Tak si říkám…

| Vydáno:

Pomalu se blíží konec hog roku léto 2012 a nebude dlouho trvat a zase se to na naší škole začne lososovatět. Ale o co mi vlastně jde…


Nejde si nevšimnout, kolik nových studentů projde branami hradu… a kolik jich první ročník dokončí. Co ročník? Už během prvního měsíce dochází k odlivu přijatých a počet studentů v kolejích se mění vlastně každý měsíc. Přemýšlela jsem, proč ta velká úmrtnost?

Jedno je jasné. Někteří z přihlášených a přijatých do stavu lososího si až na hradě uvědomí, že to není zase až tak to, co očekávali. Ti se pak ani nedostaví na slavnost zařazování a po několika přihlášení je tu už nikdo nikdy neuvidí. Další odpadlíci pak odcházejí po zařazování, protože nebyli zařazeni do své vysněné koleje. A co pak? Všechny koleje bez rozdílu se snaží svým nováčkům pobyt všelijak zpříjemnit, podporují je, vymýšlejí různá kolejní soupeření a soutěže, a vůbec spoustu různých brikulí, jen aby je podpořili v jejich konání a aby silami společnými dosáhli cíle nejvyššího, čímž je školní pohár na krbové římse v kolejní místnosti.
Jenže mnozí nováčci navzdory kolejním snahám odpadávají dál.

To už vyvolává otázku: „U Merlina, proč?“

Ale i tady se nabízí několik vysvětlení. První z nich je, že třeba najednou nestíhají mudl školy. Že si toho nabrali víc, než jsou schopni zvládnout. Budiž, ale zde jim podává pomocnou ruku samotný pan ředitel, a to možností „zmrazit“ sebe i svůj účet a později se vrátit. Tak proč se hned nechávat smazat? Já to udělala jednou a nikdy bych to už asi víckrát neudělala. Přišla jsem o všechno, co jsem si koupila nebo vydělala. Ale to jsem trochu odbočila…

Dále je tu možnost, že se na „nestíhání“ vymlouvají a zkrátka je to tu už nebaví a je jim to hloupé přiznat. Ale tak dejme tomu. Stane se. Jenže krom toho všeho mě napadá ještě jedna myšlenka. Tedy napadá, přímo mě atakuje! Ještě než ji přednesu, chtěla bych podotknout, že to není míněno zle, jde jen o můj názor, protože i profesoři jsou jen lidé a i oni mají své životy vně Hogwarts.

Trošku zamotané, že? Vnesu trochu světla do té motanice… Zkrátka vsadila bych se, že mnozí nováčci jsou otráveni tím, že se nemohou dočkat hodnocení svých úkolů a soutěží. Nezřídka se stává, že na první body někdo čeká docela dlouho, a když sova stále žádné nenese, jednoho to znechutí, nadšení opadne, aktivita klesá, až buchne do sklepa a nováček, smutný, že nedostává svou odměnu, odchází.

Nabízí se zde tato možnost: Některý vyučující může mít nějaké potíže v reálném světě a prostě nestíhá. A tak studenti na své body čekají. Dočkají se jich vždycky, ale to čekání… To čekání, hlavně, když jeden neví, co se děje, je demoralizující a spoustu nováčků prostě odradí od dalšího snažení.

Víte, já vím, že kritizovat umí každý a že málo kdo přijde s návrhem jak ten či onen problém zkusit řešit. A já nechci jen ukazovat prstem. Takže mě napadlo: co kdyby se nějak dalo vždycky vědět, že ten či onen vyučující nestihl opravit úkoly včas, aby byl po bodech žíznivý nováček ubezpečen, že se na něj nezapomnělo?

Jistě, školním řádem je dáno, do kdy musí vyučující ohodnotit úkoly a myslím si, že se nestává tak často, že by někdo čekal na svou odměnu nějak výrazně dlouho… Mně jde prostě jen o ty nováčky a o úvahu nad tím, proč nás tak hojně opouštějí.

Co kdyby se příští hog rok vyučující snažili o to, aby nejprve opravili úkoly těm nejnovějším studentům? My, co jsme zde už déle, si klidně počkáme, jelikož už jsme se přesvědčili, že o své body nepřijdeme.

Komentáře

  1. To je výborný nápad, – naprosto ho podporuji! Nováčkům zásadně opravovat úkoly i ohodnocovat soutěže jako prvním, řekněme první dva měsíce, to by opravdu mohlo pomoct. a kdyby se přesvědčili, že se bodů vždycky dočkají, tak už by pak třeba také byli ochotni trpělivěji počkat. Také bych se přimlouvala za možná trošku podrobnější komentáře k úkolům pro nováčky. Opravdu mileráda sama počkám dýl, jen ať ti nejmenší se dočkají dřív, a věřím, že většina starších. Co vy na to, páni profesoři, nešlo by to?

  2. Přesně – Jako nováček jsem byl celý natěšený na první hodnocení, na první srpce za soutěže a první body za úkol. Pořád jsem si to kontroloval ve svém pokoji. Kdežto dnes už je mi jedno, kdy hodnocení přijde. Souhlasím, že je důležité co nejdříve ohodnotit nováčky, my starší si počkáme.

    1. Re: Přesně – Ja bych do toho asi nenutila vsechny, treba u tech, co hodnoti vcas, mi prijde zbytecne toto zavadet. Ja treba hodnotim podle toho jak mi to prijde pod ruku, i kdyz LS jde na radu posledni. 🙂

  3. – Však já nechci nikoho do ničeho nutit. Jistě, že jsou tací, co opravují úkoly včas. Mě šlo jen o to, aby ti z profesorů, co vědí, že nestihnou včas opravit všechno, brali jeko první na opravení úkoly a soutěže nováčků.

  4. – Já teda na registraci teprve čekám, ukázala mi to tu jedna známá, ale říkám si, jestli by se tímto nováčci moc nerozmazlili? Pokud jim jde jen o rychlé ohodnocení DÚ/soutěží, tak se smažou stejně až jim tohle privilegium nováčka odezní(možná). Tohle je projekt školy čar a kouzel podle HP. Pokud si chce někdo jen vykládat, měl by možná zvolit něco jiného. Těžko si představit, že by z Bradavic odešel nějaký student jen proto, že mu Snape neoznámkoval úkol hned po odevzdání. To stejné se dá říct i mudlovské škole, přece z ní neodejdete jen proto, že nemáte známku, podle vás, dostatečně rychle. Toto je přece projekt školy, která má svého ředitele, profesory, zaměstnance, studenty kolejí a školní řád podle kterého to má fungovat. Školní řád si navíc může každý přečíst ještě před registrací, takže by nikoho nemělo překvapovat, že má profesor na opravu úkolů a soutěží určitý čas.

    Pokud se někdo nechá smazat, je to podle mě z jiných důvodů. Ať už je to nenaplnění očekávání celkově, zařazení do nevysněné koleje, pozdější nespokojenost se zvoleným jménem, atd

    Ale jinak já osobně už se na tu registraci moc těším 🙂

    Jen to jméno ještě musím vymyslet…

    1. Re: – To je vidět, že to tu neznáš. Neznáš ty nervy, jak každou chvíli lezeš do sovince, jestli už nemáš náhodou známku a body, jestli si náhodou už nepopolezla po bodovacím žebříčku…Znám spoustu lidí, co odsud odešli kvůli tomu. Totiž neunesly ten tlak a ty nervy. Nevíš, kolik nováčků se nám každou registraci hlásí a kolik z nich ročník dodělá. Ono je to hlavně proto, že každá kolej pečlivě sleduje, jak přibývají body a když je někdo hodně soutěživý a ví, že kdyby měl oznámkováno vše, na co čeká, byla by jeho kolej ještě lepší a právě to je pro nováčky stresující. Schválně se poptej, kolikrát se koho staršího kdo ptal, kdy už bude ohodnoceno.
      V každém případě jak už jsem řekla v článku, nejde o kritiku, jde o návrh. Stejně záleží jen na profesorech.

      1. Re: Re: – No to mi příde trochu přitažený za vlasy, ale budiž, no… Jak říkáš-neznám to tady. Nechám se překvapit 🙂

        Jméno už by bylo 🙂 Registrace, otevři se! 😛

  5. – Nebojte se, dočkáte se. 🙂
    Slečna Darkness tu spíš naráží na problém, kdy si profesoři s tím opravováním dávají opravdu na čas, nemám pravdu?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *