudou význačně lišit, tedy co se typů týče. Ovšem jejich pojetí se mění a s ním logicky i pravidla. A to vše vlastně vzniklo díky něčemu jinému, porotě. Ta ať je sebevíc objektivní, přeci jen do hodnocení promítne něco málo ze svého vkusu, a právě nová podoba úkolů tento fakt o něco zmírní, neboť bude v jedné části úkolu bude záležet čistě na výkonu Sedmibojaře.

*

Denní věštec: Znamená to tedy, že úkoly budou mít více částí? Můžete nám jejich podobu blíže nastínit? To vypadá jako velká změna oproti minulým ročníkům.

Elle Sutherland: Přesně tak. První část úkolu bude praktická, tedy Sedmibojaři předvedou nejen um čarovný, ale i logický, a poté, co překonají pár překážek, pokud možno co nejrychleji, dostanou se k zadání kreativního úkolu.

John Werewolf: Kolegyně je nějaká stručná. -usměje se- Doplnil bych to trošku. Jak říká Elle, každý ze sedmi úkolů bude mít 2 části. Celkové hodnocení úkolu se tedy bude z 50% skládat z praktické části, kterou bude hodnotit automaticky systém, a z 50% z hodnocení, které udělí jednotliví porotci za kreativní část.
Takže ano – Sedmiboj bude ještě o něco náročnější soutěží než v minulosti – hlavně proto, že místo 10 dnů na vypracování bude dnů 7, aby to bylo symbolické. Tím na druhou stranu ale dokážeme zajistit to, aby termíny končily v netermínovou neděli, což dozajisté mnoho soutěžících ocení.
A praktická část bude časová, ale máme to zajištěno tak, že není potřeba, aby tu byli soutěžící v přesně danou určenou hodinu a minutu. Je pouze na nich, kdy se pustí do praktické části – ale je nutno dodat – čím dýl budou praktickou část odkládat, tím později zjistí zadání kreativního úkolu. Ale praktická část není plánována tak, aby zabrala 2 dny, měla by zabrat čas maximálně v desítkách minut. Sedmiboj tedy bude o něco náročnější. Navíc ale věříme, že bude i mnohem zajímavější a více kouzelničtější.

*

Denní věštec: Skvěle! To zní rozhodně zajímavě! A taky poměrně náročně na přípravu. Už jste zmiňovali, že máte i velkou výhodu programátorských čar a kouzel a z toho, co jste právě popsali, to zní, že budou hojně využívána. Zajímalo by mě tedy, jak složitý bude Sedmiboj co se programování týká oproti minulým ročníkům? Bude například pozměněna i jeho grafická tvář? -sklouzne očima k Johnovi-

John Werewolf: No… -usměje se- Měníme významnou část Sedmiboje, úkoly už nebudou pouze psací, ale i interaktivní. To samozřejmě zajišťuje značné programovací úsilí, které nějaký ten čas zabere. Ale mám už nějakou část hotovou a musím říct, že jsem nadšen z toho, jak to celé vypadá a jak se to chová. To mě do jisté míry povzbuzuje. Také mi hodně přidává, že všechny programovací náročnosti, které v Sedmiboji budou, nebudou využity pouze skupinkou 12 oficiálních soutěžících, ale také tak, že po skončení oficiálního termínu pro daný úkol bude mít každý z obyvatel hradu možnost vyzkoušet si na vlastní kůži to, čím museli Sedmibojaři projít. Tím bychom měli zrušit tradici toho, že se tyto velké soutěže týkají převážně jen těch pár jednotlivců, kteří jsou vylosováni.
Nový vzhled bude, protože jsme se rozhodli, že když takto restartujeme Sedmiboj jako takový, tak ho uděláme nový celý. A taky by bylo skoro víc práce předělávat starý vzhled, protože z původních skriptů Sedmiboje nelze použít v podstatě nic. Časový zub se na nich přece jen podepsal. -dodá s úsměvem-

*

Denní věštec: Ha, výborně! Takže tam bude i větší interakce s hradem, to čtenáři budou jistě rádi! Na to jsme se také chtěli přeptat. Chystáte kolem Sedmiboje nějaké RPG? Před dvěma lety se na hradě během klání motali skřítci Sedmibojaříci, rok nato byla dovezena z Egypta sfinga, která divákům kladla hádanky. Jak to bude letos?

Elle Sutherland: Letos budeme opět potkávat skřítky Sedmibojaříky, kteří nejen čas od času upozorní na to, jak si kdo vede, hlavně co se prvních částí úkolů týče, ale budou obyvatelům hradu krátit čas při čekání na odtajnění úkolů, neboť jak již bylo řečeno, každý soutěžící může začít s plněním úkolů kdy chce, tudíž se i zadání úkolů dozví v jinou dobu.

John Werewolf: No, a třeba nás čeká i nějaké to překvapení, jak už míváme ve zvyku. -usměje se-

*

Denní věštec: Jak probíhají přípravy? Můžete alespoň naznačit, na čem se momentálně pracuje, popřípadě jak jste daleko?

John Werewolf: Momentálně se staví sedmibojařská Aréna, nahoře na kopci za hradem. Každý ze soutěžících by tam měl mít vlastní šatnu, bude tam vystaven pohár a také se tam bude odehrávat většina úkolů. Také připravujeme tribuny, kam budou moci chodit diváci a sledovat průběh praktických částí úkolů. Samozřejmě také pracujeme na úkolech, přípravy na první úkol nyní vrcholí. Na Příčné jsme objednali zásilku pergamenů a brků. Také jsme objednali sedmibojařské uniformy, které každý soutěžící dostane.

Elle Sutherland: Též bude vystavena magická kopie Sedmibojařského žezla, které bude nakonec předáno dalšímu vítězi, tedy již Vám kolegyně mnoho dní k potěšení nezbývá. -usměje se- A ano, co se týče prvního úkolu, již by byl hotov, kdybychom stále netvořili něco, u čeho jsme nakonec usoudili, že se nám to nehodí k tématu. Ovšem žádná práce nepřijde na zmar, materiál, který neskončí u Sedmibojařů, poskytnou Sedmibojaříci hradu srkze soutěže.

John Werewolf: No, a madam Rosmerta příslíbila, že by snad mohla nahoru do Arény poslat i nějaké drobné občerstvení pro diváky, aby tam nepomřeli hladem. -usměje se-

*

Denní věštec: Když mluvíte o materiálech pro Sedmibojaře, nemohu se nezeptat na možné rekvizity nebo suvenýry pro diváky. Již se stala tradicí sedmibojařská trička, které prodává během Sedmiboje madam Malkinová. Při loňském Triwizard Tournament však byly objednány i fanouškovské balonky. Plánujete letos rozšířit možnou paletu artefaktů pro fanoušky?

Elle Sutherland: Ano, plánujeme, když už nový kabát Sedmiboje, tak se vším všudy, tedy se vším, co jde. -usměje se- A i když konkrétní artefakty zůstanou utajeny, věřím, že si nějaké dokážete představit, pokud prozradím, že téma letošního klání je Ve stopách Harryho Pottera.

*

Denní věštec: Blížíme se k závěru, a tak se ještě zeptám na technický dodatek. Řadami fialových zaznívaly hlasy ucházející se o výpomoc při organizaci. Bude se tedy kromě vás na organizaci Sedmiboje podílet ještě někdo, nebo to bude čistě ve vaší režii?

John Werewolf: -povzdechne si- Toto je strašně těžké. My si strašně vážíme všech, kteří chtějí pomoci, a budeme se je snažit i nějak zapojit, pokud to jen bude možné. Jenomže co se vymýšlení úkolů týče, tak o těch máme představu již docela slušnou, a u těch praktických částí – tam zase nechceme info pouštět mezi moc lidí.

Elle Sutherland: Přesně tak, nápady na úkoly máme a postupně jim dáváme bližší podobu, ale samozřejmě vždy může přijít tvůrčí krize. Ale věřím, že ve dvou se to dá řešit lépe, než když je na to člověk sám. -usměje se na kolegu-

John Werewolf: Navíc všichni, kteří nabídli pomoc, to udělali dost obecně a to stylem „kdyby bylo něco potřeba, pomůžeme“. Na to se práce hledá strašně těžko. Trochu jsem postrádal oficiální vyjádření ze strany Denního věštce, zda bude nebo nebude dělat nějaký podrobnější zpravodaj z průběhu Sedmiboje. O informativní rozhovor jsme museli Denní věštěc vysloveně požádat, přišlo mi, jako by ani neměl zájem o takové akci informovat.
Naopak si vážím přístupu Příčné ulice, kde nás osobně kontaktoval Ernie, který nabídl jakoukoliv pomoc ohledně suvenýrů a dalších propagačních materiálů.

*

Denní věštec: Na závěr se vždy hodí nějaká ta otřepaná otázka o vzkazu čtenářům. Mě by ale spíš jako poslední zajímalo, na co se v letošním ročníku Sedmiboje nejvíce těšíte?

John Werewolf: Ono já se těším i nejvíc obávám té samé věci – a to je reakce hradu. Vím, že jsme letos Sedmiboj překopali od základů a také doufám, že všichni pochopí, proč jsme to udělali – chceme přinést něco nového, něco, co bude bavit nejen 12 vyvolených lidí z několika set obyvatel Hogwarts. Největší odměnou mi bude, pokud letošní Sedmiboj bude bavit a pokud se nám povede strhnout pozornost k této akci. -usměje se-

Elle Sutherland: Přesně tak, samozřejmě doufáme, že se bude nová podoba Sedmiboje líbit, nejen ona interaktivní část, ale i samotná podstata Sedmiboje, ovšem je nám jasné, že se nezavděčíme všem, ale skoro všem postačí. -zazubí se- A já osobně se nejvíce těším na to, až všechny úkoly dostanou svou finální podobu, hlavně ty praktické. -zaculí se na Johna-

John Werewolf: -zasměje se- No, však čaruju, jak jen umím!

*

Denní věštec: Skvěle! Děkujeme za rozhovor!

***

Zdá se, že letošní ročník Sedmiboje nám přinese opravdu nemálo nového. Do vystavení Poháru Sedmiboje zbývá už jen pár dní a od té chvíle již může vypuknout radostné očekávání natěšeného diváctva, které bude podporovat své favority. Nechme se tedy překvapit, jaký ten letošní Sedmiboj nakonec bude.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *